מפוחית..

מפוחית..

היי כולם! אני רוצה לקנות מפוחית ולהתחיל ללמוד לנגן עליה... הבנתי שזה ממש קל ללמוד לנגן עם חוברת הדרכה שאפשר לקנות גם כן עם המפוחית. אז כמה דברים - איזה מפוחית לקנות? (ושתהיה זולה..) וגם... אם אני חסרת חוש קצב להפליא - אני אצליח לנגן עליה בכל זאת? תודה מראש.

gt-master

New member
מספר תשובות

לנגן טוב על מפוחית זה ממש לא קל נקודה. כמו כל כלי זה דורש ידע,תירגול והמון סבלנות. כדי להוציא סאונד נורמלי זה לוקח בין מספר שבועות לחודשים ושנים. בכל מקרה אין לי כוונה לבאס,רק להוריד קצת את הרושם המוטעה שלא יהיו אכזבות. יש שני סוגי מפוחיות עיקריים: 1.מפוחית דיאטוית שהיא קטנה ובעלת 10 חורים ומתאימה בעיקר לנגינת פולק ובלוז,כל מפוחית מגיע בסולם ספציפי ויש בה רק את התוים בסולם זה. מחיר : בסביבות 120 ש"ח של HOHNER ולא לקנות פחות מזה כי זה סתם צעצוע. 2. מפוחית כרומטית שהיא גדולה יותר,בעלת 10 12 ו 16 חורים. לכרומטית יש כפתור בצד וניתן לנגן עליה את כל התווים. מחיר :בין 450 ל 900 למפוחית מקצועית וטובה של HOHNER. לדעתי אין לך שום סיכוי להגיע לרמה טובה ללא עזרת מורה. מקסימום לנשוף קצת צלילים כמו הרבה זמרים (בוב דילן,אהוד בנאי וכדומה). למורה מאזור ראשל"צ 054-6934872. מקווה שעזרתי למישהו.

משמע....

אם אני רוצה ללמוד לנגן בעצמי ללכת על המפוחית הדיאטונית.. הבנתי. תודה

Mr MAG

New member
כן, בתור התחלה

תראה נגינה על מפוחית חוץ מהעובדה שיש ללמוד נשיפה נכונה שזה משותף לכל כלי הנשיפה, וחוץ מהתאוריה והכל שזה משותף בכלל לכל הכלים, צריך ללמוד את שיטת הפקת הצליל שיחודית לכל כלי נשיפה. כאן זה לדעת לנשוף ולשאוף דרך חור אחד תוך חסימת האחרים כשרוצים להוציא תו בודד וברמות מתקדמות יותר לדעת לנגן בכמה חורים בו זמנית ורק באלו שצריך... בתור התחלה כדאי להתחיל מדיאטונית בסולם C. ללמוד קצת תאוריה ולהשתמש בספרון כלשהו למתיחילים עם מנגינות פשוטות בסולם C, ובעיקר צריך להתאמן על הנשיפה.. אבל אני מאמין שזה קל בהרבה מכלים מורכבים יותר כגון חליל צד או סקסופון וכן אפשר ללמוד לבד עד רמה סבירה..

gt-master

New member
אתה טועה

"אני מאמין " שלך לא במקום, או שאתה יודע או שלא . נכון שחליל הצד והסקסופון הם כלים מאוד מורכבים מבחינה טכנית אך דוקא מורכבותם הטכנית הופכת את הנגינה לנוחה. אז ככה, אני לא מנגן על חליל צד (עדין ) אבל כן מנגן על סקסופון,חלילית ומפוחיות ואני יכול להעיד שמפוחית היא כלי יותר מורכב לנגינה ואני הפרט: מחור אחד של מפוחית כרומטית ניתן להוציא 4 תוים שונים (נשיפה,שאיפה עם כפתור ובלי כפתור). אז לאחר שנצליח בעזרת השם לשלוט בנשיפה והשאיפה בצורה מספיק טובה שנוכל להפיק צליל מחור אחד (ולא משלוש שזה מה שקורה בהתחלה) וגם נדע להבחין באיזה חור נשפנו (או שאפנו) נתחיל ללמוד איך לרוץ על סולמות שונים. בקיצור : זה לא כלי בלתי אפשרי אבל הוא לא קל ואני ראיתי יותר כאלה שרכשו מפוחית וגם אחרי שנים, לא יודעים לנגן מעבר לכמה נשיפות ושאיפות מקריים בהחלט. לעומת זאת בן אדם שמנגן סקסופון שנתיים לרוב נשמע בין טוב עד מעולה. לא במקרה יש מעט מאוד נגני מפוחית מקצועיים ודי הרבה נגני כלי נשיפה אחרים. סה"כ אוהבים מפוחית יותר מאשר סקסופון ומפוחית הרבה הרבה יותר זולה ובכל זאת במבחן התוצאה מעטים נגני המפוחית.

Mr MAG

New member
אבל זה הענין

בתור התחלה אתה מתחיל מדיאטונית, ב C. זה עוזר לך משתי סיבות: האחת היא שיש רק שני צלילים לכל חור, והשניה היא שכל הצלילים נמצאים בסולם דו מז'ור שרובנו מכירים אפילו אם היינו רק בשיעורי חלילית ביסודי.. ולכן, יחד עם דיאגרמה שמראה איזה תו כל חור אמור להפיק, יהיה לך קל לדעת אם הצליל המופק הוא הצליל הנכון ובמידה ולא לתקן את עצמך. דווקא בגלל הפשטות של הענין. כשעוברים לכרומטתי כבר הטכניקה הבסיסית תהייה לך ואז זה יהיה פחות מורכב. מצד שני אני לא מי יודע מה יודע לנגן על מפוחית בעצמי, ואני מניח שאתה כן, אז אני לא אתעקש להתווכח על זה. בכל מקרה תשקול את מה שאמרתי, בסופו של דבר הפקת הצליל הבסיסית נראית לי בכלי הזה הכי פשוטה מבין כל כלי הנשיפה (ולא, קאזו לא נחשב)

gt-master

New member
רק לשם אינפורמציה

ניתן להוציא את כל הצלילים גם במפוחית דיאטונית. מה שנקרה כיפופי צלילים וושאיפות ונשיפות עליות (over blowing). מה שאומר שיש חורים שאני מוציא גם 5 תוים (חור 3 למשל). ועוד דבר :במפוחית דיאטונית יש סולם שלם (7 תוים) רק באוקטבה אמצעית (חור 4 לחור 7). למשל באוקטבה ראשונה יש רק 5 תוים :דו רה מי סול סול סי (זה לא טעות,יש פעמים סול ואין פה ואין לה ואני מדבר על מפוחית ב C ובכל שאר הסולמות זה אותו הסדר).

gt-master

New member
קני דיאטונית כי היא יותר זולה

זכרי שאין בה את כל התווים כל שלא תוכלי לנגן בה כל שיר. אני חושב שמפוחית זה אחד הכלים הכי יפים ומגניבים אז המון בהצלחה,התמדה וסבלנות.

אהא!

קראתי על זה.. אמ.. במקום שהמפוחית תהיה רק בסולם אחד.. אתה יכול להעביר אותה לאיזה סולם שאתה רוצה ובעצם לנגן איזו מנגינה שאתה רוצה...... כי אם אתה קונה מפוחית רק בסולם אחד - אז אתה יכול לנגן את המנגינות רק של אותו סולם..

gt-master

New member
מאוד פשוט

לחיצה בכפתור נותנת חצי טון גבוה מהצליל באותו חור. למשל בנשיפה בחור 5 נותנת דו ובלחיצה על הכפתור דו#. שאיפה חור 5 רה, עם כפתור רה# וכו'.

למעלה