ממד

henor

New member
ממד

ראיתי שנעשה שימוש נפוץ במילה זו, כאשר הכוונה היא לא לערך נמדד כלשהו (כך בכל אופן על פי המילונים שבידי), אלא יותר במשמעות של היבט, אספקט, בחינה, צד וכו'. האם לדעתכם ולמיטב ידיעתכם המילה "ממד" כבר קיבלה את המשמעות המורחבת הזאת?

יפתח ב

New member
אני לא יודע אם המובן נחשב תקני, אבל

הוא בהחלט בשימוש רחב. לדוגמה: "הנואם דן בממדים השונים של השאלה", "החברה סובלת מבעיות בממד המבני", "הנושא המורכב דורש מחקר רב-ממדי". אני משער שהדימוי שבבסיס השימוש במונח לקוח מגיאומטריה של המרחב: אותו אובייקט יכול לזכות לייצוגים חלקיים, שכל אחד מהם הוא היטל של ממד אחר.

יפתח ב

New member
אם את מחפשת תקניות במובן החמור

(למשל אם הטקסט הוא חיבור אקדמי המיועד להגשה) הייתי ממתין למומחי הפורום לענייני תקניות. בשאר המקרים, לעניות דעתי, אפשר בדר"כ להשאיר "ממד". היכן שהוא מתאים כמובן, מפני שזאת אחת המילים שאנשים נוטים גם לדחוף איפה שלא צריך.

אני אישית נמנעת משימוש נרחב במילה

הזאת, כי כמו שיפתח אומר, משתמשים בה יותר מדי גם כשלא צריך. אבל אני חושבת שבהחלט כבר יש לה בעברית משמעות נרחבת יותר מאשר אורך, גובה ורוחב (וזמן?) מילון ההווה כותב: "בהשאלה: שיעור", אבל כאן הכוונה כמדומני למשמעות נרחבת עוד יותר. גם אני מעדיפה להשתמש במילים האחרות שציינת: היבט, בחינה וכו'. "ממד" נמצאת אצלי ברשימה לצד מילים כמו "מישור", "רמה" וכדומה, שגם בהן אני מעדיפה להשתמש במשורה.

למעלה