סודית זה בתקופת המקרא
במקרא , למשל , מאוד בולט כי על חלק מהמצוות אין הסבר.
למשל דוגמה פשוטה :
"לא תבשל גדי בחלב אימו" -
אפשר להגיד שהסיבה היא אכזריות - לא לבשל את הילד בחלב האם.
אפשר להגיד שהסיבה היא כי היה פולחן כזה לעובדי העבודה הזרה (לבשל גדי בחלב אימו) וזה חלק מהמלחמה של התורה בפולחן שלהם.
אפשר להגיד כמו המקובלים שהסיבה היא לא ליצור תערובת של דין (בשר) בחסד (חלב) , שזה משפיע על ה"האצלות" הקוסמיות.
וכו' וכו'.
יש בוודאי עוד שאינני יודע.
אך בקיצור -
המקרא לא כתב הסבר , וזה פירנס אחרי זה דורות על דורות של הוגים שיצרו שיטות שלמות.
אני מניח שכנראה חלק מהשיטה הרוחנית שמאחורי המקרא היא סודית , פשוט כי העם לא היו מסוגלים להבין את הכוונה מאחורי הכל.
המקרא מדבר לכולם - מהאנשים הפשוטים ועד המלכים הנביאים והכהנים , והוא מציב סטנדרט אחיד של "העיקר לעשות".
לכן הוא פחות מתמקד ב"למה ?" ויותר מתמקד ב"מה לעשות" , "איך" ו"מתי".
אך זה לא אומר שאין תשובה לשאלה "למה ?" ואני מניח שתמיד היו אנשים שידעו "למה ?".
ואכן השאלה נשאלה מאז במשך אלפי שנים ונתנה תשובות רבות.
(לגבי חילונים - לצערי אני לא מצפה למצוא רמה גבוהה של יהדות בבית ספר חילוני (למרות שאשמח מאוד אם תהיה).
לגבי מדרשות - במדרשות שאני מכיר של הציבור הדתי לאומי , דווקא עוסקים בכך המון. ואצל הנשים אפילו יותר מאשר אצל הגברים.
יש הגות עשירה מאוד , למשל של תנועת החסידות , שנהייתה פופולרית מאוד לאחרונה - ויש שם תובנות מאוד עמוקות שגם קרובות לדתות המזרח , למדיטציה וכו' וכו'.
אצל החרדים זה סיפור אחר - לגבי חלק מהמקומות זה פשוט לא יהדות .... זו איזושהיא תיאוריה שמרנית ומסתגרת שאין בינה לבין יהדות כלום.
שאר המקומות הם דווקא בסדר).
אם את רוצה , כהתחלה , ספר שמסכם הרבה מהפילוסופיה הקבלית היהודית , נכתב על ידי הרמח"ל - מגדולי המקובלים באיטליה , אז יש לך קישור כאן.
http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/mekorot/shaar-2.htm
ספר לא קל לקורא בן זמנינו , אך שווה את המאמץ.