מושגי יסוד בשוק ההון***

מושגי יסוד בשוק ההון***

בשבוע האחרון אמצעי התקשורת מדברים על משבר בבורסה, מחנק אשראי,הדולר עולה,הדולר יורד ועוד כיו"ב עניינים. שמרבית האנשים לא מתמצאים בהם. ולכאורה נדמה להם,שלהם ולזה אין ולא כלום. העניין הוא,שפני הדברים אינם כאלה,ובמיוחד לא לאנשים בגילאים של מבקרי הפורום הזה.כולכם מושפעים ממה שקורה בשווקים,אם באופן ישיר,מעטים, ואם באופן עקיף, רבים. לכולכם או כמעט לכולכם יש תכניות חסכון בשמות שונים. קרנות פנסייה, פרטיות, או מפעליות או תקציביות.קופות גמל, וחלקכם,אני בטוח,מחזיקים קרנות נאמנות או מנהלים תיקי השקעות אצל חברות המורשות לכך. אז הבוקר בגלל מצב רוחי הטוב(הגעתי למסקנה שישבני סקסי,עכשיו אני מחכה שגם מישיהי תגיע לאותה מסקנה) אתן סקירה קלילה על המצב. א. מושגי יסוד 1. אגרות חוב של מדינת ישראל(אג"ח) איגרת חוב-הינה שטר התחייבות של מנפיקהשטר לשלם למחזיק בו,בתאריך מוסכם את הסכום הנקוב באיגרת. בנוסף לכך,היגרת נושאת ריבית המשולמת במועדים קבועים עד לפדיון בתאריך המוסכם. מחירה של האיגרת בצירוף הריבית הנקובה. קובעים את שיעור התשואה שהאיגרת נושאת. 2. אגרות חוב קונצרניות-שטרי חוב המונפקים ע"י חברות גדולות או גופים כלכליים אחרים. וכל האמור בסעיף1 נכון גם לגביהם ישנו הבדל קטן.גדול. בדרך כלל,שיעור התשואה שנושאות איגרות אלו,יהיה גדול יותר משיעור התשואה של איגרות חוב ממשלתיות וזאת משום שרמת הסיכון שלהן,גבוהה מעט יותר מאיגרות המונפקות ע"י ממשלות. ויש כלל ידוע,ככל שרמת עולה,כך התשואה הנדרשת עולה בהתאם. 3. מניות-תעודה המקנה למחזיק בה, שותפות בחברה המנפיקה את התעודה. ישנם כמה סוגי חברות. פרטיות, משפחתיות וציבוריות. חברות ציבוריות נסחרות בבורסה,מטבע הדברים שבחברות מהסוג הזה,זהות המחזיקים במניות מתחלפת בתדירות הרבה יותר גבוהה מאשר בחברות משני הסוגים הראשונים. 4 קופות גמל- סוג של תכניות חסכון לטווח ארוך,המקנות הטבות מס מסויימות. בעבר, תקופת החסכון המינימלי עמדה על 15 שנה,ולאלו מעל גיל 60 על 5 שנים. היום תקופת הזמן הרבה יותר ארוכה. התכנית ניתנת לפדיון רק בגיל 67 . במקרים מיוחדים ולאחר הגשת בקשה מנומקת על מצב כלכלי חמור במיוחד ניתן לפדותה גם מוקדם יותר. 5. קרנות פנסיה-סוג של תכנית חסכון המבטיחות גמלה חודשית וזאת החל מגיל הפנסייה.(ישנן גם קרנות המאפשרות משיכת כל הסכום הצבור במשיכה אחת אולם הן מעטות) 6 פנסייה תקציבית- בעבר הייתה מיועדת לחלק מעובדי המדינה. היום האפשרות הזו נסגרה, ומצטרפים חדשים לשירות המדינה חוסכים לפנסייה כמו כולם בקרנות פנסייה צוברות. 7. סאבפריים- משכנתאות הניתנות בעיקר בארה"ב, ללווים בעלי רייטינג כלכלי נמוך. סקירה למי שיש חברים בארה"ב(מקסימה) יודע בוודאי שב5-6 השנים האחרונות עלו שם מחירי הבתים והדירות בצורה תלולה.הפריחה הזו בשוק הדיור,גורמת לצרכנים האמריקאים לצרוך יותר. (אפשר לשעבד את הבית, לקבל הלוואה ולהשתמש בה לצרכים שוטפים.) המצב הזה איפשר לכלכלה האמריקאית לצמוח למרות בעיות בתחום מאזן סחר החוץ.חלק מהאנשים שנטלו את ההלוואות הללו, היו בעלי קרדיט נמוך ולא יכלו לקבל הלוואות בשוק המשכנתאות הרגיל,לכן הם פנו לשוק הסאבפריים,שם בודקים פחות בציציות הלווים,אולם גובים ריבית גבוהה יותר.מה שקרה בחודשים האחרונים הוא, שמספר לוקחי ההלוואות הנ"ל שלא החזירו את חובם עלה משמעותית. עובדה זו, קלעה את נותני ההלוואות, למצוקת אשראי, וזו בתורה, קלעה בנקים אמריקאים קטנים לפשיטות רגל. מצב זה,עלול להתפתח למשבר אשראי עולמי. לכן משקיעים ברחבי העולם החליטו לצמצם אחזקות בשווקי ההון,הן באיגרות חוב והן במניות. צמצום זה, באופן טבעי, הביא לירידות בכל הבורסות בעולם כולל בבורסה הישראלית. השפעות מאחר וכל קרנות הפנסייה,כמו גם קופות הגמל, מחזיקות במניות ובאיגרות חוב. כל מחזיקי הנכסים הנ"ל יסבלו מירידה בשווי אחזקותיהם.השאלה היחידה שנותרה פתוחה היא,עד מתי המצב הזה יימשך? התשובה לכך איננה פשוטה.כרגע נדרשים מעקב שוטף ורצוף. אל תשכחו שהבורסות בעולם עלו בארבעת השנים האחרונות במאות אחוזים. כך שנפילה בשיעור של 20-30 אחוזים אפשרית,ואולי אפילו רצוייה. *** הכותב לא ישא באחריות מכל סוג שהוא לנזקים העלולים להיגרם למי שיפעל בשווקים בעקבות קריאת הודעה זו.

מישכיני.........תודה על ההסבר.

להדיוטית כמוני זה זה עזר. נכון שיש השפעה על קרנות הפנסיה וקרן תגמולים [לענייננו השכירים]האם זה שיש לנו עוד זמן עד לפנסיה...לא עשויה לתקן את מצב הקרנות?

ערדי תגידי...

את באפטרשוק השבוע? מה הפסימיות הזו שאת משדרת? או אולי בעצם את אופטימית שתחיי עוד כ200 שנה ואז באמת מי יודע?

אפטר איזה שוק?

זו לא פסימיות ידידי...זו דיעה הרווחת בקרב עמיתים יותר מבינים עניין ממני למקצוע בתור עובדים ששיכים לארגון הסתדרותי...וכך גם קרנות הנאמנות והפנסייה קשורות כך או אחרת להסתדרות...והרי אנו רואים איך המוסד הזה הולך ופושט את הרגל. איך גופים בכלל.. לאוו דווקא הסתדרותיים עברו הפרטה ואלפי עובדים פוטרו מעבודתם....מי נותן לי את הביטחון שגם קופת חולים לא תעבור הפרטה ותעבור לידיים פרטיות? מה יהיה אז על הפנסייה שלי?

וואו ערדי,את זקוקה לטלטול רציני.

קרנות הפנסיה אינן קשורות להסתדרות,בעקבות רפורמת נתניהו הקרנות נותקו מההסתדרות, בדיוק כמו שבעקבות משבר מניות הבנקים ב83 בנק הפועלים הפסיק להיות הבנק של ההסתדרות.בן אתה רואה למה כתבתי כתבתי את מה שאתה מכנה המאמר המלומד? אני אצטרך עכשיו לכתוב עוד כמה וכמה מאמרים כדי שאנשים יבינו לאן כספי החסכון שלהם הולכים ומה יקרה להם בעתיד.באשר להפרטה של קופת חולים כללית,נו באמת ערדי,הרי מלבד כללית יש עוד 3 קופות חולים,כך שאין שום צורך להפריט את הכללית,יתרה מזאת,הממשלה יכולה להפריט רק נכסים שבבעלותה,וקופות החולים אינן בבעלות הממשלה.

שאפו...הצלחת לעשות ממני אהבלה גמורה...

מסתבר שעמיתי סתם מברברים??? מה דעתך להגיע אלינו להרצאה בנושא בישיבת צוות???

מישכיני האם המדינה תחיה עוד

200 שנה או אפילו עוד 50 או שלושים שנה, זאת השאלה שאני שואלת.

מרי, הסירי דאגה מליבך

את יכולה להמשיך ולרקוד כל הדרך אל הפנסייה הנקודה שהעלית בקשר לזמן שנותר, אכן משמעותית.וכפי שאמרתי,לאחר 4 שנים מעולות לא נורא אם השווקים יירדו קמעא. במידה מסויימת זה אפילו חיובי.המשקיעים יאספו כוח וכסף וישובו אל השוק ברינה.

ben 911

New member
מישכיני..אני רוצה להבין...

המאמר המלומד שנתת בתחום הפיננסי נועד לסבר את עינינו? אתה מתכנן לפתוח כאן בנק השקעות לגיל הזהב.? קורס לברוקרים מתחילים? מה?

אסביר לך בן

אני נוסע כל יום ברכבת,במשך השנים, נוצרה קליקה של אנשים הנוסעים באופן קבוע ובזמנים קבועים. המצב "התדרדר" עד כדי עריכת מסיבות ימי הולדת בשעת הנסיעה. ברור שהאנשים מכירים את עיסוקי ומדי פעם הם שואלים לעצתי,אני כמובן עונה.הבוקר הזה פשוט התבלבלתי,חשבתי שאני נמצא בקרון הרכבת אז כתבתי את מה שאתה מכנה המאמר המלומד.

דווקא יופי של " מאמר"

אשנן אותו שוב ...חשוב קצת לדעת בנושא...לפחות את מושגי היסוד...כי כמו שאמרתי בשבילי זה סינית..

ben 911

New member
תשמע מישכיני שלא תחשוב לרגע שאני חלילה מזלזל

טוב לדעת זה טוב לדעת...פשוטו כמשמעו. דוגל באמרה... מכל מלמדיי הישכלתי. וכפי שערד אמרה שזה סינית בשבילה?
אז בשבילי זה פקינזית.

אתה רואה בן???זה האיש של הדגים אשם...

יש אצלנו אחד שמביא לך את הדגים קומפלט מפולטים..נקיים,,,עד הבית,,,ואני מחכה לו...עוד לא בא...נראה לי שבכלל עוד לא דג אותם..ואני כבר מתה מעייפות ...אבל מחכה לו...לזה של הדגים...אז בינתיים אני לומדת מושגי יסוד בכלכלה...בורסה..מה אני אקלוט מזה? וואלה לא יודעת...

ben 911

New member
ערד מאמי, עדיף שתלכי לישון

יתכן שלא דג אותם...
ייתכן שאזלו לו העיתונים. יתכן שמישהי אחרת דגה אותו.. מה את צריכה את זה? לא עדיף לקנות דגים באחת מרשתות המזון? או דג מהבריכה.

למעלה