מזמינה אתכם

מה עושים עם בעיות משקל

חמשיר קלאסי לא רק מתחרז בשורות 1-2-5 ו3-4, אלא גם בנוי למעשה ארבע שורות, כשהשורה השלישית מחולקת לשתים. המשקל הוא בד"כ משקל משולש והחמשיר נפתח (ברוב המקרים) בקדמה של שתי פעמות (מימין לשמאל, הפעמות בסוגריים הן פעמות דוממות): --/=--/=--/=(--/=) --/=--/=--/=(--/=) --/=--/= --/=--/= --/=--/=--/=(--/=) זו ד"א שכל כך הרבה חמשירים נפתחים ב"מעשה ב..." (כי "מעשה" זו מילה של שלוש פעמות, כשהשתיים הראשונות הן קדמה)

שאלות

מה זה קדמה? בכל המילים יש שלוש פעמות? פעמה דוממת זה כשותקים, נכון?

shellyland

New member
דיאטה

מעשה בבחור שמו יובל שקשקש על חרוז ומשקל בעוגב הוא ניגן את המוח זיין אבל איש לא הבין את הכלל.

דפקא (!) אני הבנתי... ../images/Emo6.gif

חוצמהקטע עם ה"למעשה ארבע שורות"...? מבטיחה לכתוב יותר מאוחר חמשיר שייענה פעמה בפעמה על שדרש.

כמה טוב שאתה כאן. םוף סוף אוכל

לדעת ולהבין את היסודות העיוניים שעליהם מבוסס החמשיר. אך אולי, למען עמ/י הארצות שבינינו, תוכל לצרף להסברך המאלף את הדוגמה שיצרת כלאחר יד כמה הודעות למטה, ולהצביע על חלקיה השונים, בהתאמה לפריטים שונים בהסברך (כמעשה סקאלי בכרמל
).

shellyland

New member
הסבר מדעי, לחובבי העובדות:

חמשיר (LIMERIK) שיר פשוט וקל, בדיחה מחורזת, פזמון המוני של חמש שורות, המכילות רעיון או ציור מחודד ומשעשע, משל או חידה על נושא כלשהו. ההברקה והעוקץ ימצאו כרגיל בטור החמישי-האחרון, שהוא מעין מסגרת לשיר. מיתווה החריזה ותבנית המקצב משתלבים. החריזה היא אאבבא. טורי א הם טרימטריים (שלוש רגלי משקל) וטורי ב הם דימטריים (שתי רגליים). או: טורי א הם פנמטריים וטורי ב הם טרימטריים. המשקל המקובל לחמשיר הוא של אנאפסט שלם: רגל ארוכה של שלוש הברות, שתי הראשונות לא מוטעמות והשלישית מוטעמת ("עוד אבוא אל סיפך בשפתיים כבות"). את טורי א בונות שלוש יחידות של אנאפסט ואת טורי ב בונות שתי יחידות (או: א-5 ב-3). אולם מוכרים גם חמשירים בהם הרגל (יחידת האנאפסט) האחרונה בטורי א ארוכה יותר, ויש בה הברה נוספת בסוף שאינה מוטעמת. לדוגמה: מעשה באחת ושמה שלי (לעומת: מעשה באחד שמו יובל) שאמרה: משהו לא נראה לי היא בדקה בספרים על משקל וטורים ועכשיו זה ברור (או נדמה לי?) אני לא יודעת אם התבנית הזאת היא "חוקית" לחמשיר מבחינה פרוזודית, אבל היא די מקובלת. החריזה כאן נקראת "חרוז נשי" (בניגוד ל"חרוז גברי" המסתיים בהברה מוטעמת) והיא מזמינה חריזה מורכבת המצרפת שתי מילים בתבנית מיצלול אחת (אנגן-לך - אתן-לך). אגב, שימו לב שהחרוז בחמשיר יכול להיות "עובר", כלומר - חרוז פשוט הבנוי על שיוויון של תנועה אחת והעיצור שלאחריה (בניגוד לחרוז "משובח" הבנוי על שיוויון של שתי תנועות ולפחות עיצור אחד בתנועה השנייה), אבל לא כדאי שהחריזה תהיה אסונאנטית, כלומר - חריזת "תנועה", חריזה לא מושלמת שמשלושת תנאי החרוז (שיוויון עיצורים, שיוויון צליל ושיוויון טעם) מסתפקת רק בשיוויון תנועה אחת בהברה המוטעמת (קבר-שמש, שלום-חלון). ותודה ל"מונחון לספרות" של אשר א' ריבלין שנעזרתי בו לניסוח ההגדרות.

lexigali

New member
לתופס:

הי תופס, לא דיברנו מזמן אני שוב באותו העניין: לא, איני מבינה (כן, חסרת-תקנה) את פריט המידע להלן: מעשה כאן בשתי פעמות שבסוף השורה דוממות אך אם הן בסוגריים (שם נחות צהריים) האם הן בכלל קיימות?

lexigali

New member
הפסקה ממה? למה צריך לציין אותן?

נראה לי רק לצורך ה"תירוץ" שהשורה הרביעית (שלדברי תופבס מחולקת לשניים) זהה במשקלה ליתר השורות.

shellyland

New member
זה ציון מוזיקלי, לא ספרותי

מה שתופס מנסה להראות זה שבעצם לכל אחד מהטורים יש 4 רגליים (4 יחידות מנייה בשורה), אבל בטורי א הרגל האחרונה היא דוממת וטורי ב הם בעצם טור אחד המחולק לשתי יחידות של 2 רגליים. נסי להגיד את אחד החמשירים השקולים תוך כי תיפוף הקצב אל הברך, ובסוף כל שורה 1, 2, ו-5 הוסיפי תיפוף אחד של 3 נקישות (כך שבסך הל יצאו לך 4) - ותביני על מה הוא מדבר. אם זה לא הולך - התקשרי אלי ואני אשמיע לך בטלפון.

דוגמא

ההפסקה מסומנת ב-/ להלה, להלה, להלה / להלה, להלה, להלה / להלה, להלה להלה, להלה, להלה, להלה, להלה /

ובכן

לעידן יש מורה לחשבון ידועה מדרום עד צידון בענוי תלמידיה בשלל מבחניה שחושבים שזהו אסון

shellyland

New member
הנה כמה:

לנטמג: אל הפורום הגיעה מוסקט וניסתה ללמדנו מעט: "כיתבו שיר מרגש ששורות בו חמש" שירה בלטר הצליחה... כמעט
לעידן: יש מורה מעצבנת כל כך לא לשון היא מורה, לא תנ"ך מיספרים, בלי בושה, מרביצה הקשישה שהאופל אותה כבר יקח! לבירה: מתה אישתו-של המדובר אבל לאזאר בכלל הוא דוור אם היית להגיד שאישתו היא של פריד היה פה חשבון מחובר! בשמחות.

nutmeg

New member
יש לי יש לי

אחד באנגלית שכתבתי מזמן... There once was a man from Lyme, Who wrote poems in his spare time. One day he did try But broke down to cry, Coz he never got them to... work out. לא מזכיר את שירה??

אפשר גם לנסות?

מעשה בפורום תרבות עברית בתפוז בו אנשים מבינים מהו חרוז יושבים לילות וימים כותבים הם שירים עד שמתחיל לכאוב העכוז
מעשה בבוס החובב בצלים הוא אוכל אותם כך - נאים ומקולפים לכן כל מי שאיתו מדבר שומר מרחק כמה שיותר אכן זהו מצב לא נעים.
לפני שנים נולד תימני דן צ הוא שמו ולא בכדי לבן לאדן הוא כמו קרוב משפחה או כך לפחות, מספרת האגדה הישמרו ממנו, הוא יצור שטני. Go easy on me. This is my first time.

shellyland

New member
לאזאר! אהוב שלי! מה פתאום פורש?

שום נהיה שלום - שב וכתוב חמשיר כהלכתו ועשני מאושרת. ואגב לאזאר, חשבתי שהקטע שלך עם דנצ נגמר כבר. מה פיספסתי?

למעלה