מונופול וזיהום.

RichardSmith

New member
מונופול וזיהום.

נשאלתי את השאלה הזו במבחן: 1.הניחו כי בית הזיקוק הינו מונופול. העלות השולית לייצור ליטר דלק הינה ברמה קבועה של 1 ₪ לכל ליטר דלק מיוצר. פונקצית הביקוש לליטר דלק הניצבת בפני בית הזיקוק הינה X=27,500-2,500P. כלכלני המשרד לאיכות הסביבה מעריכים כי עלות הנזק הסביבתי הנגרם כתוצאה מפעולת הזיקוק היא 5 ₪ לכל ליטר. בכדי להגיע לכמות ייצור דלק מיטבית מבחינה חברתית יש לבצע את המדיניות הבאה: 1.לא לעשות דבר 2.להוציא צו סגירה לבית הזיקוק 3.להעניק לבית הזיקוק מענק/סובסידיה בסך 1 שקלים על כל ליטר מיוצר 4.להטיל על בית הזיקוק אגרה/מס בסך 1 שקלים על כל ליטר מיוצר 5.להטיל על בית הזיקוק אגרה/מס בסך 5 שקלים על כל ליטר מיוצר מה לדעתכם התשובה הנכונה?

גרי רשף

New member
נראה ש-5, לא?

כך כל ליטר יכלול מס של 5 ש"ח שיבטא את העלות המלאה שלו (שולית + סביבתית).

גם חושב ש-5

1,2,3 לא באים בחשבון . 4 לא יפתור את הבעיה ורק ע"י הטלת מס' של 5 ש"ח לליטר תיפתר הבעיה .

גם אני נשאלתי...

נראה לי ש"מבחינה חברתית" הכוונה למחיר הנמוך ביותר לצרכן. כל הטלת מס תהיה על חשבון הצרכן כשהנזק הסביבתי יעשה ממילא.

KobeRider

New member
לי יש תשובה נכונה

בכדי להגיע לכמות ייצור דלק מיטבית מבחינה חברתית יש לבצע את המדיניות הבאה: * מס של 3 ש"ח לבית הזיקוק על כל ליטר מיוצר. * מס של 3 ש"ח לחברות המוכרות מוצרים [מכוניות או אמצעים אחרים שתלויים בדלק] על כל ליטר דלק הנדרש לתפעול המוצר מעבר לרמה סבירה שנקבעה בחוק [אין סיבה למשל שמכונית פרטית תצרוך יותר מ-35 מייל לגלון]. * מס של 3 ש"ח לצרכן שבחר לקנות מוצר שלא לפי הקריטריון המומלץ. 5 ש"ח ישמשו לכיסוי הנזק, ו-4 ש"ח יתווספו לקרן לעידוד חברות פיתוח וייצור, ולצרכנים שאינם מזיקים סביבה, אלא פותרים את הבעיות שבית הזיקוק, החברות והצרכנים האחרים גורמים. [אגב, המס בהצעה שלי חולק באופן שרירותי. יש דרכים יותר מתוחכמות ויותר צודקות לעשות את זה, נשאיר את זה למבחן הבא] מילא חבל שאין את התשובה הזאת במבחן, אלא חבל שיש מעט מדינות שאכן פועלות ככה. לא נורא, בקרוב אצלכם.

RichardSmith

New member
התשובה שלהם...

היתה משום מה 1... ונימוק אין להם... גם אני חשבתי 5, נשמע כל כך הגיוני. האם זה משנה מאיזה כיס מגיע הכסף? העיקר התיקון לזיהום הסביבתי.

לא נכון. ../images/Emo13.gif

"היד הנעלמה" היא זאת שתחליף את הנורה.

למעלה