מסע שורשים לסאטמר

solyom

New member
יופי של חויה

ממש מרשים והמאפה המיוחד- kortoskalacs

LEONA

New member
דרומית כל הכבוד לך../images/Emo45.gif

על ששיתפת במילים ובתמונות. ועכשיו אני יודעת מדוע המאכלים שאת מכינה(אני מציצה לשם
)כל כך מוכרים... השורשים שלי לא רחוקים -משפחתה של אמי מהעיר טורדה שליד קולוז'ואר... יפה תיעדת את מסעך !

תודה רבה לכולכם על תגובותיכם

החמות שריגשו אותי מאד
תודה לטומי ששמר את התמונות בגלריה

הצלחתי להקטין עוד תמונות נוף

שהיו גדולות מאד בעזרת אחד מצעירי המשפחה. בדרכנו מהונגריה לרומניה ראינו פרגים יפיפיים פורחים בכל שדה. יש לי חולשה לפרחים ולגננות וצילמתי את פריחת הפרגים למזכרת.

זו היתה תקופת הדובדבנים

וצילמתי בכפר בו ביקרנו אדם קוטף דובדבנים מהעצים שלו. הוא כמובן הציע לנו לטעום וסיפר שמהדובדבנים שהוא קוטף, אשתו תכין מרק דובדבנים (יאמי...).

itaf10

New member
תודה דרומית על החוויה

גם אבי ז"ל נולד בסטומארה. לפני שנים נסינו לאתר אחר שורשים וקברים בסטומארה ולא היתה לנו כל כך הצלחה. העיר היתה מוזנחת מאוד, זיקני הכפר לא זכרו פרטים. (נאמר לנו אז, שבאו "ממדינת היהודים" ולקחו כמה קברים), אינפורמציה די דלילה. ואת עשית זאת בגדול, תודה

itaf10 לגבי קברים יש לי סיפור מרגש

החשיבות הגדולה מבחינתי היתה שדודתי סיפרה לנו הרבה ספורים מרגשים במהלך הביקור בסאטמר. אבי ז"ל די הדחיק את העבר הטראומטי שלו ולא סיפר כמעט כלום. דודתי נפתחה אל אחי ואלי וסיפרה סיפורים על המשפחה לפני השואה ובמהלכה. היא כבר ביקרה לפני שנתיים בסאטמר ומצאה את קברה של הסבתא שלה ושל אבי(שנפטרה שנים רבות קודם לכן) ולהפתעתה הרבה וגם לשמחתה בצמוד לקבר היא גילתה מצבה קטנטנה של אחותם התינוקת שנספתה בגטו בגיל שנתיים. כאשר מתה התינוקת לא היתה שום אפשרות לצאת מהבית ולקבור אותה וגופתה נלקחה ע"י גויים מהעיר. למשפחתי לא היה מושג היכן נקברה התינוקת. הסתבר שאותם גויים טרחו להגיע לבית הקברות היהודי ולחפש את קברה של הסבתא ולקבור את התינוקת המסכנה לידה. לאחר מכן הושמדו במחנות הוריהם וארבעת אחיהם הנותרים. הרחובות בהם גרו היהודים עדיין מוזנחים מאד וברוב הבתים גרים היום צוענים. ברחוב בו גרה משפחתו של אבי רוב הבתים עדיין קיימים, אבל את הבית שלהם הרסו הקומוניסטים ובנו במקומו בית חרושת לטקסטיל. לאחר ש"שימנו" כמה פקידים בעיריה הצלחנו להשיג מסמכים שהבית היה שייך למשפחתי וזה היה חשוב מאד רגשית לדודתי. נשארו עדיין מספר יהודים זקנים ניצולי שואה שמצבם מעורר רחמים וקצת מאד צעירים שרובם די מתבוללים.

itaf10

New member
תודה על הסיפור, כל מידע רק מחזק

ומעודד. אגב אבי ז"ל אומנם נולד בסאטמר אך גדל אצל הסבתא בהונגריה. לימים, שם הכיר את אימי ז"ל ונישאו.,- חודשיים לפני שנלקחו למחנות. למזלם שחזרו שניהם וכך נולדתי "אני"...

YOS0007

New member
שורשים סטומרה

אבקש לילצור קשר עם דרומית 1 על נושא משותף ביננו או להשאיר טלפון 0523315022

סטמר בהונגרית.סטומארה ברומנית.

השמות התחלפו לפי השלטון .מי שנולד בתקופה בה היה חבל הארץ תחת חסות רומנית דובר גם רומנית.שנלמדה בבית הספר.וההפך לגבי ההונגרים. למעשה זה חבל ארץ מעורב.טרנסילבני. שהתרבות השלטת בו היתה יהודית חרדית קיצונית ברובה.מחצרו של הרבי מסאטמר. בארץ הקהילה החרדית חיה במאה שערים בבתי אונגרין.או בבני ברק. או בניו יורק.זו קהילה לא ציונית המאמינה בגאולת הארץ בידי שמים. משם באה משפחתו של אבי.הסבתא רוחל.חייה בבני ברק.והבנים והבנות במאה שערים או בצפת. ובניו יורק.משפחת ברגר ופרדידמן. האוכל בחבל ארץ זה הוא אוכל כפרי בעיקרו.בהתאם לרוח המקום. מרקים שקרויים .הובורט לבש..מרקים חלביים . ומיני תבשילים פשוטים.שונים מהמטבח ההונגרי של בודפשט .משם באה אימי. גם המבטא של יהודי חבל ארץ זה שונה.הם מדברים באו.. למשל.אני אוהב אותך.בפיהם זה סורטלק.במקום סרטלק כפי שאומרים ההונגרים מבודפשט.

למעלה