ממה עשוי הירח???

micmic t

New member
ממה עשוי הירח???

ילד קטן שאל אותי ואני ממש לא יודעת מה לענות לו... ממה עשוי הירח???

Eyal ST

New member
המכתש?

קראתי תאוריה מעניינת שלפיה לפניי שני מיליארד או משהו דומה, לפני תחילת חיי הבקטריות בעולם, הירח התנגש בארץ ובמזל הם התנתקו ומאז יש ירח. ההדמייה הממוחשבת פשוט בת-זונה. אני מאוד מאוד לא מדייק בתאוריה היא פורסמה בוואלה.יש שם אחלה כתבות מדע וחלל ואבולוציה..

ליזידי

New member
5 אחוז, וקצ'קבל

לא רוצה להיות דודה שמקלקלת, אבל בכל זאת אני מה-זה יודעת את התשובה... כפי שכבר הקדימו אותי במעט, הירח של כדור הארץ עשוי רובו מסלע בזלת. בזלת נוצרת בדרך כלל בעקבות התפרצויות וולקניות, אבל כיום הירח שלנו הוא די מת - משמע, אין עליו הרי געש פעילים. אם להיות פדנטית, הבזלת עצמה עשויה מסיליקון ומעט מתכות (ברזל, אלומיניום, מגנזיום). מה שכן, הסלעים על הירח הרבה פחות דחוסים מאשר בכדור הארץ. אבל...! לפי הלינק הבא מסתבר שזה דווקא מאוד יכול להיות שהירח אכן עשוי מגבינה, בפנים, בתוך, ורק מבחוץ יש שכבה דקה של בזלת. ואגב, התיאוריה שהירח הוא חלק קרוע מכדור הארץ היתה אמנם פופולרית אבל רוב הסיכויים שהיא שגויה. הוא כנראה נוצר בזכות עצמו ופשוט נמשך אלינו ע"י גרביטציה.

9669

New member
הירח לא לא נוצר מכדור-הארץ?!

אבל זו התיאוריה הרשומה בכל הספרים ואפילו החדשים. ומזתומרת נוצר בזכות עצמו? לא הבנתי את המושג של "להיווצר מעצמך". איך משו יכול להיווצר "בזכות עצמו"?! חשבתי שפעם (לאחר המפץ הגדול- אם באמת היה דבר כזה), אז נוצר גוש ענק של חומר שהתחלק לכל צבירי הגלקסיות ומשם למערכות השמש שהתחלק לשמש (הגדולה ביותר ובעלת המסה הרבה ביותר), ו"מהשאריות" התחלקו כוכבי הלכת שכרגע נעים במסולולים סביבה. והגוש שהתחלק לפלנטת ארץ התחלק גם לעוד חלק קטן יותר, שזה הירח. אזי מסתבר שלא?

ליזידי

New member
כדוה"א לא מספיק קטן? די לרדיפות

קודם כל, יש הבדל תהומי בין "נוצר בזכות עצמו" לבין "נוצר מעצמו". אפילו פילוסופים יוונים מתים מסכימים שהאפשרות השניה אינה אפשרית, מה שנקרא "היש ישנו והאין איננו," אי אפשר ליצור יש מאין. הכוונה היא שהירח נוצר בערך כמו שהשמש וכוכבי הלכת האחרים במערכת שלנו נוצרו. רצה הגורל והירח וכדור הארץ נוצרו אחד ליד השני, וכדור הארץ נהיה הרבה יותר מהירח, ולכן הוא משך אותו אליו למסלול לווייני. אני לא רוצה להכנס למה קרה במפץ הגדול, או אפילו קצת אחריו. אני לא לגמרי סגורה על זה בעצמי.
אבל... מה שכן, גופים שמיימיים הם לא גושי חומר שמתפרקים לחתיכות קטנות יותר ויותר. זה לא שיש איזה סלע בגודל גלקסיה שמתפרק למערכות שמתפרקות לכוכבים. היקום ממחזר את עצמו שוב ושוב: כשכוכב
מת ומתפוצץ (ולוקח איתו
את כל המערכת שלו), הוא משאיר אחריו ענן של אבק קוסמי. לאט לאט, מתגבשים גושי אבק בתוך הענן. כשגוש כזה נהיה מספיק מסיבי יש לו כבידה משל עצמו והוא מושך עוד אבק מסביב ונדחס למסה של מתכות, מינרלים, גזים ובלאגנים, ובתוך הגוש מתחוללות ריאקציות אטומיות שמונעות מהגוש להתפרק או להמשיך להדחס אל תוך עצמו. וכשהגוש מתחיל להסתובב סביב עצמו הוא מתקרר ו"משתייף" והופך לכדור. הקצוות והזיזים והפינות נטחנים לאבקה\חול\אדמה. ובסופו של דבר כל האבק שהיה בענן התפזר בין מספר גושים. במקרה של
, מספר "פלאנטיסימלים" בתוך הענן הצטרפו ביחד באמצע התהליך והפכו לכדור מותך ולוהט שהתקרר מהר. כמו כן, הירח הוא לא אסטרואיד - משום שיש לו ליבה פעילה, והוא לא סתם סלע מת. אגב, חגורת האסטרואידים במערכת השמש שלנו היא יוצאת דופן מבחינת היצירה שלה: התיאוריה הקיימת גורסת שפעם היה כוכב נוסף, שהתפרק לחתיכות קטנות (מסדר גודל של יבשת אירופה ועד לחתיכות בגודל אוטו משפחתי). ובמקום כוכב אחד גדול שמסתובב מסביב לשמש יש רצועה של סלעים קטנים שפרוסה לאורך כל המסלול.

9669

New member
תודה רבה, הבנתי ../images/Emo13.gif

אכן טוב שיש פיזיקאית בפורום :)

בצל אל

New member
ועכשיו ברצינות

איך הייתם מסבירים לילד קטן (בן כמה הילד דרך אגב?) ממה עשוי הירח בלי לסבך אותו יותר מידי, ובלי לסבך את עצמכם עם יותר מידי שאלות המשך?

HyperNovA

New member
הירח הוא לא אחר מאשר...

רציתם את האמת ? למעשה, הריח הוא לא אחר מאשר סטרואיד בגודל כמה מטרים... איך הוא נהיה גדול כל כך אתם שואלים ? לאסטרואיד הזה הגיעו יום אחד 2 טריבלים... והשאר זה היסטוריה

sysiphus

New member
הייתי שואל את הילד ממה עשוי כדה"א

ונותן לו להתבשל על זה קצת... כשהוא יגיע לתשובה לזה (אני די בטוח שהיא תהיה "אדמה") אז זאת גם התשובה ל"ממה עשוי הירח?". אדמה קצת שונה אולי, זה הכל.

P0P

New member
כן אבל יש פה בעייה

האדמה מוכרת ע"י הילד כמשהו שקיים במקום שבו הוא נמצא וכדבר שיש רק בעולם שלו, אם תנסה להסביר לילד שהירח עשוי מאדמה הוא יגיד אז למה הירח לא נמצא על האדמה? אבל גם אני חשבתי על זה בהתחלה. לדעתי הפתרון הוא פשוט להגיד "לא יודעת", כמו שאתה (הילד) לא יודע גם אני לא יודע .

ליזידי

New member
מכניקת קינדרים

רגע, בוא ניקח את התשובה שלך: "אז למה הירח לא נמצא על האדמה?" תחשוב על ביצת קינדר: בחוץ שוקולד, בפנים עשויה מפלסטיק צהוב וצעצוע. כל ביצי הקינדר עשויות משוקולד וצעצוע... האם זה אומר שאם לי יש ביצת קינדר אז כל האחרות צריכות להיות צמודות אליה, רק בגלל שהן עשויות מ"אותו" שוקולד וצעצוע? נקודה למחשבה.

P0P

New member
לא הבנת את הכוונה שלי

תחשוב כמו ילד, אם יגידו לילד שהירח עשוי מאדמה אז הוא ישר יקשר במוח שלו בין הירח לאדמה פה בארץ, אני הייתי חושב שהוא ישאל "איך הירח הגיע עד למעלה" או "איך האדמה הגיעה עד למעלה"? ומה תענו לו על זה? הכוונה שלי היא שהילד הוא ילד הוא לא מדען כמונו, אם תנסו להכניס לו כל מיני הסברים מדעיים הוא יבין ? ביצי קינדר בכלל לא קשורים לעניין, האדמה מוכרת על ידי כולם כמשהו גדול טבעי דומם וענק שנמצא מתחת לרגלינו וכמשהו שנוצר על ידי השם, שוקולד מיוצר ע"י האדם בכל מקום בעולם, כל ילד יכול להבין זאת בקלות, ממה מיוצר השוקולד ? מחלב פרה ומקקאו את זה מלמדים בגן, אבל איך תסבירו לילד שכל חייו הבין את האדמה כמשהו ששייך לארץ שיש עוד משהו בשמיים שעשוי מאדמה, הילד בטח יבין שהירח והאדמה בארץ היו פעם יחד אז איך "איך הירח הגיע עד למעלה" או "איך האדמה הגיעה עד למעלה" ? רגע זה מעניין מאוד, יש לכם ילדים ? למה שלא תשאלו אותם או תדרבנו אותם לשאול ממה עשוי הירח? תגידו להם שמאדמה ונראה מה הם יגידו, אה ?

sysiphus

New member
לא הבנתי אותך

התשובה שנתתי הייתה בשפת ילד אבל היא נכונה. הירח עשוי מאותו החומר, פחות או יותר, שממנו עשוי כדור הארץ, סלע מותך שהתקרר, על כדור הארץ ישנם חומרים הרבה יותר מגוונים בגלל הים, האקלים והחיים. אם תגיד את זה לילד, הוא לא יבין, אז המילה "אדמה" יכולה לכסות את זה די טוב בפשטות.

P0P

New member
תגיד לילד שהירח עשוי מאדמה

ונראה מה הוא יגיב .

למעלה