מה תגידו על זה?

dude101

New member
הנקודה שלך

לא מציאותית (יהיו אולי כמה שיוותרו על מילקי. רוב האנשים פשוט יקנו אותו בכל מקרה ואז סתם תרמת ליוקר המחיה או יעברו למעדן יותר זול, אולי יותר מזיק), מדרון חלקלק (אם זה טוב שמוצרים כאלה עולים יותר, למה שלא נמסה אותם?) ופטרנליסטית (מי שמך לקבוע מה כדאי לאחרים לאכול?)
&nbsp
אבל כל זה לא הנקודה *שלי*, ולא על זה הגבתי.
הנקודה שלי היא שעשית שימוש שגוי (ונפוץ) במונח "שוק חופשי". אם הבנת את זה, סיימנו פה.

trilliane

Well-known member
מנהל
הנקודה שלך שגויה. שוק חופשי אינו הגדרה אחת ויחידה

כפי שאפשר לקרוא בערך בוויקיפדיה (כן, אני יודעת, ויקיפדיה בלה בלה בלה... אבל הם לא נשענים על אוויר. וליתר ביטחון שאלתי גם כלכלן).
https://he.wikipedia.org/wiki/כלכלת_שוק
&nbsp
יש כמה שחקנים בשוק שמשווקים מעדני חלב עם קרם וקצפת. לא הרבה, זה נכון, אבל גם סלמון מעושן אין הרבה יבואנים ועדיין זכותם לקבוע את המחיר. החופש כאן הוא אי-ההתערבות. זה לא "פטרנליסטי" מצדי, להפך: שכל אחד יקנה מה שהוא רוצה לפי רצונו ויכולותיו. גם אני מתנהלת כך. אין לי כסף לקנות מוצרי יוקרה, אבל אני גם לא מתלוננת שהם יקרים.
&nbsp
אני חושבת שהממשלה צריכה להתערב (כלומר לא להשאיר את החופש) במקרים שמדובר במוצרי יסוד (וגם ההגדרה למהו מוצר יסוד היא דינמית) במוצרים נחוצים, חשובים, שתורמים לחיים ולבריאות האזרחים (גם תרופות וחינוך). אני לא חושבת שצריך לפקח או למחות על מחירם של מוצרי פינוק. ואם הם יהיו יקרים יותר, אז מי שיוכל להרשות לעצמו יקנה ומי שלא יקנה פחות. אני אגב לא יכולה להרשות לעצמי חופשה בחו"ל, אז אני לא טסה.
&nbsp
אני חושבת שבמקום שפיקוח יהיה על מוצר כמו שמנת 38%
הוא צריך להיות על יוגורט, על ירקות, על קמח (וגם קמח מלא). לא על מילקי. מגוחך בעיניי להתלונן על מחירים של מילקי או על שוקולית.

dude101

New member
גם דמוקרטיה אינה הגדרה אחת, זה לא הופך את איראן לדמוקרטיה

"שוק חופשי אינו הגדרה אחת ויחידה" נכון, בגלל זה אמרתי "מוגדר יחסית". ושוק המזון בישראל לא עונה על אף הגדרה (אולי את מכירה הגדרה שאני לא?), אלא אם את מתייחסת למונח כשמשהו אידאולוגי (וגם לזה התייחסתי).

"החופש כאן הוא אי-ההתערבות." שוב, זה ליברטריאניזם. למעשה, זה פחות או יותר מה שמופיע בשורה הראשונה בויקיפדיה בערך על ליברטריאניזם.
http://www.wikiwand.com/he/ליברטריאניזם
"זה לא "פטרנליסטי" מצדי". נכון. *זה* לא פטרנליסטי מצידך.

"אני חושבת שבמקום שפיקוח יהיה על מוצר כמו שמנת 38% הוא צריך להיות על יוגורט, על ירקות, על קמח (וגם קמח מלא). לא על מילקי." סתם מתוך סקרנות, איפה ראית שמישהו פה מציע פיקוח ממשלתי על מילקי?

"מגוחך בעיניי להתלונן על מחירים של מילקי או על שוקולית" הנה, לזה התכוונתי כשאמרתי "פטרנליזם". הפטרנליזם לא מופנה כלפי היצרן או היבואן, אלא כלפי הקונה.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מעניין אותי לנהל דיון על הגדרות

אבל אין שום קשר בין הנקודה שלי לליברטריאניזם, כי זה מתייחס לצד של הצרכן ואני התייחסתי לצד של היצרן, של השוק. כלומר למחיר שהם גובים, לא למה בוחר כל אינדיווידואל לעשות בכספו (שזה אכן עניין שלו, לא צריך שום ליברטריאניזם לשם כך; די בדמוקרטיה, לא, לא איראן).
&nbsp
לסיכום: תת הדיון הזה החל מהודעה של davesh קצת למעלה שבה הוא טען שאנשים עסוקים בלהתלונן על מחיר המילקי במקום להחרים את המוצר, והתייחס גם למחלבות אחרות. בעיניי זו התבכיינות מיותרת, כמו גם, אני מודה, תלונות על מחיר השוקולית. שיגבו כמה שבא להם, אם זה יהיה יקר מדי אנשים לא יקנו. מי שמוכן לקנות (אף שיש חלופות אחרות) כנראה מוכן לשלם את המחיר (זכותו), אבל להתבכיין או לארגן חרם? גם זכותו, אבל מיותר בעיניי. אני חושבת שמחאה על יוקר המחיה היא מוצדקת, כמו גם דרישה שהממשלה תתערב ותפקח על מוצרי יסוד (לאו דווקא אלה שמוגדרים כרגע ככאלה). מילקי פשוט אינו אחד מהם. זו הייתה הנקודה שלי, בין אם אתה מסכים איתה ובין אם לאו. הגבת כדי לדון בהגדרות? לגיטימי, אך לא מעניין אותי. פרשתי, תודה.

dude101

New member
גם אני רוצה לסכם:

לסיכום, תת הדיון שלי איתך התחיל משימוש שגוי במונח כלכלי.
אפשר להצדיק את נקודת המבט שלך בכלים אידאולוגיים, אבל לא ניתן להצדיק אותה בטענה של "שוק חופשי!" מכיוון ששוק המזון בישראל הוא ריכוזי ולא חופשי (כפי שניתן לראות מהמחקר שצירפתי קודם).
אבל יש פה עניין יותר רחב מהגדרות גרידא - לא מעט כלכלנים יגידו שהיעדר שוק חופשי הוא בדיוק הפתרון לבעיית המחירים. שימוש במונח הזה כדי להצדיק מחירים גבוהים גורם לרתיעה בקרב הציבור מ"שוק חופשי" (אני לא מאשים ספציפית אותך, אלא מתייחס לתופעה בכללותה), ובכך מסיט את הדיון הציבורי של התערבות ממשלתית בתחום המזון הרחק מעידוד תחרות לפתרונות לא מועילים ואנשי קש (למשל פיקוח על מחירים).
&nbsp
אגב, לליברטריאניזם מתייחס לצד של היצרן והצרכן. לא ברור למה החלטת אחרת.

מחשבות

New member
מה יש לך נגד שמנת 38%? מוצר שהוא גם בריא וגם טעים?

ולדפוק במצח תנסי במקום אחר.

סתם מבקרת

Active member
אז אני אכן לא קונה שטראוס-עלית וגם לא תנובה, בודקת מחירים,

לא קונה ירקות ופירות כשהמחירים בשמיים (ואף אחד אצלי לא נשאר רעב) וזו התרומה הצנועה שלי למצב.
אכן, בעיה כשעם ישראל בוכה על המחירים אבל ממשיך לקנות כאילו אין מחר.
אני צופה שאם תיושמנה ההצעות להקלה על הלוואות (ממקורות נוספים ולא רק הבנקים) המצב רק יחמיר. אנשים ילוו כסף בלי הכרה, יבזבזו מה שאין להם, יקנו הרבה, המחירים יעלו ושוב, האזרח "יאכל אותה" ומי ירוויח?

prizman

New member
שלדעתי דופקים את בצרכן הלא חרדי פעמיים.

כשאותו מוצר נמכר בשתי אריזות שונות, אחת זולה מהשניה והמוצר הזול יותר נמכר בעיקר בריכוזי אוכלוסיה חרדיים
די ברור שהצרכן הלא חרדי משלם עבור ההנחה הזו או הגדלת הרווח של היצרן, מה שלא יהיה שם.
בתמונה נראה שלמוצר הזול ישנה גם כשרות עודפת, בד"צ, חסרה תמונה של גב המוצרים כדי לדעת אם זה נכון
ואם יש עוד כשרויות, גם אותה/ן הצרכן הלא חרדי מממן בלי לשים לב.
תהנו. אני מעדיף לשלם במקום זה מיסי יבוא לממשלת תאילנד.

emen

New member
זה נכון גם לגבי הציבור הערבי.

אותן חברות כמו עלית, אסם, שטראוס מוכרות את אותם המוצרים לאוכלוסיות שונות ובמחירים שונים. הציבור החילוני משלם הכי הרבה והציבור החרדי והערבי משלם פחות (כנראה שאותן חברות יודעות שהם פשוט לא יקנו אם המחיר יהיה יקר).
לבוא בטענות זה רק לחברות עצמן. כנראה שהציבור החרדי והערבי לא יקנו אם המחיר יהיה גבוה מדי, בניגוד לציבור החילוני. אף אחד לא מונע ממך לנסוע לחנויות של חרדים וערבים ולקנות שם. אם הצבור החילוני היה עושה חרם ולא קונה מוצרים ביוקר, אז גם לנו המחירים היו זולים. אבל אנחנו יודעים רק לבכות (ולקנות בכל זאת).
ד"א, גם ידוע שאותם המוצרים נמכרים במחירים נמוכים בחו"ל (מאותה הסיבה שאנשים שם לא פריירים ואם המחיר יהיה יקר הם פשוט יקנו מחברה אחרת).

raya

Well-known member
לכן מדי פעם אני עורכת קניות
בסופר קינג סטור, מעדני מניה או מחסני מכר - כל אלה חנויות לא כשרות.

prizman

New member
מאלה אני מכיר רק את מעדני מניה

אבל עולה השאלה אם תרצי לקנות את השוקו המוזל ההוא אצלם אם הוא יהיה, לדעתי לא.
כך שאולי את מוחה נגד הסופרמרקטים הכשרים, ודאי את מוצאת גם מוצרים שלא קיימים בסופרים כשרים, אבל כאשר
את קונה מוצר של עלית, אוסם ולדעתי גם של נסטלה או ברילה למשל עדיין את מממנת את תעשיית הכשרות.

מחשבות

New member
אם כבר הזכרת את ברילה, היה משעשע לגלות שברילה

הוא המוצר הזול ביותר מכל מותגי הפסטה הידועים בסופרמרקט מונופרי בפריז.
ואם כשרות, היכן בארץ אפשר לקנות מוצרים ברשת לא קשה, פרט לטיב טעם, שמדיניותה כשל מעדניה והמחירים בהתאם?

raya

Well-known member
לא רוצה לקנות שוקו "מוזל"......
בלית ברירה אני "מממנת" את תעשיית הכשרות.
חלב בקרטון - יש רק בכשרות מהדרין (ממש מעצבן).
כל מוצרי החלב האחרים (לא משנה מי היצרן) כמובן כשרים.
השיא היה בשבוע שעבר - פתחתי חבילת נרות לחנוכה ולהפתעתי הרבה גם על החבילה היה כתוב שהנרות כשרים.................
לטיב טעם אני מגיעה כעת לעתים רחוקות מאד, לא נוח לי להגיע לשם.
בנוסף - בסופרים הלא כשרים יש כמובן גם מוצרים כשרים.
רעיה

prizman

New member
לכי תדעי, אולי גם אני מממן אותם.

לפני זמן מה קניתי חפיסת שוקולד "לינדט" ולהפתעתי מאחור היה הכשר של רבנות כלשהי. בעברית...
אבל סביר שגם הפעם לא אני מימנתי אותם אלא את. הרשת לא הייתה כמובן משלמת יותר עבור הכשרות
כך שהיא קנתה במחיר של שוקולד ללא הכשר. המשגיחים בכ"ז קיבלו משכורת כך שאת מימנת אותה.

prizman

New member
כי את כבר התרגלת לשלם להם

אבל אם להודות על האמת גם אני משלם מיסים בישראל כך שגם אני שותף.

amub

Active member
רשמת " 1 ק"ג שוקוזיס (גם כן של עלית) ". אני רואה בתמונה שוני

במשקל:
שוקוזיס - 1 ק"ג.
שוקולית - 850 ג"ר.
זה יכול להיות ההסבר למחיר.

למעלה