מחפשת סוס

hanyou12

New member
מחפשת סוס

שלום!
אני חדשה פה ומקווה שתוכלו לעזור לי!
אני רוכבת מערבית כבר כ-10 שנים (עם גלישה לאינגליש במשך שנה - עזבתי את זה מהר מאוד).
בקרוב אני נכנסת לשירות בתנאי קבע ויתאפשר לי סוף סוף להחזיק בסוס משלי, מבחינת משכורת ותנאי שירות.
כתוצאה מכך, אני מתחילה לסרוק את הסוס בחיפוש אחר סוס שיתאים לצרכים שלי.
אני מחפשת סוס שיוכל לעבוד בערך 3-4 שעות ביום (כנראה אחזיק אותו בתנאי חצי פנסיון בחווה טובה באזור הצפון-מרכז).
העדיפות שלי היא לעשות מעשה טוב ולאמץ סוס מעמותה כלשהי, אבל אני יכולה גם להשקיע מעט כסף ולקנות סוס.
אני יודעת שסוסים מעמותות הרבה פעמים מגיעים עם בעיות ואי אפשר לעבוד איתם עבודה מאומצת.
במידה ולא אוכל לאמץ, חשבתי להשקיע משהו כמו 2000 ש"ח בסוס נורמאלי.
אני לא מחפשת סוס גזעי או אלוף, לא משנה לי אם זו תהיה נקבה, אם זה יהיה זכר - מסורס או לא מסורס. חשוב לי שזה יהיה סוס שיתאים לרמה שלי ולנסיון שלי.
נאמר לי שהן בעמותות והן בסכום הזה אפשר למצוא סוסים לא רעים, שצריך לאלף ולעבוד איתם הרבה. אני מוכנה לאתגר אבל הייתי רוצה לדעת האם המחיר שהצבתי בכלל ריאלי, או שזה הכל רק בחלומות?
אשמח לעזרה מאנשים שמבינים בנושא, או אם למישהו יש סוס שעונה על הדרישות ומוכן למסור/למכור במחיר הזה +/-...
תודה רבה מראש,
לי

kenz

New member
שלומות.

קודם כל ברוכה הבאה.
עכשיו אני הולכת להגיד כמה דברים שאולי לא תאהבי לשמוע, אבל צריכים להאמר.

אני לא מכירה אותך אישית, ולכן אני כותבת את הדברים כתגובה לפרטים שנתת בהודעה שלך בלבד.

סוס זה בעצם אוסף התחיבויות, גם מעשית, את צריכה בד"כ לבוא ולטפל, ולהוציא ולאמן וכו' וגם כלכלית.
הקנייה של הסוס היא בד"כ רק קצה הקרחון ובאמת שולית ברגע זה.
גם אם תאמצי, או תמצאי סוס בדרגת המחיר שלך - 2000 ש"ח הם מה שתצטרכי במינימום של המינימום ע"מ להחזיק אותו.
גם אם הפנסיון יהיה לך יותר זול (כי תמצאי חווה מרוחקת/קטנה/לא מקצועית -שזה נושא אחר לגמרי- וזה יוריד עלויות אחזקה חודשיות) - יש על זה גם פרזולים, וביקורי וטרינר (שהלוואי ובאמת היו רק למטרות חיסונים וזהו...).
גם סוס שתקני והוא הכי בריא בעולם, יכול תוך יום לצלוע (ולפעמים לזמן ארוך), להפצע וכדו' - מה שמקפיץ לפעמים את העלויות לפי 2 ויותר.
משמע - אולי כדי שתכנסי לקבע, תתחילי לחסוך, תראי שאת באמת יכולה להסתדר עם המיני משכנתא הנושמת הנוספת שיש לך - ורק אז תקני.
או שאולי יש באפשרותך לעשות פנסיון, להשתתף באחזקה של סוס של מישהו אחר, לרכב עליו לפי הימים שאת משלמת (מלא, חצי או כל הסדר אחר) - ולפחות תוכלי לראות איך את מסתדרת בלי עדיין לקנות סוס שיהיה שלך ובאחריותך, כמה שזה נשמע זוהר ומפתה.

דבר נוסף, שאני מקווה שהבנתי נכון מההודעה שלך - סוס שעובד 3-4 שעות ביום, זה בד"כ סוסי בי"ס - אז אולי את מתכוונת לשים אותו בבי"ס שישלם את עלויות האחזקה של עצמו, שזו גם אופציה, ועדיין את צריכה להיות אחראית לסוס מבחינה רפואית, אם חס וחלילה קורה לו משהו והוא מושבת, זה לא כמו אופנוע ששמים במוסך עד שיש זמן/כסף לתקן, ויש מצב שהמנהלים ידרשו כסף על הזמן שהסוס לא עבד אצלם אלא רק אכל.

מה שאני אומרת זה, שזה לא פשוט. צריך לחשוב על הרבה תרחישים, ומה באמת תעשי אם יום אחד הוא לא יוכל לעבוד, או תרצי להתקדם, האם את מאלה שקונים ומוכרים, האם תרצי להחזיק אותו עד סוף ימיו (והאם את מסוגלת לכך) וכד'.

לכל דבר, את מוזמנת לשאול שאלות :)

רק באמת תחשבי טוב טוב, כי מאוד קשה להפרד מהם אח"כ. ולפעמים הם עול לא קטן.

אני אישית אינגלישית ולא ממש מכירה סוסי ווסטרן, אבל בהצלחה.

תזכרי רק לא רק לסמוך על אנשים, להקשיב לתחושות הבטן שלך בקשר לסוסים שאת בודקת, ולהזמין וטרינר שאת סומכת עליו (ולפעמים אפילו 2).

לפעמים מה שחוסכים בכסף בהתחלה עולה כפול בהמשך.

hanyou12

New member
תודה רבה!

תודה על התגובה המהירה ועל המילים החשובות שכתבת לי.
אולי הייתי צריכה להוסיף עוד קצת פרטים.
החווה שבה אני מתכוונת לשכן את הסוס היא חווה של "המכללה ללימודי הסוס" בפרדס חנה. החווה ממוקמת בביה"ס התיכון שבו למדתי (ועשיתי 3 יח"ל בחקלאות בתחום הסוסים), אני רוכבת בה מזה כ-4 שנים (לאחר שהתחלפה ההנהלה, בעבר גם רכבתי בה עם ההנהלה הישנה). אני סומכת על החווה והם גם מכירים אותי. זו החווה היחידה שאני מכירה שמחייבת כל אדם בבואו לשכן סוס על בסיס חצי פנסיון או פנסיון מלא לחתום על חוזה כתוב ולא סוגרת דברים "בעל פה". יש לי נסיון והיכרות טובה עם האנשים העובדים בחווה והמנהלים אותה.
למזלי, אחד מבעלי החווה הוא ווטרינר, ולכן עלויות הפנסיון מכסות את הטיפולים הווטרינריים השגרתיים, כולל טיפול בפציעות וכו' (כמובן שלכך מתווספות עלויות של תרופות וניתוחים לא עלינו, אבל אני מכירה בכך).
לפי חישובים שערכתי אוכל להשקיע השקעה ראשונית בסכום שציינתי בסוס עצמו, ומעבר לכך השקעה דומה בהחזקתו + פרזולים פעם בחודשיים. (אשמח אם תוכלי לומר לי מהן בערך עלויות הפרזול, לי נאמר שבין 300-400 ש"ח).

בנוסף לכך כדאי לציין שאני עתודאית, ולמרות שהמשכורת עדיין לא משהו בחובה, אני עדיין מצליחה לחסוך כ-200-400 ש"ח בחודש. אני לא צופה שינויים בהוצאות עם הכניסה לקבע מאחר ואני לא מתכוונת להחזיק רכב או לשכור דירה - אני מוותרת על כך לטובת הסוס. כפי שאני רואה את זה, שלוש שנות הקבע הן זמן חסד שניתן לי לפני היציאה לאזרחות והדאגות לגבי משפחה-ילדים-משכנתא - זה זמן שבו אני יכולה להגשים את החלום הזה. מה אח"כ? או שאני אמכור, או שאמצא עבודה שבמסגרתה אוכל להמשיך ולהחזיק בסוס.
למרות שהקשר הנפשי הוא גדול וחזק, אני אדם ריאלי ויודעת מתי עדיף להיפרד ולא להמשיך הלאה. לא אמשיך להחזיק בסוס אם הדבר יפגום באיכות החיים שלי - או חשוב מזה, שלו. אני יודעת שאם ארצה למכור החווה תיאות לקנות את הסוס ממני ואני יודעת מהיכרות איתם שהם יתנהגו אליו היטב.

אשמח לתגובה נוספת ולעוד מידע ממך, ומאנשים אחרים, לאור הפרטים הנוספים. אני באמת רוצה לעשות את זה מתוך ידע ולא מתוך בורות. אני מכירה באתגרים הכלכליים ומרגישה מוכנה להתמודד איתם, אבל אם יש משהו חשוב שאני לא יודעת, אני צריכה לדעת מזה!
תודה רבה שוב!

תםטםOHIO

New member
שלום לי וברוכה הבאה

קראתי הודעתך בתשומת לב
אני סבורה שלמצוא סוס טוב במחיר שציינת זה לא פשוט אבל אם תוסיפי כ3000 - 4000 ש"ח תגדילי את אפשרויות הבחירה ואת הסיכוי לקנות סוס שמגיע עם פחות בעיות ומבית טוב, ובתור סוס ראשון, זה עדיף בהרבה על פני כל אתגר וחוסר בהירות עד אפילו סכנה

זה מאד מפתה לך ושזה נראה "לא מסובך" ובתנאים של מסגרת שאת מכירה ומניחה שתסתדרי, ועדיין... תבחני את הדברים שבע פעמים כי היקשרות עם סוס היא פעמים רבות אחריות כבדה ושונה בהרבה מאשר לרכב מס' שעות שבועיות.

דבר נוסף, אם את קשורה למסגרת מאורגנת רעיון נוסף יהיה אולי להצטרף לסוס ששייך למכללה לחצי פנסיון וכך את מקטינה הן את ההוצאה והן את האחריות וגם הסוס, לא ישנה סטטוס כעבור 3 שנים
בהצלחה

hanyou12

New member
אני מבינה אבל...

השקעה מיידית של 50000-6000 ש"ח היא משהו שקצת מעבר ליכולת שלי כרגע. ממה שבדקתי את צודקת בהחלט, זה פשוט לא ריאלי... אבל הבנתי שאפשר למצוא סוסים טובים מרמת הגולן במחיר שאני כן יכולה להשקיע. לא אכפת לי לעבוד עם סוס מאפס, אני יודעת שיש לי את הגב שיתמוך בי לעשות את זה.

אני כמובן בוחנת את הדברים כל יום מחדש, ההחלטה לא עלתה בי השבוע, אני בוחנת את זה כבר כשנתיים ורק מחכה לרגע שבו כלכלית אוכל לעשות זאת :).

בדקתי את האופציה של חצי פנסיון עם סוס ששיך למכללה וזה לא אפשרי. אני כן יכולה לשכן שם סוס על בסיס חצי פנסיון והחווה תשתמש בו כסוס בי"ס. העלויות, בהתאם, נמוכות משמעותית מאשר בתנאים של פנסיון מלא.

אשמח לשמוע עוד דעות והמלצות!

תםטםOHIO

New member
המכללה

תשתמש בסוס מאפס לשיעורי רכיבה?

ממ.., תשמעי...
משהו נשמע לי מוזר בכל הסידור.
יש לי רק עצה אחת בעניין הזה - חכם אינו נכנס היכן שפיקח יודע לצאת

כל טוב

hanyou12

New member
מן הסתם לא

אבל ראיתי סוסים שהגיעו אלינו מאפס ותוך שלושה-ארבעה חודשים כבר נכנסו לעבודה בביה"ס עם רוכבים יותר מנוסים. אני בעצמי רכבתי כבר כמה וכמה פעמים על סוסים שיצאו מאילוף בסיסי. היום הסוסים האלה מסוגלים לעבוד ברכיבה טיפולית וזה פשוט מדהים איך שהשיטה עובדת. אחרים עובדים על מקצי רכיבה מערבית ועושים את זה כמו גדולים.

אני לא אומרת שמיד יכניסו אותו לעבודה, אבל מאמנים של החווה יעבדו איתו במסגרת החוזה. הוא אמנם לא ייכנס לשיעורים עם תלמידים, אבל מישהו יעבוד איתו.
החוזה רק אומר שיש לחווה זכות להתמש בו X שעות ביום. גם הם מבינים ויודעים שאי אפשר לעלות על סוס מהיום הראשון. הרבה סוסים משמשים להדרכה של אילוף במסגרת קורס מדריכים. אם אני אתזמן את זה נכון, המאמנים יוכלו אפילו להדריך אילוף על הסוס שלי ככה שכשאעשה את קורס המדריכים בעצם אאמן את הסוס שלי.

לXקי

New member
את מחפשת סוס במחיר זנות

(סליחה על המילה) ובמיקרה של כל צרה שלא תבוא מעין תביאי את הכסף לטפל בו? מי יהיה הגב שלך אז (כשמדובר בכסף אז אין הרבה אנשים שמתנדבים לעזור,סמכי עליי מניסיון)? כשאני חושב על מה שכתבת עכשיו לא ניראה לי תמצאי עמותה שתסכים ל''תרום'' לך סוס כלשהוא לאחר שהם ישמעו את מה שכתבת כאן. בכל אופן אני מקוה שתסלחי לי כן,דעתי אומרת לי להציע לך שעד שתהיה מבוססת מספיק עדיף לך לזנוח את הרעיון. Any Horse בהצלחה במה שתבחרי לנכון,

hanyou12

New member
אוקיי...

אם אתה מצטער על המילה, למה כתבת אותה?

לא משנה. זה המחיר שהייתי מעדיפה לשלם על סוס, ואולי אני באמת לא אמצא סוס במחיר הזה ואצטרך להוסיף לתקציב עוד כסף. זה בסדר, אני יכולה להתמודד עם זה, אני פשוט מעדיפה לבדוק את האופציות בשוק במחיר המינימום הזה ואז להחליט מה אני עושה. זה גם לא אומר שאם אצטרך להוסיף עוד כסף על הטיפול בו, אני לא אעשה את זה.

מהמילים שלך אני מבינה שהנושא מאוד מאוד חשוב לך ואני מעריכה את זה, עדיין הייתי שמחה אם היית כותב אלי בצורה קצת פחות אגרסיבית. זה לא שקמתי יום אחד בבוקר ואמרתי לעצמי "היי בא לי סוס". חשבתי על זה המון לפני, אני מתחילה עכשיו להתייעץ גם עם אנשים שאני מכירה בתחום וגם עם אנשים מבחוץ (כמוכם), ואני לא מחליטה היום לגבי מחר. אני נכנסת לקבע רק בעוד חודש ואני חושבת שיעברו לפחות עוד שלושה חודשים מאותו תאריך עד שאני אגיע להחלטה יישומית. אפשר ואני גם מבקשת לומר לי את הדברים האלה - שחשובים כל כך - גם בלי לרמוס את השאיפות שלי, בשפה קצת יותר נחמדה.

אין לי שום אינטרס לפגוע בסוסים, אין לי שום כוונה לקחת סוס אם יתברר לי שעלויות הטיפול בו יהיו מעבר למה שאני מסוגלת. אני לא אעשה משהו שיבוא על חשבון רווחתו של הסוס רק בשביל להגשים את החלום.
אני כן מאמינה שעם מה שכבר הצלחתי לחסוך, ועם המשכורת שאני עומדת לקבל בקבע אני כן מסוגלת לעמוד בהוצאות הכרוכות.
הדבר היחיד שאני מבקשת כאן זה הארות בנוגע לטיפול, להחזקה ואם למישהו יש סוס שיכול לעניין אותי. אני מקבלת את המילים שכתבת ולוקחת אותן לתשומת ליבי, כמובן שאחסוך עוד קצת לפני שאקנה סוס מאחר ואני מבינה לא רק ממך שההוצאה הראשונית היא כנראה כבדה יותר. אני מקווה שאתה מבין שלא חשבתי שהדבר יהיה קל כל כך.
את הרעיון אני לא אזנח, אולי רק אדחה מעט.
בינתיים אני עדיין מבקשת עצות לגבי שגרת אחזקה של סוס בתנאי פנסיון (כמה זמן צריך להשקיע בו בהנחה שגם אחרים עובדים איתו, עלויות של טיפולים שונים, ציוד וכו').
תודה רבה!

לXקי

New member
אני לא באתי לרמוס את השאיפות שלך

, בחיים לא ארמוס שאיפות של אדם-גם אם הם שגויות בעיני, הטחתי בפניך את העובדות,כמו המציאות הן לפעמים קצת מאכזבות..טוב לדעת שאת מכינה את עצמך לעבר הרכישה של הסוס.כי סוס צורך יותר זמן מילד ואין מה לדבר על כסף, בהצלחה!

hanyou12

New member
תודה!

אני חושבת שהדבר שהכי מקשה עלי הוא העובדה שבתחום הזה לא מדברים על כסף.
אני רוצה לדעת כמה עולה סוס, ציוד, פנסיון, פרזול וכו' - ואנשים מתחמקים (לא בחווה שאני לומדת בה, אף פעם עוד לא שאלתי שם את זה, אבל בכללי).
קשה להוציא תקציב כשאף אחד לא אומר כמה הדברים עולים. ואני מניחה שזה כי אין ממש "מחירון" - התחום הזה כל כך לא מאורגן בארץ שכל אחד אומר מה שבא לו, אחד לוקח יותר, אחר פחות... אז לא פלא שלא מדברים על כסף...
אני חושבת שאני אשב ואדבר עם המאמן שלי על כל המהות של הדברים, אבקש שינקוב במחירים הריאליים של המקום הזה ספציפית, אעשה חשבון ואז אחליט אם ומתי זה מתאים.
המון המון תודה!

כמו תמיד, אני אשמח לשמוע עוד דעות ועוד רעיונות.

kenz

New member
מחירון...

האמת, שכמו שאמרת, לדברים האלה אין באמת מחירון, כי את אף פעם לא יכולה לדעת מה יקרה.
ולטרינרים יש מחירונים, ואת יכולה לשאול אותם כל מיני שאלות, כי הם בד"כ מה שמעלה את העלות, אבל אני אנסה בכללי לתת לך את מה שאני יודעת:

מחיר קנייה 0 עד כמה שתוכלי להוציא.
------------
סוסים מקומיים בריאים אפשר להשיג ב3K ויותר (לפעמים הרבה יותר)
כמובן שתלוי בגיל, בהורים (אפילו אם הוא מקומי), במין, במבנה (שזה דבר חשוב מאוד. יש סוס צעיר בריא אבל יש לו מבנה לא טוב (פסטרנים ארוכים, פרסות מעוותות וכו') שאחר כך דופק אותו לאורך כל החיים. אני לא חושבת שסוס כזה לא צריך בית טוב, אבל אני חושבת שבתור בעלים לא הייתי רוצה לקנות אחד כזה מראש), באילוף וכו'.

מחיר אחזקה
-------------
בד"כ בחוות מסודרות, 1500 ומעלה, כאשר זה כולל תא/גדרה/מרעה, האכלה מס' פעמים ביום גס ומרוכז, ניקוי תא, שמירה ושימוש במתקנים
דברים נוספים שלפעמים לא כלולים במחיר - הוצאה למרעה/גדרה במהלך היום, אימון, אילוף, טיפול יומיומי (הברשהונקיון) טיפול רפואי (עמידה עם הוט/מפרזל, חבישה או מתן תרופות) וכו'.
לא הייתי מעמידה את הסוס בחווה שאין שם אנשים רוב היום (כלומר חוות חצר כאלה שבאים פעמיים ביום וזורקים אוכל,) לא מרגיש לי אחראי.
לא הייתי מעמידה את הסוס במקום שאינו בטיחותי: מרעים גדרות לא בטיחותיות או ברזלים במרעה, אנשי אורווה לא מקצועייים, מקום בו קוליק קורה כל שני וחמישי, החול במגרש עמוק או רדוד מדי וכד'. כל הדברים האלה, גם אם הם לא קרו כבר 30 שנה לבעלי הסוסים בחווה, עלולים לקרות דווקא לסוס שלך, ושלא תגידי שלא אמרו לך :)

מחיר פרזולים
--------------
200-500, תלוי במפרזל, תלוי בסוג הפרזול, יש סוסים שמספיק להם טילוף, יש כאלה שרק קדמיות, ויש פרזולים אורטופדיים שעולים יותר.

חיסונים שנתיים
---------------
כלבת - נראה לי סביבות ה-100 (אצל הוט של משרד החקלאות זה כמעט חצי מחיר אבל שלא יתקרב 20 מטר מהסוסים שלי בבקשה, הוא מפחיד.)
טטנוס - לא ממש זוכרת גם סביבות המחיר הזה
שפעת - פעמיים בשנה (לא זוכרת מחירים סורי)
עכשיו יש באופנה הרפס וקדחת הנילוס המערבי שזה עוד כמעט 800 ש"ח בשנה אם זכרוני אינו מטעני.

וטרינריה
---------
עלות ביקור וטרינר - 250
שיניים - נראה לי גם 250 (תלוי אם צריך טשטוש, אם כן זה יותר)
בקבוק פניל (משכך כאבים אנטי דלקתי) - 100 ש"ח
אנטיביוטיקות למיניהן - כל מיני מחירים
ויש עוד מלא - את יכולה לברר אצל הוט.

ציוד- בד"כ אם את שומרת עליו, זו קנייה אחת, עדיף לקנות משהו טוב שיחזיק לאורך זמן מאשר לקנות כל פעם שוב (זה לאו דווקא משתלם.)
ראשית בית וחבל 100 בערך (למשהו סביר)
מברשות - סביבות ה-50 לסט
אוכף - 1500 ומעלה, ודרוש ידע בהתאמה, אחרת גב הסוס נדפק
ראשיה ומתג - סביבות ה-500 ומעלה
שמיכות (אמנם בוסטרן זה לא נהוג כפי שראיתי, אבל שיהיו 2 שמיכות, שיהיה להן זמן להתאורר) לא יודעת מחירים
מגנים אם צריך עוד 200-400 ש"ח

והרשימה רק נמשכת.

תחסכי עוד כמה חודשים, תשאלי ותבררי אולי בחוות קרובות אם יש חצי פנסיון, כי דווקא במצב הלא וודאי שלך, זה הדבר העדיף לעשות.

שיהיה בהצלחה

hanyou12

New member
המון תודה!

אז טוב לדעת שהמחירים זה בערך מה שחשבתי.
אם יש משהו אחד שאי אפשר לומר על החווה שלי זה שהיא ריקה. היא מלאה כל היום באנשים - מאמנים, תלמידים, הורים... יש מלא מטפלים ברכיבה שעובדים עם הסוסים כל השבוע, מלא מדריכים לכל הרמות שמסתובבים. כל הזמן עובר מישהו באורווה ובודק מה עם הסוסים והמרעה נמצא בדיוק בדרך למנאז' אז תמיד אפשר לראות אם משהו לא בסדר. אחרי מה שאמרת לי לגבי התנאים, אני רק מרגישה בטוחה יותר לגבי החווה שלי :)

אני בכל מקרה מתכוונת להחזיק בחצי פנסיון כשהחווה תשתמש בו חלקית כסוס בי"ס. אני גם חושבת שתנאים של פנסיון מלא זה לא הדבר העדיף כרגע.

ולמה שמיכות לא נפוץ בווסטרן??? אנחנו משתמשים בשמיכות כל הזמן :). היו לנו גם פעם מעין שמיכות מחומר מוקצף כזה עם חורים (כמו השטיחונים של האמבטיה), לאידוי טוב יותר של הזיעה בזמן העבודה. היו שמים את זה על גב הסוס, מעל זה שמיכה רגילה ומעליה האוכף. ממש מדגישים אצלנו את החשיבות של השמיכה ויש לנו מלא שמיכות אורטופדיות כך שאפשר להתאים לכל סוס את מה שמתאים לו. לפני שנה הייתה בחווה מדריכה מארה"ב שנתנה הדרכה בסיסית לכל צוות המדריכים לגבי התאמת אוכף לגב הסוס ולפי מה ששמעתי מהם הם היו מאוד מרוצים ולמדו המון.

היית ממליצה להשתמש בציוד שקיים בחווה במידה והוא מתאים? (אני מניחה שאם כבר יש שם מלא סטים של מברשות, מנקי פרסות וכו' לשימוש חופשי אין טעם לקנות משלי נכון?)

שוב, אין עלויות של ביקור ווטרינר כי אחד הבעלים של החווה הוא ווטרינר ולפחות שלוש פעמים בשבוע (אם לא יותר), הוא מגיע ובודק סוס-סוס. כמובן שזה לא אומר ששאר עלויות הווטרינר לא קיימות וזה משהו שצריך לקחת בחשבון, אבל הביקור עצמו מחושב בתוך עלויות ההחזקה השוטפת, שזה טוב אני מניחה.

אני מתכוונת לתת תקרת תקציב למדריך שלי או למאמנת החווה, מי מהם שיסכים לקחת את זה על עצמו, ולבקש שימצאו לי סוס שיהיה בנוי היטב ובריא במסגרת התקציב. כמו שהבנתי, 3000-4000 ש"ח הם המינימום אז אני מסכימה שאני עוד אצטרך לחסוך קצת, אבל בסה"כ זה לא בשמיים נכון?

כמה שאלות בנוגע למידע שנתת לי:
1. האם הזנה בבליל מהווה בעיה? האם היא עדיפה על הזנה בחציר או נחותה ממנה? האם אין הבדל? האם הזנה בבליל בשילוב עם תערובת מספקת את הצרכים התזונתיים של הסוס? והאם זה קריטריון בבחירת חווה?
2. כיצד יודעים שהסוס צריך מגינים? האם זה משהו שאפשר לראות מגיל צעיר (שנתיים-שלוש), או שזה מתגלה רק לאחר האילוף?

באמת תודה על המידע המעודד!

kenz

New member
תראי, שום דבר לא בלתי אפשרי כרגע

השאלה מה קורה אח"כ.

חס וחלילה מה יקרה אם אחרי חודשים שאת חצי חצי עם ביה"ס לרכיבה, הסוס חולה/צולע לתקופה ארוכה - האם אז ביה"ס ממשיך להחזיק אותו על אותו הסכם? או שעלייך פתאום יפול פנסיון מלא + הוצאות וטרינר נוספות. מה קורה אם הסוס יושבת לתמיד, זה קרה, זה יקרה ועלול לקרות גם לך (לא שאני חו"ח מאחלת לך את זה).

לגבי תזונה - זה משתנה מסוס לסוס, יש סוסים שחיים בחוות הכי טובות, ומרכיבים להם תפריט אישי, והם כל הזמן חוטפים קוליקים, ויש סוסים שחיים על פיתות ושאריות מהמכולת השכונתית ובריאים כמו שור.
זה עניין של כל סוס לעצמו, וכמובן שדורש בדיקה.
הסוס שלי עלה במשקל 70 קילו רק מלאכול קצת תערובת, קצת אספסת והרבה חציר שיבולת רגיל - והוא חזר להיות עגלגל, יש סוסים שיצטרכו תוספים וכו'.
לגבי מגנים, את יכולה לראות לפי מבנה, אם לסוס יש רגליים שמשפשפות אחת לשניה את הפטלוקים כשהוא זז, אני הייתי שמה מגנים, יש כאלה שהרגלים רחקוות ואין צורך.

אגב, תבררי היטב מה כולל עניין הוטרינר לגבי סוסים פרטים, זה יפה מאוד שהוא מסתכל על כל הסוסים שבעצם בבעלותו, אבל הסוס הזה יהיה בבעלותך.

לגבי ציוד שקיים, לא יודעת, לא אוהבת... מעדיפה שיהיה לי הכל משלי, שתמיד יהיה זמין, לא לבזבז שמן בחיפושים, לא לדאוג שאם לסוס הזה הייתה פטריה, פתאום אני אשתמש על הסוס שלי עם אותה מברשת או אותו ספוג. לא יודעת... אבל זה עניין של הרגשה שלי.

אבל אני הכי חושבת שמה שאת צריכה לדאוג זה זה שאת חושבת וסומכת על עניין החצי אחזקה.
וכל בעל סוס צריך להבין קודם כל שהוא יכול להחזיק את הסוס מלא, כי אם יקרו אי אלו מקרים הוא יכול, ורק אז לתת אותו לחצי.
מה יקרה אם תסתכסכי עם בעלי החוה פתאום והם יבקשו ממך להעביר את הסוס חוה, ולא תמצאי חצי פנסיון בקלות?
או שוב, במקרה של השבתה ?

תמיד צריך לכסות הכל ולא לתכנן חצי הוצאות (ואני יודעת את זה מנסיון אישי כואב... תסמכי עלי).

זה הסוס שלי, הפסיכולוג האישי שלי, הטיול אחרי הצבא שלי, ה"משכנתא" הראשונה שלי, האהבה שלי - שאיתי כבר 10 שנים עוד חודש, בהם עברנו הרבה דברים... :)

giri

New member
מצטרפת ומספרת מנסיוני

כשקניתי את ג'וניור עשיתי שיעורי בית מאד יסודיים, אבל היתה לי טעות אחת גדולה ובסיסית - לקחתי בחשבון שלא תהיה לי יותר מחצי שנה להחזיק אותו לבד.
מה שקרה בסופו של דבר הוא שהיתה לי שותפה לפנסיון שהפסיקה לרכב, ובמשך שנה וחצי לא היה אף אחד שהיה מעוניין בפנסיון כזה בחווה שלי (חיפשו יותר סוסי דראסז', או סוסים באיכויות שונות - וכשאת מדברת על לקנות סוס כל כך זול ואולי ירוק זה בהחלט עלול לקרות) אז החזקתי לבד. וממש כרעתי תחת הנטל, ויתרתי על המון דברים, ובכל זאת בקושי עמדתי בהוצאה. זו פשוט עוד משכנתא (אם את רוצה סכום מדוייק סופי שלחי לי מסר).
הסיפור של ההוצאות הרפואיות כולל דברים שפשוט אי אפשר לדעת ברכישה - כמו סוס שנוטה לקוליק חלילה, או - יותר סביר ויומיומי - סוס שרגיש לעקיצות ומתגרד, זה הופך להוצאות לא פשוטות של תכשירים ושמיכות רשת. אני אישית לא רציתי לעמוד במקום של לעשות חשבון על הגב של הסוס שלי בעניינים רפואיים, אבל דוגרי היו סיטואציות, כי אם יש זריקה שיכולה לעשות לו מדהים ועולה יותר מאלף ש"ח, מה תעשי?
עוד משהו שקלטתי מאד מהר אחרי הרכישה זה שאם את נכנסת למצב של ברוך כלכלי, לא פשוט "להפטר" מסוס (בואי נשים רגע בצד את הרגשות ונניח שנפשית אין לך בעיה למכור). למכור סוס לוקח זמן, לפעמים חודשים רבים, במיוחד אם הוא לא מאד אטרקטיבי. אם את רוצה לוודא שאת מוכרת אותו לבית טוב - על אחת כמה וכמה. ואם את לא מוכרת, את חייבת להמשיך לעמוד בתשלומים. זו התחייבות מאד כבדה, ולא בכדי החלטתי בינתיים לא לקנות שוב סוס עד להודעה חדשה.

יכולה לתת לך מחירים שאני מכירה - הם לא הכי מעודכנים, הם מהעולם שלי (אינגליש) ולא מהאיזור שלך, אבל לדעתי נותנים תמונה לא רעה.
פנסיון - כ - 2500 ש"ח
וט' - כמה מאות עד כמה אלפים בשנה
פרזול - 300-500 פעם בשישה-שמונה שבועות, אם תצטרכי פרזול אורטופדי יכול להיות יקר יותר
ביטוח - צד ג' את חייבת, אם את רוצה גם ביטוח חיים וביטוח לפעולות מצילות חיים זה כמובן מייקר. אני עשיתי את כל השלושה ועלה לי משהו כמו אלפיים בשנה, אני לא זוכרת בדיוק בדיוק כמה.
שיעורים - תלוי כמה תקחי ומה העלויות בחווה, אבל תניחי שאם את הולכת על סוס מאתגר, יתכן ותצטרכי מאמן על הסוס, או שיעורים בתדירות גבוהה יותר.

ציוד - מצטרפת לקנז, יש דברים (היקרים) ששווה לקנות איכותי שיחזיק מעמד.
אוכף - לא יצא לי לראות אוכף טוב בפחות מ - 2000 ש"ח (וזה כמובן למשומש וחבוט). חשוב לא להתפשר על התאמה ועל מצב טוב של כל האיזורים שקשורים לבטיחות. כשאת קונה סוס מהצלה או משהו, לא סביר שתוכלי לקנות את הציוד שלו איתו.
ראשית בית - כ - 100 לטובה. אפשר להשיג בהרבה פחות, אבל אל תתפשרי על חבל טוב וחיבורים מאיכות טובה.
ראשית רכיבה - כ - 500.
שמיכה - לא יודעת כמה השמיכות של הווסטרן עולות, אצלנו זה איזור המאיה לשמיכה, אולי קצת יותר, ומקובל שתהיינה לך שתיים לזגזג ביניהן בקיץ (זה כנראה לא בדיוק עובד ככה בווסטרן, נראה לי שאולי מספיקה שמיכה אחת)
פד לגב - אצלנו רוב הסוסים עבדו עם ריפוד נוסף לגב, יש פדים מג'ל, מפרוות כבש ועוד. החל מ - 250 ש"ח.
מגינים - כ - 500 לסט
קובן - 200-500, בתלות באיכות, ואצלנו היו משתמשים באחד דק ואחד עבה (לפי העונה והקור).
סט מברשות - כ - 50 ש"ח.
ציוד מתכלה - חומרי ניקוי, ספריי זבובים, ספריי כחול, שמן פרסות, קטרן... מידי פעם תיקונים בציוד או ציוד שמתבלה וצריך להחליף - קחי בחשבון כמה מאות טובות של שקלים בשנה, נגיד עד אלף, וזה כנראה קרוב למציאות. כשבחנתי בעין מדוקדקת את ההוצאות שלי היו בעצם יותר, זה כמובן כלל גם הלבשה שלי ולא מעט דברים שלא חייבים לקנות, אבל לדעתי עדיף בהקשר הזה להעריך יותר ולהיות מופתע לטובה.

אסיים ואומר, ולא חלילה בשביל לרפות את ידייך, שלדעתי אם אלפיים ש"ח הם סכום שאת צריכה לחסוך אליו, את צריכה לחשוב שוב ואולי לחכות עוד קצת. אני יכולה לומר שגם בשנה השמינית שלי בצבא עוד לא קניתי סוס, ורק כשהשתחררתי ועם משכורת אזרחית נכנסתי להרפתקה הזו, ובדיעבד מבחינה כלכלית זו היתה טעות. כשנסעתי לחו"ל מצאתי פתרון לסוס שלי, וכרגע אני עושה חצי פנסיון על סוס של חווה כאן. באיזור שבו אני חיה ניתן לקנות סוס די טוב בחמש מאות דולר, יש פה סוסים (סליחה) כמו זבל, אבל אני לא חושבת על זה אפילו כי אני לא רוצה שוב לסנדל את עצמי עם הוצאה שאני לא אוכל לעמוד בה.

תםטםOHIO

New member
kenz ו giri

כל הכבוד לכן ותודה רבה על ההסבר האכפתיות והשיתוף, אני לחלוטין תומכת בכל מילה!

hanyou12

New member
אחרי שבדקתי פה

וגם במקומות אחרים ירדתי קצת למציאות ואני חושבת שאני כן יכולה להשקיע משהו כמו 5000-6000 ש"ח לסוס בן שנתיים וחצי-שלוש. אם אני מסתכלת על זה חודשית זה יוצא בערך 500 ש"ח לחודש במשך שנה, שזה לא מאוד נורא.

הציוד אכן יקר, אבל ההורים מוכנים לעזור. מאחר ואני הולכת על חצי פנסיון (ואת זה בדקתי מספרית אצלי בחווה), אז זה יורד ל-1500 כולל פרזולים פעם בחודשיים (אני מניחה ששוב, זה בהנחה שלא צריך פרזולים מיוחדים).

מהזיכרון שלי וגם מאנשים ששאלתי בחווה, לא היה אצלנו קוליק כבר ממש הרבה זמן (בקנה מידה של כמה שנים טובות), וגם אז זו הייתה סוסה אחת בלבד. גם לא בדיוק בטוח שהיה לה קוליק כי אחרי שהוליכו אותה במשך יום-יומיים זה פסק (לפי מה שהבנתי זה לוקח הרבה יותר זמן להחלים מקוליק?)

לצערי משכורת אזרחית במקצוע שלי זה פשוט חרפה, ב-2000 ש"ח פחות ממה שאני מרוויחה בצבא... אז ככה שבכל מקרה אח"כ יהיה יותר בעייתי לעשות את זה מאשר עכשיו. ועכשיו עוד יש לי גב מההורים אם אני חלילה אצטרך.
זה באמת לא פשוט להיפטר מסוס (להיפטר זו מילה קצת קשה... למכור...), אני מקווה שאני לא אגיע לזה אבל אני גם מבינה מהחווה שיש להם נכונות לקנות סוסים כשאנשים לא מסוגלים להחזיק אותם (זו חווה שמקושרת לעמותה להגנת הסוס).
תודה!

hanyou12

New member
בדקתי את הדברים

וגיליתי ככה:
אם אני קונה סוס שצריך אילוף, האילוף עליי אבל אני עדיין משלמת על חצי פנסיון (למרות שהוא לא זמין באותו רגע לחווה לעבודה). אם הסוס מושבת לצמיתות מוצאים לו מקום במרעה בגולן יחד עם עוד סוסים שהושבתו של החווה (היו כמה כאלה, ביניהם גם סוסי תחרויות - סיפורים עצובים אבל עכשיו יש להם מקום טוב לבלות בו את חייהם).
לגבי מצב של השבתה זמנית, כנ"ל - הטיפולים הנלווים עלי (לא כולל בדיקה יומית/שבועית/כמה שצריך, רק התרופות וטיפולים מיוחדים), אבל עדיין על בסיס של חצי פנסיון.
הווטרינריה לא כוללת חיסונים, זה יהיה עלי (פעם בשנה, אם אני מבינה נכון), ולא כוללת טיפולים מיוחדים, כל השאר במסגרת הפנסיון.

לגבי הציוד - הבנתי, לוקחת לתשומת לבי, אני לא רוצה פטריות או בעיות גב... איך אני בוחרת אוכף? אפשר להביא מגוון לחווה ולהתאים לסוס, או שצריך לקחת את הסוס למקום שמוכרים בו ולמדוד שם? או שאפשר להזמין ואם לא מתאים להחזיר?
תודה רבה על ההארות!

kenz

New member
כשאמא שלי הייתה עושה את זה

היינו קוראים לה PARTY POOPER, יעני, הורסת מסיבות, כזו שתמיד תבוא עם כל האמת, על כל צדדיה, כדי לעזור לך לעשות בחירה נכונה, ולהביא את כל האספקטים של העניין.
בינתיים, אני רואה שלא הולך לי.
זה לא שאני לא רוצה שיהיה לך סוס, אני רוצה שתהיי ריאלית.

ואיך שאת מפשטת את הדברים, פשוט מראה כמה את לא מוכנה להפתח למורכבות העניין.
גם כשלוקחים כלב, שעולה הרבה פחות, יש הרבה בלת"מים. פתאום חולה, אולי עוברים לאוכל רפואי יקר, טיפול תרופתי/ניתוח, או אפילו אילוף... ואנשים שעושים את החישוב הבסיסי של - אימוץ כלב X כסף + שק אוכל בחודשיים - Y כסף (ובד"כ הם גם לוקחים אוכל בינוני כי הם לא מבינים שאיכות יכולה לפעמים לחסוך, אפילו שבהתחלה היא נראית יקרה יותר), טיפולים שנתיים Z וכו'... וואלה, אפשר לעמוד בהוצאת כלב - שוב זו טעות.
(ושוב אני יודעת את זה כי אני עשיתי את זה... זה יוצא מעבר (ולפעמים הרבה מעבר) לתכנונים היבשים של ההתחלה.

את יודעת, זה קשה לראות דברים דרך משקפיים של אחרים. ולפעמים אנחנו בוחרים לראות ולשמוע מה שנוח לנו.
אבל אנחנו אומרים את זה רק בשביל לא להגיד לך אחר כך "אמרנו לך"....

hanyou12

New member
ברור לי

שאתם לא אומרים את הדברים האלה כדי להרוס. ברור לי שאתם רוצים לעזור ואתם גם מצליחים.
בסופו של דבר הכל באמת מצטמצם להוצאה חודשית/שנתית, זה נכון. אולי אני לא רואה את מלוא הכובד של ההוצאה הזו, אבל אין מה לעשות, בסופו של דבר משקיעים בכל דבר בחיים סכום כסף מסויים שהוא סך כל הדברים שמרכיבים את ההשקעה (כולל בלת"מים, אני מסכימה במאה אחוז).
אולי אני מפשטת את הדברים מאחר ואני לא יודעת כמה הבלת"מים האלו מסוגלים לעלות? כמה באמת זה עלול לעלות? מה המקרה הכי גרוע שיכול לקרות? (חוץ מהשבתה שאז זה למצוא לבע"ח מרעה טוב, השגחה צמודה וחברה וכן, אני יודעת שזה סיכון ושזה גם עולה לא מעט כסף)
אתם ממש לא party pooper, ממש ממש לא! אתם עוזרים לי וכל דבר שאתם אומרים רק גורם לי לרצות ללמוד ולדעת עוד על הנושא.
אני פשוט לא מבינה איך זה שכל ערס ברחוב מחזיק סוס מסכן מאחורי הבית שלו, ואני שמוכנה ומסוגלת להחזיק סוס בחווה מסודרת עם טיפול יומיומי, מסוגלת להיות איתו בכל יום ולהשגיח עליו, לעבוד איתו - לא.
למה אני צריכה להתכונן? לאיזו השקעה אני צריכה להיות מוכנה? אני חייבת לדעת את זה כדי לדעת אם אני מסוגלת. מישהו יכול לומר לי את זה? אני לא באה להאשים אף אחד, אבל לא ייתכן שכל פעם שמעמידים אותי מול שאלה ואני עונה שאני יכולה להתמודד עם זה, באים ואומרים "את לא יודעת על מה את מדברת", אבל לא מסבירים לי למה הכוונה. כלומר, אתם מסבירים אבל אני עונה שאני יכולה להתמודד עם זה. אז עם מה בדיוק אני לא יכולה להתמודד? כמה זה עלול לעלות לי אם הדברים מסתבכים? אני חייבת לדעת כי בסופו של דבר זה מה שיחליט אם כן או לא. אני כמובן לא אכנס לזה בעיניים עצומות ובלי לדעת את כל ההשלכות, אבל אני מרגישה שאני הולכת סחור סחור ולא מגיעה לנקודה...
שוב, אני לא באה לתקוף אבל לומר שיש דברים שאני לא מודעת אליהם ולא לומר מה הם... אני צריכה להבין כדי להחליט חכם לא?

ד"א, הכלבה שלי כל החיים שלה אוכלת אוכל של חתולים ממוצר לא ממותג (לא יודעת עד כמה איכותי הוא, זה לא איימס או פרו פלאן או משהו כזה), וחיה עד היום (היא כבר בת 15) באופן שהווטרינר שלי אמר לי כבר כמה פעמים שהלוואי שלו הייתה את אותה איכות חיים. אני יודעת שסוס זו חיה הרבה הרבה יותר רגישה, ואני מבינה שהחישוב פה הוא לא זהה. אבל זה החישוב שאני יודעת לעשות. כל החיים שלי היו לי רק חיות קטנות, אני לא יודעת איך לחשב לגבי סוסים ולכן אני שואלת פה ובחווה שלי. שם, אני חייבת לומר, אנשים יותר אופטימיים אבל ייתכן מאוד שזה בגלל שהם רואים את הכסף (יש לי הרגשה שזה מה שכולכם תגידו כשתקראו את זה, אני לא מאוד מאמינה בזה אבל מודה שזה גם אפשרי).
מישהו יכול לחשב לי את הסיכון שבהתסבכות עם סוס? אני יודעת שזה נשמע יבש ולקוני, ולא מקצועי ולא לעניין. אבל אני רוצה לדעת את הדברים כפשוטם. אני לא סתם ילדה טיפשה שרוכבת על פוני במשך שנה וחושבת שהיא יודעת הכל. אני כבר בת 24, עם נסיון של מעל לעשור ברכיבה ובחיים בחווה. זה שעדיין לא התנסיתי בגידול לא אומר שאין לי מה לחפש כבעלי סוס, אני רק צריכה ללמוד את הנושא וזו הדרך שלי לעשות זאת. בבקשה מכם, עזרו לי להבין באמת את ההשלכות בפרטים הקטנים ולא במילים הגדולות.

שוב כמובן, המון המון תודה לכולם!

למעלה