מה לומר להם?

מה לומר להם?

קיבלתי בימים האחרונים כמה טלפונים מחברים שחיים בחור השחור. ותהו לאן נעלמתי. הייה פעמים שמצאתי את עצמי בסיום השיחה בוהה בסוללרי וחושב לעצמי. ניסיתי קצת לסכם את קשת התגובות שקיבלתי. יש את היותר אנושיים שפשוט כיבדו את החלטתי. אפילו שהיא סותרת את השקפת עולמם. ידעו להיות חברים אמיתים. חברים לטוב ולרע. הם היו מספיק חכמים להבין שזה לא הזמן להציק בשאלות. אפילו הייה אחד שניסה לסדר לי עבודה בתא. תגובה נוספת שקיבלתי "מה אתה עומד לנתק קשר?" הסברתי לו שהשקפת עולם שונה ממש לא קשורה לתחביבם משותפים ואם הוא יחזור קצת בזמן אחורה הוא יגלה שרוב השיחות שלנו ממש לא היו קשורת לדת ושאר ירקות. תגובה די צפויה קיבלתי מחבר קרוב מהישיבה "אני מקנא בך שיש לך את האומץ לעשות את הצעד הזה" אני מאמין שיקח לו עוד תקופה עד שהוא יהיה בשל. מה שכן הוא ממש חיזק אתי בשעות הקשות. כשרציתי לדבר על היציאה עם אדם כמוני שמבין אותי ואת העולם שלי. יותר מכולם הרגיז אותי חבר שההיתי מגדיר אותו "חרדי מודרני" שאלה ראשונה אחרי שבוע שלא דיברנו "תגיד מה אתה עושה עכשיו" לא ניסיתי להתחמק והשבתי שאני עובד בשמירה כרגע. תגובתו היתה "מה אתה דפוק עזבת את הישיבה כדי להיות שומר" השבתי לו שבמישוואה הפשוטה של לא לעשות כלום או לעשות משהו. אני מעדיף לעשות משהו. ובכלל אני רואה את זה בתור נקודת התחלה ותו לא. וברוך ה יש לי שאיפות בחיים. ללמוד מקצוע מכובד וכו. פה הוא התחיל להרצות לי בלהט את התאוריה החרדית הגורסת שתעודת בגרות זה סתם בזבוז זמן וכםף. הרי כ-ו-ל-ם מוצאים אחלה עבודה בלי טיפת השכלה.. הסברתי לו שבלי תעודת בגרות בלתי אפשרי להיתקבל למוסד להשכלה גבוהה. ובככל זה לא ניראה לי מזיק. את התשובה שלי הוא פטר בזילזול "אתה הרי יודע שאתה לא מסוגל לשבת דקה על התחת וללמוד" אמרתי לו שדבר ראשון שלא ידבר על התחת שלי. ודבר שני שאני לא מסוגל ללמוד דבר שאני לא מאמין בו. תשובתו היתה כול כך צפויה "נו באמת אתה הרי יודע בלב שיש אלוהים" אמרתי לו שלא יצרף אותי למחשבות שלו בלי רשותי. לסיום הוא מודיע לי שבאמת חבל שאני עוזב הרי יש בעולם החרדי עבודות נהדרות בשבילי. הוא לדוגמא שבשנה האחרונה בהה בתיקרה יותר מפרעוש מצוי. ועבד בעבודות פיזיות זמניות. סיפר לי בהתלהבות שהוא עובד לפתוח דוכן של ארבעת המינים ולהריוח 10.000 שח תוך שבוע.. סימנו את השיחה בזה שהסברתי לו שאני מעדיף לחיות במציאות במקום בפנטזיה. ובככל אני לא מסוגל נפשית לסחור בדת. חשבתי לעצמי עם דמגוגיה נלחמים בדמגוגיה. פעם הבאה שאני מדבר עם חרדי להציג לו תמונת עולם של כול מה שהוא מפנטז אני עושה. לא לשקר חלילה אלא להיתגבר על הכנות הטבעית שלי ולהציג את המציאות בדרכי שלי. אגב הייה לי דעה קדומה שיש איזה מכנה משותף בין כול החוזרים בשאלה. דחף להגיע לאמת / חשיבה פילוסופית/ לחיות בשלווה. מה דעתכם? פנינה לסיום: אל תיקרי לומר "יוצאים לשאלה" אלא "חוזרים בשאלה" הרי אי אפשר לחזור ממקום שלא ההיתי בו. וכידוע התבנית הבסיסית של האדם לפני אלפי שנים היתה חילונית עד ש"בראשית ברא האדם את אלוהים" אם ככה בסך הכול אני חוזר לטבע הבסיסי שלי בתור אדם.

justchip

New member
אולי תסביר לו שהשכלה יכולה להיות גם

מטרה בפני עצמה ולא רק כלי לעשות כסף

אמרתי להם

אבל זה פשוט הייה קשה להם לקליטה. תגובות שקיבלתי: "יוו אז אתה תהייה ממש חכם". "לא ידעתי שאתה אינטלגנט" "חכם זה לא מי שלומד" השבתי לו שאדם חכם זה לא מי שיודע הכול, הרי תמיד אפשר למצוא את השאלה שאתה לא מכיר, אדם חכם פירושו אדם שאוהב חכמה.

ליברל יקר!!! כידוע לך

שישנה אמרה מן התלמוד , "כשם שמצווה לומר דבר הנשמע ,כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע" למרןת שאינני אדם מאמין , ובטח לא בגמרא, הרי שתשתמש ב"נשק" הזה כשאתה משוחח אתם ,אל תנסה להכנס אתם למשא ומתן , , משום שזה נראה כמו דו שיח בין חירשים, אדם" מאמין ", לא רק שאיננו יכול להבין את "שאינו מאמין", אלא הוא גם לא רוצה להבין אותו, ולכן הנח לזה , תן לעצמך זמן , ומצבך ישתפר בעתיד, והכי חשוב נצל זמנך ללימודי השכלה, הסיכויים הם גבוהים ביותר להצלחה, חזק ואמץ.

חיים, מה יהיה עם הפיסוק?

חיים ידידי,בעבר הערתי לך על מינהגך לשים 3 נקודות בכל מקום ואכן חדלת מזה. אבל, משום מה, יש לך בעיה בסיסית בניקוד ואתה פשוט פריק של פסיקים. הנה הקטע שכתבת כשהוא מפוסק נכון: כידוע לך,ישנה אמרה מן התלמוד : "כשם שמצווה לומר דבר הנשמע ,כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע". למרות שאינני אדם מאמין , ובטח לא בגמרא, אני מציע שתשתמש ב"נשק" הזה כשאתה משוחח אתם. אל תנסה להכנס אתם למשא ומתן, משום שזה נראה כמו דו שיח בין חירשים. אדם "מאמין", לא רק שאיננו יכול להבין את "שאינו מאמין", אלא הוא גם לא רוצה להבין אותו, ולכן הנח לזה . תן לעצמך זמן ומצבך ישתפר בעתיד, והכי חשוב נצל זמנך לרכישת השכלה. הסיכויים הם גבוהים ביותר להצלחה, חזק ואמץ.

בני, תודה על התיקון.

אכן יש צדק בדבריך, אמנע מזאת בעתיד למען כבודה של השפה, ולמען כבודי האבוד.

בני, מה יהיה עם הפיסוק?...

הא?... "חיים ידידי,בעבר הערתי לך על מינהגך לשים 3 נקודות בכל מקום ואכן חדלת מזה. אבל, משום מה, יש לך בעיה בסיסית בניקוד ואתה פשוט פריק של פסיקים."... הנה הקטע שכתבת כשהוא מפוסק נכון:... חיים ידידי,בעבר הערתי לך על מינהגך לשים 3 נקודות בכל מקום, ואכן חדלת מזה. אבל, משום מה, יש לך בעיה בסיסית בניקוד, ואתה פשוט פריק של פסיקים.... ... ... ...
...

המורה החכם, למה מינהגך ולא מנהגך?

ובכלל, האקדמיה (זאת ללשון וזאת למדעי הרוח) ממליצה על המנעות משימוש בספרות תחת מילים, כמו כן יש מקום לשים רווח בין הפסיק למילה שאחריו, בנוסף, אם כבר לתקן אז עד הסוף, למיטב ידיעתי אנחנו מדברים כאן על פיסוק ולא ניקוד, ולכן יש לומר "בעיה בסיסית בפיסוק", והערה אחרונה - אחרי שכל כך התאמצנו על הפיסוק, ההגהה והמינוח הנכון מדוע לא נכתוב משפט שהוא נכון מבחינה תחבירית, דהיינו משפט שיש לו גם התחלה גם אמצע וגם סוף? להלן הקטע של חיים אחרי הגהה שלי: "חיים ידידי, בעבר הערתי לך על מנהגך לשים שלוש נקודות בכל מקום, ואכן חדלת מזה. אבל, משום מה, יש לך בעיה בסיסית בפיסוק, ואתה פשוט פריק של פסיקים, לכן אני מצרף לכאן את הקטע שכתבת כשהוא מפוסק נכון: [...]" ללמדך שתמיד אפשר לעשות הגהות נוספות, ואין סוף להצקות כשזה מגיע ללשון העברית...

avi972

New member
דוקא נשמע שיש לך אחלה חברים.

חוץ מאחד שיש לו תשובה-ראש-בקיר לכל מה שתגיד לו. אז אל תדבר איתו על דת.

תסביר

לההוא שמקנא בך שאם הוא רוצה הוא יכול להפסיק לקנאות בך ולהיות כמוך... ואגב בנוגע ל``נו באמת אתה הרי יודע בלב שיש אלוהים`` לי יצא לומר את זה להיפך לאחד מנפגעי ההלם מכך שעזבתי את הישיבה שהתווכח איתי על הסיבה שעזבתי ואמרתי לו אי אמונה ובסוף הויכוח אמרתי לו נו באמת אתה הרי יודע בלב שאין אלוהים והוא לא ענה לי על זה... ואגב אגב המושג יציאה בשאלה הוא לא מושג פילוסופי עמוק כדיון בפשט של הגרעק``א אלא פשוט ``יציאה`` מהעולם החרדי ולמה? ``בשאלה`` דהיינו בגלל שאלות באמונה ולא חזרה למה שאתה לא היית ואגב-אגב-אגב שבת שלום

על סלולרי וקשר עם חברים קודמים

לאחרונה שמתי לב שכיום רבים מהיוצאים שומרים על קשר טלפוני ולעתים אף פניפ אל פנים עם חבריהם מהישיבה. זה שונה מאד ממה שהיה בעבר לפני 9 שנים כשהצטרפתי להל"ל. יחסתי את זה בעיקר לכך שבעבר היוצאים היו מעטים ולא דיברו על מחשבותיהם בישיבה מחשש להלשנה. לא פעם קרה שיוצא הגיע להל"ל ושנה לאחר מכן פגש את חברו מהישיבה שנמה היה לו שהוא עמוק בעולם החרדי. התברר ששניהם לא העיזו לשתף זה את זה במחשבותיהם. היום לעומת זה, מספרים רבים מהיוצאים על חברים שנשארו שם וחושבים כמוהם אך כפי שסיפרת, לא מעיזים לעשות את הצעד האמיץ שעשית. עם זאת, אני חושב שיש הסבר נוסף, הרבה יותר פרוזאי: באותן שנים לא היו לתלמידי ישיבה טלפונים סלולריים והם פשוט נעלמו כאילו בלעה אותם האדמה. מכיוון שהם גם עזבו את בית ההורים לא היתה דרך לאתרם. לעתים היו פוגשים את חלקם כשהיו מבקרים אצל ההורים , אבל אז הם חבשו כיפה וסיפרו שהם עדיין דתיים. במקרים אחרים היו רואים אותם ברחוב החילוני לבושים כחילוניים לכל דבר ואז, או שלא זיהו אותם, או שזה הפך לשיחת היום בישיבה. כיום הסלולרים הם קללת החרדים. לא פלא שהם כל הזמן מנסים להילחם בהם. בין היתר הם מאפשרים לשמור קשר עם מי שיצא. כששומרים קשר עם יוצא שומעים שהוא פנה להל"ל וגילה שאין להם קרניים וזנב, הם אינם ממירים דת ואינם מאכילים בחזיר , אלא סתם מדובר בחילונים טובים שרוצים לעזור. שומעים גם שהיוצא הצליח ברוב המקרים למצוא חברה, להשלים השכלה ולשרת בצבא. אז מה הפלא שאנו רואים לאחרונה יותר ויותר את התופעה של "יוצא מביא יוצא".

ההבדל

בעוד שפעם בחור ישיבה היה רק מי שרצה בכך באמת ומי שלא (והיו הרבה כאלו) הלך לקיבוץ והפך לחילוני היום שבחור ישיבה נקרא מי שנמצא בישיבה ויכול לעבור על איסורים כגון פלאפון קולנוע שזה נפוץ מאד אצל בחורי ישיבה נזכר שבישיבה קטנה שלי היה בחור שחילל שבת במזיד ורק אני ידעתי מזה! וכמו``כ מי שעוזב את הישיבה נהיה או לחרדי עובד או לשבבניק שבסוף הופך או לחילוני או לחרדי (ואגב היום יש גם ישיבות לשבבניקים בעוד פעם זה לא היה קיים) וכיון שהיום הבחורי ישיבות לא צדיקים כמו אז אפשר גם לדבר על זה ובענין הלל לפי ידיעתי עדין בחורים נבהלים מזה חוץ מאלו שמכירים את זה טוב ולא מסיפורים והיום כמעט לכל בחור ישיבה חבר ``שהתקלקל`` ולכן אין בעיה לשתף אני אישית לא דיברתי מילה על זה וכולם היו בהלם שעזבתי תישיבה ואמרו ש``הוא נפל להלל רחמנא ליצלן`` (הם מחשיבים את זה כארגון מסיונרי שצד נפשות) ואמרתי להם שדבר ראשון עדיין לא הגעתי להלל ודבר שני אם הגעתי לשם ודאי לא נפלתי והם לא מכירים את הארגון שעושה עבודת קודש!

האם לא פנית להל"ל בגלל גילך?

אני רוצה להזכיר שמגיל 17 ניתן להיות בקשר טלפוני עם הל"ל ואף תוכל לקבל מלווה שיפגש איתך מדי פעם ויסייע לך להכין תוכנית מסודרת לקראת היציאה. בגיל 18 תוכל להתחיל להשתתף בפעילויות של הל"ל. בכל מקרה, ההמלצה העיקרית שלי לך היא להתחיל לעבוד ולחסוך כסף כדי שתוכל לממן את החודשים הראשונים של חייך החדשים. בני

אפרופו חזירים

חיפשתי אתמול במכולת להוסיף איזה חלבון לארוחה שלי ראיתי במקרר חתיכת בשר עסיסית במחיר פצצה כשבחנתי את הערך התזונתי של זה ראיתי שכתוב "מין לא כשר" סורי.. אני עדיין לא מוכן נפשית לזה אפילו שאני רוצה.

למה לא

אומרים שזה טעים אגב איסור שבת לידיעתך יותר חמור מאיסור ``דבר אחר`` (כמובן טפו טפו טפו) צא מזה ותעשה מה בא לך.

rigoletto111

New member
ההסבר הפשוט ביותר הוא הנכון ביותר

אבחנה יפה. אני מניח שגם האינטרנט משפיע, במקרה של בחורי ישיבה המחוברים לדוא"ל.

hemi32

New member
אל תאמר להם ...

אנשים שמחוברים לדת חושבים בדיוק כמו הדת . אותה התנגדות שיש לנו לדת בהיותה מתנגדת למושג 'חיים' , ובבסיסה של הדת עומד הרעיון שאדם צריך להכפיף את עצמו אל הדת , ואם קשה לו אז עוד יותר טוב , ויקבל על כך שכר רב מן אלה ... (אולי 70 בתולות ...) כך גם האדם הדתי לא יכול להבין אותך בשום דרך .. משום שהוא מנותק מהמושג 'חיים' בצד שאתה מכיר אותם ... הוא בטוח שהואט עושה חיים , אבל לא יודע מה הם, כי חייב נכפפו אל הדת עוד בטרם קרא 'אמא' ... וכפי שאמר בני - הילד הטוב , זהו דו שיח של חרשים .. כי ברגע שהוא יוצא מנקודת הנחה שיש גבולות שאי אפשר לפרוץ , הרי שכל טיעון הגיוני יודחק,,, כשיוצא לי לדבר עם מישהו אני שואל אותו - תגיד, אתה עושה מה שאתה רוצה ? כן , הוא עונה , אז אני אומר 'גם אני' ! זה הכל . ותאמין לי שאני יכול לשבת ולהתווכח איתו שנה (ראה 'בבלוג שלי' בבניה) ויותר , ויכול גם לגרום לו לצאת בשאלה בסוף , אבל זו לא המטרה , אם טוב לו שיחיה שם .. ואם החליט לסבול שיסבול .. וביננו , הוא לא עושה מה שהוא רוצה ! בכלל בחיים אני מאמין שויכוח בא מנקודת חולשה .. אדם שבטוח בעצמו ובדרכו לא מתווכח ! לא מתלהם ! לא עוקץ ! לא פוגע ! הוא בטוח וברור שהוא בדרך הנכונה .. הדרך שלו ... ומי שרוצה שיצטרף אליו ! אין לו סיבה להצדיק את עצמו או להסביר את עצמו , אלא להיפך ! כל מי שחושב אחרת שיסביר את עצמו .. ואם לא שיקפוץ .. יאלה , קפוץ לשטוף ת'ראש איפה שבא לך .. ותפסיק לחשוב מה לענות , ומה לומר , חיה את הרגע כי חוץ ממנו אין כלום ... אתה יודע שהחלטת אחרי הרבה חשיבה הגיונית , ואין שום סיבה שתפנה את האנרגיות שלך בכדי לשמר כל הזמן את הסיבות שהובילו להחלטתך , אתה אמור כעת לחיות ! יאלה לחיים ... אחלה שבת חמי

אתה צודק

אבל, תסכים איתי שאף אחד לא אוהב להראות בזוי בעיני אחרים. מתי שאני אומר לחרדי "אני לא רוצה לדבר על דת" הוא אוטומט חושב "איזה מסכן אין לו מה לענות" לעומת זאת אם אני מחזיר לו במניפולציות וזלזול באלוהים (נשק חזק..) הוא יאמר כופר אני לא רוצה לדבר איתך / אתה רשע אמיתי וכו. אם תישאל אותי, אני מעדיף לסיים את השיחה כמו האפשרות השנייה. עוד נקודה, סגנון חשיבה של חרדי זה אם אני כבר נהייה חילוני אז להיות הכי הכי. להיתלבש בהידור, לעשות כסף והרבה.. לזיין כול היום. הרבה פשוט לא מסוגלים להבין שיכול להיות אדם שקט שמיתלבש רגיל ואפילו קצת זרוק. לא עושה מיליונים, חי את האהבות שלו, והוא בכול זאת מאושר, חופשי לעצמו. לכן, בנתיים אני לא הולך להסתובב בבני ברק בלבוש חלוני אבל כשאני אני עשה את זה. אני "ידפוק הופעה" וקצת יוציא להם את העינים בסיפורים. שוב, פשוט כי אני מעדיף את האפשרות השניה.

למעלה