דיס מינס וור.
רועי, את הכוונות הטובות אני משאיר ליחצ"נים. כשאני רוצה לדעת מה קורה באמת, אני שואל: על מה משלמים. במילים אחרות, אפשר לדבר עד מחר על "החזרת אנשים לעבודה", אבל את המרשרשים התכנית מקבלת לא על כל מובטל שחזר לעבודה, אלא על כל מובטל שנשללה לו קצבה. שלילת קצבאות היא מטרת התכנית, ולא תעסוקה. כמובן שברגע שמובטל ימצא עבודה וקיצבתו תישלל, הוא יקבל משכורת בשמחה וששון ובעלי התכנית יקבלו את הפפליניוס שלהם. אבל יש בעיה, השוק לא בדיוק מוצף במשרות פנויות, במיוחד לא לאנשים מבוגרים עם בעיות רפואיות כמו רוב משתתפי התכנית. אז מה התכנית אמורה לעשות? לתת להם הכשרות וקורסים על חשבונם, ולהפסיד עליהם כסף שכן בכל מקרה הסיכוי שימצאו עבודה יהיה קטן? כמובן שלא, מדובר במיזם עסקי, שמקבל כסף על שלילת קצבאות, ולכן, לא חייבים למצוא להם עבודה, מספיק למצוא דרך לשלול את הקצבה והכסף יזרום. וכך באו לעולם שורה של טריקים מלוכלכים כגון: ביטול אישורים של רופא משפחה ע"י רופא מטעם החברה (היעדרות ללא אישור=שלילת קצבה) שלילת קצבה על השתתפות בהפגנות נגד התכנית או ראיונות בתקשורת. "עבודה בקהילה", עבודה פיזית קשה, במשרה כמעט מלאה, תמורת הקצבה (שימו לב, זה יוצא פחות משליש משכר המינימום) כדי "להקנות הרגלי עבודה" לאנשים שבחלקם הגדול עבדו כל חייהם ופוטרו בגיל מבוגר. במקום קורסים להכשרה מקצועית, יש קורסים טפשיים כגון איך להתלבש ולהתאפר כדי למצוא חן בעיני המעסיק. עובדים שמסרבים, למשל, לעבוד ללא ציוד בטיחות שהמעסיק חייב לספק עפ"י חוק (!), נחשבים כאילו סירבו לקבל את המשרה וקצבתם נשללת. המשרות שכן נמצאות הן ברובן המוחלט משרות חלקיות וזמניות בחברות קבלן, ואחרי כמה חודשים, הם חוזרים לסיבוב נוסף בתכנית. האסטרטגיה של המפעילים היא למרר למשתתפים את החיים עד שיפרשו או יפשלו, כדי שיהיה אפשר לשלול מהם את הקצבה. אני ראיתי ושמעתי אותם, ובעיקר אותן. נשים מבוגרות שמוכנות לסבול התעללות והשפלה כדי להאחז באותם 1000 שקל מסכנים. זה עומק הייאוש. אני בספק אם יש אדם אחד שמעדיף סכום כזה בזיוני, עם או בלי כל ההשפלה, מאשר משכורת נורמלית מעבודה. כל מה שהם רוצים זה עבודה שתתאים, פחות או יותר. מבחינה רפואית, מבחינת פיתרון לילדים, מבחינת נגישות. הדברים שאני ואתה רואים כמובנים מאליהם, אבל למי שנמצא בתחתית הסולם, זה כנראה לא מגיע. במדינה הזאת לא מבינים שאתה לא מעביד סוס מותש ומורעב ע"י כך שאתה מצליף בו עוד יותר, אלא ע"י זה שאתה מאכיל אותו ומטפל בו. אבל מה, להצליף זה יותר זול, מקסימום הוא ימות ויהיה אפשר לעשות ממנו אוכל לכלבים, עוד כמה ג'ובות. את כל זה היה אפשר לפתור בקלות, רק אם בעלי התכנית היו מקבלים כסף על השמה לעבודה, ובונוסים על השמה בעבודות קבועות ובתנאים טובים. אה מה מה, אז בעלי התכנית לא ירוויחו כי... אין עבודות. ואז גם יחשף הבלוף: האבטלה קיימת בגלל אופי שוק העבודה, ולא בגלל שהפרזיטים מעדיפים לשבת בבית ולגרבץ מאשר לעבוד. אז רועי, אני אמנם מעדיף לשתות אתך כוס קפה ולהסביר לך למה אתה טועה, אבל גם דו קרב הולך, אני לא סומך על התמ"ת (ובטח לא על האוצר) שינהלו אותו כמו שצריך.