מה יהדות?

דיי להרחיב בשיטתיות דיונים שאין מקומם פה

REALI

New member
תודה על המאמר,

לדעתי היו כמה דברים מאד יפים במאמר שלך ומצד שני גם כמה דברים שלא הסכמתי איתם וכמה סיגים שצריך לברר ולישר לדעתי.

אני אישית משתמש במושג "יהדות" רק בשביל להשתתף בשיח הציבורי, כי לדעתי אין דבר כזה יהדות. אין דת כזאת ואפילו לא חכמה כזאת. ישנו עם ישראל שהוא חי את החיבור עם בורא העולם ודבר זה בא לידי ביטוי בנשמתו במחשבתו ובמעשיו של העם.

דוקא הצגת התורה כדת, כיהדות וכחכמה, יוצרת משהו ערטילאי ופילוסופי שרק באופן מקרי ומלאכותי מתחבר לאדם. ולעומת זאת ההסתכלות הלאומית משקפת חיבור עמוק של העולם עם בורא עולם כבר בתוך נימי נפשו של האדם ולא רק על הנייר.

לגבי ההתפתחות, אני לא רואה סיבה לומר שהתורה היא בנסיגה, אדרבא, היא מתפתחת בקצב מסחרר וכל יום אורו גדול משל חברו. וברוך ה' התורה מאירה היום יותר מאי-פעם.
אני רואה את כל ההתפתחות המודרנית הן בצד המוסרי והן בצד הטכנולוגי והחכמה המדעית, כתוצר לוואי מההתפתחות העמוקה של התורה והפנימיות של העולם שהולכת ומתגלה. וודאי שלא התורה היא זו שנשארת מאחורה, אלא אדרבא - היא מושכת את כל העולם אחריה בהתפתחות שלה.

כך לדעתי

אופירA

New member
מנהל
כתוב באתר שאתה מבקש שאשתף אותך

אז אני משתפת אותך - מה שכתבת מאוד לא נבון.
ביקשת מפורשות, אז זו תהיה צביעות לנזוף גם בי...

כמו כן, מאוד לא נבון ובעיקר מאוד לא מכובד להביא את הדבר לפורום הזה. למה לא הכנסת את הודעתך בפורום צמחונים וטבעוניים? היא שייכת לשם יותר מאשר לפה.
למה אינך מכבד את כללי הפורום? בפורום זה אין מקום לדעות שלך. בפורום זה שואלים שאלות הלכה, ויוצאים מהנחה בסיסית שלא מנהלים עליה וויכוחים, שאמת התורה היא מוחלטת, ושמעבירי התורה מדור לדור וכללי העברת התורה ידועים, ואין עליהם משא ומתן וחילוקי דעות...

אני מניחה שבפורום מתמטיקה לא תתחיל לשאול שאלות "מי קבע ש-1+1 זה 2? ובפרט כיש דעות שזה בכלל 10", ולא תביא מאמרים על דעותיך המנוגדות לכללי המתמטיקה ותטען שכל בעל דעה יכול להתדיין על חוקי המתמטיקה ואין כללים, רק דעות.
אז למה בפורום שדן בשאלות הלכה יהודית אינך מכבד את עצמך? ולמה אתה מתקומם כשאומרים לך את האמת שכולם יודעים אותה פה?
ולמה אתה עסוק בלנזוף ולבקר ללא הרף? האינך קולט שניכר שאתה נהנה לשמה מתוקפנות ה"נו-נו-נו" לחברי הפורום ה"פויה"? מלעשות ללא הרף את חשבון נפשם של כל האחרים מלבדך?

דברי הבל זו לא אמירה גסת רוח, וזו ביקורת תואמת מאוד להודעה שלך פה, כמו שהיא תהיה תואמת להודעתך בפורום צמחונים וטבעוניים, ותהיה תואמת למאמרים כנ"ל בפורום מתמטיקה.

לפי דבריך, אני מאמינה שאתה יודע היטב מדוע אין מנהלים איתך דו שיח ועד כמה בזוי ולא ראוי להביא את הקטע שלך לפורום הזה.
אם כן, מדוע אתה בא לפה כדי להציק? כדי להתגרות? זה הגון ככה?
מדוע אתה עסוק בלנזוף בחברי הפורום על כל דבר שזז? אתה יודע טוב מאוד מי ראוי כאן לנזיפה ומיהו שעושה כאן מעשים שלא הגונים.
ואם אינך יודע - אז סימן שאתה משקר בנוגע לנתוניך האישיים...

אני מקווה ששרשור זה יימחק, ושכללי הפורום יישמרו ויכובדו ע"י אנשים עם כבוד עצמי.

Ptolemy

New member
לאופירA - דברייך על המתמ' אינם נכונים

אפתח בכך שאין לי דעה לכאן או לכאן בדיון זה, ואפילו לא טרחתי לקרוא את שפרסם הכותב המקורי.

לעומת זאת, לא פעם נתקלתי בחוסר סבלנות ובחוסר סובלנות של אנשי דת כלפי דברים רבים - ובעוד שגם מתמטיקאים ומדענים רבים אינם סובלניים - בסופו של דבר השאלות הקשות ביותר נשאלות ונענות ופותחות דיונים חדשים בתחומים שלא היו קיימים לולא הקושיות הבלתי נסבלות. ההפתעה שלי כלפי חוסר הסובלנות הניכרת ברב תגובות הנגד פה נובעת בעיקר מן האמונה כי היהדות באה להשכיל גם בורים, וכי בפרט איננה מתעלמת משאלות קשות ומטאטאה אותן מתחת לשטיח. ישנם ביטויים ואמרות רבות על כך שאין שאלות טיפשיות (ובכך נבדלת היהדות מכל שאר המדעים שבהם אין כזו אמונה, ולכן אלו ששואלים "שאלות טיפשיות" מוכרחים להילחם בכל מאודם כדי להביא לעולם את רעיונותיהם).

בכל מקרה, זהו רק מאמר צד, והעניין האמיתי שלשמו אני מפרסם הוא ההקבלה שלך למתמ'.
אני במקרה אדם מאמין - אך גם חילוני גמור ולכן בור בכל ענייני התורה. לעומת זאת לענייני המדע ובמיוחד לענייני המתמטיקה אינני זר, ואפילו יודע דבר אחד או שניים בנושא בתור מתמטיקאי מדופלם; וככזה אינני יכול לעמוד מנגד למשמע דברים שאינם בהכרח נכונים.

לידיעתך, במתמטיקה, כל טענה מבוססת על הוכחה. במקרה שלך, הטענה 1+1=2 היא בד"כ הנחה בהקשר של האנליזה של מס' טבעיים וממשיים. למעשה, לא פעם נשאלה השאלה "האם 1+1=2?" והאם ניתן להוכיח זאת. לצערנו לא ניתן להוכיח זאת כיוון שישנם הרבה מבנים מתמטיים מקבילים (אפילו מעל המס' השלמים) אשר מקיימים את כל תכונות החיבור (למשל בחיבור בינארי 1+1 באמת שווה ל-10). לכן נהוג להניח כי 1+1=2, 2+1=3 וכן הלאה.
כמובן שכמתמטיקאים, אנו לא מסתפקים בזה, ובתחום הלוגיקה אף הגדירו מבנה ש"מייצג" את השלמים - כך תוכלי לקרוא כאן
http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_number
על אקסיומות פיאנו.

דוגמא לשאלה טיפשית ששינתה את התפיסה המתמ' היא המספרים האי רציונליים ששמם לא ניתן להם לחינם. האגדה הרווחת היא שכבר בזמנו של פיתגורס, תלמידיו ידעו על קיומם, ופיתגורס לא היה יכול לקבל את חוסר השלמות הזה, ולכן היה רודף את מי שיצא בטענות אלו. היום אני מקווה שאת יודעת שכל המתמטיקה מתבססת על עצמים אלו.

ולא רק זאת, ישנן שאלות הרבה יותר קשות במתמטיקה שאין להן מענה עד יום זה.
שאלה אחת כזו היא האם קיימת אקסיומת הבחירה שגורסת כי אם יש לך קבוצה של איברים אז ניתן לבחור ממנה איבר כלשהו. על פניו נראה כי ברור שכן (ואכן זו האמונה שמחזיקים בה רב המתמטיקאים), אך כל עוד אין הוכחה זוהי אקסיומה. ולכן פותחו מערכות שבהן אין את אקסיומת הבחירה, ובמערכות אלה הרבה מהמסקנות שקיימות במתמ' המודרנית משתנות. ניתן לכנות זאת "שאלה טיפשית", אך כפי שאת רואה אדם שבא לטעון רצינות במחקרו לא יכול להתעלם אפילו מהשאלה הטיפשית ביותר. זו אמונתי.

אופירA

New member
מנהל
ומה הקשר למה שדיברתי עם פותח השרשור?...

יופי שאתה יודע מתמטיקה, אפילו מרשים. אבל מה הקשר בין אבוקדו לנעליים? האם אתה דורך עם הנעליים על האבוקדו בכוונה או בלי להרגיש?

מה אמרתי אני על המתמטיקה ומה אתה אמרת... ניסית בכלל להבין את התחביר?
אני דיברתי על פורומים, לא על מתמטיקה. מתמטיקה זה לא הנושא, זה הלוואי, התואר. אם בפורום מתמטיקה, עוזרים יודעי מתמטיקה למתקשים לפתור בעיות במתמטיקה שנתנו להם בלימודים - אין בו מקום לשאלות מהסוג שהעליתי - מה פתאום 1+1 זה 2?
סליחה? על זה נדון עכשיו בפורום מתמטיקה? אנחנו לא עוסקים בשאלות אלו.
השאלות באמת מכובדות, אבל המקום לשאול אותן הוא אחר לחלוטין. את המורה בכיתה א'. את הפילוסופים של המתמטיקה. לא את הפורום שמטרתו לענות על שאלות בתהליכים מתמטיים ולא ביסודות של מתמטיקה.
בפורום צמחוניים תשאל שאלות אמונה? לא. ולא בגלל ששאלות אמונה לא חשובות, אלא בגלל שהן לא קשורות לנושא הפורום.

אז מה שייך על איזה הקשר במתמטיקה מונחת הטענה 1+1=2? מה שייך אם ניתן או לא ניתן להוכיח זאת? מה אתה בא ומספר לי שבבסיס 2 זה 10 (אם אני עצמי רמזתי על כך באמירה הצינית שלי לכותב ה"מאמר").
(תסמונת אספרגר זה בין השאר לא להבין את ההקשר של הדברים הנאמרים, ומתי הם ציניים ומתי הם ענייניים בקשר לתוכנם. יש לך תסמונת כזו?)

כמו שהסיפור שאתה מביא פה על המבנים המתמטיים המקבילים לא קשור לפורום צמחוניים ואפילו לא מעניין את פורום מתמטיקה שתכליתו היא אחת - לענות על שאלות של תלמידים בתרגילים שהם לא מבינים - כך ה"מאמר" שכותב בעל השרשור אינו מתאים לפורום שאלות הלכה, שמיועד לשאלות בהלכה ולא לסיפורים ולא לבכיינות ולא לרצונות להתווכח באמונה בגלל שזה אתגר להתווכח ולנסות לערער על האמונה היהודית.
אין לזה מקום בפורום הזה.

פה לא פורום יהדות הבא להשכיל בורים בהסברים למה הם לא מבינים יהדות. ולא להוכיח את אמיתת היהדות ולשכנע אנשים להכיר בה ולהבין את חובת קיום המצוות.
פה פורום שעונה על שאלות של אנשים למשל בנושא כשרות עפ"י ההלכה היהודית, גם אם הם מחללים שבת וכופרים באמונה. פה מלמדים הלכות שבת למי שמבקש לדעת.

פה לא מקבלים רעיונות פרטיים בהשקפת היהדות. פה מסתמכים על הידיעה שיש לכל יראי השמיים שומרי המצוות ויודעי התורה בנושאים אלו, ולא סותרים אותם ומערערים אותם.
מי שרוצה לשאול שאלות "טפשיות" שיתבררו אח"כ כעקרונות יסוד פורצי דרך בהבנת היהדות - יתכבד ויעשה זאת באופן מקצועי בישיבות המפלפלות בגמרא. אדרבא. שם המקום לכך.
מי שרוצה לברר אמונה ולשאול את ספקותיו - מעולה. שילך לסמינר של ערכים או למדרשיות ויעשה זאת שם, כי שם זה המקום, ושם יתייחסו אליו בסובלנות.
אתה לא מבין למה אנשי דת מפגינים חוסר סבלנות וחוסר סובלנות כאשר אתה שואל אותם שאלות כבדות באמונה באמצע הרחוב, כשהם ממהרים הביתה כי מחכים להם?
אתה פשוט חושב שכל אדם שחובש כיפה חייב לעמוד 24 שעות ביממה לרשותו של כל אדם שיש לו שאלות ביהדות. אז ממש לא. יש מקום לכל דבר. ויש מורה מתאים לכל נושא.
תבוא למורה למתמטיקה (בכיתה א-ח) ותתחיל לשאול אותו שאלות לגיטימיות במתמטיקה סופר גבוהה שהוא אפילו לא למד בתיאוריה, ובטח לא יודע להרצות עליה? למה אתה מצפה ממנו לתשובה? למה אתה לא מקבל את תשובתו: אבל אני לא הכתובת לכך!

Ptolemy

New member
אופירA, אני מרגיש מדברייך שאת טועה בכוונתי

לא התכוונתי לתקוף אותך. מדברייך אני מקבל את התחושה שאת חשה מותקפת ולכן מתגוננת. קראתי את דברייך בעיון, (ייתכן ו) הבנתי אותם, אך לא קיבלתי אותם. אני עומד מאחורי טענתי (המרומזת) כי המענה למפרסם המקורי היה חסר סובלנות, ומאחורי הטענה השנייה כי בפורום למתמ' יש מקום לכל שאלה.
לתחושתי, תגובה בשורת
"פה מסתמכים על הידיעה שיש לכל יראי השמיים שומרי המצוות ויודעי התורה בנושאים אלו", הייתה מספיקה, כאשר היה נחמד לו היה מובא הסבר נוסף לידיעה הזו.
כפי שאמרתי, בלי לראות את המאמר, לא ראיתי שום דבר שמזכה את המפרסם המקורי ביחס כזה. גורם לי לתהות האם יש שאלות שיגרמו גם לי לזכות ליחס כזה.

באשר ל-"פה לא פורום יהדות הבא להשכיל בורים", זה מצער אותי כיוון שאני בור בנושאי יהדות, ולכן באתי לפה. לא ידעתי שבורים אינם מתקבלים פה (ואל תשכחי שכולנו היינו פעם בורים).
הערה לגבי הקשר - ניסיתי לומר בין השורות שבדיון משכיל (ובפרט מדעי) מוכרח להיות מקום לכל שאלה באשר היא (וכמסקנה מידית, כי את נתלית באילנות גבוהים מדי כאשר הזכרת את הדוג' המתמטית). את ניסית להראות כי בפורום מתמ' אין מקום לכל שאלה, ואני הראיתי שבדיון מתמ' יש מקום, ורמזתי גם שבכל פורום מתמ' יש מקום לשאלות כאלו. כעת אחדד ואומר שאכן בפורומים במתמ' ראוי לתת מענה לכל שאלה, ואין שאלה טיפשית (גם הפניה למקומות הנכונים היא סוג של תשובה).

יש לי עוד הרבה להוסיף, אך אני מעדיף לקצר כיוון שאינני רוצה להלהיט את הרוחות - אינני בא לתקוף או לגנות אותך, ולכן אני אפסיק פה.

אופירA

New member
מנהל
בוודאי שבורים מתקבלים פה

אם הם לא שואלים שאלות במתמטיקה, ולא מציעים לנו מאמרים עם הדעות שלהם, אלא שואלים מה עושים עפ"י ההלכה במקרה זה וזה וזה.

אבל בורים אחרים, צריך להפנותם להודעת המנהל שיש בכל פורום, שבה כתובים כללי הפורום, ולמה הוא מיועד.
אז יש הסבר נוסף לידיעה הזו, ויש כללי גלישה בפורומים, שלפיהם קוראים את הודעת המנהל כשנכנסים לפורום חדש, כדי לדעת מה צריך לצפות מהפורום. ומי שאין לו חשק לקרוא את הודעת המנהל - אז כשיגידו לו החברים הקבועים שלא כאן המקום לדבריו, שיקבל ולא יתעקש ויתווכח.

ובפרט כאשר מדובר במישהו שמיתמם ועושה עצמו כאילו אינו יודע שדבריו לא מתאימים לפורום (או לחילופין משקר באומרו שלמד בישיבה עד גיל 20...), שבוודאי שמעשיו יגררו אנטגוניזם מסוים ע"י חברי הפורום הקבועים. מה עוד שאנו זוכים לביקורים כאלה השכם והערב, בשם האהבה הידועה של עם ישראל להציק לשומרי מצוות, לתבוע מהם דברים (שהתובע לא דורש מעצמו) ולא לכבד את רצונם.

חס ושלום, אני לא מתגוננת, אני מסבירה בטוב טעם את כוונתי (וממשיכה להיות לא מובנת. יכול להיות שמהיתממות?). אם אני אדומה בפורום, איך אני יכולה להרגיש מותקפת?
אדום זה אחד שהפורום אוהב אותו, אז למה שהוא יהיה מוטרד מכמה אורחים לא מנומסים שמצחיקים אותו בבית שלו?

אתה מאוד צודק שמוכרח להיות מקום לכל שאלה באשר היא. הסכמתי איתך, והסברתי לך מה המקום המתאים לשאלות של חסרי ידע ומה המקום המתאים לפלפולים של בעלי ידע. הפניתי אותך למקומות הנכונים, אז למה אתה ממשיך להעיר על כך?
אתה רוצה ללמוד בפורום הלכה בכמה שאלות מה שאני למדתי במשך 20 שנה רצופות ומעמיקות? ומה שמנהל הפורום למד במשך חיים שלמים?
גם פרופ' למתמטיקה אתה רוצה להיות רק משאלות בפורום מתמטיקה, בלי רקע ואפילו בלי בסיס?

(אגב, לא הבנתי את כוונתך במילים "כמסקנה מיידית" ובניסוח "נתלית באילנות גבוהים מידי כאשר הזכרת הדוג' המתמטית". אשמח אם תסביר לי בבירור. אני גרה בבני ברק, ולא זכור לי שראיתי עץ בזמן האחרון... כמו כן ציינתי שאלה בחשבון, שאין לה מקום בפורום שלא עוסק בשאלות בחשבון.)

אני דיברתי על פורום מתמטיקה שמיועד לעזור לתלמידים לפתור בעיות שהם קיבלו מהמורה. אתה מתעלם מכך. אני ואתה יודעים טוב מאוד, שאם תיכנס לפורום הזה בלי שאלה של "מכונית נסעה 20 קילומטר במהירות 800 קמ"ש לדקה, אח"כ עצרה, אח"כ הסתובבה (ועוד נתונים)", אלא תתחיל לפתח דיון פילוסופי על המבנים המקבילים במתמטיקה, או שאלות מתחכמות כמו: תגידו, 1+1 זה 2 או 10? - אז יתעצבנו עליך, ויגידו לך שפה לא דפ"רים אלא אנשים עסוקים.
ואם תיכנס לפורום הנ"ל עם שאלה על חישוב מתמטי שלקוח משיעור פיזיקה 3, אז יתעצבנו עליך ויגידו לך שכתבו במפורש בהודעת המנהל שהפורום מיועד לתלמידי יסודי ותיכון, לא אוניברסיטה.

אני צינית, כי יש פה כל כך הרבה מתחכמים וחכמולוגים, ואין לנו כוח בשבילם.
ואגב, היה לא מזמן פורום שאמר במפורש שהוא נותן מענה לשאלות כמו שלך, ולהודעות כמו של פותח השרשור. הוא החזיק מעמד שנה בלבד, והתמוטט בגלל כל החוכמולוגים שמילאו אותו. לא קשה להרוס פורום.
אז אם אנחנו כאן מקפידים על הכללים ולא מסכימים שחוכמולוגים ישגעו את הפורום, תאמין לנו שאנו יודעים מה אנו עושים. הפורום הזה קיים הרבה מאוד שנים וגם זכה בפרסים.

Ptolemy

New member
אני מקבל את דברייך

עם הסתייגות קטנה. אינני יודע האם אפשר ללמוד תורה בפורום, אך ללא כל ספק אפשר ללמוד מתמ' בכל מקום. במיוחד לעשות דברים המקנים פרופסורה. קחי לדוג' את אלברט איינשטיין ואת גלואה. אלו כמובן יחידי סגולה - אך הם לא למדו את המתמ' לבד - הם יצרו אותה לבד. לכן על אחת כמה וכמה שניתן ללמוד מתמ' לבד, בטח ובטח בעידן האינטרנט.

וכהערת צד - "נתלית באילנות גבוהים מדי" התכוונתי שנסמכת על דברים שאינך מכירה דיים (במקרה הזה זו פשוט הייתה אי הבנה כיוון שחשבתי שדיברת על פורום כללי למתמ', וככל הנראה התכוונת לפורום לחשבון לכיתות נמוכות, ולכן אני חוזר בי).

אופירA

New member
מנהל
נו, גם הרמב"ם לא למד רמב"ם... הוא כתב אותו

אני מדברת על אדם מן השורה, היום. עם ידע של 3 יח' מתמטיקה מהתיכון, הוא יכול ללמוד תואר ראשון+שני+דוקטורט במתמטיקה רק משאלות בפורום, בלי שום מסגרת לימודית?
לימודים רציניים לומדים במקום רציני.
בשביל שאלה בהלכה על מנת לקיים + שאלות רקע ברמה ששאלת - פה המקום בהחלט.
פורום ההשקפה היהודית נסגר, כי כנראה זה לא המקום שמתאים ללמוד חומר כזה. הרצאות שומעים ברשת, או בשיעורים ברחבי הארץ. רצוי גם ללמוד לפי הסדר, קודם חומר למתחילים (יש ספרים כאלה), אח"כ השקפה מתקדמת יותר, אח"כ אפשר לקרוא את כל הספרות התורנית כמו הספר שנתנו לך בקישור. הכל נמצא גם ברשת.

Ptolemy

New member
בכוונה נתתי את אלו כדוגמא

לא לחינם הזכרתי שני שמות אלו. שניהם סיימו תואר ראשון רק בקושי, ועדיין הגדילו לעשות מעל ומעבר להרבה פרופסורים בני זמנם.

למעלה