בתור חופשי התשובה היחידה שלי היא
"זה לא מעניין אותי". אני מפריד בין כמה הגדרות: ההגדרה העצמית של אדם ההגדרה הדתית ההגדרה של המדינה ההגדרה העצמית של אדם היא עניינו, ואני לא יכול להתערב בה. אדם רוצה להגדיר את עצמו יהודי? שיהיה לו לבריאות. אישית, אני פשוט לא מגדיר את עצמי - אני לא רואה בזה טעם. על השאלה "אז מה עושה אותך יהודי" אני עונה ב"אני לא עוסק בזה וזה לא מעניין אותי". את ההגדרה הדתית כולנו מכירים. שוב, זה לא מעניין אותי אלא במקום שזה נכנס לשיקולים של המדינה, אבל אם ילחצו אותי אל הקיר אז מבחינה דתית אני רואה את הרפורמים כיהודים אך את היהודים המשיחיים למיניהם כלא-יהודים. ההגדרה של המדינה ליהדות היא היא הדבר החשוב לנו, כי זה מה שמשפיע על החוקים השונים שנוגעים ליהודים - חוק השבות בעיקר. אז צריך לזכור את המטרות של המדינה: לספק בית לאומי ליהודים, ולספק מקום מפלט ליהודים שנרדפים על היותם יהודים. לגבי המטרה הראשונה, אני לא אדם מאוד לאומני ואני לא מאמין גדול בצורך לקבץ את כל נדחי הגלות - במצב של היום אין ממש לאום יהודי כמו שאולי היה לפני, נאמר, מאתיים שנה, כשיהודי היה רק יהודי דתי. נשארה המטרה השניה: מקום מפלט. כאן זה פשוט - כל מי שנרדף על שם יהדותו מגיע לו לעלות לארץ. דתי, לא דתי, עם קשר להיסטוריה, אם יהודיה, אב יהודי, מה שלא יהיה. אני מודע לזה שאני כאילו נותן לאנטישמים להגדיר בשבילי את היהדות, אבל ממש לא אכפת לי.