מיון יסודות

Latina Si si

New member
מיון יסודות

שאלה לי אליכם..... אני לא מבינה את המשפט הבא : "לאורך המחזורים (טורים) גודל האטום קטן עם עלית המספר האטומי" איך זה יתכן? הרי: Na - מספר אטומי 11 ומסה 23 ג/מ K - מספר אטומי 19 ומסה 39 ג/מ ???????

Latina Si si

New member
השלמה...

המשפט המלא הוא: "בתוך קבוצת יסודות, גודל האטומים והיונים בני מערך אלקטרוני דומה, עולה עם עלית המספר האטומי. לאורך המחזורים גודל האטום קטן עם עלית המספר האטומי." החלק הראשון מובן, אבל השני : (

Latina Si si

New member
+ תוספת ....

גודל האטום = רדיוס האטום ??? נכון? אז התמונה הבאה מסבכת לי את העניינים...... קודם אמרנו שככל שמתקדמים בטור, גודל האטום קטן... ופה רואים שהטור רדיוס הטור גדל... אז גודל לא שווה לרדיוס האטום ?

קצת סדר בדברים[בהקשר לכל השרשור שלך

]: קודם כל,מסה אטומית/מולרית איננה מדד לגודל האטום! המדד לגודלו הוא רדיוסו האטומי. המגמות הן כדלהלן
עם ירידה בטור, הרדיוס גדל כי נפתחות יותר ויותר רמות אלקטרוניות[וכמובן שאם היינו קודם ברמה N ועכשיו נהיה ברמה N+1, הרמה החדשה לא תוכל להתמקם "על חשבון" רמה N, ולכן היא תצטרך להתרחק יותר מגרעין האטן,קרי להגדיל את הרדיוס האטומי]. עם התקדמות בשורה["מחזור"], הרדיוס האטומי קטן, שכן המטען האפקטיבי[שזה בקירוב סביר בעיקר מטען הגרעין] גדל ואילו האלקטרונים נשארים באותה רמה, לכן ניתן לומר שכוח המשיכה[כוח חשמלי ע"פ חוק קולון] בין האלקטרונים לגרעין גדל.לכן האלקטרונים מתקרבים יותר לגרעין,קרי הרדיוס האטומי קטן. הזנחתי פה את עניין האורביטלים ומתכות המעבר,שם הסיפור מעט שונה עקב אורב' d.

Latina Si si

New member
../images/Emo51.gif סטיב!

אז כנראה מדובר בטעות במשפט: "לאורך המחזורים גודל האטום קטן עם עלית המספר האטומי"....וזה כתוב בשקופית PPT ממנה אני לומדת... הרי רואים בשקופית הבאה, שזה הציור, כי הרדיוס גדל-נוספות עוד רמות אלק'- ואז גודל האטום גדל ! טעויות כאלה, יכולות לבלבל חבלז....

אהמממ,

בשורה תחתונה גודל האטום יעלה[/רדיוס אטומי],בהקשר זה, רק עם ירידה בטור ולא התקדמות ימינה במחזור מסויים. מקווה שזה מבהיר את העניין..חפיף בכ"א

Latina Si si

New member
מובן ../images/Emo127.gif עוד משהו קטן....

איך אתה מסביר שהסיבה לכך שהמתכות בשני הטורים הראשונים גדולים בהרבה מהשאר היא "כי יש רק 1 או 2 פרוטונים שמושכים את האלקטרונים ערכיות" ?

אני מניח שהתכוונת לכך,אבל נתחיל

מזה שלא המתכות גדולות יותר אלא רדיוסם האטומי. [אני מבין אותך, כנראה שגם המרצה/מתרגל במבחן,אבל יכול להיות שיורידו לך ניקוד על כך שהשתמשת במינוח לא מדוייק. אפשר לקרוא לזה פלצנות,אבל אני מנסה להרגיל אותך לדייק במינוח,זה הכל
] בכ"א, תחשבי שעם התקדמות בשורה, המטען הגרעיני גדל,יותר מ 1 או 2 פרוטונים ולכן האלקטרונים נמשכים יותר אל הגרעין עצמו. לכן רדיוסם האטומי של מתכות טור I/II גדול מאלו של טורים גדולים יותר[באותו מחזור].

למעלה