מותר רגע קיטשיות?

שוב חב"ד

כבר יותר מפעם אחת הבעתי כאן את דעתי על פעילותם ובעיקר על מה שקרוה בדרך אליה אמנם זה נשמע בהחלט מיוחד, שהוכנס ספר תורה לביה"כ של הקהילה, ושלכבוד זה סגרו כביש, ואבטחו וכו' אבל אותי מעניינים הרבה יותר הדברים שנאמרו בכתבונת הקטנה הזאת ובעיקר מה שמסתתר בין שורותיה ומה שלא נאמר, ואפשר לגלותו בקלות אני מצטטת עם הדגשים. התוספות בסוגריים שלי. יהודי העיר ס. פאולו חגגו ביום ראשון האחרון הכנסת ספר תורה שהוכנס ברוב פאר והדר אל בית הכנסת 'משכן מנחם' שנתרם ע"י משפחת קוריק לעילוי נשמת אימם ז"ל. בשעות אחר הצהריים, נסגר הרחוב לתנועה ע"י המשטרה המקומית, כאשר מתחם בית הכנסת החל אט אט להתמלאות ברבנים, שלוחי הרבי, תומכי וידידי בית הכנסת, תלמידי ישיבת חב"ד (איפה הקהילה המקומית? אה, הנה) ויהודי העיר. השמחה והריקודים שנערכו ברחוב הסמוך לבית חב"ד (בית חב"ד. לא בית כנסת. וודאי לא ביה"כ של הקהילה המקומית) הרימו לא מעט גבות בקרב תושבי האיזור וסקרנו כלי תקשורת רבים שסיקרו את האירוע. בית הכנסת המנוהל ע"י השליח הרב גוראריה וחותנו הרב ארי שפירו (שליח=שליח חב"ד, מטעם הרבי זצ"ל) חולל מהפכה יהודית בשכונה בה הוא ממוקם, כשהתוצאות הברוכות הם ההוכחה הטובה ביותר לפעילות בשטח. (איזו מהפכה? מה הן התוצאות הברוכות? מהי הפעילות בשטח? לא חשוב, העיקר שיש רוח ופרסום שם חב"ד ברבים). בקיצור - תורם (כנראה אמריקני) נידב סכום כסף. נקנה ספר תורה. הוא הוכנס למבנה של חב"ד (משכן מנחם, מן הסתם על שמו של הרב מנחם מנדל), ומשרת את מטרותיה המאוד אינטרסנטיות. חב"ד משתמשת בזה בעיקר כדי להאדיר את שמה, ולפאר את פעילותה. אני בעיקר לא רואה שם, באירוע הזה, את אנשי הקהילה המקומית, וההיעדרות הזאת צורמת לי בעיניים ובאוזניים.

לא בדיוק הבנתי

מה צורם ולמה. ומאידך, לי קצת צורם בעיניים הביטוי "להאדיר את שמה ולפאר את פעילותה". הרי ברור ששליחי חב"ד ממקמים עצמם במיוחד במקומות שבהם היהדות "מתה", ואין מי שיפיח בה רוח חיים מבלעדיהם. הקהילה היהודית שם על סף הכחדה והשליח בא ע"מ להפריח את החיים היהודיים בקהילה ע"מ למנוע את הכחדתה ע"י התבוללות בסביבה. כשבאים עם מטרות חברתיות מסוג זה, ברור שמנסים לעשות מה שקרוי בחב"ד "שטורם", היינו כמה שיותר "סערה". ליצור את הרושם ואת התחושה שמתקיימת פעילות והיהדות חיה ותוססת. במקרים מסוימים אנשי הקהילה המקומית מעודדים את היוזמה או אפילו משתתפים בה, ובמקרים אחרים הם אדישים אליה לחלוטין, וזהו אחד התפקידים של השליח - לעניין ולהלהיב אותם. וייתכן עוד, שגם אם אנשי הקהילה אדישים לחלוטין ואין להם דבר עם האירוע, הרי שילדיהם עשויים להיות נוכחים, לרקוד קצת ולשמוח ולאסוף לזיכרון שלהם איזו חוייה טובה מהילדות שתהיה קשורה ביהדות - "פעם בילדותי ראיתי איך מכניסים בעיר ספר תורה חדש. אני זוכר, איזו שמחה הייתה שם וכו'". וגם זה הישג כלשהו. ומהן בדיוק מטרותיה "המאוד אינטרסנטיות" של תנועת השלוחים של חב"ד? האם זה שאדם צעיר לוקח את אשתו וילדיו הקטנים והולך לגור באיזה חור שהוא לא מכיר בו אף אחד ואפילו איננו דובר את השפה המקומית, מקום שהוא שממה מבחינת יהדות ואשתו תצטרך לרוב לטוס שעתיים לכל צד בשביל מקווה, ע"מ שיוכלו בני הזוג לקיים חיי אישות, מקום שבו אין לו לאן לשלוח את ילדיו ללמוד ולהתחנך והוא מצד עצמו צריך להקים שם חיים יהודיים ולהזכיר ליהודים שהם יהודים ושיש לכך איזושהי משמעות, ובעיקר - משום שהוא תקוע בו עד... עד שיבוא המשיח אולי? וכל זה רק בגלל שהרבי אמר, האם זה "מאוד אינטרסנטי?" ברור שעושים הרבה רוח, ומבלבלים הרבה את השכל (לעיתים בסגנון מאוד אמריקאי) ויש הרבה "קליפה" של פרסום ריק וראוותני, אבל בסופו של דבר מדובר פה על מוסד שמטרותיו מאוד לא אגואיסטיות. מלבד זאת - אסור לשכוח התנועה כנראה צריכה את כל הרהב והפרסום הללו ע"מ להרים את המורל ולהאריך את שרידותה וחייה של התנועה, שבדרכה הם מאמינים בכל ליבם. ואם בשביל לשמור על מורל גבוה הם צריכים להיות קצת טפשים, נו, אני לא ממש רואה למי זה מזיק.

מסכים למדי, אבל מתקן

שליחי חב"ד יש ברוב העולם. גם במקומות בהם יש קהילות פעילות מאוד. למשל ק"ק באזל, בה אני חי, מקיימת (יחסית לגודל הקהילה) המון פעילויות יהודיות (וחילוניות): גנון, גן, בי"ס יסודי, שעורי דת והעשרה לתלמידים הגדולים יותר, מרכז נוער (כולל סניף של "אמונה" וסניף של בני עקיבא), מרכז לסטודנטים, שיעורים למבוגרים, חוג רקודי עם, מקהלה, סופ"ש של הקהילה בהרים, גוף עזרה סוציאלית ענק ועוד ועדין יש שליח חב"ד והוא לא מתחרה בקהילה אלא הולך איתה יד ביד. הוא מארגן 4 המינים (כשרים) במחיר סביר לילדים, ואפיית מצות, והדלקת נרות בככר המרכזית בחנוכה, וקבלות שבת מדי פעם ועוד המון פעילויות אחרות. חלק ניכר מהפעילות שלו, מיועדת לקהל שלא בקשר עם הקהילה ושנמנע מכל קשר כזה שהוא. והוא מצליח. הוא רואה את מטרתו במשפט "לגרום לעוד יהודי לעשות עוד מצווה". זו הצדקה מבחינתו לכל. אפשר להתווכח על הרעיון של המטרה שלו, אבל קשה לטעון שיש כאן ענין של אינטרסנטיות.

לצערי אני מכירה תמונה אחרת

יש לי הרבה מה לומר על חב"ד, ולצערי, מהניסיון האישי שלי, לא לחיוב. אשתדל לומר בקצרה אולי אני חוטאת כאן בהכללה כלשהי, ואני מניחה שלא בכל מקום זה המצב - ומה שאתה מתאר כאן נשמע טוב, למדי. ובכל זאת - אני גם יודעת שמה שאני פגשתי הוא לא מקרה יחיד, וקיים גם במקומות אחרים. בקצרה וקצת תשובות גם לחכם ותם - זה נכון שהם מגיעים למקומות נידחים על פני הגלובוס, נכון שהם מקריבים לא פעם את הנוחות של חייהם האישיים ושל חיי ילדיהם וחינוכם לשם כך (על האחרון לא בהכרח הייתי נותנת להם צל"ש, אבל נניח לזה כרגע). ונכון שהם פועלים למען פעילות יהודית במקומות שאליהם הם מגיעים. אבל - וזאת לדעתי הבעיה הגדולה בכל הפעילות שלהם - הם פועלים (ושוב, אני מסייגת, זה מה שאני ראיתי ומה ששמעתי עליו) במקרה ה(לא)-טוב במקביל לקהילה המקומית, לידה, ולא איתה. ובמקרה הגרוע בהתנגשות איתה. מה שאני רואה בפעילות שלהם, הוא מטרה אחת סופית: שיהיו עוד חבדניקים בעולם. גם אם הדרך לשם ארוכה, וגם אם זה לא נאמר מפורשות. עושים את זה במנות קטנות. וגם אם נניח שהמטרה היא לא זאת, אלא המנות הקטנות הן המטרה (רק "שעוד יהודי יעשה עוד מצוה". וגם מזה אני מסתייגת) - הבעיה היא שבדרך הם לא באמת רואים, מקבלים, מעריכים, מכבדים את אנשי הקהילה המקומית, את המסורת והמורשת של הקהילה. וזה הדבר החמור בעיני. אני מצפה ששליח שבא לקהילה מסוימת, יכיר אותה, ויצטרף אליה, לא שיבוא מעליה, או "במקומה". הם באים באופן מוצהר למקומות שבהם יש הרבה יהודים מזדמנים - תיירים, סטודנטים וכו'. הקהילה המקומית פחות מעניינת אותם (אם בכלל). השליחות שלהם היא שליחות חבדניקית. זו הגדרתה. הם שליחי הרבי. ובאים להביא לעולם את תורתו. עובדה היא שבמקומות רבים יש בית חב"ד שבו הם מתפללים, בנפרד מן הקהילה המקומית, ולשם הם מושכים את התיירים או הסטודנטים היהודים/ישראלים שחיים במקום. זה מעשה שלילי בעיני. העובדה שהפעילות החיובית שלהם באה יד ביד עם זלזול (בין מפורש, בין בעקיפין) בקהילה המקומית ובמידת "יהדותה" וכו', הם בבחינת טובל ושרץ בידו.

מה "הם" עושים "שם"

זה דבר שצריך לברר ולבדוק, איך מתנהלים שליחי חב"ד במקומות השונים בעולם. ואני מניח שהדברים שונים ממקום למקום. מה שבטוח, הוא שהרבי לא שלח אותם להפיץ את "תורתו" (קשה לומר שיש כזו) ולא שלח אותם לגייס אנשים לחב"ד. הוא שלח אותם במובהק ע"מ לחזק את היהדות ולמנוע התבוללות. זהו.

eliUSA

New member
לדעתי

יש להם הרבה דברים חיוביים. הם עוזרים היכן שצריך. עושים לקרוב של יהודים ליהדות. הם לא ביקורתיים כלפי אלו שלא שומרים הלכה כמוהם (למשל הם מבקשים שלא יחנו בשבת לפני בית הכנסת אבל לא אומרים לא לנהוג). לי באופן אישי הם עזרו מאד בזמנים קשים וגם בזמנים שמחים. יחד עם זאת יש להם הרבה מאפיינים של כת. מצרף מאמר על זיהוי כתות

shellyland

New member
דקויות

שרק מביני עניין יבחינו בהם.

אלי ו.

New member
מדובר באתר של חב"ד

שפונה לחב"דניקים, ברור שהם ידגישו בסיפור את אנשי חב"ד. אני מניח שבאתר האינטרנט של הקהילה, אם יש כזה, היו מדגישים יותר את הקהילה המקומית ופחות מאזכרים את חב"ד.

למעלה