מוחמד והיהודים

far from abyss

New member
מוחמד והיהודים

כמו שקראתי לאחרונה, הנביא מוחמד השמיד לא מעט שבטים יהודים בחצי האי-ערב. הייה מקרה של קרב מסוים שמכונה "מלחמת התעלה" (שזה מצור של בני מכה על מדינה) שנתן לו עילה להשמיד חלק ניכר מבני השבט היהודי קורייזה בתענה שהם שיתפו פעולה עם המכאים (למרות שהיו נייטראלים). ויש גם את המקרה של יהודי חייבר ובני שבט נדיר. בכל אופן, אלה דברים שלא ממש נשמעים, ורציתי לדעת מה המקורות שלנו להכרת התקופה הזו והיחס בין מוחמד לקהילה היהודית של חצי הערב. האם יש זווית ראייה נוספת? האם זה בגלל שהשבטים היהודים היו איום מבחינה דתית על מוחמד? אני יודע שחצי האי פונה מיהודים ונוצרים בשלב מסוים, אבל תמיד זה נשמע לי כמו תיאור של "ישוב מחדש" שלא לווה במעשי השמד. בכל אופן, אם מישהו מתמצא בתקופה ויש לו תובנות כלשהן, אני אשמח :)

קנת פלד

New member
המקור היחידי שלנו לפרשה זו,

הינו ספר ה"סירה" של מוחמד אבן אסחק שהיה הביוגרף הלא רשמי של הנביא מוחמד. אין מקורות נוספים, ולכן יש לקבל את הדברים כמו שאבן אסחק מתאר. כמובן שהוא לא אובייקטיבי, וגם אינו יכול להיות כזה, אולם, עושה רושם שדבריו מהימנים בנושא זה. שני השבטים היהודים האחרים פונו מרצון מחצי האי ערב כיוון שלא קיבלו את האיסלאם, אבל שבט קורייזה נלחם כנגד מוחמד ולא קיבל את מרותו, ולכן לאחר הקרב שבו ניצח, הורה על טבח כללי בשבט.

far from abyss

New member
אבל האם לא

מוחמד הוא זה שפתח את המאבק בשבט קורייזה (הוא צר עליהם, ולאחר שהוכנעו הם ניסו לשכנעו לתת להם עסקה כמו של בני שבט נדיר, שזה גירוש מאדמותיהם, אך מוחמד העדיף לשחוט את הגברים ולשעבד את הנשים והילדים). ומה עם המקרה של המשלחת של יהודי חייבר? הם ארגנו משלחת כדי להתדיין עם מוחמד, אבל שהמלווים המוסלמים שלהם הבינו שהם לא חמושים הם שחטו אותם במקום.

השבטים היהודים בערב

כיצד ניתן לקבוע אם דבריו של אבן אסחאק הם מהימנים??? ספק אם השבטים היהודים בחצי האי ערב היו יהודים כמו היהודים שישבו בבל או בתימן או במקומות אחרים באותה התקופה. שמותיהם של השבטים הללו כלל לא מעידים על מוצא יהודי - קינוקע, חזרג'??? נשמע לא יהודי. אחת הסברות היא ששבטים אלו היו שבטים ערביים שקיבלו עליהם חלקים מהדת היהודית, בשל מגע שהיה להם עם סוחרים יהודים וקהילות יהודיות מחוץ לחצי האי ערב. שבטים אלו כונו חניפים - כאלו שהאמינו באברהם אבינו ובאל אחד.

far from abyss

New member
אני חושב

שחלק מהשבטים היהודים מקורם מבבל. מסופר על נבונאיד המלך הבבלי האחרון שפרש למדבר חצי האי ערב ונטש את הממלכה (עד שכורש הפרסי הגיע אליה ושניסה לחזור הייה כבר מאוחר מדי בשבילו). למסע שלו נלוו יהודים רבים (ויש אומרים שהוא עצמו אפילו התייהד, לפי טקסט מסוים שנמצא במערה ליד קומרן) ויסד ישובים יהודיים בתימא, בחייבר ובמדינה. אין לי מושג עד כמה הסיפור הזה מהימן, ואם זה לא רק בגדר סיפור אבל כמו שידוע לי נמצאו טקסטים שמזכירים את הפרשה.

TaL53

New member
גם בתימן

ממלכות סבה(שבא) וחדרמאוט התגיירו בעקבות השפעת סוחרים יהודים שהגיעו לאזור במאה ה-6

קנת פלד

New member
ידידי היקר,

אתה מוזמן לקרוא בשנית את הודעתי הקודמת. טרחתי להדגיש שא"א לסמוך על האמינות מהסיבה הפשוטה שאבן אסחק היה ביוגרף של הנביא ולא היסטוריון חיצוני (למשל ביזנטי) ולכן ניתן לדון בדעתו האישית בלבד כיוון שהיא העדות היחידה לכך. עם זאת, אני מביע את דעתי הסובייקטיבית שהסיפור על הטבח ביהודים נשמע אמין ולא מוגזם לכאן או לכאן. אבל, שוב, חשוב לי להדגיש - מוחמד אבן אסחק הוא ביוגרף לא אובייקטיבי בעליל ועל כך אין שום מחלוקת. בדיוק כמו פטריק סייל שעושה מחאפז אסד צדיק גדול או דייויד פיילינג שעושה מצ`מברליין אותו הדבר.

קוכולין

New member
קיית' פיילינג ולא דייויד פיילינג

כתב את הביוגרפיה האוהדת על חייו של צ'מברליין. מי שאפילו יותר אפולוגטי לצ'מברליין, דרך אגב, הוא ההיסטוריון ג'ון צ'רמלי, שמקדיש מקום רב גם להתקפות חריפות (ולא מבוססות) על צ'רצ'יל. (ראו ספריו: The Lost Peace ו-The End of Glory).

קנת פלד

New member
אוי, אני מתנצל על טעותי.

אתה בהחלט צודק בשמו של מר פיילינג. אבל על דבר אחד אני חושב שאתה מסכים איתי וזה שכל הביוגרפיה הזו היא קובץ שקרים שאין להם הגדרה אחרת חוץ מ"בושה וחרפה".

קוכולין

New member
אל תגזים

קראתי אמנם רק את הקטעים שנוגעים להסכם מינכן, ולמיטב ידיעתי הם מדוייקים עובדתית (אם כי מציגים את צ'מברליין בצורה אוהדת). הבעיה עם פיילינג היא לא בשקרים, אלא בעודף אהדה לעיוורון של מושא הביוגרפיה שלו. הדברים חמורים בהרבה, דרך אגב, אצל ג'ון צ'רמלי.

קנת פלד

New member
חבל שהתמקדת בנושא מינכן,

למרות שאין ספק שהוא החשוב והמעניין ביותר, אבל הייתי מציע לך להתמקד במדיניות הכלכלית של צ`מברליין כשכיהן כשר האוצר במהלך שנות ה30 דרך משקפיו של פיילינג. כמו שאמרתי - בושה וחרפה.

אנטוליו

New member
../images/Emo22.gif שמתי לב שמבחינה היסטורית

הייתה ליהודים הנטיה הבלעדית להסתבך עם שני מייסדי הדתות המונותאיסטיות הגדולות: איסלם ונצרות, דבר שלא תמיד שיחק לטובתם.

18zoot

New member
זה בדיוק ההפך

הנצרות האיסלאם רדפו את היהודים מכיוון שלא הסכימו להמיר את דתם.

TaL53

New member
צודק!!

הרי יהדות היא דת לא מסיונרית (בתכלית) אז אי אפשר לטעון שהייתה נמלחמה בינה לבין דתות אחרות על ליבם של המאמינים. ולרוב מקרים של שבטים או עמים שהתגיירו לא התקבלו בכזאת אהדה בסביבתם, אם זה שבטי תימן שהתגיירו במהלך האלף הראשון לספירה ואז אתיופיה פלשה אליהם כדי להחזיר עטרה ליושנה או אם זה ממלכת הכוזרים שהייתה נתונה במלחציים בין האיסלם לבין הנוצרים של נסיכות קייב והביזנטים. ככה שאי אפשר לטעון שהיהודים עשו "דווקא" לנוצרים או למוסלמים.

שינובי5

New member
אתה טועה, היהדות הייתה

דת מסיונרית זמן לא מועט, היא חדלה להיות כזאת בשלב שהובן כי העניין נעשה יותר ויותר מסוכן פיזית ליהודי כקיבוץ דתי.

TaL53

New member
אם אנחנו מדברים על תקופת

האלף הראשון לספירה כפרק זמן רלוונטי לדיון אז יהדות לא הייתה דת מסיונרית כבר אז.

שינובי5

New member
עדיין היהדות דת מיסיונרית אולי לא

באירופה אבל באיזורי ספר,כערבה האסיאתית

TaL53

New member
איפה היא הייתה מיסיונרית?

יש לך דוגמאות לכך?

למעלה