מכתב מצמרר

ננסנס

New member
מסכים עם שירי

ונוהג כמו שירי בכלל, הענין אינו חתונה (מה עוד שאת מרבית הוצאות החתונה מחזירים מצ'קים שמקבלים מהמוזמנים) או עוד נסיעה לחו"ל אלא הדרך בה אנשים מתכננים את החיים שלהם. אני יכול להגיד לכם שבעוד אני ואשתי קרענו ת'תחת בין האוניברסיטה לבין אי אלו עבודות מזדמנות (ומה לא עשינו...) חלק מהחברים שלי עבדו בעבודות מרוויחות (כולל בהייטק כשהיה מספיק קורס של שלושה ימים במכון מוישה למדעי המחשב...) והסתלבטו עלינו. נחשו מי מסתלבט על מי היום...

Liat d

New member
דברים הם לא שחור ולבן

הכנסה קבועה טובה זה נהדר אבל אם לא יודעים לעבוד נכון עם כסף לא מצליחים לחסוך רק חיים ברמת חיים גבוהה יותר.

AnnabeIIe

New member
שירי - לרוב האנשים אין כלל את הסכום

למרבית האנשים בגילאי שלושים פלוס מינוס שמתחתנים היום בארץ אין 100,000 ש"ח מיותרים להוציא על חתונה, ומרביתם מממנים זאת בהסתמכות על הצ'קים שיקבלו או שלוקחים הלוואה (!!!) או שההורים משלמים. כך שבפועל, בין אם 100,000 ש"ח נראה לך הרבה או מעט יחסית, השורה התחתונה היא שמדובר בסכום שכלל אין לרוב האנשים ולמרות זאת הם מוציאים אותו! ומנסיון של חברים ומשפחה בישראל (כי אני עצמי לא התחתנתי בארץ), הרי שהצ'קים לא מכסים את ההוצאות (מקסימום 80%), כך שבחתונה של 100,000 ש"ח מדובר עדיין על "חור" של 20,000 ש"ח שזה המון כסף! תחשבי מה היית יכולה לעשות בסכום כזה! (אני אישית הייתי לוקחת תרמיל ועושה טיול של שלושה-ארבעה חודשים איפשהו...) ויתרה מכך - תחשבי כמה זמן לוקח לך להרוויח סכום כזה נטו בישראל! מעצבנת אותי גם ההסתמכות על הצ'קים הנדיבים של האורחים כמממן לחתונה, וכך, עם השנים, ככל שהחתונות נעשות יותר יקרות להפקה, יש ציפיות מצד המתחתנים לסכום הצ'ק שיהיה גבוה גם כן. בשנים שאני בחו"ל "החמצתי" אי אילו חתונות של מכרים בישראל, ובמיוחד בחודשי הקייץ, אני שומעת מחברים שכן הולכים לחתונות אלו, שגם מבחינה כלכלית עבורם כאורחים זו לעתים מטלה! אני לא מדברת על חתונות של חברים קרובים או אחים, אלא של קולגות לעבודה, מכרים רחוקים יותר, בני דודים מדרגה שמינית וכו' - בפחות מחמש מאות ש"ח לערב לזוג לא מסיימים את הלילה. בסכום זה רבים היו מעדיפים ללכת למסעדה יוקרתית ולהינות בפרטיות! ותארי לך מה קורה כשיש ארבע או חמש חתונות כאלה בחודש, בחודשי הקייץ. אז כל ההפקה הזו נראית לי מוגזמת, בעיקר כי למרבית האנשים אין כלל את הסכום הזה ונגררים לתוך הפקת הענק וגוררים גם את האורחים אליה (גם כלכלית). במדינות אחרות גם כן יש הפקות גרנדוזיות וחתונות סופר מפוארות, אבל לאנשים שיש להם כסף. אנשים מהמעמד הבינוני, שנמצאים עוד בתחילת דרכם ואינם נכדים של רוטשילד, לא חוגגים בצורה כזו אלא בצורה הרבה יותר צנועה, בטקס פשוט וארוחה או מסיבה או קוקטייל, ללא טילי קונפטי ושמלה ב- 5,000 ש"ח, עם החברים והמשפחה הקרובה ולא עם 400 איש. כלומר - חוגגים בהתאם ליכולתם. בישראל, דומני שכולם מרגישים מעיין לחץ חברתי להינשא בהפקת יוקרה, כולל אלו שאין להם. ואז, כשאני שומעת על אנשים שממשיכים לחיות אצל ההורים אחרי החתונה, כי אין להם כסף לשכ"ד או למשכנתא, אבל עשו הפקת ענק שעלתה להם הון, אני תוהה היכן סדר העדיפויות של אנשים ואיך זוגות צעירים יכולים להתחיל את החיים בהוצאה אדירה כזו. אגב, מעבר לעניין של אופי ובחירה אישית וכן חינוך, אני חושבת שזה גם עניין של דור, כי בדור של הורי ואפילו בדור של האחים הגדולים (שנישאו בסוף שנות השבעים) לא זכור לי ששמעתי שהיו הפקות כאלה.

shiri boston

New member
תשמעי... זה שאנשים לא נורמלים

זאת לא בעיה שלי... אני לא מדברת על לעשות חתונה ולהכנס לחובות, זה בשום אופן לא הייתי עושה. אני אומרת שמי שיש לו כסף, שיעשה חתונה ב100,000 ש"ח יותר או פחות (ואת באמת לא רוצה לדעת כמה לנו עלתה החתונה לפני שנה...), מי שאין לו כסף בשביך זה או שחושב שזה מוגזם להוציא כאלה סכומים, זכותו! שישמור את הכסף מתחת לבלטה מצידי. אני באמת לא חושבת שצריך להסתמך על השיקים מהאורחים, במיוחד במצב של היום, ולכן באמת צריך לעשות שיקולים הגיוניים. אני מעולם לא חייתי לפי מה מקובל לעשות, מה שראוותני יותר לעשות. וזה טיפוסים לדעתי, שחיים הרבה מעל הפופיק ובגלל זה יש להם מינוס ענק בבנק (למרות שבמצב של היום בארץ, למי אין מינוס...), שיקנו מכונית מעבר לגבול היכולת שלהם ויקחו משכנתא לכל החיים, וכנ"ל גם בית.

joe2b

New member
זה נכון שאנשים בארץ חיים על האובר,

ולא יודעים לחסוך, ומוציאים על שטויות הרבה יותר ממה שצריך וממה שיש להם. אבל מצד שני, מאד קשה לחסוך בארץ גם למי שיודע ורוצה, כי עלות המחיה גבוהה מאד והמשכורות נמוכות מאד (למי שבכלל יש לו עבודה). בקיצור, זה לא חכמה גדולה שבארה"ב אפשר לחסוך - תעשו השוואה פשוטה של רמת השכר לרמת ההוצאות (פעם, לפני "עידנים", פרופסור מקס נתן כאן אתר שמשווה רמת מחיה בכל מיני מקומות בעולם, לצערי לא שמרתי את הקישור), ותבינו שמה שאפשר בארה"ב אי אפשר בישראל. עכשיו, זה לא מצדיק לטעון שהעשירים צריכים לממן את העניים, אבל זה בהחלט מצדיק לטעון שהמדיניות הכלכלית צריכה להיות - במדינה שטוענת שהיא מדינת רווחה - שהעשירים ישאו בעיקר הנטל ולא העניים, ובטח שלא מעמד הביניים, שהוא פשוט בין הפטיש לסדן וכולם - אבל כולם - דופקים אותו !!! כמו שאמר יוריca לפני כמה שבועות - יש סיכוי טוב לצאת ממעמד הביניים... כלפי מטה... רק לדוגמא, קחו את הבנקים בישראל: הרי ידוע שהבנקים חיים על הריבית שהם מקבלים מלקוחות ביתרות חובה או חריגה. עכשיו, כשמישהו הוא עני - לא יתנו לו אשראי, ולכן גם לא חיים על חשבונו. כמישהו הוא עשיר (למשל, גד זאבי...) יתנו לו אשראי ללא בסיס ואם הוא יסתבך עם ההחזר יגיעו איתו להסדר, כי הבנק לא יכול להרשות לעצמו אחרת בסכומי אשראי כאלה. אבל, אם מישהו הוא ממעמד הביניים - יתנו לו אשראי עד שלב מסויים, אבל זה יעלה לו הרבה יותר מאשר לעשירים, ויתנו לו להסתבך עם האשראי כך שיחזיר פי 4, 5 ויותר ריבית מהקרן שלקח, ורק אחרי זה, אולי, יסכימו לדבר איתו על הסדר כלשהו, או שלא - ופשוט "יזרקו אותו לכלבים". ובגלל זה, המון עסקים קטנים בישראל פושטים את הרגל (שלא לדבר על הקשיים האחרים בהקמת עסק קטן בישראל, כולל מקדמות וכו') והמון אנשים מהמעמד הבינוני בישראל מרגישים שבעצם הם חיים בעוני, או על סף העוני, ובגלל הגדרה אינטרסנטית של קו העוני (שכמו הקו האדום של הכינרת, אפשר לשנות אותו ולהזיז אותו לאן שרוצים ומתי שרוצים ולשנות כך את הסטטיסטיקה...) ובגלל זה גם המון חבר'ה צעירים בגילאים שעוד לא מאוחר לעשות זאת, מנסים לברוח מישראל לכל מקום אפשרי, ואת זה אתם כולכם רואים בפורום הזה, ובטח מכירים מעצמכם או מהסביבה הקרובה. זהו, ואחרי שגמרתי לשחרר קיטור אני פותח את ה-
, כדי להתגונן מפני התגובות ...

Ayelet CA

New member
100,000 זה המון כסף לחתונה

למה להוציא כל כך הרבה? לנו היתה חתונה נהדרת בהרבה פחות כסף. מה שחשוב זו האהבה, השמחה, האוירה והאורחים וזה הכל.

shiri boston

New member
לא מסכימה עם הלך החשיבה

אבל כל אחד ודעתו... אני לא חושבת שהורים צריכים "לקבור" עצמם בבית בגלל שיש להם ילדים. הם צריכים לצאת לחופשות, אפילו קטנות, רק לשם התאווררות (במיוחד בארץ!), אף אחד לא אמר שצריכים לטוס לקאריביים... אני חושבת שזה נותן הרבה לזוגיות ולמשפחה. ומי יודע מה יהיה עוד 18 שנה שהבת/בן ירצו ללמוד, אפשר לחסוך, זה אפילו מאוד רצוי ולא רק בגלל הילדים, אלא בגלל שאולי באמת תהיה "תקופה אפורה" בחיינו, שנצטרך את הכסף הזה. והאמיני לי ש100,000 ש"ח בממוצע לחתונה בארץ, זה לא מה שמשנה אם הזוג יקנה בית או לא. משכנתא הרוב לוקחים, אז אם מחלקים 100,000 ש"ח לתקופה של המשכנתא(נגיד 20 -30 שנה) זה יוצא כלום, באופן יחסי כמובן לעלות הדירה.

ליילה

New member
אני בוחרת להגיב בעיקר לנושא החתונה

פשוט כי הוא קרוב לליבי עכשיו, ולמרות שאני מסכימה גם עם יתר הדברים לגבי לחסוך כסף ולחשוב קצת על העתיד ולא רק לחיות את היום כאילו אין מחר. הבעיה עם חתונות בארץ היא איומה, ואני חווה אותה עכשיו על בשרי. אנשים חושבים שחתונה היא פסגת השאיפות והערב הגדול בחיים, ולכן לא חוסכים לרגע, ולא חושבים על זה שמדובר בערב אחד בלבד מתוך חיים שלמים יחד ובניית משפחה שמצריכה משאבים... זה נורא, כי הספקים מנצלים את החשיבה הזו, ושוק החתונות היום בארץ הוא השוק עם הצריכה הכי לא חכמה שיש. ספקים גובים סכומי ענק על כלום, פשוט כלום, וכל בוקר ממציאים איזה טרנד חדש, ונותנים לך תחושה שאם לא תיקח אותו, אתה בעצם לא באמת מחשיב את החתונה שלך, ואת המחוייבות שבחרת לבן זוגך... וכך גובים עוד 200 דולר פה ועוד 300 דולר שם. אתם יודעים למשל שגני הארועים והקייטרינג מחוייבים להציג מחירים בשקלים, אבל מצד שני יכולים להצמיד את הסכום לדולר עד ליום הארוע??? מי מרוויח בארץ בדולרים ויכול להתחייב על סכומי ענק כאלו כשהדולר רק עולה ועולה, הרי אי אפשר לארגן תקציב חתונה בכלל בצורה כזו... טוב, כמו שאתם רואים הנושא מאוד ריגשי אצלי, אני שמחה להגיד שאני נלחמתי בעניין הזה מלחמת חורמה, ולא הסכמתי לשלם את המחירים המופקעים האלו, ואנחנו מצליחים לארגן חתונה ב 75 אלף שקל (לא שזה מעט כסף... אבל אין מה לעשות זה המקסימום שהצלחנו) ומרגיז אותי כמויות הכסף שהולכות על הערב הזה, ומרגיז הניצול הנוראי, ומרגיז שאנשים לא חושבים קצת, כי אחרת כל השוק הזה היה נראה אחרת. יש לי עוד המון מה להגיד, אבל אני מרחמת עליכם

Liat d

New member
ופה הכל מתחיל לדעתי

זוג צעיר בתחילת דרכו במקום לקנות דירה או לשים בבנק את המתנה מההורים זורק את כל הכסף על בר אקטיבי וזיקוקי דינור. אח"כ כשכבר יש ילדים מתחיל להיות מאד קשה לחסוך וככה אי אפשר לצאת מהמעגל. כמובן שזו לא הסיבה היחידה שכל כך קשה בארץ לזוגות צעירים אבל לדעתי היא מאד משמעותית.

הגזמת טוטאלית

חתונה ב- 75 אלף שקל??? אני התחתנתי ב- 400 דולר (בישראל, בשקלים). 50 מוזמנים - קירבה משפחתית וחברית מדרגה ראשונה בלבד. בדירה, לא באולם. קייטרינג ל- 50 איש וזהו. 75,000 שקל זה לא נקרא לחסוך. זה נקרא להשוויץ שיש לך את הכסף בשביל זה

ליילה

New member
טוב הייתי יכולה להאשים פה את

ההורים שכמובן שלא היו מוכנים לשמוע על חתונה ל 50 איש... אפילו המשפחה שלי היא יותר.... אבל אני לא אעשה את זה, אני אגיד בצורה הכי ברורה - אני רציתי חתונה. כן, אני רוצה גן ארועים ושמלת כלה, וערב אחד שבו אני המלכה, ובעיקר ערב שבו אני חוגגת בצורה יפה ולא שגרתית את האהבה שלנו. מה לעשות חלום סינדרלה, אבל מכאן ועד להוציא כל כך הרבה כסף על העניין זה באמת הגזמה. תאמין לי שאם הייתה דרך לעשות את זה בפחות הייתי עושה. לא הוספנו שום גימיקים ושום דבר ברמה מסחררת, לקחנו את הדברים הפשוטים והבסיסיים לחתונה רגילה. ונכון, אתה צודק, גם 75 אלף הם רחוקים מחסכון, אבל יותר מזה לא צלחתי לרדת לצערי, למרות שאני עדיין חושבת שהמחירים שאני משלמת הם מופקעים לחלוטין... אז השתדלנו לחסוך במסגרת התקציב שיש לנו, ואני מקווה שלפחות יהיה שמח ונהנה....

אני מעריך את הכנות, אבל

קשה להאמין שאותו אדם כתב את שתי הפיסקאות הבאות: "...אני מסכימה גם עם יתר הדברים לגבי לחסוך כסף ולחשוב קצת על העתיד ולא רק לחיות את היום כאילו אין מחר... אנשים חושבים שחתונה היא פסגת השאיפות והערב הגדול בחיים, ולכן לא חוסכים לרגע, ולא חושבים על זה שמדובר בערב אחד בלבד מתוך חיים שלמים יחד ובניית משפחה שמצריכה משאבים... ומרגיז שאנשים לא חושבים קצת, כי אחרת כל השוק הזה היה נראה אחרת." "...אני אגיד בצורה הכי ברורה - אני רציתי חתונה. כן, אני רוצה גן ארועים ושמלת כלה, וערב אחד שבו אני המלכה, ובעיקר ערב שבו אני חוגגת בצורה יפה ולא שגרתית את האהבה שלנו. מה לעשות חלום סינדרלה..." אבל מי מצפה מבני אדם להיות עקביים?

ליילה

New member
מילא מצפה מבני אדם להיות עקביים

אבל לצפות את זה ממני
ועכשיו רגע ברצינות, כמו כל דבר בחיים, זה ללכת על הקו הדק שבין הרצונות שלך לבין מה שאתה יכול. אין מצב שהייתי נכנסת לחובות בגלל זה, ואין מצב שהייתי לוקחת הלוואה. אני יכולה להרשות לעצמי, אז אני עושה את זה, אבל גם אם אני עושה את זה, זה לא אומר שהמוטו של הערב הוא - אני מוכנה לשלם כל סכום בשביל זה. אני מודה שבהתחלת ההפקה חטפתי שוק מהמחירים ואפילו חשבנו לרדת מזה, אבל בסופו של דבר המשכנו עם העניין, וניסיתי לצמצם נזקים כמה שרק אפשר. שוב, אני חושבת שעם עוד אנשים שעושים הפקה כזו היו חושבים כמוני ונוהגים כמוני, המחירים היו יורדים למקום שפוי יותר.... אבל מה לעשות, רוב האנשים לא רואים את זה ככה. ואל תהיה מודאג יקירי. אנחנו גם מצליחים לחסוך לחיים שאחרי...

למעלה