מיהו ספרדי

danש

New member
מיהו ספרדי

שלום לכולם, אני מניחה שיש כאן בפורום ריכוז של בני העדה הספרדית, צאצאי גולי ספרד, שעלו ארצה ממערב אירופה, ומשפחתם דוברת לאדינו. גם אני כזו. מוצאה של משפחתי מטורקיה ומיוון, וכנראה גם מבולגריה. מפריע לי מאוד שבשיח הציבורי מחלקים את היהודים לאשכנזים וספרדים. החלוקה היא אשכנזים, ספרדים ועדות המזרח. מפריע לי שכורכים יחד את הספרדים ובני עדות המזרח, ולא מבינים שמדובר בתרבויות שונות לחלוטין, ומיבשות רחוקות. בני העדה הספרדית הם צאצאי גולי ספרד, דוברי לאדינו, יוצאי מערב אירופה. (האשכנזים הם ממזרח אירופה). בני עדות המזרח הינם יוצאי מדינות ערב שבאסיה ובאפריקה, אינם דוברים לאדינו, ותרבותם שונה לחלוטין. הפולחן הדתי אצלנו הספרדים הוא פשוט, ושפוי. אין אצלנו באבות, חצרות, קמיעות, ומחלקי מים קדושים ולחשים. בכל הזדמנות אני מבהירה לאנשים ומחדדת את ההבדל בין ספרדים לבין בני עדות המזרח. אני מבקשת שגם אתם תעשו זאת.

אסטרלו

New member
למה שנעשה זאת? למה ל"חדד" הבדלים?

לי לא מפריע. שכל אחד יגדיר עצמו איך שהוא רוצה, וכמה שנתעסק בזה פחות - ככה ייטב. אני לא מרגישה צורך להיות "אירופאית" למרות מוצאי הספרדי.

ש ח ר ש

New member
אסטרלו צודקת למה אנחנו צריכים

הגדרות מספיק לי שיש אשכנזים וספרדים אין צורך בחלוקה לעדות שונות ומיותרות כולנו יהודים הדור הבא כולו ישראלי וטוב שכך

danש

New member
אני לא מבינה אתכם

ברור שאני לא הולכת ומכריזה "אני ספרדיה", אבל לפעמים שואלים אותי מאיזו עדה אני, וכשאני עונה "ספרדיה", הם לא מבינים. הם חושבים שזו תשובה כללית, שאני מתכוונת שאני לא אשכנזיה, ולא מבינים שספרדיה זו עדה ספציפית ומובחנת. ודווקא אתם, שמדברים בלאדינו בפורום, לא אכפת לכם שלא מבינים מי אתם?! אני מופתעת מאוד. ובתגובה למגיב הקודם, כן, דווקא חשוב לי שידעו שהספרדים הגיעו מאירופה, ומתרבות אירופית. חשוב לי שידעו מי אנחנו.

אסטרלו

New member
../images/Emo4.gifאז למה שלא תציגי את עצמך

כ"בלקנית" ? תכף ידעו שאת "אירופית"......

SAMI RUSSO

New member
בדיוק מי צריך את הפסגדריה הזו......

ספרדים או אשכנזים כולם שווי נפש בני ישראל - ישראלים

danש

New member
אתה בעצמך

טו סוז פסגדו, אי פוו'דה סר נו מוי מאויודו, סי נו אנטנייטס נדה. [

SAMI RUSSO

New member
danש מיג'ור נו אבש'אר אטו סנסיאה

לניו או לנייה דה באניו , עדיף לתת גז וכמה שיותר מהר מהפורום אין כאן מקום לאנשים כמוך - פרזיט

SuzieRS

New member
לא רציתי להתערב...אבל יש גבול

לכל התבטאות. אני מקווה שלכל אחד/ת יש הזכות להכנס לפורום זה ולהביע את דעתו. danש הביעה את דעתה ובקשה את התיחסותכם/ן. נוצר ויכוח ,וזה לגיטימי danש , היא אורחת בביתנו. לא חייבים לקבל כל ארח בפרחים, גם לא בזר קוצים. אבל כאן סיקלתם אותה לא באבנים אלא בסלעים. מחר עוד תדבר על "דמוקרטיה" ,"סובלנות" , "קבלת דעות שונות" ועוד... ועוד...! ומה ששכחת: שם הפורום זה " תרבות הלדינו" . לאדינו או לא לאדינו, יש להשאר בתחום התרבותי. -מנהלינו, רותי, עסוקה ותרודה בבריאות בעלה, אך בשנתיים שאני נמצאת אתכם, כאן, עוד לא קרה מקרה שמשהוא/היא קרא בשמות את זולתו, ולא סילק אותו/אותה מהפורום. שבת שלום וחג שמח!

faridi

New member
tienes razon

רק לא במאה אחוז. גם יהודי צפון אפריקה הינם ספרדים למרות שרבם לא שימרו את הלדינו. (את מוזמנת להסתכל באטלס מה קרוב יותר לספרד) אני חייב לציין שבמרוקו היה אזור ששימר את הלדינו ואף בלוב היו 6 משפחות שעד עזיבתן את לוב - דברו. החלוקה לשנים נועדה לעולם ההלכה, שבו יש מנהגים שונים לאשכנזים מול אלו שאינם. יהודי המזרח, אמנם מבחינה ביולוגית אינם ספרדים, אך נוסח התפילה שלהם קרוב ליהודי ספרד, פלוס מינוס. בתורכיה יש גבול גם עם עירק, כך שלא פלא שיהודי בבל קצת הושפעו. (אבל קצת) אם תסתכלי על יהודי הבלקן ותורכיה, תראי לבוש מסורתי שקרוב מאד ליהודי ארצות ערב. אפילו ביוגוסלביה המתקדמת, הרבנים התלבשו בצורה שאפיינית היתה לרבנים הספרדים, על אף שהיו רבנים מתקדמים ונאורים, בעלי תואר אקדמאי. וכך הרב הראשי הספרדי במדינת ישראל. עוד לפני שכתבת מסר זה, אני מציין כמו שאמרת. לדגמא: הספרדים ועדות המזרח נוהגים להשכים לסליחות בתחילת אלול לעומת אחינו האשכנזים .... לעומת זאת, אם אני אומר "ספרדים", אני מתכוון למה שאמרת. לפעמים אני נאלץ לציין שאני לא מכליל את יהודי המזרח.

eagl8

New member
לחיזוק דברי פרידי ועוד....

בדיוק לפני יומיים שמעתי סיפור מדהים מיוצא תוניס, שעקב אחר שורשי שם משפחתו וגילה שהם מיהודי גרוש ספרד שברחו לפורטוגל ומשם , חלקם לתוניס וחלקם לרומניה. אשכנזים רבים, נקראים אשכנזים משום שברחו וחיו בחלק מסויים של אירופה שקראו להם ארצות "אשכנז". הרבה אשכנזים של היום הם צאצאי צאציהם של יהודי ספרד. יתרה מזאת, אני מכירה עולים מרוסיה שגלו לשם מאירופה ואבות אבותיהם היו מגרוש ספרד ולסיכום אני שותפה לחברי הפורום שאין צורך להתעסק בזה. אחרי כמעט 60 שנה שאנו בארץ ישראל והתערבבנו כל כך יפה אלה באלה, כולם כבר יודעים את ההבדלים. והצעירים יותר כבר מזהים את עצמם כ"ישראלים" - וטוב שכך. מסורת זה דבר נפלא - שימורה חשובה והאחדות בעם ישראל עוד יותר. חג-שמח

danש

New member
רק מי שדובר לאדינו הוא ספרדי

אני לא אבדוק 20 דורות לאחור מאין מוצאי או מוצאו של אדם. אבל מי שעלה מארצות מערב אירופה ומדבר לאדינו הוא ספרדי, במובן המדוייק של המלה. מי שעלה ממרוקו ומדבר מרוקאית, לא מבין מילה בלאדינו, ואין לו שום מנהג ספרדי, הוא מרוקאי. יתכן שאבות אבותיו גרו בספרד. יתכן גם שאבות אבותי היו מלכי אנגליה. זה לא רלוונטי להיום. אני מתביישת במפלגה כמו ש"ס, שמורכבת ממרוקאים, טוניסאים, ועוד יוצאי מדינות ערב, וכוללת אותי תחת המטריה שלהם. לא רוצה. ש"ס לא מייצגים את התרבות שלי בשום אופן. אני לא מבינה אתכם, חברי הפורום. בשביל מה הפורום הזה? חשבתי שאתם מעוניינים לשמור על התרבות, על הייחודיות...בשביל מה אתם כאן בכלל? ברור שכולנו עם אחד וכולי, ויפה מאוד שאתם כל-כך סובלניים. לפי התוכן כאן אני מבינה שרוב הכותבים מבוגרים כאן ממני. אני בת 35. אתם, דור מעלי, רובכם ודאי התחתנתם עם מישהו ספרדי כמוכם, הכירו לכם את הבן-דוד של הבת-דודה, וכולי, בדיוק כפי שהורי הכירו, וכפי שסבי וסבתי ז"ל הכירו. אבל אני חיה בישראל, זה אולי לא פוליטיקלי קורקט להתעסק בזה, אבל אנשים מתעסקים בזה, ועוד איך. אני נשואה לאשכנזי, וגיליתי שאנשים לא מבינים כלל מה זה ספרדי. גם אחותי נשואה לאשכנזי. הורי הספרדים הינם משכילים, בעלי טעם-טוב. הורי בעלה של אחותי הם אשכנזים, וזה מספיק להם כדי להתנשא עלינו. זה לא משנה להם שמשפחתי באה מעיר גדולה (איסטנבול), והיו בה בעלי מקצועות חופשיים וסוחרים. הם, האשכנזים, שחיו בכפרים נידחים במזרח אירופה, עם בעלי חיים בחצר, בלי שום חיי תרבות, ועם השכלה מינימלית, חושבים שאנחנו פשוט פרימיטיבים. גם אני חושבת שכולנו אחים וכו'. אבל, ליתר בטחון, כדאי להביהיר מיהי העדה, ומאין עלתה.

אסטרלו

New member
כמה הערות:

מה יש לך נגד מרוקאים?
את לא חייבת ל"חבב" את ש"ס
זה שהאשכנזים מתנשאים מעליך גורם לך להתנשא מעל מרוקאים?
הפורום הזה בשביל שלא נשכח את השפה היפה שאנחנו יודעים ולא חשוב מאיפה החברים יודעים אותה. יש לנו כאן חברה יקרה עירקית שיודעת לאדינו בעיקבות בעלה - את בטח היית פוסלת את השתתפותה פה, לא ?
רובנו נולדנו בארץ כמוך ולא התחתנו עם ספרדים כמונו ולא הכירו לנו בני דודים - מאיפה את מביאה את זה?
בשביל בחורה צעירה את קצת פרימיטיבית
"ספרדים משכילים בעלי טעם טוב" - למה, לטוניסאים, למשל, אין טעם טוב?
לסיכום - את סובלת מחוסר ביטחון משווע

אסטרלו

New member
"רק מי שדובר לאדינו הוא ספרדי"

את דוברת לאדינו? אם לא, את לא ספרדיה ! את יודעת למשל כמה ילידי איסטנבול, יהודים בגילך, לא דוברים לאדינו? אני מכירה שניים כאלה.

danש

New member
דוקא כן

אני דוברת לאדינו מצויינת, יותר טובה אפילו מהלאדינו של בן דודי שחי בטורקיה

למעלה