מה זה בעצם חום?

nir1992

New member
מה זה בעצם חום?

ההסבר המכני של חום הוא שככל שהאטומים רועדים מהר (במוצק) או עפים מהר יותר בנוזל או גז אז הטמפ' גבוהה יותר ( נראה לי שזה הסבר הולם) , הבעיה שלי עם ההגדרה הזו היא שהיא לא מסבירה לי מה יוצר את החום מהבחינה הזו שהרי לאטומים אין טמפ' אלה רק תנועה , אטום בודד זה לא דבר חם או קר ,אז איך תנועה שלו מתורגמת לחום? כנ"ל התנגשויות של שני אטומים שמתנגשים בעוצמה רבה כשכל אחד מהם חסר טמפ' מתנגשים ויוצרים חום?איך?למה? האם תיאורתית אפשר למדוד טמפ' במיכל קטן מאוד שמכיל רק אטום אחד?, האם אפשר לחמם וואקום שאין חלקיקים כלל? תודה לכל מי שיענה לשאלה הארוכה שלי!

deathcaster

New member
תגובה

חום שווה אנרגיה. התגשויות בין חלקיקים ( אטומים או מלוקולות ) שנעים ובעלי אנרגיה קינטית מסוימת, בגלל ההתנגשות שהיא לא אלסטית לחלוטין, אמנם ברוב המקרים נשמר התנע, אך האנרגיה אינה נשמרת, ולכן חלק מהאגרגיה הקינטית מומרת לעבודת כוח החיכוך שהיא למעשה חום. לאטומים אין טמפרטורה ? מי אמר לך את זה ? יש להם טמפרטורה, לכל חומר ביקום יש את הטמפרטורה שהוא מצוי בה בנקודת זמן נתונה. "אטום בודד זה לא דבר חם או קר ,אז איך תנועה שלו מתורגמת לחום?" - אטום הוא חלקיק, וכמו שאמרתי, כל חלקיק ביקום הוא בעל טמפרטורה אופינית לו הניתנת למדידה. אם אתה מניח שחלקיק כלשהו הוא גוף שחור, אתה יכול ע"פ נוסחת צפיפות האנרגיה של סטפן בולצמן לחשב את הטמפרטורה שלו ע"ב מהירותו. או באותה מידה ע"י מניפולציה של חוק וין ונוסחת בה ברולי. אבל אני לא ארשום את המשוואות, תחסוך ממני את זה
, חלקיקים כמו אלקטרונים למשל, ניתן למדוד את הטמפרטורה שלהם ע" התפלגות בוזה איינשטיין, וחלקיקים כמו פרמינוים מתפלגים ע"פ סטטיסטיקת פרמי. למרות שבטמפרטורות גבוהות 2 החלקיקים מתנהגים בצורה דומה, כי האנרגיות גבוהות וההבדלים זניחים. לפרטים נוספים נא חפש בויקיפדיה על המושגים שרשמתי. "כנ"ל התנגשויות של שני אטומים שמתנגשים בעוצמה רבה כשכל אחד מהם חסר טמפ' מתנגשים ויוצרים חום?איך?למה? האם תיאורתית אפשר למדוד טמפ' במיכל קטן מאוד שמכיל רק אטום אחד?" - כבר עניתי על כך. "האם אפשר לחמם וואקום שאין חלקיקים כלל? " - חום הוא אנרגיה ולכן לא תלוי בחלקיקים, לכן תיאורטית אפשר, בפועל, חום דומה לקול, אור יכול לעבור בואקום, חום וקול חייבים תווך כלשהו להתפשט במרחב.

זאביקו

New member
חום, תנועה, טמפ`

אכן לא שייך טמפ באטום או מולק משום שטמפ היא ממוצע סטטיסטי של תנועת המונמון מולק. (כאשר התנועה שלהם היא אקראית! כלומר האצת מולק בכיוון מסוים לא תעלה את החום שלה (כמו החוק השני של ניוטון)). אבל חום כן שייך במולק בודדת והוא סה``כ כל התנועות האקראיות שלה בכל דרגות החופש. במעבר לטמפ, באה לידי ביטוי התנועה הקוית וכו, כמו שציינת. התנגשות שהזכרת, בין 2 אטומים, לא יוצרת חום ולא יוצרת שום דבר, חשוב על כך. ואכן לא ניתן לחמם ואקום כי א``א לתת תנועה לחלל. אטום אחד ניתן לחמם כמובן, אך לא יהיה שייך לדבר על טמפ.

deathcaster

New member
טעות

האצת מולקולה בכיוון מסוים לא תעלה את החום שלה ? למה אתה חושב שזה נכון ? האצה = הפעלת כוח = השקעת אנרגיה = ומכיוון שלא קיימת מוכנה אידיאלית, גם גם יהיה בזבוז אנרגיה שיתבטא בשינוי טמפ' . אפילו במקרה של תנועת מולקולה בריק, עדיין יצטרכו להשקיע אנרגיה לגרום למולקולה לנוע . התנגשות בין מולקולות אינה יוצרת חום אך ורק אם ההתנגשות היא אלסטית לחלוטין, ואז יש שימור אנרגיה, אך התנגשות אלסטית לחלוטין אינה קיימת בפועל ולמעשה כל התנגשות גוררת אובדן אנרגיה קינטית שמומרת לחום ולשינוי טמפרטורה. לא ניתםן לחמם ואקום כי אין בואקום חומר שיקלוט את החום. אין לי מושג היכן למדת פיזיקה ותרמודינמיקה, אבל בהחלט כדאי לפטר את מוריך בפעם במסגרת "רפורמת תמיר הממשמשת ובאה"

זאביקו

New member
ניסיון הקפצה להתחלה

אני מנסה לגלגל תהודעה להתחלת הפורום ולא מצליח. אולי הפעם זה יצליח. זו דווקא שאלה מהותית וחשובה מאוד.

deathcaster

New member
אהההההההההההההה

אהההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההה הההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההה הההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההההה

למעלה