מחפשת ספרות

מחפשת ספרות

על הקרבות בתל פאחר במלחמת ששת הימים. אודה למי שיוכל להפנות אותי למשהו מתאים.

תל אל-פאחר / מצפה גולני

ספרו של אריה יצחקי , בעקבות לוחמים - מדריך לאתרי גבורה בישראל כרך א' עמ' 19, מתומצת, ברור וקצר.

כמובן,

איך לא חשבתי עליו... יופי. אבל עדיין אשמח למצוא ספר המתאר זאת יותר באריכות.

הדרכה בת א-פאחר - דידקטיקה

בעת היותי בקורס מורי דרך, אחד מחברינו לקורס הדריך בגבעת התחמושת בירושלים, הקרב האיום נמשך כ - 4 שעות, עמיתנו סיפר על הקרב במשך כשעתיים בפרטי פרטים , כולנו נרדמנו ........... לפני כשנה בקרתי בתל עם ישראלי יורד שנלחם במקום, ב 10 דקות הוא תימצת את הקרב,חויה אמיתית , אף ספר לא יסביר טוב יותר. אם תספרי את המסופר בספרו של יצחקי ,כמי שלא נלחמה במקום, ותוסיפי את הרקע לכיבוש הגולן, כולם יהיו מרוצים. בהצלחה.

יעל, לצורך מה את צריכה

האם להדרכה או לידיעה? בעקרון כמו שהפנה אותך חיים ביידא, לספרו של מיודענו אריק יצחקי, בהחלט מספיק. אבל אם זה לצורך הדרכה, אשמח לתת לך כמה טיפים נוספים.

לא להדרכה

תלמיד מתעניין ביקש ספר לקרוא כדי לדעת יותר בנושא. אני חייבת להבהיר שתלמידי, כמו שאר נערי ישראל, אינם לומדים על נושאים הקשורים למדינת ישראל, ובכלל זה המלחמות. אם זה היה בזמן לימודים בכיתה הייתי נותנת לו תשובה מספקת. אבל מה לעשות והוא מעוניין לקרוא בעצמו... לצערי, רובם מתבלבלים בין מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור ברמת הגולן. כך שרציתי משהו בסיסי יותר. אבל בכל מקרה, תודה, ואכן אריק יצחקי נותן משהו די סביר. אם יבקש מעט יותר ולראות תמונה ברורה יותר - אפנה אותו לספרה של חני זיו.

אם כך, לדעתי זה בהחלט מספיק

אם תצרפי לתלמידך גם את הקישור ששלחתי, מוזכר שם הסיפור של אורי אילן. את סיפור התאבדותו בכלא והפתק המנוקב "לא בגדתי" אני זוכר עוד מילדותי. האירוע הזה היה לדעתי באיזור הזה, בין תל עזאזיאת ותל פאח'ר. אם יש לך כזה תלמיד נבון, בודאי יעניין אותו גם סיפור הגבורה הזה.

בהחלט ../images/Emo51.gif

העברתי לו גם את הקישור - שאני משוכנעת שירתק אותו וגם את הפרטים על "בני קשת" של חני זיו כספר כללי.

EYTAN155

New member
שלשה ספרים שעוסקים בקרב תל פאחר

1) כומתה חומה סיפורם של לוחמי גולני - ספר שיצא ביוזמת מוזיאון ואתר הנצחה גולני. 2) גולני משפחת לוחמים - מאת אבי בטלהים. 3) בספר צל"ש עשרים שנות גבורה בישראל מאת יהודה הראל יש פרק על ישראל הוברמן (אחד ממקבלי הצל"ש בקרב תל פאחר). לצערי הסורק שלי לא פועל אחרת הייתי מצלם את הקטעים הרלבנטים, במידה והוא לא ישיג את הספרים אני אעשה מאמץ לצלם אותם.

יופי, המון תודה

נראה איך הוא יסתדר עם כל השאר. אבל בכל מקרה בוודאי שננסה להשיג גם את הספרים האלה.

קרב מיותר

עלה בראשכם לספר על הטימטום של כמה פסיכים ובראשם מוסא קליין שגרם לאנשים רגילים לרוץ דרך שדה מוקשים וכדורי מכונות ירייה אל מותם ופציעתם 34 הרוגים לשווא ! היום יודעים שניתן היה פשוט להתעלם מהם ולחכות שייכנעו במקום הסתערות האידיוטים במעלה ההיסטוריה. רואה

להיות חכמים לאחר מעשה

זו חכמה קטנה מאד. להזכירך, כמי שלחם גם בחזית הסורית: כוח גדול רוכז כדי לכבוש את תל עזאזיאת הנודע (באותם ימים) לשמצה. מי תיאר לעצמו שהסורים יברחו למוצב העורפי, הוא תל א-פאח'ר, ומי תיאר לעצמו שמזה יתפתח מה שיהיה לימים אחד הקרבות הקשים ברמת הגולן. להזכירך הזמן שעמד בזמנו לרשות ישראל הלך ואזל, וזאת לאחר ימי לחימה רבים בשתי חזיתות ומירוץ מטורף לחזית השלישית - הסורית. כאשר המטרה לכבוש כמה שיותר ולפחות את המפנה הפונה לעבר ישובינו. אז לבוא היום ולמתוח בקורת, נו, אני חושב שכדאי היה שתבדוק את כל התמונה שעמדה אז לנגד עיני המפקדים. זה שנעשתה טעות בניווט ובזיהוי - דבר שגרם לנפגעים רבים, זה כבר סיפור אחר, אבל לקום ולומר קרב מיותר? נו, הנה זכינו בעוד מומחה...

אני מניחה

שלא מעט אנשים זוכרים כאן את התקופה שלפני המלחמה. איך ישובים שכנו באופן קבוע בצל הרמה המאיימת. הצורך לכבוש את הרמה היה אמיתי. כנראה שנעשו טעויות בזיהוי ובמבט לאחור, יתכן שהמתנה היתה מביאה לתוצאה טובה עם פחות הרוגים. אבל קשה מאוד לשפוט וכולנו חכמים לאחר מעשה.

אם מדברים על כיבוש הרמה

היו מקומות בהם האנשים היו יצירתיים, למשל בכיבוש מורתפע-א-דוריג'את (היום מצפה גדות) הבעיה הקשה היתה הסתערות במעלה התלול כאשר הסורים יורים לא רק מלמעלה אלא גם מעמדות המפוזרות בשטח+גדרות תייל+מוקשים, זו היתה משימה בלתי אפשרית ורק פתרון של חפ"ש חקלאי במקורו גרמה לקרב בו אף חייל לא נשרט אפילו (על האנדרטה שמות רבים של בחורים שנהרגו בקרבות השונים כולל בקרב על האתר אבל לא בהסתערות), איך? החיילים פוזרו לאורך חזית ההסתערות ופשוט הדליקו את הקוצים, והתחילו להסתער במעלה ההר בלי לירות כשהעשן משמש למיסוך ואילו האדמה החרוכה השאירה להם סימן היכן הולכים בעלי החיים ואז יש ללכת על השבילים שלהם בהם כמובן אין מוקשים וכן חשפה את הגדר כך שניתן היה לעבור אותה בקלות ומהירות, והצבא הסורי הופתע לגלות פתאום את החיילים ממש על העמדות שלהם. אני הייתי בפלוגה ה' המפורסמת של גדוד 82 (אפשר לגלות כי הם כבר לא קיימים) והתפרסמנו בכך שבתקופה הקשה ביותר ב-1964 ("ילדה את בוכה או צוחקת...") היינו שם ואיתרנו את הפעילות הסורית בגיזרה שמול אלמגור וגדות ואחרי בדיקות של מספר ימים, מטח אחד מסודר מתותחי הטנקים כולל תיקוני טווח , וחיסלנו את הבעיה הסורית אחרי שהשמדנו להם את הטנקים שנסעו בתעלות וירו על הישובים. מכאן שהכרנו מקרוב את הבעיה של ההסתערות של חי"ר במעלה ההר, ועל כן אני יודע להעריך לא רק את האומץ של החיילים אלא גם את התושיה ויצירתיות שלהם.

ועוד משהו

אני הייתי אז רק תותחן (רק מאוחר יותר עברתי קורס מט"קים במילואים) ומי שקיבלו צל"שים היו התותחנים ולא המטק"ים (צל"ש רמטכ"ל+דרגת סמל). וברקע אני שומע את שירי נעמי שמר.....

למעלה