מיהו ישראלי?

• פותח הנושא ltz
  • פורסם בתאריך

יוסי ר1

Active member
הנקודה שהעלית נוגעת לעניין אחר,

והוא עד כמה כל אחד בודק , או אפילו נוהג לבדוק, את מקור המנהג אותו הוא נוהג. ובאמת רוב האנשים נוהגים בעיקר על פי מה שקבלו מסביבתם הקרובה, במקרה של חרדים וצפירה זה את מה שהרב אמר, או את מה שבר הסמכא בבית הכנסת אמר. לא נראה לי שמי מהם מחפש תירוצים או אינו שלם עקב כך עם דרכו. אם אקצין את טענתי, היה כאן לפני כמה זמן ויכוח על מקורו של חנוכה כחג פאגני עתיק. האם מישהו מהמתווכחים עשה זאת כדי לקבוע לעצמו או לאחרים שבעקבות מסקנות הויכוח כן צריך או לא צריך לחגוג את חנוכה? ודאי שלא. רוב האנשים חוגגים את חנוכה כי זו המסורת בידם, וסומכים על אילו שמסרו להם מנהג זה, שמסרו להם מנהג נכון וראוי. אותו דבר לעניין צפירה ועמידה. אם הלך הרוח הוא שאילו חוקות הגויים, החרדי לא יעמוד, והסיבה שינקוב כשישאל היא בגלל חוקות הגויים. לא תירוץ, אלא סיבה. אתה צודק, לחיצת יד, וחבישת שטריימל, ועוד כמה הם חיקוי למעשה הגויים, אבל במסורת בשתרשו כמעשה יהודי לכל דבר. אז לוחצים יד, חובשים שטריימל, ולא בודקים ממש בציציותיו של כל מנהג מהו מקורו.

ובדיוק בגלל הסיפא שלך הסיבה של "חוקות הגויים"

היא בעיני תירוץ קלוש (אני מתיחס לסיפא של הסיפא). למה? כי הוא משמש תירוץ כדי להבדל מגדרית, בדיוק כשם שהוא מבוטל כדי להבדל מגדרית. השורה התחתונה היא הבידול המגדרי ולא דבר וחצי דבר מעבר לכך, ועל כן כל השאר - תירוץ (עלוב). כשאדם אומר לי "כך וכך אני עושה, כי כך עשו בבית אבא", זו סיבה, טובה בהרבה מהתלות באילנות שנשמעים מכובדים ואין בהם ממש. ענין חנוכה אינו בעייתי: כבר חז"ל היו מודעים לעובדה שמדובר במקור פגאני (חגו של אדם ראשון), אך כאמור יצקו לתוכו תוכן יהודי. השטריימל הפך ליהודי כשהאחרים הפסיקו להשתמש בו, ולחיצת היד נשארה חוקות הגויים, שסתם כך הפכה מקובלת. אין לי בעיה שיכניסו תוכן נוסף ("משלנו") לצפירה, אבל לפסול אותה בטענה המופרכת הזאת, זו טענה שנעה בין גיחוך לבין לנלעגות. הבעיה שציבור עושה "כי רב כזה או אחר אמר" בלי לחשוב, היא טענה בעייתית לא פחות, ואני משער שגם אתה תסכים איתי, שאם פתאום אותו הרב יגיד שללכת לים בשבת זה חלק מעונג שבת, רוב הציבור הנ"ל לא יקבל את פסיקתו. למה? כי הקבלה אינה עד כדי כך פשוטה ובלי מחשבה עצמית כפי שרובנו חושב. אין ספק שדברים רבים נעשים ללא מחשבה (או חמור יותר - ללא ידיעה), בכל המגזרים. באופן כללי, אין ספק שחבל. עדיין, כשציבור שלם יוצא בהטרסה כלפי רוב הציבור אליו הוא משתייך (ובהנחה שאנו לא מדברים על נטורי קרטא, רוב הציבור החרדי כן רואה את עצמו כחלק ממדינת ישראל, וכן רואה גם את החילונים כחלק מעם ישראל), אני מצפה למעט יותר מחשבה.

יוסי ר1

Active member
אני מתפלא עליך.

גש לרחוב החרדי, וערוך מדגם בין עשרת הראשונים שיחלפו על פניך. אני מוכן להתערב על מה שאתה רוצה שלפחות שבעה מתוכם יגידו שחנוכה אינו קשור לשום חג אחר שאינו יהודי אלא צמח אך ורק בעקבות נצחון המכבים שחל במקרה בתקופה זו והנרות הם אך זכר וסמל לנס פך השמן. ושלחיצת ידים נהגה גם בזמנו של משה רבינו. וששטריימל כנל. אני את הסקר שלי כבר עשיתי, אתה מוזמן לאמת את תוצאותיו. רב שיגיד ללכת לים בשבת ודאי שיתקבל בהרמת גבה. אבל ציבור ששומע שהרב אמר אסור, משום חוקות, משום מראית וכו', בד"כ יתקבל ללא פקפוק. לא שזה האידיאל הראוי, אבל זו הנהגת העדר הקיימת, מה לעשות. ואחרונה לסיום, רוב החרדים באמת מעונינים להבדל מגדרית. אין להם בעיה להראות זאת לא בלבושם ולא בנהגם, ולא נראה לי שהם צריכים להאחז ב"תרוצים" לשם כך.

הזכרת לי את הבדיחה - מנין ידוע שאברהם אבינו

חבש שטריימל (שכתוב וישכם ויצא, וכי אפשר לו לצדיק כאברהם אבינו שיצא את ביתו ללא שטריימל?). מין הסתם סביר להניח שאתה צודק, מה שלא אומר שלא צריכה להיות לי ביקורת על נוהג העדר (וכמו שציינתי - אין ספק שהוא קיים בכל מגזר, מה שלא הופך אותו לטוב לדעתי). השורה התחתונה כאן בעיני היא שנוהג העדר במקרה הזה, הוא להשתמש בתירוץ עלוב שמוגדר באופן לא משכנע כסיבה (לא על ידך, אלא ע"י המגזר החרדי). המקרה הנ"ל בעיני הוא בפירוש דוגמא לתירוץ לצורך הבדלות (ולא הבדלות שהיא תוצאה של סיבה). הצורך להבדלות של הציבור החרדי הוא נושא מענין בפני עצמו, אבל זה כבר נושא לשרשור אחר.

לגבי ההמנון

אני חייבת לציין שלא ראיתי הרבה ישראלים שרים את ההמנון בגאווה. זאת למעט אולי כמה הומואים
רוב הישראלים, בסוף הטקס, רק מזמזמים את ההמנון בשקט... אולי מקווים שלא ישמעו אותם מזייפים. והרבה מהם מתבלבלים במלים. חייבת להודות שגם אני מתבלבלת לפעמים בין "עין לציון צופיה" לבין "נפש יהודי הומייה"

אלי ו.

New member
תגידי תודה

נסי לשיר פעם את ההמנון האמריקקי. לא רק שמדובר בשיר מלא בסימני שאלה ויריות תותחים, גם הלחן בלתי אפשרי, צריך להיות זמר אופרה כדי לשיר בלי לזייף כשמגיעים ל for the laaaaaaaaaaaaaaaand of the freeeeeeeeeeeeeeeeee בהשוואה אליהם קבלנו המנון חביב עם לחן קל לשירהבציבור.

meitush123

New member
לשיר את ההמנון, לא תמיד בגאוה

לפעמים דוקא תוך כדי אני חושבת גם על הדברים המפוקפקים שנקשרת בהן מדינתנו. וכשעמדתי בטקס יום השואה בבית הספר נזכרתי בתלמידים הערבים בשכבה שלי, הסתקרנתי אם הם שרים, וחשבתי לעצמי על הבעיתיות שב"התקווה"

eliUSA

New member
יש בעיה

והפתרון הוא לא לזרוק את ההמנון כפי שכתב שוקן אלא אולי להוסיף עוד בית שיספק את בני שאר הלאומים. ואת אלו עם הנטיות להלקאה עצמית.

meitush123

New member
לשיר את ההמנון, לא תמיד בגאוה

לפעמים דוקא תוך כדי אני חושבת גם על הדברים המפוקפקים שנקשרת בהן מדינתנו.וכשעמדתי בטקס יום השואה בבית הספר נזכרתי בתלמידים הערבים בשכבה שלי, הסתקרנתי אם הם שרים, וחשבתי לעצמי על הבעיתיות שב"התקווה"

למעלה