לא כל כך
זום 3X הוא מונח שיווקי ולא אופטי. והוא בא לציין שהיחס בין אורך המוקד המקסימלי למינימלי הוא 3 (או קרוב לשלוש, כי אנשי שיווק תמיד מעגלים למעלה). למונח אין שום משמעות במונחים אופטיים, כי עדשת זום בעלת אורך מוקד המקביל ל-38 מ"מ עד 105 מ"מ (כמו זו שבאולימפוס 3040) נקראת 3X, גם אם היא בעצם 2.8X, בעוד שעדשת זום החלומות שלי בתחום של 28 מ"מ עד 90 מ"מ, כזו שתיתן לי מספיק WIDE, ועדיין יישאר לי אורך מוקד בתחום הפורטרט, תעלה בערך פי שלוש. ולכן, רצוי להתעלם מהנתונים השיווקיים של 3X, 4X ואפילו 10X, ולהסתכל על אורכי המוקד במונחים המקבילים של עדשות 35 מ"מ - האם העדשה מספיק רחבה לצרכים שלכם בקצה הרחב? האם היא מגדילה מספיק בקצה הטלה שלה? ובאותה הזדמנות, רצוי להסתכל עד כמה העדשה מהירה - מהו מפת הצמצם המירבי שלה - נתון זה מופיע בדרך כלל כ-f/4, f/3.5 ובעדשות מהירות יותר - f/2, f/1.8. נתונים נוספים אינם מופיעים במידע השיווקי, אבל ניתן למצוא בבדיקות של העדשה או המצלמה - עיוותים כדוריים - Puncushion ו/או Barrel - אלו עיוותים שבהם קווים ישרים הופכים לקשתות המקומרות פנימה או החוצה, עיוותי צבע - Chromatic Abberations - מצבים שבהם ישנה שבירה של צבעים למרכיביהם, ונקודות אור - Flares, Ghosts - המופיעות כתוצאה מהחזרים בין משטחי הזכוכית שבתוך העדשה. ובהחלט מומלץ להתעלם מהנתונים המופרכים שמפרסמים על זום דיגיטלי, או על התוצאה המגוחכת של הכפלת הזום האופטי בדיגיטלי - זום דיגיטלי הוא הכפלת פיקסלים, ופוטושופ יידע לעשות זאת יותר טוב מכל מצלמה שהיא.