מה מסוכן יותר - המראה או נחיתה

טל ר

New member
מה מסוכן יותר - המראה או נחיתה

לפני זמן מה היה כאן דיון בנושא. במאמר באתר "עם הרוח" (פתוח למנויים בלבד - http://www.downwind.co.il ) עוסק מייק ריכפלד (קברניט בואינג 737 בחברת דלתא) בתאור המראה של מטוס נוסעים. ציטוט קצר מהמאמר: אחת השאלות שאני אוהב לשאול אנשים שאינם מעורבים בעסקי תעופה היא – "מה יותר מסוכן? המראה או נחיתה ???". כמעט תמיד וללא יוצא מין הכלל התשובה המתקבלת היא – נחיתה. משום מה נחיתה נראית ל"עמך" שאיננו מבין דבר וחצי דבר בתעופה כפלא פלאים. בעוד שהמראה היא דבר מובן מאליו. "רוץ על המסלול, משוך את הסטיק וטוס"... אנחנו, המבינים קצת ברזי התעופה מבינים כי תהליך ההמראה הוא היותר מורכב, דורש הכנה מרובה יחסית, ומיומנות גבוהה. וזאת למה ? – כי בתהליך ההמראה המטוס כבד יותר, איטי יותר, וקרוב יותר לאמא אדמה. מקבץ עובדות שמתיר מרווח קטן לטעויות – אם בכלל. נושא המיומנות הוא לא בדיוק דבר הנדרש בכל המראה. אלא נמצא בכיס הקטן, בהיכון, והיה כי נידרש להשתמש בו במקרה חרום כלשהוא. אז חשיבותו הגבוהה באה לידי ביטוי.

lir O

New member
אני חושב שהשאלה פשוט לא מנוסחת

נכון... היא שקולה לשאלה : "מה יותר מסוכן, לחצות את הכביש או לנהוג במכונית ?" צריך לדון בכל מצב בצורה פרטנית, אין הכללה בנושאם כאילו.

טל ר

New member
ודאי שיש הכללה

וניתן למשל לעשותה על ידי בדיקת שיעור התאונות בהמראות (הכולל והתאונות הקטלניות) לעומת שיעורן שנחיתה. ומעבר לכך, טייסים מנסים שבכל מצב יהיה להם פיתרון לגבי פעולותיהם הבאות במקרה תקלה (וזאת לגבי רוב התקלות הנפוצות - מנוע, היגוי, קשר וכו'). המצב הכמעט יחיד בו אין לטייס מענה הולם לתקלת מנוע הוא רגע לאחר המראה (הפיתרון - לנחות ישר לפנים ולקוות לטוב). טל.

lir O

New member
ושוב השאלה היא

האם רוב הטעונות קורות בגלל כשל טכני, או בגלל תנאים נסיבתיים... כיוון שאם רוב הבעיות הן כשל טכני, הגיוני ביותר שהן יצוצו בהמראה ולא בנחיתה, כיוון שזה פשוט מצב ה"לחץ" הראשון שהמטוס צריך לעמוד בו... עדיין אי אפשר להכליל, כי אם הנחיתה הייתה קודם אז רוב התקלות היו מתרחשות בנחיתה...

טל ר

New member
לא זו הבעיה היחידה עם ההמראה

למשל בהמראה נדרש המטוס לכל משאביו, שלא כמו בנחיתה. גם אז הוא כבר מבנחיתה, ואין חלופות אחרות. ד"א, ישנן בעיות הצצות מאוחר יותר בטיסה. אם אתה רוצה יש לי גם דוגמאות, מהספרים ומהחיים (שלי).

22ק ו ס ם

New member
זה לא העניין

בוא נניח שכל התנאים שווים ויש כשל טכני מסוים זהה בהמראה ובנחיתה. בהמראה אין לך כמעט מרחב תימרון ואתה צריך להחליט בחלקיק שנייה אם אתה מפסיק המראה או ממשיך להמריא. אם אתה ממשיך להמריא ולא מצליח האסון כבד. לעומת זאת, אם יש כשל בנחיתה מכל סוג שהוא המטוס עדיין יכול לנחות ויש הרבה אמצעים להאט ולעצור אותו. אז נכון, זו לא תהיה נחיתה מושלמת ויהיו אולי נזקים אבל רשתות עצירה, הקצפת מסלול ואפילו פעולה פשוטה כמו כיבוי מנועים תעצור את המטוס בכל מקרה ורק נשאר לנסות לייצב אותו. הדילמה כאן הרבה יותר קטנה ונשאר רק לדון באמצעים.

טל ר

New member
צודק + מספר הערות

לעניין הפסקת המראה: במטוסי נוסעים מוגדרת היטב נקודת ההחלטה האחרונה לאחריה לא ניתן להפסיק המראה (V1), כך שאכן יש לקבל את ההחלטה, אולם הידיעה אם ניתן להפסיק המראה או לא מבוצעת מראש (בהכנות לטיסה). אחרי מעבר V1 הצוות מחוייב להמראה, וללא תלות בתקלה שתתרחש הם ימשיכו לבצע את ההמראה עד סופה ויתמודדו עם התקלה מהאוויר. רשת מצוייה בשימוש רק בבסיסים צבאיים או בעבור מל"טים ואינה בשימוש בעבור מטוסים אזרחיים. טל.

22ק ו ס ם

New member
אין רשתות למטוסים אזרחיים?

פעם היה לא? אני מניח שגם אין כבלים. האם יש משהו אחר שיכול להאט את המטוס בנחיתה?

טל ר

New member
שום דבר

גם כבלים אין (כי למטוסים אזרחיים אין וו עצירה). רשת לא אפקטיבית בשביל משהו בגודל של 747, ובהצטבר לסכנת השריפה היא לא משתלמת (רשת פוגעת באפשרויות המילוט, גם בצבא לא מרימים רשת למטוס בוער, וכל מטוס אזרחי מצוי בסכנת שריפה - 747 ממריא עם יותר מ-100 טון דס"ל). אמצעי העצירה הם רק מה שהמטוס מביא איתו, השדה לא נותן שום דבר משל עצמו. הווה אומר: בלמים, מעצורי אויר, מהפכי סחב ואם אין גלגלים - "סתם" חיכוך עם הגוף.

cstl

New member
סליחה על השאלה האישית...

נראה שהידע שלך בענייני טיסה ותעופה די נרחב. בלשון המעטה... אפשר לשאול מאיפה? אני מקווה שלא נשמע כאילו אני מטיל ספק או משהו, סתם סקרן... בטח התעסקת פעם בתחום, לא? או אפילו היום?

טל ר

New member
זה פשוט - אני טייס

כתחביב, לא כמקצוע. גם בצבא מקצועי היה בתחום הקשור לטיסה, אך לא כאיש צוות אויר.

cstl

New member
וואלה...

מגניב. אחלה תחביב
עכשיו אני אדע את מי לשאול... אז אם כבר מדברים על טיסה, אח שלי שאל אותי פעם האם למטוס קל יותר להמריא נגד הרוח? קצת גמגמתי בתשובה... מצד אחד, המהירות היחסית בין המטוס לרוח היא שקובעת מתי הוא ימריא, נכון? אז רוח "פנים" יכולה להועיל. מצד שני, יותר קשה לפתח מהירות נגד הרוח. אז אולי רוח גבית תעזור? אבל אז המהירות היחסית תקטן... אולי גם תוכל לתת לי קצת סדר גודל לגבי מהירות ההמראה של 747 (נלך בגדול...) אולי זה ייתן לי גם סדר גודל לגבי ההשפעה של מהירות הרוח. קיצור, בוא תנסה לעשת לי סדר בראש שאני אוכל סופסוף לענות לאחי כמו שצריך. תודה

חייםאבג

New member
שאלת, ענית נכון, סתרת והסתבכת...

מה שקובע זו מהירות האוויר ביחס לכנף, כלומר, כשממריאים נגד הרוח צריך לצבור פחות מהירות ביחס לקרקע. קח לדוגמא עפיפון - כל עוד הוא קשור מהירות האוויר ביחס אליו מספיקה לטיסה, אך ברגע שתשחרר אותו הוא יסחף ברוח, מהירות האויר יחסית לכנף תפחת ואז...

אמִיר

New member
אבל קשה גם להאיץ נגד הרוח

מה שהוא אמר זה שמצד אחד צריך לצבור פחות מהירות, מצד שני, יותר קשה לצבור אותה.. ואז השאלה מה מנצח (אם הבנתי נכון)

Chief san

New member
תחשוב על זה ככה - אם הרוח מהירה

בטירוף, אתה בכלל לא צריך להאיץ לקבלת עילוי.

cstl

New member
כן, חשבתי גם על זה...

אבל עם הרוח ממש מהירה ובכל זאת לא מספיקה לעילוי, צריך לצבור מעט מהירות שיהיה קשה מאוד להשיג נגד רוח כזאת. השאלה היא באמת, כמו שאמיר אמר, מה מנצח? כאשר ממריאים נגד הרוח הגיוני שמצד אחד צריך לצבור פחות מהירות, אבל מצד שני, יותר קשה לצבור אותה. כאשר ממריאים עם כיוון הרוח הגיוני שמצד אחד צריך לצבור יותר מהירות, אבל מצד שני, יותר קל להשיג אותה. אני נוטה להאמין שההשפעה של ההתנגדות או העזרה של הרוח פחות משמעותית ולכן באמת "קל" יותר להמריא נגד הכיוון. אבל אני מקווה לשמוע את זה ממישהו עם נסיון אמיתי...

Rtitan

New member
../images/Emo5.gifאת הטיסנים שלי אני לא מעז להנחית

בצורה כזו...

טל ר

New member
אז ככה

מה שחיים כתב כעיקרון נכון, אנסה להבהיר עוד מעט מהסוגיה. על מנת להמריא על המטוס להגיע למהירות אויר נתונה (למדקדקים - CAS הנקבעת ע"י משקל המטוס ומרכז הכובד, או TAS אם נוסיף גובה צפיפות). בין אם ימריא המטוס עם הרוח או כנגדה, עליו להגיע למהירות האויר הזו, וכיוון הרוח ישנה רק את המהירות הקרקעית שתתאים למהירות האויר. בוא נתעלם לרגע מהחיכוך עם הקרקע (ונתייחס רק להתנגדות האויר). בהינתן קונפיגורציה נתונה, למטוס יקח זמן קבוע להאיץ על הקרקע ממהירות אויר 0 למהירות האויר של ההמראה, ולא משנה מה כיוון הרוח. לעומת זאת, אם ימריא המטוס עם כיוון הרוח, הוא יתחיל ממהירות אויר שלילית (כך שזמן ההאצה יהיה גדול יותר), והמהירות הקרקעית לכל מהירות אויר תהיה גבוהה יותר (כך שגם באותו זמן האצה יכסה המטוס מרחק רב יותר). לעומת זאת, כשהוא ממריא נגד כיוון הרוח, בדיוק ההיפך יהיה נכון. אם נוסיף חיכוך עם הקרקע, המצב יעשה קיצוני אף יותר, מאחר והמהירות הקרקעית הגבוהה יותר בהמראה עם הרוח תגרור גם חיכוך גלילה גבוה יותר של הצמיגים עם הקרקע. כעיקרון, מהירות המראה תגדל עם: - הגדלת משקל. - העברת מרכז כובד קדימה. - דלילות אויר. - רוח גב. טל.

טל ר

New member
אופס טעות

החלף "מהירות המראה" ב"מרחק המראה" בפסקה האחרונה.

למעלה