מודל הדולר הנחסך

• פותח הנושא nexux
  • פורסם בתאריך

nexux

New member
מודל הדולר הנחסך

שלום, אני מחפש מידע בקשר למודל "דולר נחסך", אני יודע קצת על המודל ורציתי לדעת אם יש מישהו שיכול להעשיר אותי בנושא, כעיקרון הבנתי שהמודל אומר שיש מחיר (טוב או רע), כשהמדינה מחליטה לייצר מוצר בארץ ולא בחו"ל. להחלטה זו יש מחיר שמחשבים לפי "דולר נחסך", כאילו כמה היה עולה לקנות בחו"ל מוצר דומה, או יותר נכון כמה עלתה למדינה ההחלטה לייצר בבית ולא בחוץ. מישהו מכיר/למד על המודל ויכול לספר לי עליו? איך מחשבים מחיר דולר נחסך של מוצר? תודה, תומר.

גרי רשף

New member
למיטב זכרוני..

מדובר בבדיקת כדאיות יצור עצמי במשק. נניח שמכונית מיובאת עולה $1000 או 4000 ש"ח לפי שע"ח של $1=4 ש"ח. אבל ניתן לייצר בארץ מכונית במחיר 5000 ש"ח כאשר עלות היצור שלה כוללת $400 יבוא שזה 1600 ש"ח (לפי השער הנ"ל). במקרה זה הערך המוסף המקומי הוא 3400 ש"ח (ההפרש בין העלות הכוללת ליבוא), וזה איפשר לחסוך יבוא של $600 (במקום לייבא ב-$1000 יבאנו ב-$400), ומכאן שכל $1 נחסך עלה לנו 3400/600=5.67 ש"ח ולכן זה לא כדאי (שער החליפין הוא 4 ש"ח בלבד). ברור שניתן להגיע למסקנה שהיצור העצמי אינו כדאי בצורה הרבה יותר פשוטה (5000 ש"ח = $1250..), אבל שיטת חישוב זו מתמקדת בהיבטים מסויימים שאולי יכולים לעניין אותנו. אני מקווה שדייקתי בדברים (אני דולה את זה מהזכרון), ואם יש לך במקרה הספרים של שלמה יובל- יש שם הסבר.

למעלה