מוסריות התורה

שבתי כל הכבוד

משאלת נראה כי לפחות יש הסכמה על המוסר כערך, רק שהשאלה איך ולפי מה קובעים אותו. בקשר לשאלה זו ראה את שאלות אתאיסט האחרונות והתשובות עליהם. תצליח

גל נעים

New member
הצעת פשרה../images/Emo70.gif../images/Emo42.gif

אני מציע שנניח הנחת עבודה שתקל עלינו בעתיד. בבואנו לחקור עניין כפי שהצגת (בעד ונגד) עלינו להסביר טוב יותר את כוונתינו, דוגמת המילה "תורה",המילה תורה בעייתית מאוד כי היא אינה מורה על איזהו חלק ספציפי מרוכז בהודעתך. לכן אני מציע שנפריט את נוסחאות העבודה שלנו לפרטים שכאלו, שיקל עלינו להבין. גם אם כולנו נסכים שישנם חלקים בתורה שאינם ראויים לימינו אנו בנוסחאת "עבר זמנו בטל קרבנו" אזי עלינו המלאכה להעיד על אילו חלקים אנו מדברים. מקובל?

אין כזה דבר.

התורה בפשטות לא נועדה להיות מוסרית על פי כל קנה מידה. הקרבת קרבנות פוגעת בבעלי חיים. הריגת עובדי עבודה זרה פוגעת בחופש הפרט ובמוסריות בכלל. אדם מאמין הוא אינו מוסרי, אלא דתי. יש להפריד בין שתי ההגדרות. כמובן שעל פי תפיסת עולמו הוא נחשב למוסרי בהחלט, מאחר שמוסריות נתפסת תמיד ביחס להשקפת עולם מסויימת. אם מקבלים את השקפת העולם העומדת מאחורי הקרבת הקרבנות או רציחת הכופרים, ניתן לומר שבזה שמקיימים מצוות אלו גורמים לשפע טוב שירד לעולם, ויתרה מזו - גורמים טוב לחיות הנשחטות ולעובד ע"ז הנרצח. כנ"ל, מתאבד שיעי נחשב למוסרי על פי קנה המידה של השקפת העולם שלו. אך אם ננסה לנסח השקפת עולם גלובלית שאינה מתחשבת בדתות למיניהן, נמצא שמוסריות רוב הדתות לא חופפות את ההגדרה הגלובלית שננסח. שורה תחתונה: התורה מוסרית, אך רק לפי השקפת העולם שמובאת על ידה.

אפס אתיחס רק..........

לראשית דבריך על הקרבנות אם אתה פוגע בבעלי חיים לנוחות הבטן לא צודק לצורך עילוי הנפש?????????????????

לא פירשת נכונה את דברי.

הבאתי את הקרבנות רק כדי להדגים מסגרת מוסריות נוספת - זאת של הצמחונים האידיאולוגיים. המטרה היה להדגים את "מוסריות" התורה ביחס למערכות שונות של מוסריות, כפי שהסברתי. (אל דאגה, אני אישית שייך למשפחת הטורפים, ואפילו הכנתי היום עוף צלוי)

ינקידוד

New member
היבום באמת טקס מוזר

שריד תקופה שבה האשה היתה שייכת לחמולה של בעלה, עד היום עורכים טקסי 'חליצה' ברבנות, במה אשם הבחור ובמה חטאה אשה שנתאלמנה, יש עוד כמה חוקים מוזרים בעניין השפחות ועבדים ובעניין ברית המילה, עד כמה שקראתי הוא מעיין טקס עקידה, מנחת האדם לאלוהיו.

סנטימנט

New member
יש ספר בשם "דת ומוסר"

יצא לי לרפרף בספר בשם "דת ומוסר", נכתב ע"י 2 מרצים מבר-אילן אם אינני טועה. בסופו של דבר, הם מגיעים למסקנה שהדת (היהודית) אינה בהכרח מוסרית. את המוסר קבעו בני האדם ולא האל.

סנטימנט

New member
פרופ' ישעיהו ליבוביץ'

האם יצא לך לעיין בהגותו של פרופ' ישעיהו ליבוביץ' המנוח? הוא השכיל, בכמה משפטים בודדים, להסביר בחדות ובדייקנות את המושג "מוסר" ואת היעדר הקשר שלו לתורה ומצוות.

סנטימנט

New member
פרופ' ישעיהו ליבוביץ'

האם יצא לך לעיין בהגותו של פרופ' ישעיהו ליבוביץ' המנוח? הוא השכיל, בכמה משפטים בודדים, להסביר בחדות ובדייקנות את המושג "מוסר" ואת היעדר הקשר שלו לתורה ומצוות.

למעלה