זו שטנה ושנאה - והרעלת הדור הצעיר!
מה שקורה בארץ - בנושא פולין והפולנים הוא העברה של שטנה ושנאה לדור הצעיר, תוך הבלטת הבורות והיהירות הישראלית בכל הקשור לפולין של היום. לא למדנו דבר מביקורו של האפיפיור יוחנן פאולוס השני בארצנו ומבקשת הסליחה שהביע. לא למדנו דבר מבקשת הסליחה של נשיאי פולין - לך ואלנסה בכנסת, ואלכסנדר קווסנייבסקי - בכנסת וביידוובנה. לא למדנו דבר מפעילותו המבורכת של פרופ' שבח וייס - שגריר ישראל בפולין לשעבר, ניצול שואה. נשארנו הדורי שנאה ומשטמה ודעות קדומות, מבלי לרצות לראות, מבלי לרצות לשמוע, מבלי לרצות לחשוב, שבויים בסטיגמות שהעבירו לנו הדורות הקודמים. כיליד פולין, בן יחיד לשני הורים ניצולי השואה, אני מרשה לעצמי להציג תמונה קצת שונה מהתמונה המוכרת של שנאה ושטנה לפולין. אני מאמין שלא הכל הוא בצבעים שחור - אדום - ולבן, המציאות היא בהרבה גוונים של אפור... הורי, ילידי קרקוב, חזרו ב- 1945 מהמחנות לקרקוב. חיינו שם עד 1957. מהורי, שמעתי הרבה סיפורים על המצב של היהודים עם פרוץ המלחמה. סיפורים על חייהם בגטו קרקוב. על החיים במחנה פלאשוב. מעט סיפורים מהמחנות, וכמובן סיפורים על השנים שאחרי המלחמה. אמי עברה ושרדה שישה מחנות ריכוז, מתוך זה שנה באושוויץ. לקראת סוף המלחמה, באפריל 1945, בהיותה מובלת עם אסירות יהודיות רבות אחרות, ברכבת משא גרמנית, הופצצה הרכבת ע"י מטוסי בנות הברית. אימי נפצעה בברך. אחותה נפצעה בראש. בעזרת פולקובניק (אלוף משנה) מהצבא האדום, שדיבר אתן רוסית ורק ידע לומר להן "יא יבריי" (אני יהודי) ועזר להן כפי שיכל היה, הגיעו שתיהן, בדרך לא דרך, לקרקוב. בבית חולים בקרקוב, פרופ' לאשצ'ק Laszczak , שהיה ידוע כאנטישמי, ניתח את אימי והציל את רגלה. בזכותו היא יכלה ללכת. אימי, בהיותה בוגרת הגימנסיה העברית בקרקוב וסמינר "בית יעקוב", השתלבה במערכת החינוך היהודית, ולימדה בבית ספר יהודי – של רשת החינוך היהודית בפיקוח הסטליניסטים, אשר פעלה עד שנת 1953, עת חוסלה בפקודת הסטליניסטים. אמי שהיתה מורה ומחנכת, לימדה יידיש (כי הוראת עברית היית אסורה), ספרות היידיש והיסטוריה יהודית. לאחר שבית הספר הפך לבית ספר ממלכתי (התחלתי ללמוד בו ב- 1954), החליטה אמי שאין רצונה להמשיך ללמד בבית הספר. היא החלה לעבוד "מהבית", לימדה אנגלית בשיעורים פרטיים וביצעה עבור המכון ההיסטורי היהודי בוורשה, עבודות תרגום מאנגלית לפולנית, של עבודות מחקר של חוקרים אמריקאים. אבי אשר היה חייל בצבא הפולני, גויס בגיוס פומבי באוגוסט 1939 לצבא הפולני. השתתף בקרבות ספטמבר - (Kampania Wrzesniowa) עם גדוד חי"ר Pułk Piechoty Ziemi Wadowickiej 12 כאשר חיילי הפלוגה שלו כותרו ונפלו בשבי הגרמני, הועמדו בשלשות והגרמני אשר פיקד עליהם פקד- "כל היהודים צעד אחד קדימה" אבי, בלונדיני עם עיניים כחולות, צעד קדימה, ניגש אליו הגרמני בכעס, והכניס לו סטירת לחי, באומרו חזור לשורה. באותו רגע, חבריו הפולניים ליחידה, החלו לקרוא "Jude, Jude". הגרמני ניגש אליו, התנצל על הסטירה ושאל בפליאה- “Du bis ein Jude" (אתה יהודי). 'חבריו' הפולנים 'עזרו' לאבי להשתחרר מהציוד החדש אשר היה לו, והוא נשלח לקרקוב. שם החל את דרכו כיהודי בשואה. לאחר חיסול הגטו הועבר למחנה פלאשוב, שם שהה כשנה. חלק מהמסופר בסרט "רשימת שינדלר" , שמעתי בזמנו מאבי. אחרי חיסול המחנה הועבר אבי למחנות עבודת כפייה, שם שהה עד השחרור. כאשר חזר במאי 1945 לקרקוב, שוער הבית בו התגורר לפני המלחמה, קיבל אותו בקריאה "אתה עוד חי ?! Ty jeszcze zyjesz". אבי, בהיותו בוגר האקדמיה למסחר בקרקוב, החל לעבוד כמנהל חשבונות בחברות שונות. הורי הכירו דרך מקרה. לאבי נודע שבבית החולים מאושפזת יהודיה יפה, והוא התחיל לחזר אחריה עם... דובדבנים . לקראת סוף שנת 1945 הם נישאו. את החופה ערך להם הרב מנשה לברטוב, רבה האחרון של קרקוב, עד לעת הזו. בימים אלה, לאחר 60 שנה, יש לעיר קרקוב שבפולין רב במשרה מלאה. הרב אברהם פלקס, ישראלי ממוצא רוסי בן 38, הוא הרב הראשון שמכהן במשרה מלאה מאז השואה. הורי סורבו כשבקשו לעלות לארץ בשנת 1949/50, על-כן עלינו בשנת 1957. אני אסיר תודה להורי, שניהם בעלי השכלה ודוברי פולנית רהוטה - על שידעו להעביר לי אהבה לארץ בה נולדתי, לנופיה, לשפתה ולתרבותה, ועל-אף כל מה שעבר עליהם על אדמת פולין, לא הרעילו את נפשי בשנאה לפולין ולפולנים לא מעט בזכותם אני דובר פולנית רהוטה ושולט בשפה הפולנית על בוריה.. עבורי פולין, היא מולדת שניה, ארץ בה נולדתי. ארץ בה נולדו הורי ואבות אבותיי, ואדמתה ספוגה בעפרם. יחד עם זאת, ידעו הורי לטפח בי את המודעות היהודית והציונית עוד בפולין הקומוניסטית. לנהל בית מסורתי בו דלקו נרות שבת ובחנוכה עמדה מנורה-חנוכיה על אדן החלון. להפיח בי את המודעות לכך, שכיהודי מקומי בישראל, ארצי, מולדתי. אני גאה להיות ישראלי, ויהודי פולני גאה. ביקרתי מספר פעמים בפולין ואני מתעתד לבקר בה שוב. יש לי קשרים טובים עם פולנים ועם יהודים החיים שם. אוסיף ואומר שלעניות דעתי, ובניגוד גמור למה שחושבים מרבית חברי הפורום - האנטישמיות בפולין של היום, היא ללא כל השוואה קטנה יותר מהשנאה לפולנים בה ספוגים הישראלים. איך זה שעם הנכדים והנינים של הרוצחים הנאצים, אנו בונים יחסי הבנה ואמון, ואילו כלפי הדור הצעיר הפולני אנחנו מפגינים רק שנאה?