אתה הוא שצריך ללמוד ../images/Emo70.gif Kretynie
כפי שכבר כתבתי, מה שאיש תרבות כמוך כמובן לא קרא - כיליד קרקוב פולין, בן יחיד לשני הורים ניצולי השואה ילידי קרקוב, אשר חזרו ב- 1945 מהמחנות לקרקוב, אני מרשה לעצמי להציג תמונה קצת שונה מהתמונה המוכרת של שנאה ושטנה לפולין. אני מאמין שלא הכל הוא בצבעים שחור - אדום - ולבן, המציאות היא בהרבה גוונים של אפור... אימי, בוגרת הגימנסיה העברית בקרקוב וסמינר "בית יעקוב", עברה ושרדה שישה מחנות ריכוז, מתוך זה שנה באושוויץ. אבי אשר היה חייל בצבא הפולני, גויס בגיוס פומבי באוגוסט 1939 לצבא הפולני. השתתף בקרבות ספטמבר - (Kampania Wrzesniowa) עם גדוד חי"ר Pułk Piechoty Ziemi Wadowickiej 12. לאחר שנפל בשבי הגרמנים, נשלח חזרה לקרקוב, שם החל את דרכו כיהודי בשואה. לאחר חיסול הגטו הועבר למחנה פלאשוב, אחרי חיסול המחנה הועבר אבי למחנות עבודת כפייה, שם שהה עד השחרור.
אני אסיר תודה להורי, שניהם בעלי השכלה ודוברי פולנית רהוטה - על שידעו להעביר לי אהבה לארץ בה נולדתי, לנופיה, לשפתה ולתרבותה, ועל-אף כל מה שעבר עליהם על אדמת פולין, לא הרעילו את נפשי בשנאה לפולין ולפולנים. לא מעט בזכותם אני דובר פולנית רהוטה ושולט בשפה הפולנית על בוריה.. עבורי פולין, היא מולדת שניה, ארץ בה נולדתי. ארץ בה נולדו הורי ואבות אבותיי, ואדמתה ספוגה בעפרם. יחד עם זאת, ידעו הורי לטפח בי את המודעות היהודית והציונית עוד בפולין הקומוניסטית. לנהל בית מסורתי בו דלקו נרות שבת ובחנוכה עמדה מנורה-חנוכיה על אדן החלון. להפיח בי את המודעות לכך, שכיהודי מקומי בישראל, ארצי, מולדתי.
אני גאה להיות ישראלי, ויהודי פולני גאה. ביקרתי מספר פעמים בפולין ואני מתעתד לבקר בה שוב. יש לי קשרים טובים עם פולנים ועם יהודים החיים שם. אך אין אני מצפה שמישהו כמוך - המציג לראווה את בורותו ושטנתו תוך הפרחת "דברי חכמה" המלאים בשנאה וסטיגמות היעים ל"נאורים" מסוגך
, אשר עיניהם כהו מראות, או מי שהייתי מכנה בפשטות skończony kretyn
יבין. כמי שכל כך טוב מבין בענייני פולין - פולנית אתה ודאי יודע