הקדושה והאנושיות
The_Mighty_Perr, אנו אכן נוגעים בבסיס האמונות שלנו (הדתית והלא דתית) ולכן העניין לא פשוט, אבל מאלף. הקדוש האינטואיטיבי. כעיקרון אני מתנגד להגדרות אינטואיטיביות, לא רק שהן בריחה מהשאלה, אלא הן מורחות את ההגדרה בטווח סובייקטיבי, ואז כל אדם יכול להשתמש באותם נתונים כהבנתו האישית השונה מהבנת האחר. העניין במיוחד מסוכן בדת, לפיה אי הגדרה ברורה עלולה להביא את המאמין לידי עבירה. למשל, כיון שלדעתי כל טקסי עבודת האלוהים, שאינם לשם שמיים, אינם קדושים (ברור שנביאי ישראל הוכיחו זאת, ולא ידוע לי כוון מחשבה אחרת ביהדות). הרי אותם אנשים, שמשתתפים בטקסים כאלה, שלא למען מטרת עבודת האלוהים, בעצם, מבלי דעת, פוגעים באושיות הדת. הבוכים על הכותל המערבי, שלא כעבודת אלוהים, מתפללים לאבן סתם, והם בעצם עובדי אלילים, ועוברים עבירת עבודה זרה, שלא בידיעתם ולא בכוונה, אלא רק מתוך בורות. מהיא לדעתך הגדרת הקדושה? גם אתה לא מקבל כקדוש ספר תנ"ך הכרוך יחד עם הברית החדשה? ערכים אין הבדל לדעתי בין "ערכים" ו"קדושה", הגדרת שתיהן הינה החלטה אנושית פנימית, בלתי ניתנת לנימוק ו/או הוכחה - החלטה שעבור הערך הגבוה יותר מוכן האדם לוותר על ערכים נמוכים יותר. אדם מאמין רואה בעבודת האלוהים - ערך עליון, ולכן עבורו יש באלוהים קדושה - זו למעשה אותה הגדרה. ההבדל בין "ערכים" ל"קדושה" זה המידרג (סדר העדיפויות) כאשר ה"קדושה" היא המקבילה ל"ערך העליון". סדר העדיפויות הינו: הרבה ערכים --> ערך עליון אחד (הכי גבוה) שהוא ה"קדוש" אצל המאמין. מצוות אינן יכולות, לפי הגדרתן, להתנגש עם ערך עליון, כי עבור המאמין המצוות (עבודת האלוהים) הן הערך העליון (שכר מצווה - מצווה), ועבור הלא מאמין המצוות חסרות ערך ולכן אינן מתנגשות עם כל ערך אחר. מאמין שאינו מוכן להקריב את חייו כדי להמנע מגילוי עריות אינו מאמין מושלם, ועבודת האלוהים עבורו אינה ערך עליון, הוא הולך בתלם. אתה כותב: "אבל ערך עליון לא חייב להתנגש עם מצווה." ולפי ההגדרות לעיל המצווה, עבור המאמין, היא הערך העליון. הביטוי היומיומי של "קדושת החיים" הינו מושג שאנשים משתמשים בו ללא מחשבה, וללא הבנה מדויקת למה הם מתכוונים - סתם קלישאה. אחד המטרות של פורום זה הינו להוריד מדברים מסוימים את העטיפות הקלישאיות, ולנתחן באיזמל פילוסופי (מחשבתי) חד. The_Mighty_Perr, אני נהנה מההתכתבות בינינו, וגם אם לא נסכים בכל, הבעיות לפחות מתחדדות, ותפקיד הפילוסופיה לפעמים הוא יותר לשאול שאלות מאשר לענות תשובות. הנרי