מחירה של הסקרנות

מחירה של הסקרנות

יקר. עידן החוקר הקטן (שלוש וחצי) עושה כל מיני "ניסויים מדעיים". באמבטיה למשל, ארכימדס היה ברווזון-אמבט קטן לידו ("אמא, בואי נכניס את ה - X לאמבטיה ונראה מה קורה לו"). עם זה אני עוד איכשהו מתמודדת, וכשאני מזהירה מתוצאות הרסניות למשהו יקר (כספית או רגשית), הוא מוותר. גם עם מבול השאלות אני איכשהו מתמודדת. זוכרות "למה? למה? למה?". זה לא עבר, זה פשוט השתכלל: לכו תענו לו על שאלות כמו "מה זה לווין?" או "למה קצצו לכלב הזה את הזנב?" (שאלות המשך כמובן, אחרי שקיבל תשובות לשאלות המקדימות: "מה זה?" על צלחת לווין, ו"למה הזנב של הכלב הזה כל-כך קצר?). אז כאן ה"מחיר" הוא בעיקר מנטלי (במיוחד כשאני עייפה). אז איפה הבעיה? בעיקר בניסויי המטבח. הוא מבקש להכין "פודינג". לפני הכנתו הוא מכין 3-4 מצרכים שונים (בדר"כ סוגים שונים של מעדני חלב ויוגורטים), שופך את כולם לקערה, מערבב טוב טוב ובודק איזה טעם יצא. מצד אחד - אני ממש לא רוצה לפגוע לו ביצירתיות ובסקרנות, מצד שני - היום נזרק "פודינג" של יוגורט+מעדן שוקולד+גמדים תפוח קטן+גמדים משמש קטן כי הסתבר "בסוף הניסוי" שזה לא יצא טעים... אם זה היה קורה פעם ב... מילא. המחיר שווה. כשזה קורה מידי כמה ימים, ובדר"כ זה יוצא לא טעים, זה כבר נראה לי מוגזם מבחינה כלכלית. מה עושים?

vered4

New member
למה את מאפשרת את זה?

אפשר לספק סקרנות גם בצורה אחרת. מה אם הוא יחליט שהוא צריך- בשם הסקרנות הטהורה- לקלקל מכשיר יקר? אם הוא יליט לרוקן את כל ארון כוסות הזכוכית על הרצפה? נניח שנתת לו פעם אחת, לדעתי אין שום סיבה לאפשר לו את זה פעם שניה.

לדעתי יש הבדל גדול בין שתי הדוגמאות

לבין מה שתיארתי. משתי סיבות: 1. המחיר. בכל-זאת: יש הבדל לא קטן במחיר בין מכשיר יקר וכוסות זכוכית לבין מעדני חלב - בדר"כ 3 (לפעמים ארבעה) פעם במספר ימים. 2. הוא משתמש כל פעם במצרכים שונים ולפעמים זה כן יוצא לו טעים.

vered4

New member
העקרון הוא אותו עקרון

למען הסקרנות, את מתלבטת האם זה בסדר לאפשר לו לנסות, גם אם יקלקל משהו. זה נראה לך "לא אותו דבר" רק כי הקצנתי את הענין - גם מבחינת התוצאה וגם מבחינת המחיר. בכל מקרה, אחרות נתנו לך תשובה- הנחיה היא החלק החסר בניסויים שלו. לא לתת לילד להיות חופשי לגמרי בניסויים שלו. וזו גם היתה ההתלבטות שלך- האם את תגידי משהו- וזה יעצור את הסקרנות שלו. או לאפשר לו לעשות מה שהוא רוצה בשם היצירתיות. אז כן, כנראה שאת צריכה להגיד משהו.

צימעס

New member
לרוקן ארון, בזהירות

לגיטימי אצלינו. אנחו משתדלים להצטרף, ומפסיקים את זה אם יש רמז להפסקת הזהירות (בכיוון של השתוללות). מבאס לסדר אח"כ, אבל באותה הזדמנות מנקים, כך שאנחנו נהנים בסוף...

irisgh

New member
גם אצלי יש התנסויות כאלה באוכל

וכבר ממזמן הוא למד שאני לא מכינה לו משהו אחר אם הוא 'קלקל' את האוכל בניסויים שלו. אז אני נותנת לבחור אחת מהשתיים: או שיעשה את הניסוי בקטן, כדי לבדוק אם הוא אוהב את זה (למשל כפית מכל סוג, מערבבים וטועמים), ואז אם זה לא טעים, עדיין נשארה רוב המנה בצורה היותר מקובלת. או שיכין מה שמתחשק לו, אבל אז זה האוכל שיש ואין אחר. אצלנו משום מה, כשהוא עצמו מכין, תמיד זה טעים לו. גם אם זה תערובת של סלט טונה, סלט ירקות, ורוטב סויה (אתמול בערב), 'קפה ילדים' עם מלח, מיץ תפוזים עם יוגורט, קוטז' מרוח על בסקוויט פתי בר (היום). אבל לפעמים אני מייעצת: שרוטב סויה יותר מתאים עם האורז.. הוא יודע, שמה שהוא מכין הוא אוכל. והוא אוכל. אני הייתי נותנת לו את הבחירה. או שיעשה ניסוי קטן. ואם זה טעים, זו תהיה ארוחת הערב שלו. ואם לא - הרכיבים הפתוחים (גמד לחוד, וכד') יהיו ארוחת הערב. או, שיוותר על העניין.

צימעס

New member
שני רעיונות לפודינג

אחד - לערבב כמויות קטנות - כפית אחת מכל אחד. עידן כבר יודע שלפעמים זה לא יוצא טעים, ואת יכולה להסביר שחבל לזרוק כ"כ הרבה. שני - שילמד להכין פודינג עם אבא. לשבור ביצים, להפריד, להקציף, ג'לטין - כל מה שצריך, מאפס! נדמה לי שיותר מהניסוי, הוא רוצה להכניס לקערה, לערבב, ולקבל *משהו*. לכן, הכי סביר זה להנחות אותו מה כן להכניס לקערה. פשוט הזמינו אותו לכל הבישולים שלכם. מפתיע אותי כמה רבים שלבי הבישול שהילדים כן יכולים לעשות בגיל כזה (להוסיף שתי כפיות, להוציא מהמקרר, לערבב, ללוש, לשים בסיר, לפעמים - לחתוך, למלא כוס מים/חלב ולמזוג...). אם לאבא אין זמן/סבלנות (מדובר בהחלט על בישול איטי יותר בהרבה, גם מעט מלכלך יותר, ולפעמים יש מחיר של בזבוז בגלל תאונות), תתפסי אומץ
ותעשי את זה בעצמך. (אתם מוזמנים לימי הבישול שלנו...)

אנחנו בעניין עד היום (גיל 8)

אבל יש גם מגבלה של כמויות (נניח, כפית מכל דבר) וגם המון ניסויים מדעיים "אמיתיים". בגיל שלוש וחצי כבר גידלנו יצורונים פרה היסטוריים ועשינו ניסויים בכימיה - לכל הדברים הללו יש משחקי קופסה. ועומר גם נותב לסייע בבישול כנסיון מדעי. בהצלחה...

tonti

New member
כמו מתן עם ביצים../images/Emo4.gif

הוא רוצה לשבור ביצה. עושה את זה כמו שצריך לתוך צלחת, מערבב, מוסיף קצת חלב, שופך למחבת החמה. החביתה מוכנה-הוא רוצה עוד ביצה לשבור. אני עושה איתו התניה שהוא יאכל את החביתה ואם ירצה עוד ביצה יקבל, הוא אוכל ואף פעם לא רוצה. (כי הוא שוכח ועסוק בדברים אחרים, לא בטוח שאצל עידן זה יעבוד, הוא כבר גדול בשביל לשכוח, לא?). ומסכימה עם צימעס, לעזור לו לבחור דברים שיצאו בסוף טעימים ולהסתפק בכמויות קטנות.

אין לי הרבה זמן אבל אני חייבת להגיד

רעיון שעלה לי בראש. אז בקיצור - פשוט תתני לא מצרכים של משהו שמראש יודעים שייצא טעים - תותים עם שמנת למשל או תכינו כדורי שוקולד - לכתוש את הביסקוויטים נראית לי הנאה צרופה ואח"כ לערבב עם קקאו ומרגרינה וכד' זו בדיוק המטרה מבחינתו לא?! לעשות ניסוי בערבוב כל מיני חומרים שונים. רק מה, את יודעת מראש את תוצאות הניסוי...

עוד רעיון - להכין בצק ללחמניות

אם את רוצה מתכון מעולה מעולה תגידי. ויש לי גם מתכון לכדורי שוקולד מהירי הכנה ופשוטים לילדים במיוחד.

לאה_מ

New member
קיבלת רעיונות מצויינים

ואני לא אחזור על "כפית מכל דבר" או על לבשל משהו שיוצא טעים. רציתי להציע לך, בנוסף, לדבר איתו על התוצאות של הניסויים האלה - הרי הוא כבר ניסה את זה. נכון, לא בדיוק עם אותם מרכיבים, אבל למה אי אפשר לנסות להסיק מסקנות כוללות מהניסויים האלה (למשל, שמעדן שוקולד לא מתאים לגמדים או ליוגורט, שעדיף לנסות ערבוב של טעמי פירות שונים יחד וכו'). נסו לראות אם אתם יכולים להסיק מסקנות. זה גם חלק מהתהליך, לא?

agur

New member
../images/Emo78.gif../images/Emo94.gifאצלנו

תקופת ההתנסויות ב"בישול יצירתי" של עדי היתה קצרה יחסית וחלפה מעצמה. יחד עם זאת היא מגלה עניין רב בכל מה שקשור לבישול. היא אופה עוגות, חותכת ירקות לסלט, מכינה חביתה, ו...עושה פונדיג! האמת שיש פודינג שאפשר להכין איתם (לא אינסטנט), אבל אנחנו מעדיפים סחלב או מלבי (אמיתי) ועדי קוראת לזה פודינג. על זה אפשר לעשות נסיונות- להוסיף שוקו, למשל. אז כנראה שאצל עדי הרצון להגיע למוצר הסופי גבר על הסקרנות הראשונית בתהליך היצירה, אבל בכל זאת היא יוצרת וגאה מאוד בעצמה. אם תרצי אני אשלח לך מתכונים...

אלדורית

New member
מה עושים? ממשיכים באותו קו, כלומר

הוא רוצה לערבב שוב 4 סוגים של מוצרי חלב. את אומרת, אני מצטערת, אבל אני לא מרשה. הוא שואל למה. את אומרת שזה עולה הרבה כסף. הוא לא מבין. את מסבירה (למשל, לכל אחד הסבר קצת שונה מן הסתם) שאוכל כמו הרבה דברים אחרים עולה כסף. בשביל כסף צריך לעבוד, וכשאת עובדת את לא נמצאת איתו, ולכן את מעדיפה לא לבזבז כסף סתם כדי שלא תצטרכי לעבוד יותר ממה שאת כבר עובדת (נניח). משונה בעיני שיש תחומים שפתאום לגביהם הורים מרגישים נבוכים וחסרי הסברים. אם אין סיבה ממשית לאיסור, סיבה שברורה לך, אז אין צורך לאסור. אם יש סיבה כזאת, אפשר למצוא דרך פשוטה להסביר אותה. זה חלק מגישה שמסתכלת לילד בעיניים, שנשמע שאת נוקטת בדרך כלל--אז תמשיכי גם כאן.

ליאת +

New member
רק להזכיר לך

"הצורך הוא אבי כל המצאה" (אני מצטטת נכון?) כי נשמע לי שאת חוששת לעצור את הסקרנות שלו עם ההגבלות והמעצורים הטבעיים שלך. אבל סקרנות בריאה- לא תהרס בגלל מספר מגבלות אלא תמצא דרכים אחרות להביע את עצמה. אפשרות אחרת היא להחליט שאת כן מוכנה לבזבוז הזה. בסך הכל- יש הורים שמוציאים יותר כסף על צעצועים מאשר מחירם של מסר מעדני חלב. אבל כל עוד הוא משחק וזורק ואת "אוכלת את הלב" על הבזבוז- אז ברור שצריך למצוא משחק או ניסוי שיתאים לשניכם.

לא רק שהיא לא תהרס

אלא שהיא עוברת מערוץ לערוץ. החדר של עומר מלא מכתשים בקירות כי הוא מנסה לאחרונה לתקוע מסמרים. אתמול הוא ממש הגזים - עשה חור בבלוק וממש פער חור חלול לתוך החלק החלול של הבלוק, בקוטר של 4-5 ס"מ....אז הניסוי הבא שלו יהיה סתימת חורים וצביעת קירות. אני מרשה עד שזה מגיע לי לגבול הפנימי - משם כבר לא. כסף הוא גבול כזה, אגב - לא מוכנה שיזרקו כמויות מזון על "ניסויים מדעיים". קצת זה בסדר.

maya100

New member
אני נשבעת לך שכבר קראתי הודעה כזו

לפני כמה חודשים!! ניסיתי לחפש אבל בלי הצלחה...מישהי זוכרת? לאה? ממש בטוחה! (או שאני חולמת?!
)

Shellylove

New member
נדמה לי ש...

היה דיון בהקשר של "איך לפתח סקרנות לידה" שפתח אבא אחד (לא זוכרת את הניק). היה מעניין.

למעלה