מוקדש לתופש עוגב

יוסי ר1

Active member
מוקדש לתופש עוגב

בשיטוטי במרשתת נתקלתי בדבר אל הקורא הבא, שאני מביא לכאן לאו דווקא כדי לפתוח דיון, אלא משום שמו, וגם משם סגנון הכתיבה שמכמין עשרות רימוזים למקורות. חבל שהיום לא הרבה כותבים בעושר מקורות שכזה

יוסי ר1

Active member
ולמי שתוהה לכוונתי על עושר המקורות,

הרי רשימה של מה שדגתי בריפרוף מחמש השורות הראשונות בלבד! - לכל ביטוי שלהלן יש ביטוי מורחב ממין העניין במקורות: עיר גדולה לאלוהים שנות קדם וישליכו נפשם מנגד מכף צורריהם נודע בשערים בכל אשר פעל ועשה בא בחביתו כי שם ביתו ויגול אותה לפניו ברחובות קריה להוציא עצמו מן הכלל ולטמון לבדו ידו בצלחת בעצלתים עשות מאומה ביד רמה ובזרוע נטויה

יוסי ר1

Active member
../images/Emo6.gifזה בא בחביתו וזה בא בקורתו

הוא דיון על זכות קדימה בדרך, אם נושא הקורה שבר בטעות את החבית שבאה לעומתו - מי אחראי בעד הנזק. "כי שם ביתו" הוא תיאור מורחב מעט על שמואל הנביא...

../images/Emo140.gif../images/Emo51.gifאכן מענג

אם כי אני חייב להודות שאני צריך לקרוא יותר בעיון

גרי רשף

New member
אם כבר אנחנו בעסקי עוגבים..

קראתי במהלך השנה האחרונה מספר ספרים על מלחמת גרמניה - ברה"מ במסגרת מלחמת העולם השניה. הסובייטים פיתחו אז את הקטיושה, והכינוי שלה בפי החיילים הגרמנים היה "העוגב של סטאלין" (כך תורגם על פי רוב הספרים): אולי בגלל הקנים המתנוססים אל על ואולי בגלל הרעש שהיא הפיקה עם שיגור הרקטות. אינני זוכר במדוייק את את הכינוי המקורי אבל נעשה בו שימוש במילה Organ בהטייתה הגרמנית, ואחד המתרגמים העדיף לתרגם את כינוי החיבה בתור "איברו של סטאלין" (גם זה מסתדר עם הקנים המתנוססים אל על וגם עם עולם הדימויים המתבקש בקרב החיילים הצעירים).

יוסי ר1

Active member
ואם כבר עוסקים בענייני עוגבים...

יש במטולה שבצפון אחד, קוראים אותו זמי, (לא זוכר את שם משפחתו.) למי שרוצה חווית תרבות מאד מאד מאד מיוחדת, יתכבד ויזמין אצלו סיור. הוא מעביר סיור/סדנא/הרצאה של בין שעה לשעתיים, לפי רצון המזמין. הוא אספן כפייתי של כלי נגינה עתיקים עד עתיקים מאד, ונדירים עד נדירים מאד מאד. אחרי שמתגברים על ההלם הראשוני של לראות את אוצרות שבא מול העיניים זהירות! בשום אופן לא לנסות לגעת!!! הוא מעביר עיעור בנושא שבחרתם מראש - כלי נשיפה, או כלי הקשה, תולדות הפסנתר או מה שתבחרו. מתאים למשפחות עם ילדים , גם בגיל 8. חוויה מדהימה, ידע עצום, כושר נגינה מפליא בכל הכלים. אזהרה: האיש אינו איש נחמד. בכלל. רק ברגעי ההרצאה והנגינה הוא מעיין מרי פופינס. בשאר הזמן הוא די גרגמל. אבל שווה כל פרוטה שתשימו אצלו, וישאר לכם זיכרון מתוק של נגינה בצמבלו למשל, או שאר כלים אקזוטיים שרק שמענו עליהם, אבל מי ראה?

יוסי ר1

Active member
אוי. ומה זה קשור לעוגב?

אז חוץ מזה שעוגב הוא גם כלי נגינה, יש לו באוסף עוגב כנסייתי אמיתי, עם מפוחים שתופסים חדר שלם (לא רואים אותם), והוא מפליא לנגן בו בווירטואוזיות מדהימה, מי שמבין בזה (לא כמוני...) יתרשם ביותר.

יוסי ר1

Active member
מה זה אלינו?

האמת, זה הכלי שהכי הרשים אותי אצלו, ונשארתי בתמיהה עם השאלה שהוא השאיר פתוחה מדוע דווקא הפסנתר כל כך מצליח, בעוד הצמבלו נדחק לקרן זווית. במיוחד שכל היצירות הגדולות של מלחיני הענק של פעם נכתבו לצ'מבלו ולא לפסנתר. אשמח מאד מאד לשמוע את הצ'מבלו, היכן שלא יהיה ה"אלינו" הזה...

יוסי ר1

Active member
אגב, יש לי דיסק עם מבחר נגינות

שזמי הזה מנגן בכלים השונים. אילו לא הייתה בעיית פגיעה בזכויות יוצרים הייתי שמח להעלותם להנאתכם.

שרוֹן

New member
פשוט מאוד,

זה מסובך. אני לא יודעת אם יש הסבר רישמי לעניין, ובכל מקרה מה שיש לי לתת לך זה את דעתי או מיטב הבנתי (הדלה). ה"חולשה" העקרית של הצ'מבלו היתה עוצמת הצליל היחסית קבועה והצליל שלא הידהד (לא יודעת איך אומרים בדיוק), ועוד כל מיני פרמטרים מוסיקליים( גוונים וכאלה) שאין לי בהם שמץ . גם בצ'מבלי דאז היו כל מיני טריקים חביבים כמו הכפלה של הצליל (שני רגיסטרים) וכמו אטימה של המיתרים כך שהצליל נשמע קצת כמו לאוטה, רק יותר חזק. הצעד האבולוציוני הראשון מצ'מבלו לפסנתר נקרא גרביצ'מבלו קון פורטה אה פיאנו ( צ'מבלו כבד עם חזק וחלש). עד היום הוא נשאר "פיאנו פורטה" באיטליה. כך או כך, אלה שתי חיות שונות ולשתיהן יש מקום של כבוד. לאחת יש יותר אפקטים וטריקים והשניה יותר בסיסית ונקיה. כך בעיני לפחות. הנקודה היא, שנגינה בצ'מבלו ונגינה בפסנתר נעשית באופן שונה לגמרי. נגן פסנתר שינסה לנגן על צ'מבלו כפי שהוא מנגן על פסנתר ישמע "שטוח" ומשמים. מי שמנגן בצ'מבלו צריך לדעת "לפסק" נכון את המוסיקה, ולשחק איתה נכון. לקראת סיום לימודיו, נתן האיש רסיטל, שהגיעו אליו רבים מהמורים בסקולה.היתה שם גם זמרת אנגליה מפורסמת בתחום הבארוק (אוולין טאב). בסיום הקונצרט היא באה אליו נרעשת ואמרה לו "לא ידעתי שכך אפשר להנות מקונצרט לצ'מבלו".. האנגלים האלה, עד שיוצא מהם קומפלימנט, יוצא עקום.

שרוֹן

New member
וסינטי עושה יותר אפקטים מפסנתר

אלה פשוט כלים שונים. שניהם כלי מקלדת, שניהם יודעים ללוות ולתת סולו. אלא שהאחד פורט על מיתרים והשני מכה בהם עם פטישי לבד. גם העוגב הוא כלי מקלדת וגם הרמוניקה (ושניהם משתמשים בלחץ אוויר...). כל אחד מהם מפיק צליל אחר , נותן אווירה אחרת.

יוסי ר1

Active member
תודה על ההסבר המלומד.

(במיוחד שהוא כולל בתוכו את מיודעינו פורטה ופיאנו מפרפר נחמד או אחת התוכניות הדומות). עם זאת , נראה לי שנותרו עוד שאלות פתוחות בעניין, כי מי ששומע צמבלו מנוגן כהלכה אינו יכול שלא ללכת שבי אחרי הצלילים... נראה לי שביום מן הימים אחזור אל אותו זמי להשלים תלמודי. אם כי זוגתי הודיע לי כבר אז שאליו היא לא חוזרת. היה מעניין, אבל מספיקה פעם אחת...

שרוֹן

New member
נשמע מעניין אצל הזמי הזה

ובכל מקרה- כשיחזור האיש מהניכר, אתה מוזמן לבוא ללמוד קצת על הכלי. יש לפעמים שירים של ימינו שמלווים בצ'מבלו, ומשרים תחושה אחרת ממה שאנחנו רגילים לשמוע (GOLDEN BROUN, ENGEL IN MY HEART), ובכל אחד מהם זה מאוד שונה. גולדן בראון, מתיישב טוב עם היכולת של הצמבלו לתת קצב נקי, כמעט מונוטוני. באנג'ל אין מיי הארט, זו גירסה ששר מיק ג'אגר והצ'מבלו שר איתו. זה עיבוד כל כך יפה ומרגש ועצוב.

גרי רשף

New member
ואצלנו..

לפני יותר מארבעים שנה בוצע השיר דבש בפסטיבל הזמר על ידי חדווה ודוד בליווי צ'מבלו (אינני בטוח לגמרי אבל זה נשמע כצ'מבלו ואז לא היו סינטיסייזרים ברשות השידור).

שרוֹן

New member
אתה יכול למצוא את זה?

נשמע מעניין. לפי מיטב ידיעתי הצ'מבלים דאז היו מאוד מאסיביים ונשמעו אחרת מאלה של היום, שהם שחזורים של כלים עתיקים.

למעלה