מה אם יכולתי לחזור בזמן?
הדוגמה שנתתי לגבי זיהום הסביבה שאלה בעצם אם נראה לך לגיטימי לזהם את הסביבה ולטעון שכל עוד אחרים מזהמים גם לך מותר. אפשר לחדד את זה עוד יותר ולשאול אם היית מסרב להיות פעיל איכות סביבה ולנקות שטחים כל עוד יש בעולם אנשים שלא לקחו על עצמם לא לזהם ואו כל עוד יש אנשים שממשיכים לזהם את השטח שאתה מנקה, כאילו כל עוד הם ממשיכים לזהם העבודה שלך בניקוי השטח מיותרת. אני באמת אשמח לתשובה על שתי הנקודות הללו. אם בעיניך זיהום סביבה זה רק משהו שמפריע מבחינה אסתטית אז כנראה שיש לנו הגדרות מאוד שונות למזה איכות סביבה וזיהום הסביבה. זיהום סביבה זה דבר מסוכן שהורג אנשים, כך שמהבחינה הזו זו כן דוגמה טובה. או לצורך העניין, אם הרוגים זה הדבר היחידי שמדליק אותך, האם היית נוהג בפראות בכביש וטוען שכל עוד אנשים אחרים מסכנים אותך בנהיגה שלהם אין לך שום מחויבות להזהר בעצמך, ובתור המשך האם היית מסרב להיות פעיל נגד תאונות דרכים ובעד נהיגה בטוחה על סמך התירוץ הזה? אם אתה רוצה לדבר ברצינות על תסריט שבו כל הישראלים מסרבים לשרת בצבא ואין צבא יותר, שתסכים איתי שכרגע זה תסריט די דימיוני, אז באותה מידה של חשיבה מדומינת אפשר לטעון שאני מדבר על כל האנשים בעולם שיסרבו לשרת בצבא. זה לא כזה הרבה יותר דמיוני מלחשוב שכל הישראלים יעשו זאת. אולי אפילו פחות דמיוני בהתחשב ברמות המיליטריזם בישראל לעומת מקומות אחרים (הידעת שיש מדינות נטולות צבא?). אם בחולזות אתה רוצה לפתח את התסריט שבו רק הישראלים מסרבים לשרת בצבא, אז תעשה אותו קצת יותר ריאלי, תקח בחשבון שזה יהיה כנראה תהליך הדרגתי וארוך זמן, שרוב הסיכויים שיהיו לתהליך הארוך הזה השפעות שונות על מדינות האזור ומידת חימושן וכו. לדבר על זה במונחים של שאלה דימיונית לגמרי (מה אם יכולת לבטל מחר את הצבא? מה אם יכולת לעוף? מה אם יכולת לחזור בזמן?) ולצפות לתשובה קונקרטית לגמרי זה לא הוגן. אנחנו גם חלוקים לגבי כמה הנחות יסוד מאוד משמעותיות לדיון הזה, כמו שאתה חושב שהצבא מגן עלינו ואני חושב שהוא מסלים את כמות ורמת האלימות, כמו שאתה חושב שיהודים מתים לעשות שלום וערבים הם אנטישמים ורוצחים חסרי מצפון ואני חושב שגם יהודים וגם ערבים במחשבה רוצים שלום אבל בהתנהגות מפעילים ותומכים ומעודדים אלימות, וזה בהחלט בר-שינוי אצל כולנו. לגבי ה"עצות" שאתה נותן לי למה לגיטימי או לא לעשות, תודה, אבל אני בחולזות אמשיך לא להסכים איתך. להגיד שזה בסדר להיות פציפיסט אבל בחולזות אמור להתגייס זה כמו להגיד שזה בסדר להיות צמחוני אבל בחולזות תאכל בשר, או שזה בסדר להיות יהודי אבל פה זה ספרד בתקופת האינקויזיציה אז אתה תתנצר או תמות, או שלהגיד שאין לך שום בעיה עם הומואים, רק שלא יגורו לידך ולא יתנשקו ברחוב ולא יתקרבו לבן שלך. באמת תודה שאתה מרשה לחשוב על משהו כל עוד לא מיישמים אותו בפועל, בלי לראות כמה דיכוי אתה מפעיל בזה.