מה זה מניות?

In Another Time

New member
מה זה מניות?

אשמח להסבר כמו לילד בן 10

אם החזקת מניות פירושה בעלות על החברה...

אם קניתי מניות של חברה X בבורסה...

ואם יש לי מעל 50% מניות של החברה הזו...
אני יכולה להחליט החלטות לגבי החברה? למשל מי לפטר, איזו מחלקה להוסיף, מה לשנות וכו' וכו'

או שהפירוש של זה שפשוט אני מקבלת את הרווחים של החברה? והמנכל ינהל את החברה לפי ראות עיניו?

**

האם לכל חברה חייב להיות מניות?
האם מניות מגדירות בעלות על החברה?

למשל אני פותחת מחר דוכן פרחים. אני הבעלים שלו. אני חייבת להנפיק מניות לעצמי?

**

ומה זה מניות הטבה?

מה גורם לחברה ליצור מניות הטבה?

ai21

New member
כן. אחזקת מניות אומרת בעלות על חברה

ומעל אחוזי שליטה מסויימים, מחוייבים לקרוא לך לאסיפות משמעותיות,
גם אם האחזקות שלך נמוכות יותר, אתה עשוי להיות חלק מ"גרעין שליטה" (כמו "קואליציה"), שקובע החלטות בחברה,
ולפעמים ה"אופוזיציה" מבצעת "השתלטות עויינת" (כמו "הפיכה"), מדיחה את גרעין השליטה הקיים, ושולחת את המנהלים הקיימים הביתה, אחד אחד,
ומשנה את מדיניות החברה.

לא לכל חברה יש מניות. רק לחברה שיש לה מספר בעלים, או שהבעלים רוצה למכור חלק ממנה.
אם אותם בעלים רוצים שהחברה תהיה "סחירה", הם צריכים לעמוד בכללי הבורסה, ולמכור באופן "סטנדרטי"
ואז הם יכולים לבצע "הנפקה" ולמכור חלק מהמניות שלהם, כך שניתן יהיה לקנות ולמכור אותם בנוחות, ללא חוזה.
אם החברה לא "סחירה", צריך לשכנע כל מי ששוקל לקנות אותה, שהעסק שלך שווה סכום מסויים (ע"י בדיקת נאותות והתמקחות), ואם המספרים ישכנעו אותו, הוא יקנה אחוז מסויים ממנה, לפי חוזה שיכיל סעיפים כרצונו, ואולי יצטרך לקבל אישור מבעלי החברה.

paretomc

New member
לכל חברה יש מניות, להלן ההסבר

לכל חברה יש מניות, גם לחברה עם בעלים יחיד.
&nbsp
כדי להבין את הסיבה לכך צריך להבין את עקרון היישות הנפרדת.
&nbsp
חברה בערבון מוגבל, כשמה כן היא: יישות משפטית עצמאית, נפרדת מבעליה, שערב רק לסכום מוגבל מחובותיה - בערך נקוב של מניות. אם הבעלים מחזיק ב 100 ש"ח ערך נקוב של מניות החברה, זה הנטל המירבי בו הוא יאלץ לשאת במידת הצורך (ולא משנה מה ערך החובות והנכסים בחברה).
&nbsp
מאחר ואין זהות בין בעלי המניות לחברה, חברה חייבת שיהיו לה מניות.
יכול אדם להחזיק 100 אחוז ממניות החברה המונפקות, ובכך להיות בעלים יחיד. יכול אותו אדם למכור כל כמות מניות שירצה לאדם אחר, ובחברה לא ישתנה דבר.
החברה יכולה להנפיק או למכור מניות נוספות לבעלים נוספים, ובכך לצמצם את השליטה של הבעלים הקודמים, או לחלק מניות הטבה באופן שווה לכולם לצרכי רישום חשבונאיים בעיקר.
&nbsp
בניגוד לחברה קיים עוסק מורשה, צורת רישום מול הרשויות במדינה, שאינה מהווה יישות משפטית עצמאית. לעוסק מורשה, מאחר ואין הבדל בין הבעלים לעסק, אין מניות.

גרי רשף

New member

לפני כ-11 שנים, הבורסה פרחה, ובעבודה ישבו כמה צעירים ודיסקסו - מה לקנות, כמה הרוויחו, מה גזר קופון וכו'..
שאלתי אחד מהם אם הוא יודע מה זה מניה, והוא ענה לי בתמהון - "ברור, זה משהו כזה שמוכרים וקונים, ואפשר להרוויח..". נכון, אמרתי, אבל מה זה? גם מכונית או בוטנים אפשר למכור.. בקיצור, לא היה לו שמץ של מושג, למרות שהוא השקיע בבורסה..
לזכותך יאמר שאת שואלת!
&nbsp
אם יש לך מעל 50% מהמניות, מה שאמור לעלות מאות מיליונים ואפילו מיליארדים, את בעלת השליטה בחברה.
בדרך כלל מקובל שבעלי השליטה אינם מנהלים בפועל את החברה (באופן יומיומי) אלא ממנים מנהל (מנכ"ל) שזו העבודה שלו, אבל בהחלט יתכן מצב בו בעל השליטה הוא גם המנהל.
&nbsp
רווחי החברה (לאחר כל ההוצאות כולל תשלום משכורות לכל העובדים) מתחלקים בין בעלי המניות, אבל ניתן להחליט להשאיר אותם בחברה בתור השקעה, ואז ערך החברה עולה וגם ערך המניות.
&nbsp
לכל חברה יש מניות, ורוב החברות אינן נסחרות בבורסה. יכול להיות שלמישהו יש בית מלאכה או עסק לתיווך נדל"ן, הוא רושם אותו בתור חברה, מניה אחת הוא לוקח לעצמו ואחת נותן לאשתו, בלי בורסה ובלי מסחר. שניהם מעתה בעלי המניות של החברה.
לא מקובל לרשום דוכן פרחים או פיצוציה או חנות קטנה בתור חברה בע"מ: זה כרוך בהוצאות גדולות, ומתאים יותר לעסקים גדולים.
&nbsp
&nbsp

In Another Time

New member
תודה לכולכם!

אשמח להבהרה קטנה גם מה זה פרמיה? מה זה ערך נקוב?
&nbsp
(לצערי כל מקור מידעי באינטרנט מסבך את החיים, ולא הבנתי כלום מההגדרות הרשומות)

paretomc

New member
ערך נקוב (רשום גם ע"נ):...

כשמנפיקים מניות, לדוגמא אך לא רק בעת הקמת חברה, קובעים מחיר למניה.
המחיר יכול להיות שקל אחד, והמשמעות של המחיר היא ... כלום.
&nbsp
נסביר - נניח שישנה חברה בשווי של מיליון ש"ח, שמנפיקה מיליון מניות לפי ערך נקוב של 1 ש"ח למניה. המחיר של מניה בבורסה יעמוד על 1 ש"ח למניה.
נניח שאותה חברה מצליחה מאוד וערכה עולה ל 10 מיליון ש"ח. הערך הנקוב נשאר 1 ש"ח למניה, אך היא תסחר ב 10 ש"ח למניה.
נניח ההיפך, שאותה חברה תדרדר בעסקיה וערכה יוערך ב 100,000 ש"ח, המניות יסחרו במחיר של 10 א"ג למניה אך הערך הנקוב יוותר 1 שקל.
&nbsp
&nbsp

למעלה