מייקלסון ומורלי

danshk

New member
מייקלסון ומורלי

אני עושה עבודה כללית בפיזיקה כנדרש מאיתנו בכיתה ט (ברחובות לפחות) אנחנו צריכים לבחור נושא כלשהו בפיזיקה וזה לא משנה אם הוא נמצא בחומר הלימוד או לא ופשוט להכין עליו איזושהיא עבודה כמו מצגת או דגם או מה שלא יהיה. אני עושה את העבודה שלי על - "הזמן התפיסה הניוטונית והמודרנית עתידנו מסע בזמן או לא". אני נעזר בספרים של סטיבן הוקינג, אך נתקלתי בכמה בעיות שלא מצאתי להן מענה לא בספריו ולא באתרי אינטרנט שונים (בעברית ובאנגלית) השאלה שהכי מציקה לי הוא איך נעשה ניסוי מייקלסון מורלי- וראו גם את האתר הזה. אם האור נע במהירות כל כך גבוהה 300,000 קילומטר לשנייה (!) איך מייקלסון מורלי הגיעו למסקנה שהאור באמת הגיע באותו זמן לנקודה הסופית יכול להיות שהאור מאחד הכיוונים הקדים או איחר בכמה אלפי אלפיות השנייה , אולי לא הבנתי את מהלך הניסוי מישהו מוכן לתת לי הסברים? תודה רבה למגיבים דניאל שקורי

D a n n y b o y

New member
פספסת משהו קטן...

הם לא מדדו ישירות את זמן ההחזרה של האור, לדעתי זה היה בלתי אפשרי בתקופה שלהם. הם עשו משהו אחר: כאשר שני גלים מתלכדים, אם הם לא בפאזה- הם מתאבכים. זאת אומרת שאם אחד מקרני האור היו באמת "מאחרים" הייתה התאבכות. בניסוי לא נצפתה התאבכות, או "הפרש פאזה" מכאן הסיקו את המסקנות שהסיקו.

danshk

New member
הצלחתי להבין את הנושא

למי שמעניין אותו לדעת וסתם כדי לוודא שהבנתי נכון: הפרש בין מהירויות האור בתנועתן בכל כיוון היה גורם לכך שפסגות הגלים של אלומה אחת יגיעו בבת אחת עם מכתשי הגלים של האחרת, ויבטלו אלה את אלה. למעונינים במידע נוסף- היקום בקליפת אגוז (סטיבן הוקינג) עמ' 16

ailag

New member
../images/Emo45.gif נכון

לאו דוקא פסגות עם מכתשים (זו התאבכות הורסת באמת), מייקלסון ומורלי פשוט אמרו שאם קיים אתר, אז הוא יעכב את אחת הקרניים יותר מהשניה. אז כ"א מהגלים יגיע למסך ב"שלב שונה" של המחזור. זה מה שאתה אמרת, רק שהערתי שזה לאו דוקא פסגה עם "מכתש" , וגם רציתי לוודא שאתה מזהה את זה בניסוח אחר, ולא רק זה שקראת
והתרגום לשם של הספר לא משהו .. לא?

danshk

New member
מה רע בתרגום לשם של הספר

הוא פשוט תורגם as is בלי תוספות, או שאולי אני לא הצלחתי להבין משהו. (זה לא כמו שתרגמו את full house 'לצער גידול בנות')

טל ר

New member
In a nutshell

משמעות הביטוי באנגלית הוא בקצרה, במספר מילים. התרגום ל"קליפת אגוז" הוא תרגום ישיר, אך הוא בלתי יצירתי קמעה.

danshk

New member
אני לא מסכים איתך

יש ציוריות מאחורי "היקום בקליפת אגוז" וזה ממש מתאים לנושא הספר. אין טעם להוסיף יצירתיות גדולה (כמו שדרך אגב אין יצירתיות גדולה כל כך במקור). מי שמעוניין למצוא את היצירתיות מוזמן לקרוא את המקור של המלט או את התרגום של המלט שממנו נלקח הביטוי ושונה כדי שיתאים לנושא הספר. אפשר להעריך שהוקינג בחר דווקא בקטע הזה לספרו כי הוא מייצג בצורה מטאפורית את המצב שלו. (עמ' 77 פסקה ראשונה) כפי שבוודאי שמתם לב הקטע המסוים הזה מהמלט נמצא בחתימה שלי בעברית (דרך אגב הוספתי אותו לחתימה לפני זמן די רב, אחרי שאמרו לי שהחתימה שהחתימה על המשפט האחרון של פרמה נדושה)

למעלה