מנסרה..

SevenEleven

New member
מנסרה..

תגידו, אפשר להכין מנסרה בתנאים ביתיים, כזאת שבזכות הנפיצה האור ישבר כך שהצבעים השונים יפרדו? איזה סוג של זכוכית עדיף (מקדם שבירה) ואיפה אפשר לקנות חומר גלם כזה?

TheFinalCut

New member
שאלה קצרה לפיסיקאים מביניכם

ידוע לי שבגלים אלקטרומגנטיים, האנרגיה פרופורציונלית לתדירות. האם זה נכון לגבי כל סוג של גל? (למשל, גלי קול?)

פלטרון

New member
תיקון קל ( בעצם תיקון מהותי !!)

לא בגל אלקטרומגנטי , כי אם בפוטון ( שהוא החלקיק שמרכיב את הגלים האלקטרו המגנטיים ). אני אסביר מה ההבדל שהפריע לי ... נכון שבאופן כללי נראה לי נכון לומר שהאנרגיה פרופורציונית לתדירות ,אבל אם מדברים בפרט על הנוסחא E=h*f , אז f הוא תדר הפוטון . ולעניין הגל - יש גל מישורי (אור השמש .. על פני כדה"א - הוא די מישורי), יש גל כדורי (כמו בנורה) , יש גל גאוסי (לייזר) ... בגדול - הפריעה לי המילה גל כי לא זו כוונת המשורר בנוסחה שהבאתי. ולשאלתך - מבלי ממש לבדוק, אם הייתי צריך לנחש, הייתי אומר שלא כך הדבר. לא בכל גל האנרגיה פרופורציונית לתדר. אבל זה ניחוש ... פלטרון

פלטרון

New member
למה "כן" ?

תבין מה מפריע לי בשאלה ... נניח נסתכל על גלים בים. כל גל בים נושא איתו אנרגיה . ו-10 גלים , נושאים 10 פעמים את אותה האנרגיה. כעת נכפיל את הקצב שבו הגלים האלו מגיעים - ונשאיר את כל השאר זהה ( במקום גל כל 10 שניות , גל כל 5 שניות , אותה אמפליטודה , אותה מהירות ). ברור שכעת מגיעה כפול אנרגיה כל שנייה ( כי יש כפול גלים , ולכל גל אותה אנרגיה ) ... אבל - האם זה משפיע על האנרגיה של הגל עצמו . אתה מבין מה אני אומר ?? פר גל - יש אותה אנרגיה . אבל ההספק של גלי הים הוא כעת כפול. האם אתה יודע עובדתית שגם בגלי קול האנרגיה יחסית לתדר ( אוף - זכור לי משהו מאיזשהו קורס, אבל למי יש כוח לחפש ) ...
חור בהשכלה פלטרון

1100F

New member
תשובה:

קודם כל בשאלה המקורית, נטען שבגלים אלקטרומגנטיים האנרגיה פרופורציונית לתדירות. כאשר מתיחחסים לגלים האלקטרומגנטים כאוסף של פוטונים, אז אכן לכל פוטון, האנרגיה פרופורציונית לתדירות. באותה צורה, גלים שנמצאים בחומר מורכבים מ"חלקיקים" אשר נקראים פונונים אשר האנרגיה שלהם פרופורציוני לתדירות (כאשר מקדם הפרופורציה הוא קבוע פלנק). אם נסתכל על גלים בים בתדר של סדרי גודל של 1 הרץ, האנרגיה של כל פונון בזה נורא קטנה. ולכן הגל עצמו הוא אוסף של מספר עצום של פונונים. עוצמת הגל תהיה תלויה בכמות הפונונים. ומבחינה קלאסית אנחנו נמדוד את אנרגית הגל כאילו שהיא פרופורציונית לאמפליטודה. לסיכום: כאשר אנחנו מסתכלים על גלים במערכות מאקרוסקופיות, אכן האנרגיה שלהם לא תלוי בתדר. אבל אם נסתכל על המרכיבים של אותם גלים, הם מורכבים מחלקיקים שהאנרגיה שלהם כן תלויה בתדר. בדיוק באותה צורה שאנרגיה של אור, בצורה קלאסית תלויה רק באמפליטודה של השדה הא"מ, אבל ידוע שהאור מורכב מפוטונים שהאנרגיה של כל אחד פרופורציונית לתדר שלו.

טל ר

New member
מדוע כל גל נושא את אותה האנרגיה?

שני גלי ים בעלי אותה אמפליטודה אך אורך גל שונה, נושאים כמות שונה לחלוטין של אנרגיה. התעלם רגע מהאנרגיה הקינטית והבט באנרגיה הפוטנציאלית (כלומר כמו מים הוזזו ממקומם והורמו למעלה), ותראה שכמות זו (פר גל) תלויה באורך הגל ובאמפליטודה, וליחידת מרחק (אשר מספר הגלים שהיא מכילה תלוי באורך הגל) תלויה רק באמפליטודה. תוסיף את האנרגיה הקינטית ותישאר עם אותו הדבר.

SevenEleven

New member
../images/Emo170.gif../images/Emo26.gif../images/Emo122.gif

רק לשם המחשה, אם מישהו לא הבין, התכוונתי לאפקט הנפיצה במנסרה כמו בתמונה המצורפת..

TheSimon

New member
הנה לך רעיון "ביתי"../images/Emo26.gif

כך תבנית אפייה (רצוי רחבה ועמוקה ככל שאפשר) והצב מראה קטנה בזויות בתוך בתבנית (רצטי זווית שלכ30-45 מעלות, אתה יכול להשעין את המראה על אחד מהדפנות של התבנית). כעט מלא את התבנית במים וראה פלא! יש לך אור שבור

TheSimon

New member
הנה לך רעיון "ביתי"../images/Emo26.gif

כך תבנית אפייה (רצוי רחבה ועמוקה ככל שאפשר) והצב מראה קטנה בזויות בתוך בתבנית (רצטי זווית שלכ30-45 מעלות, אתה יכול להשעין את המראה על אחד מהדפנות של התבנית). כעט מלא את התבנית במים וראה פלא! יש לך אור שבור

למעלה