מה תקני?

yegermeister

New member
מה תקני?

האם "פוחדים" זו מילה תקנית או שמא יש לומר "מפחדים"?

תודה!

trilliane

Well-known member
מנהל
תיקון או שינוי? כעורכת אני משנה לא פעם מסיבות סגנוניות

הגבהת משלב, שימוש מקובל וכו' ולאו דווקא בשל אי-תקינות.

Apella2

New member
ההסבר היה: מפחד לא תקין. אבל זה היה לפני כמה שנים.

trilliane

Well-known member
מנהל
ההסבר שגוי (גם אז) אבל גם עורכים ומו"לים הם בני אדם

אני קוראת עכשיו ספר מתורגם בהוצאת "ידיעות ספרים" (ספרי עליית הגג) ופרט לכך שהשפה תרגומית מדי לטעמי (חלק מהזמן אני ממש מרגישה שאני קוראת אנגלית בעברית) הם החליטו להוסיף יו"דים גם לפני שווא נח, גם בשמות עצם שבאמת אין צורך לכתוב ביו"ד ואין שום סיבה לטעות בהם במשפט (משטח, מטרד, מתקן, מגוון, ססמה, ממצאים... אבל מטבח דווקא לא). בהתחשב בכך שמילים רבות בטקסט מנוקדות, ולא רק שמות פרטיים או מילים לועזיות לא מוכרות אלא גם "אזוטרי" (זה שם תואר מוכר, במה אמור להועיל הניקוד לקורא, בפרט זה שלא מכיר אותו?
), לו חששו כ"כ שלא יקראו אותם נכון (באמת שאין סיבה) יכלו להוסיף חיריק קטן... אבל לא, הוסיפו יו"ד, וזה מחרפן לי ת'עין.

udilir

New member
אולי הניקוד יניע סוף-סוף הן את הכותב והן את הקורא לברר מהי,

לעזאזל, המילה הזו ואיך לכתוב ולהגות אותה בלי להתפדח.
כדי לרענן את זכרונך הנה דיון אחד כאן, ומכיוון שבינתיים יש גם את פורבו שמעי כיצד הוגים אותה 6 אנגלו-סקסים שונים.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא רלוונטי... זה לא ספר בנושא שפה תקינה או שיפור הגייה

כל עוד השימוש במילה ברור (וזו הייתה רק דוגמה אחת, יש עוד) אין צורך לנקד אותה (בדיוק כפי שלא ננקד בחיריק פעלים בהפעיל בזמן עבר, לדוגמה). המקרה היחיד שבו מנקדים הגייה שאינה רלוונטית בהכרח להבנת הטקסט היא ניקוד שמות.
&nbsp
לגבי אזוטרי, בדיון אז התייחסתי לדוברי העברית (שאינם הוגים מילים לועזיות כמו דוברי אנגלית וזה בסדר גמור) ולא באמת אכפת לי איך הוגים אותה, מודה. זו גם לא הייתה הנקודה שלי במקרה הזה...

למעלה