מי בא לרקוד?

מי בא לרקוד?

אני נתקל, אמנם לעיתים נדירות אבל בתדירות הולכת וגוברת, בביטוי "ריקודי מה יפית". אם אני מבין מההקשר, אז הכוונה שהרקדן מלקק לזה שהוא רוקד בפניו. מה המקור של הביטוי? מי שיכול לשפוך אור על העסק הזה אני אודה לו.

hillelg

New member
"מה יפית

ומה נעמת, אהבה בתענוגים" (שיר השירים, שם). אני מניח שמשם זה התחיל.

hillelg

New member
אם אתה אומר למישהו "מה יפית"

סביר שאתה מתחנף, לא?

לא.

האם משורר שיר השירים התכוון להתחנף (במובן הגרוע של המילה) למושא אהבתו? אם אני אומר למישהי "מה יפית", וזה בא מעומק הלב - מה הבעייה?

ihtiyar

New member
מקור הביטוי הוא בפסוק

יַפְתְּ אֱלֹהִים לְיֶפֶת, וְיִשְׁכֹּן בְּאָהֳלֵי-שֵׁם או בצורתו המקובלת בתקופת ההשכלה: יפיפותו של שֵׁם באהלי יֶפֶת כלומר: היהודי המתיפיף/מתחנף לגויים/מתיוונים. הביטוי הזה הסתרס מעט הודות ליידיש שהגו יָפִיס (י'וד בקמץ קטן), ומכאן זה התגלגל ונהיה יפית

ihtiyar

New member
לא נראה לי שאתה מוטרד מלדבר

על דברים שלא נראים לך. אפילו ענית לשואל תשובה out of the blue והתחלת להסביר לו למה דעתך נכונה, אפילו שאין לה קשר כלשהו לעניין. כמו בשרשורים שבהם הצפת היום את הפורום, דעתך קודמת לעובדות. שוב: אתה מוזמן לענות לעצמך

hillelg

New member
אתה רוצה הסבר?

נראה לי ברור כשמש שההסבר שלך קשה מאוד להתקבל. מדוע? מכיון ש"מה יפית" הוא ביטוי ידוע מן המקורות, ואם כן אין סיבה שהוא יהיה שיבוש מביטוי יידי. יותר מזה: אין משמעות ל"מה יֶפֶת". אין לזה מובן בכלל. הקישור ליפת ולהתחנפות לפניו הוא מדרשי ורחוק. בקיצור: זו הסיבה שההסבר שלך אינו נראה לי.

shellyland

New member
אתה לא רואה "האלופה", נכון?

זה כשעובד מנסה לחזור ליפית, והחברים הכדורגלנים שלו אומרים לו: "מה יפית?!"

hillelg

New member
מצאתי מקור

לפי מה שהוא כותב, הדברים מתבססים על פיוט ידוע בשם "מה יפית" (שנכתב כמובן בעקבות הפסוק), ומכך שהיהודים הוכרחו לרקוד ולשיר שיר זה לפני הפריץ: The zemer is called Mah Yofith or Mah Yofis, which means "how beautiful," and for centuries it was one of the most popular zemiroth of the Jews of Poland and Russia. The song was written about nine hundred years ago by Rabbi Mordechai bar Yitzhak Chazak of France. It was sung on Friday nights, at the Shabbos table, between the fish and meat courses. It tells of the beauty and joy of keeping Shabbos, and of the rewards for those who keep it. It was later carried eastwards from France and Germany into Poland and Russia. The song became so widely known that even non-Jews learned of it - to our eventual sorrow. Wealthy Polish landowners (the paritzim or pans) had adopted the practice of, during drunken revelries, forcing Jews to sing or dance to Jewish liturgical tunes in a humiliating way. Because Mah Yofith was so well known, it was singled out by name. The drunken landowner would demand of a Jew who worked for him, or did business with him, "Sing for me Mahyufes!" Rods were prepared to strike the Jew on his back if he refused. This treatment became so common that the song's title formed the core of pejorative expressions in Yiddish - mahyofis-yid or mahyofis-nik - to describe a cowardly Jew who would bend or crouch to non-Jews in a degrading manner, or who would make fun of Jewish culture or Judaism before non-Jews (akin to the appellation "Uncle Tom" among American blacks). All this left such a bad taste in the mouths of Polish and Russian Jewry that the song was nearly forgotten. It was even omitted from the authoritative compilation by Abraham Moshe Bernstein, MUSIKALISHER PINKES (Vilna 1927), which has 127 Shabbos zemiroth.

גילגם

New member
../images/Emo45.gif אין צורך להרחיק עדות.

"פלוני שר מה יפית הוא בעל מה יפית. כינוי גנאי עממי למי שמחניף ומתרפס לפני החזק ממנו. על יסוד הזמר 'מה יפית' שנוהגים לזמר בשעת הסעודה בליל שבת, ושבדורות שעברו אולצו יהודי החצר של בעלי האחוזות (הפריצים) הפולנים, לשיר אותו לפני אדוניהם בשעת משתיהם, לשמח את ליבם ולבדחם." אב"ש 1961

hillelg

New member
וואלה

להיפך: ניסיתי ב'יָפֶה' וזה לא היה שם. זה היה מעט מעל, ב'יפה' (בלי ניקוד). אגב, שם זה "לשיר מה יפית", כמו שאני הכרתי. יש גם סתם "מה יפית", וגם "מה-יפית'ניק" (במיוחד באידיש).

גילגם

New member
מה זה "סתם מה יפית"?

ולמה דווקא שם זה "לשיר מה יפית" ? הרי אב"ש אומר מפורשות "על יסוד הזמר" וגו'. ו'מיופיסניק' הוא בדיוק אותו "כינוי גנאי עממי למי שמחניף ומתרפס לפני החזק ממנו". הקיצור כולם מיופיסניקעס, ומה יפית יש רק אחת. זו אשר לשלמה.

למעלה