מחפש המלצות לספרים.

LiveInACloud

New member
מחפש המלצות לספרים.

שלום. הייתי שמח לקבל מכם המלצות, לספר או שניים. אני מעוניין בספרים קלילים ומהנים, כתיבה טובה, לא כבדים מדי אבל גם לא טיפשיים מדי. אתגר קרת נשמע לי מעניין. האם אתם ממליצים עליו? (משהו ספציפי?) והאם יש עוד דברים בסגנון? (או עוד סתם דברים שלא בסגנון אבל נשמעים לכם דומים לתיאור) תודה!

Rivendell

New member
בהתאם למה שתיארת, כן,

הייתי ממליצה לך על אתגר קרת, ואולי גם על עירית לינור. במאמרי הפורום יש המלצות על הספרים שלה, אני מציעה שתקרא אותן ותחליט אם זה נראה לך. ואם תיתן שמות של ספרים שאהבת, נוכל לנסות להמליץ לך על דברים נוספים בסגנון.

Arana

Well-known member
מנהל
את אתגר קרת אתה יכול לדגום

באתר של במה חדשה. יש שם כמה וכמה סיפורים קצרים שלו (כותר הסיפור מקשר לסיפור המלא).

LiveInACloud

New member
תודה.

איזה מהספרים שלו הכי מומלץ? בקשר לעירית לינור, דווקא במאמרים לא ראיתי יותר מדי התלהבות ממנה..

Arana

Well-known member
מנהל
קראתי רק שניים

"הקייטנה של קנלר" ו"איניהו". שניהם נחמדים. המליצו לי גם על שני הראשונים שלו: "צינורות" ו"געגועי לקיסינג'ר". יש לו גם שני ספרי קומיקס ("לא באנו להנות" עם רותו מודן ו"סמטאות הזעם" עם אסף חנוכה המעולה); הם טובים מאוד, אבל זו מדיה אחרת, כי הצד הויזואלי "גונב" את תשומת הלב מהסיפור. לגבי עירית לינור, שני הספרים הכי טובים שלה לדעתי הם "הבלונדינית הסודית" ו"שירת הסירנה". הראשון הוא אוסף של קטעים משעשעים מאוד, והשני הוא עלילתי (אפילו עשו ממנו סרט).

arandiera

New member
"צינורות", "געגועי לקינסג'ר",

אפשר גם "הקיטנה של קנלר", בחלקו קצת פחות טוב מהראשונים. "אניהו" די רע, וזה בעדינות, כי יש לי חיבה כלשהיא לסופר. אם אתה נהנה מהפוסטמודרניסטים האלה אתה יכול לקחת גם את אורלי קסטל בלום "המינה ליזה". ועוד סיפורים קצרים: "עד גיל 21 אגיע לירח" / גפי אמיר וגם: "סוזנה הבוכיה" / אלונה קמחי. זה לא משעשע אבל יחסית צעיר, בעיני.

LiveInACloud

New member
אוקיי, תודה לכולם על ההמלצות.

אני חושב שאני אלך על "צינורות" (שמעתי עליו הרבה) ואולי גם על "געגועי לקינסג'ר". ובלי להכנס יותר מדי לעניין.. יש משהו רע ב"פוסטמודרניסטים האלה"? האם מדובר בוויכוח על "השפה הרזה" וכו'?

Arana

Well-known member
מנהל
פוסטמודרניזם זה עניין של טעם

החוק בפוסטמודרניזם הוא שאין חוקים, שוברים את כל הכלים (בין היתר גם של השפה), "עושים מה בראש". אם לא מפריע לך לקרוא יצירה שאתה לא יודע מה לצפות ממנה מכיוון שהיא לא מתאימה את עצמה למוסכמות (מבחינת מבנה, חריזה, שפה וכדומה) - אולי תהנה מזה. אבל תנסה, מה אכפת לך. אולי זה ימצא חן בעיניך.
אתה יכול לקרוא קצת על מאפייני הפוסטמודרניזם בסיכום המצורף, הכנתי אותו לפני שנתיים בקורס ספרות. הוא מתייחס לספר "אותו הים" של עמוס עוז, שהוא פוסטמודרניסטי. לגבי הספר הספציפי הזה, בפעם הראשונה שקראתי אותו לא ממש הבנתי מה עוז רוצה מחיי. לאחר שעברנו בקורס על התשתיות (מקראיות, מיתולוגיות ואחרות) ועל הקישורים בין הקטעים - התחלתי לחבב אותו. לא שאני עומדת לקפוץ על כל מה שיריח מפוסטמודרניזם, אבל אני חושבת שהספר הזה נחמד.

Boojie

New member
וכרגיל, מי שיש לו כשרון עושה את זה

טוב (או מי שזה מתאים לאופי הכשרון שלו), ומי שנסחף אחרי הגל כי "זה באופנה" בדרך כלל עושה את זה רע. מהקומיקסים של קרת, אגב, לא כל כך אהבתי את "לא באנו הנה להנות". רוב העלילות שם סתמיות עד מטופשות. היו שם מעטות שאהבתי, אבל גם בהן, לא ממש כדאי לחפש עומק מיוחד.

Arana

Well-known member
מנהל
'בקשה

(זה היה סיכום למבחן, hence הסגנון התמציתי-משהו
) אותו הים / עמוס עוז נכתב בסוף שנות ה-90. יצירה פוסט-מודרניסטית. יצירה דקדנטית (=של סוף מאה) - תחושה של רוויה, בשלות יתר, עייפות, אך גם השלמה. יצירת של אינדיבידואליות קיצונית. המבנה: היצירה מורכבת מקטעים בעלי אופי שונה (לא בסדר כרונולוגי) - סיפורים, שיחות, פרוזה, דיווח, ראיון, תקציר. לכל קטע יש כותרת. במבנה שטחי-לכאורה זה יש אמירה על השטחיות של החיים. היצירה היא פוליפונית (=מרובת קולות) ומרובת ז'אנרים. העלילה: מסופר על אלבר דנון, רואה חשבון, שאשתו נדיה נפטרה מסרטן השחלות. לאחר מותה יוצא בנם, ריקו-דוד, לטיול בטיבט. חברתו של ריקו-דוד, דיתה ענבר, מסתבכת בחוזה לתסריט, מבקשת עזרה מאלבר, ומתארחת בביתו. אלבר מנהל מערכת של ספק-ידידות-ספק-רומן עם בטין, שעובדת איתו, אך גם נמשך אל דיתה. העלילה עולה מבין השורות, כיוון שאין סיפור מסודר ואין זמנים. תשתיות ספרותיות:
מושגים מהמוסיקה הכנסייתית-ליתורגית - אדג'ו, מגניפיקנט.
קֹהלת - יצירה של אדם בוגר, תחושה של קץ, השלמה, מצב האדם ביקום. עוז מנסה ליצור קול חדש, אך הקול החדש אומר שאין חדש תחת השמש.
מיתולוגיה יוונית - סיפור אורפיאוס ואורדיקי - ריקו-דוד פוגש אשה בשם מרים בכפר דייגים נידח, ובאמצעותה מנסה להעלות באוב את אמו. הוא נלחם ברצונו להביט לאחור, אל עברו. הסירות שמוזכרות הן הדרך לשאול המיתולוגי, אך כאן מרים הולכת ראשונה, בהיפוך מהסיפור המיתולוגי, אך לא מצליחה להוציא את ריקו-דוד מהשאול של נשמתו. התיאור באותו קטע תואם למיתולוגיה. "המנגן, תמיד אחורה הוא מנגן" - כמו אורפיאוס, המחבר כותב כדי להעלות משהו מהשאול.
מיתולוגיה מזרחית - העיר האגדית והאוטופית קסנדו שמרקו פולו מזכיר בכתביו. כאן היא שמו של באר-ריקודים ("קסנדו פתוחה עד האור"), שיש בו נשים מפוקפקות.
אגדת איש השלג.
צ'כוב - בטין מטלפנת אל המחבר כשהיא קוראת על חיי צ'כוב. לצ'כוב יש דימוי של סופר עייף, הוא סופר של סוף מאה, כמו עוז.
קפקא - הסיפור "רופא כפרי" של קפקא מדבר על תהליך היצירה. כל הדמויות הן חלק מנפשו של המחבר, כמו ביצירה זו. המחבר מסתכל אחורה וכותב כדי לרפא את עצמו.
זלדה - היתה מורתו של עוז. מוזכרת במפורש ומצוטטת. יש הרמזים לשם ספרה "הכרמל האי-נראה". דרך דבריו על זלדה אומר עוז דברים על יצירתו-שלו.
ביאליק.- "משם מאחד האיים". יש שאיפה רומנטית להיות באיי הזהב, בכרמל האי-נראה, ויש ויתור על השאיפה.
טרגדיה יוונית, אדיפוס - ריקו-דוד שוכב עם אשה שהיא כאמו וחולק את ערשו (יכול להיות גם ערש מוות) עם אביו. בקטעים רבים לא ברור מי מדבר אל מי, וריקו-דוד ואביו מתחלפים, כמו בטרגדיה היוונית.
הלכה יהודית - סופר הוא כמו "כילי שהריח שמועת זהב ילבש שחורים" - מזכיר את ההלכה לפיה מי שגבר עליו יצרו ילבש שחורים וילך לעיר אחרת - היצר הספרותי הוא בושה, המחבר צריך להוציא את עצמו לגלות. עוז כתב את ספרו בגלות (בחו"ל).
מקרא - ביחסים בין דיתה לאלבר יש הרמז לסיפור אונס דינה. בקטע "בהחלט יש מקום לקוות" אלבר חושב על ריקו-דוד במזרח ויש דמיון לקינת דוד על אבשלום.
שיר השירים - חברתה של נדיה מסבירה לה על התעוררות האהבה, אך אהבתה של נדיה לא מתעוררת (התייחסות אירונית).
"דון קיחוטה" לסרוונטס - יש שבירת חיץ בין הדמויות למחבר והדמויות מדברות על המחבר שכותב אותן ועל הספר לפני שנכתב. גם "דון קיחוטה" הוא יצירה דקדנטית. הקטע בו מסביר ריקו לדיתה איזה בן זוג היא צריכה לחפש מזכיר קטע דומה מ"דון קיחוטה". סרוונטס כתב את ספרו בכלא ועוז כתב את ספרו ב"גלות" (בחו"ל).
איוב.
"מאהבה של ליידי צ'טרלי" - ריקו-דוד אומר שעדיף שבן זוגה הבא של דיתה יהיה קבלן שייתן לו לגור בבקתת הגנן (רוצה להיות מאהב ולא בעל).
שירה פופולרית.
אגדת "בגדי המלך החדשים" - מובאת כפארודיה, כל מילה נבחנת. אנלוגיות: אין אנלוגיות קבועות לאורך כל היצירה, כי היצירה היא פוסט-מודרניסטית.
ריקו-דוד אנלוגי למחבר בכך שהוא נאבק ברצונו להביט אל עברו.
בטין אנלוגית לשאר הדמויות בכך שהיא חיה בעבר.
ריקו-דוד מחפש תחליפים לאמו ואלבר מחפש תחליפים לדיתה, בה הוא חושק.
היחסים בין ריקו-דוד לילד הטיבטי שהוא מאמץ אנלוגיים ליחסיו עם אביו - הוא רוצה בילד יותר משהילד רוצה בו, הילד בורח ממנו והוא רוצה להתאבל.
איש השלג אנלוגי לריקו-דוד - קר ומנוכר, ללא הורים, משפחה, מחויבות ומוות (ע"פ מאמרו של שקד איש השלג מבטא את המוות).
בטין אנלוגית לשאר הדמויות בכך שהיא שומרת חפצים של בעלה המת - דבֵקה בעבר. שם היצירה: כולם ימותו בסוף, אך הים יישאר אותו ים. כמעט כל הדמויות יתומות, הן נעות ונדות, אבל הטבע, ההרים והים הם קבועים. מה שיישאר בסוף הם ההרים של טיבט ואולי שולחן הכתיבה של המחבר. היצירה עוסקת בארעי ובחולף לעומת הקיים והקבוע. מאפיינים פוסט-מודרניסטיים: (ע"פ מאמרה של טליה הורוביץ)
עירוב צורות שיח שונות, לרוב לא ברור מי מדבר עם מי.
חזרה אל דגמי-עבר - תשתיות מקראיות, קֹהלת, שיר השירים, איוב, שמובאות בצורה מודרנית. יש חזרה לילדותו של המחבר וילדותן של דמויותיו.
אוסף של ז'אנרים - סיפורת, שירה, מסה היסטורית, ניתוחים פוליטיים, הרהורים היסטריוסופיים, קטעי הגות, אמירות פילוסופיות, ארס-פואטיקה.
עירוב של היפר-ריאליזם ובדיון - "מנזר ההד", קיים במציאות, אך הוא גם סמל - כולם הדים של כולם.
אין משמעות אחת ליצירה, כל אחד רואה אותה אחרת. הסופר אינו "אורים ותומים", אלא רק דמות ביצירה.
יצירה פמיניסטית = שוברת מוסכמות חברתיות ונלחמת בעריצות.
המחבר מבקר את עצמו, מתייחס לביקורות אחרות על יצירתו, משוחח עם הדמויות שלו על הספר שלא נכתב, מתערב איתן במצבים שונים ביצירה. מוקדים גיאוגרפיים: יש 3 מרחבים עיקריים - טיבט (שם נמצא ריקו-דוד), בת ים (שם נמצא אלבר) ויפו (שם נמצא היווני המדבר עם המתים). הקטע "מגניפיקנט" מתרחש בגינת המחבר בערד. מצבים פוליטיים: הפוליטיקה ביצירה היא בהיקף קטן הרבה יותר מיצירותיו האחרות של עוז, ומיוצגת ע"י ריקו-דוד בעיקר.
עוז מבקר את חבריו השמאלנים יפי-הנפש (למרות שגם הוא שמאלני).
אלבר מנהל עם המחבר ויכוח פוליטי.
ריקו-דוד קורא על נושאים "כבדים" (אקולוגיה, התעללות בילדים וכו'), אך לא מתחשב ברגשות אביו. הוא בורח בגלל אביו אך גם חוזר בגללו.

Rivendell

New member
המאמרים מייצגים את טעמו של מי שכתב

אותם. אני ממליצה לך לפי טעמך כמו שתיארת אותו, ולא לפי טעמם של אחרים. לי נשמע שיש סיכוי שתאהב את עירית לינור, אבל אין ספק שאני לא מכירה אותך ממש לעומק, וייתכן שאני מפספסת. בכל מקרה, לנסות תמיד כדאי.

למעלה