אם תנהל דיון על נושא שאין לך
פרספקטיבה בשלה בו, תרכוש מושג לגבי מינוחים שנוגעים להגדרת הנושא ותתרגל או תנסה להביא לידי ביטוי את הדיעה שלך בכך שתסכים או תסתור דברים שנאמרים ע"י אחרים כאן בפורום, תקבל תשובה ולפיכך תשנה את דעתך או תוסיף נימוקים לטענה המקורית שלך, תבצע את הצורה הכי נכונה של "לימוד", להבדיל מהשינון האוטומטיבי שמקובל היום במערכות חינוך למיניהן. זה דבר מצוין לעשות בהסתייגות אחת (רוצה לומר, שאלה אחת מרכזית עולה בראשי): כשאדם (או שניים, או שלושה) בעלי דיעה מגובשת, מנומקת, בעלי שליטה בשפה ובהמשגות הנוגעות לנושא הדיון ברמה גבוהה מאוד עומדים בדיון כזה עם אנשים שתפיסת העולם שלהם, נאמר, בוסרית או לכל הפחות רחוקה מאוד עדיין מלהיות מגובשת, כמה מן התוצר הסופי יהיה תולדה של תהליכי רציונליזציה של אותם הפחות מנוסים וכמה יהיה מורכב מחלקי דעת של המנוסים יותר מעצם העובדה שהדיעה שקשה לסתור את דעתם, כלומר לנהל דיון ב"מגרשם שלהם", לצורך העניין, ולעמוד בזה? אני לא בטוח שכל מבני החשיבה שלי לגבי נורמות מסויימות יעמדו במבחן השיטה מול דיון כזה, ועד כמה בצדק? אולי בגלל זה הנושא מעולם לא עלה בחריפות ומעולם לא דנו בו: ראשית כי מעולם לא היה מישהו המסוגל לקחת על עצמו מתן גרעין רעיוני ולהחזיק אותו (או אולי היה, אבל לא היה מעוניין לעשות דבר כזה), ושנית בגלל שהנושא הוא לא מטא-פורום, אבל אולי נמצא מחוץ להגדרה העצמית של המשתתפים כאן בדיונים? רבים פה כותבים בכינויים. ומה אם אחד כותב בכינוי כי הוא מביא פה לביטוי מישהו שהוא לא לגמרי הוא? את החלק בו שמתעסק באמנויות לחימה כדבר טכני ותו לא? (הייתי רוצה לתת מושג פסיכולוגי אבל לצערי ההשכלה שלי בזה מועטה. אולי "אלטר אגו"?) השאלה היא האם מרקם ה"חברה הוירטואלית" הקיימת פה יכול לסבול דיון כזה ולהוציא אותו אל הפועל בצורה הנכונה? לי אין תשובות לשאלות האלו, אני סה"כ הדיוט. אבל אולי מישהו עם טרמינולוגיה ותפיסה יותר רחבה משלי יכול לתת איזו תשובה לגבי דעתו. לי, אישית, לפני כניסה לדיון כזה, זה יועיל. יכול להיות שאני מסתכל בכלל בכיוון הלא נכון.