מים מוליכים?

CommandeRiker

New member
מים מוליכים?

מישהו מוכן להסביר לי אחת ולתמיד את השאלה האם מים מזוקקים מוליכים? האם הם מוליכים למחצה? האם הם מבצעים אלקטרוליזה בריק? והאם הם מתחמצנים עם האוויר? ולמה למים מזוקקים יש טעם מלוח?

יניב ריז

New member
תשובות-

כל חומר מוליך חשמל,השאלה האם הוא מוליך טוב או גרוע. מים מזוקקים נחשבים למוליך גרוע כי הם נטולי מלחים,שבדר"כ נמצאים במי שתיה ומי ים בשפע. עד כמה שידוע לי,גם בריק תתקים אלקטרוליזה,שום דבר לא אמור "להפריע" לתהליך. מים לא מתחמצנים עם האוויר. ולמים מזוקקים אין טעם מלוח כלל בשל העדר מלחים בהם,יכול להיות שטעמת בטעות תמיסת סיילין (נוזל של עירוי/שטיפת עדשות) שהיא מכילה 0.9% מלח.

CommandeRiker

New member
תזכיר לי מה זה...

אלקרטוליזה? לא מעורבים בזה כל מיני מלחים?

New member
אלקטרוליזה

אלקטרוליזה פרושה פרוק ע"י חשמל. במקרה שבמים יש מומסים לדוגמא: נתרן וכלור אז באמת יווצר מצב של הנתרן יאסף כמוצק על הקתודה והכלור יאסף כגז על האנודה. בהיעדר מלחים (אך גם במקביל אם ישנם מלחים) יבוצע פרוק של מים לחמצן ומימן והנ"ל יאספו על האלקטרודות המתאימות. בברכה, אבירם

New member
אלקטרוליזה

אלקטרוליזה פרושה פרוק ע"י חשמל. במקרה שבמים יש מומסים לדוגמא: נתרן וכלור אז באמת יווצר מצב של הנתרן יאסף כמוצק על הקתודה והכלור יאסף כגז על האנודה. בהיעדר מלחים (אך גם במקביל אם ישנם מלחים) יבוצע פרוק של מים לחמצן ומימן והנ"ל יאספו על האלקטרודות המתאימות. בברכה, אבירם

CommandeRiker

New member
ובסביבה של חשמל, כמו מחשב למשל...

מה המימן והחמצן יגרמו למעגלים?

New member
ברור שאפשר

וזה נעשה בטילים שבהם מצרפים חמצן ומימן נוזלי ליצירת המון אנרגייה וגם מים, או בתאי מימן שם מפיקים גם מפיקים אנרגייה כתוצאה מאותו תהליך. ולגבי מה יעשו מים לצ'יפים של מחשב, אם המחשב עובד, אז הצ'יפים כנראה ישרפו כתוצאה מקצר. אם הוא כבוי, אז יש סיכוי גבוה למדי שלאחר ייבוש רציני המחשב יחזור לעבודה. מנסיון !

arifell

New member
דוגמה לייצור מים ממימן וחמצן

בחטיבת הביניים, כשלמדנו על טבלת היסודות, המורה שלנו ביצעה ניסוי מולינו: היא לקחה מבחנה, מילאה במים ושמה אשלגן (וחזרה על הניסוי עם נתרן) לאחר זמן קצר מאד, הייתה התפוצצות קטנה מעל המבחנה. מה שקרה היה שכשהמתכת מהעמודה הראשונה של הטבלה (אלקטרון בודד בקליפת הערכיות) נפגשה עם המים, היא הגיבה עם החמצן שבמים. פרקה את המים לתחמוצת נתרן (או תחמוצת אשלגן, תלוי באיזה מהניסויים) ולמימן. המימן עלה לאוויר, הגיב עם החמצן והייתה התפוצצות. מה פירוש "הגיב עם החמצן"? כשחומר מגיב עם חמצן, זאת אומרת שהוא נשרף. כשמימן נשרף, הוא הופך למים. כלומר, יצרנו בכיתה מים מחמצן ומימן.

pelegs

New member
זה לא בדיוק למימן וחמצן...

עד כמה שאני יודע(ומניח) - זה מתפרק ל H+ וOH- או H3O+ ?...

אורן51234

New member
ניסוי בייתי

מישהו מכיר במקרה דרך לפרק מים למימן וחמצן ולשמור אח"כ את הגזים הנ"ל בבלון נגיד. אני מחפש שרך עם חצים בייתים ולא עם ציוד מעבדתי ומבחנות. ועוד שאלה: איך אפשר לחשב את הזרם\מתח המינימלי הדרוש לפירוק של נגיד ליטר מים מזוקקים?

יניב ריז

New member
מתח מינימלי 1.23 וולט כשהמים בטמפ

של 25 מעלות צלזיוס. הזרם תלוי בהתנגדות המים,ככל שיהיו יותר מלחים=הזרם על אותו המתח יגדל ביחס של I=V/R ,כלומר הזרם שיתקבל יהיה המתח החשמלי בוולט חלקי ההתנגדות באומים. הסיבה למתח מינימלי,היא שדקושה אנרגיה מסוימת שיכולה להתיר את הקשר הכימי שבין החמצן למימן. דרך ביתית לאלקטרוליזה- א-קח כוס מים,תחצוץ אותה לשנים בעזרת פיסת קרטון. ב-קח טרנספורמטור ביתי,כוון אותו למתח הכי גובה (בד"כ 12 וולט),חתוך את קצוותיו (כך שהחוטים יהיו גלויים). ג-הכנס את החוט של ה"מינוס" לצד אחד ושל "הפלוס" לצד שני (מבלי להכנס למונחים של אנודה וקטודה). ד-שים לב כי מהחוטים יתחילו לבעבע בועות, הבועות של ה"מינוס" הן מימן,ושל ה"פלוס" חמצן. ה-אם אתה רוצה לאגור את המימן,תמצא דרך יצירתית לחבר שקית (בלון לא רצוי,כיוון שכדי לנפחו צריך להפעיל לחץ של גז גבוה) רק לחלק שממנו יוצא מימן-והרי לך מימן ביתי. דרכים נוספות להפיק מימן בצורה קצת יותר טובה מאלקטרוליזה: א-קח בקבוק ליטר וחצי של קולה,מלא אותו עד 1/4 בחומצת מלח (ניתן להשיג בכל חנות לחומרי ניקוי במחיר של כ-5 ש"ח לליטר). ב-הכנס לבלון רפוי 100 גרם אבקת גיר (אבן גיר מרוסקת,אבקת גיר של לוח מהבית ספר,קונכיות ים מרוסקות...לא חסרים חומרים כאלו בטבע). ג-חבר את הבלון לצוואר הבקבוק ושחרר את הגיר מהבלון שיפול לתוך החומצה. התוצאה-כמות מימן אדירה תווצר,כל הבקבוק יתמלא בקצף מימן שיהיה לו מספיק לחץ כדי למלא בלון שלם! אזהרות!!!! עבוד עם כפפות,ורצוי מגן עיניים (משקפי שמש,משקפת צלילה) וכד'... הכן מבעוד מועד בקבוק של ליטר וחצי שמעורבב עם סודה לשתיה (לפחות 4 שקיות סודה לליטר)-במידה והחומצה נשפכה על גופך,(אל תדאג זה רק 10% חומצה מה שנמכר בחנויות)-סתור את החומצה בעזרת המי סודה. מומלץ לנסות בכוסית פתוחה עם קצת גיר לפני הניסוי,כדי לקבל מושג מה עוצמת הפליטה של המימן (שלא יווצר מצב שהבלון יתפוצץ מרוב מימן. בסה"כ,למרות כל ההזהרות-הניסוי מאוד בטוח,וביצעתי אותו עשרות פעמים.

יניב ריז

New member
התלבלבתי...תיקון לגבי ניסוי 2

גיר בחומצה פולט פחמן דו חמצני... צריך אבקת מתכת,לא משנה איזו מתכת (לך למסגריה,הם תמיד שמחים לתת את האבקת מתכת שלהם-כי מבחינתם זה זבל,ואתה עושה להם עבודת ניקיון בחינם)

New member
הזכרת לי משהו

לפני זמן מה רציתי לנקות כף חשמלית שהייתה מכוסה באבנית. שמתי את הכף החשמלית בתוך סיר ובתוך הסיר שמתי חומץ וראיתי שזה עובד. אך אבוי, צעיר נמהר וחסר סבלנות אני, ראיתי שהתגובה זזה לאט מידי והחלטתי לעבור לחומצה חזקה יותר, חומצת מלח. וכן זה אכן עבד מהר יותר ושוב הייתי מרוצה לכמה שניות עד ששוב אותו שטן ממהר עלה על כתפי הימנית ושוב התהליך נראה לי איטי מידי. משיעורי התרמודימיקה למדתי שקצב התגובה עולה כשהטמפ' עולה אז מה שעשיתי היה פשוט: לקחתי את הסיר עם החומצה והכף ושמתי אותו על הגז... בזמנו זה נראה רעיון טוב. אחרי כמה דקות של חימום כשהחומצה התחילה לרתוח, התחלתי להרגיש סחרחורת מהגזים שאפפו אותי וחיש קל היה לסיר צורה של מאכל צרפתי מוכר וידוע בשם "פלמבה", או במילים אחרות כל שטח הפנים של החומצה התחיל לעלות באש ואני הבנתי שטעיתי טעות מרה. סיכום: יצאתי ללא פגיעות בגוף ובנפש כמעט ולא היה נזק לרכוש (רק לנקות את הכיריים) והכף - נקייה כפי שמעולם לא הייתה. מוסר השכל: זה יהיה מאוד חינוכי אם אני אכתוב כאן "המהירות מן השטן" אבל במקום אני ארשום את מוסר ההשכל האמיתי של הסיפור פעם הבאה להשתמש בזרז
אבירם

יניב ריז

New member
הפקת גם מימן וגם פד"ח../images/Emo122.gif

האבנית הוציאה פד"ח והמתכת מימן
בפעם הבאה תשתמש בסיר כפול,סיר אחד של מים רותחים שבתוכו סיר קטן עם החומצה
ולגבי טעויות בניסוי,במהלך מעבדה נתבקשנו לחמם תרכובת (לא זוכר כבר איזו) בתוך מבחנה שמכוסה בבלון,והחומר היה אמור ליצור "הר געש" של עשן אמוניה. המנחה היה נורא ברור לגבי כמה חומר יש להכניס למבחנה. לפני שהתחלתי את הניסוי,ראיתי איך הוא מבצע את זה,ושמתי לב שהבלון מתמלא רק ל-1/4, אז אמרתי לעצמי..."אם כפית אחת=רבע בלון,מכאן ש-4 כפיות=בלון שלם מלא אמוניה"... התוצאה,הבלון התפוצץ, כולם ברחו מהמעבדה,ואני טענתי בתוקף ששמתי "רק כפית אחת"

אורן51234

New member
תודה

אני כבר חייב לנסות את זה. אמרת שלאלקטרוליזה של של ליטר מים מזוקיים בטמפ' 25 מעלות דרוש מינימום 1.23 וולט . האם אתה יודע זאת מניסוי וטעייה או שישנה נוסחאה לחישוב כמות האנרגיה הדרושה להתחלת הפירוק? אם כן, האם נוסחאה זאת אומרת כמה זרם או כמה מתח דרוש? (כמובן שהיחס לפי לחוק אום) ככל שמגדילים את המתח מה משתנה? מהירות התגובה או כמות הגז הנוצר או שניהם?

New member
יש טבלאות

יש מדע שלם העוסק בנושא ושמו אלקטרוכימיה. בעיקרון יש שתי דרכים לחש את מתח הפעולה של תא מסויים אחד לפי נתון תרמודינמי דלתא G ע"פ הנוסחא : V= (delta)G /nF ע"פ טבלאות של מתח של חצי תא סטנדרטי שימצאו בכל ספר נתונים. הגדלת המתח תגרום לעלייה במהירות הראקצייה, בגלל שכמות החומר שנוצר הוא אינטגרל של מהירות ההוצרות שלו אז גם כמות החומר שנוצר ביחידת זמן תעלה. אבירם

אורן51234

New member
ניסיתי אלקטרוליזה

עשיתי היום את ניסוי האלקטרוליזה. כוס מים עם שני פסי נייר כסף שמחוברים למתח גבוה. גיליתי דרך להפריד פתיל מנר ודרך מהירה להרתיח מים. ציפתי שהמימן יצוף (כי הוא קל מאוויר) ויחד עם החמצן אפשר יהיה להדליק להבה מעל למים. זה לא קרה :\ מדוע?

למעלה