"מה המוצא שלך?"

• פותח הנושא naf86
  • פורסם בתאריך
אפשר לייחס לשאלה גם תכונות ותרבות

היות והוריי התגרשו כשהייתי בת 4, וגדלתי יחד עם סבי וסבתי ניצולי השואה, הם טבעו בי הגדרות שונות שקשורות לכך. רק לאחרונה התוודעתי לצד של אבי שעלו גם הם מאירופה אבל לפני המלחמה, והיו חלוצים בוני הארץ. אז מבחינה גאוגרפית-תרבותית - האם אני יותר פולניה כמו הצד של אמי, או יותר ליטאית בסרבית כמו הצד של אבי. האם יש בי תכונות של שורדים, או של בונים........בהנחה שגם תכונות יש בהם צד גנטיי ולא רק סביבתי. זו דווקא שאלה מעסיקה אותי בהגדרה העצמית שלי.....מעניין.....

רבקה189

New member
מאיזה מוצא?

אבא שלי נולד בטרנסילבניה שעברה בין רומניה ל - הונגריה אמא שלי נולדה בחלק הצפוני של רומניה גבול אוקראינה שזהו אזור שגם הוא עבר בין רוסיה לרומניה. אמי היא נצר לשושלת אדמורים החל מאביה - סבי - וכשהולכים אחורה מגיעים לבעל שם טוב שנולד בכלל בפולין. לכולם היו חצרות אבל ככל שהולכים אחורה מסבא של סבא שלי ועד הבעש"ט, - חלקם לא היו רומנים וגם לא היתה להם מן הסתם שום זיקה לרומניה. ככל שהולכים לצדדים - בקשרי נישואין - השושלת שלי מגיעה גם לחכם צבי ורבי לוי יצחק מברדיצ'ב והם בוודאי שלא היו רומנים. כשהורי הגיעו לארץ כמעפילים (1946) - שני חלקי הארץ לעיל היו בריבונות רומניה, ושני הורי למדו ודיברו רומנית (אם כי בבית יותר אידיש ) אז אני ממוצא רומני. אין שאלה בכלל. רבקה

dovo11

New member
השאלה שצריכה להישאל היא:

לאיזו יהדות הם השתייכו? איך הם ראו את עצמם? הונגרים או רומנים?

naf86

New member
שאלה טובה

נראה לי שזה השתנה לפי מצב הרוח. סבא שלי למד גם הונגרית וגם רומנית בבית ספר. כשהוא נולד, האזור היה תחת שליטה רומנית, אבל ההורים והסבים שלו נחשבו הונגרים.

naf86

New member
שאלתי את אמא שלי

סבא שלי תמיד הגדיר את עצמו בתור טרנסילבני. אנשים הבינו שהוא לא יכול להגדיר בתור רומני/הונגרי.

חייקין

New member
המוצא הוא מ...

הקוף על פי דרווין
ומאדם הראשון על פי המסורת. מחקר גנטי פורסם לאחרונה, וטוען לקשר בין יהודים לכורדים. אותה תת מוטציה מלפני כשלושת אלפים וחמש מאות שנים. מכיון שעל פי המסורת עלה אברהם מאור כשדים, ומאחר שבמאה העשרים התבררה טעות של חוקר גרמני מהמאה הי"ט ועל כן אור כשדים היא אורפא שבמזרח תורכיה והיא חלק מכורדיסטאן, הרי שמוצאך מלפני כשלושת אלפים וחמש מאות שנים מהאזור הקרוי כורדיסטאן. אם ברצונך להרחיק מעבר לכך, כנראה שהמוצא מהודו סין שמשם הגיעו שבטים רבים עד אירופה. ואם להתקרב יותר לתקופתנו, המוצא מארץ ישראל ואגן הים התיכון ונדודים בין מדינות שונות, מספרד דרך צרפת לגרמניה, מאיטליה לגרמניה וליטה (כמובן שגם לפראג ומקומות אחרים) ובקיצור, כדי להגדיר המוצא שלך צריך קודם להחליט עד איזה תאריך לחזור בהיסטוריה המשפחתית...

Ayana KimRon

New member
אבל איזה קוף?

הרעיון שאבינו זקננו היה אורנגוטאנג פוסט-מודרניסטי לתקופתו תמיד קסם לי כי יש המון ג'ינג'ים בעולם עוד מדויד המלך ומלכי הוויקינגים. מספר פעמים עצרתי לביקור אצל בני דודנו בעת טיול בספארי זה או אחר בעולם וניסיתי לפתח שיחה - "היי קוזינה, את האמת - מה המוצא שלך?" לפעמים הם ענו לי אבל לא הבנתי אף מלה. ואחרי מה שאברהם אבינו עשה לבן שלו, אף פולניה לא תסכים שהוא היה אשכנזי. מי שרוצה להמשיך לצחוק על מוצא וזהות, שיצפה במצב האומה עם חנין זועבי (שודר אמש). - - אני מתנצלת בפני חסרי חוש ההומור על פרץ בדיחות הדעת. אין בזה ביטול חשיבותה של זהות עצמית והגדרת מוצא - - - שבוע טוב. סעו בזהירות.

masorti

New member
המסורת שאור-כשדים היא אורפה שבכורדיסטן...

הינה מסורת מקומית בלבד באיזור אורפה. דווקא המינוח אור-כשדים (שהוא אנאכרוניסטי, שהרי הכשדים הופיעו באיזור רק מאות שנים אחרי אברהם) מצביע לעבר העיר UR שבמזרח עיראק. (וכי למה טרח המספר המקראי לציין שזו אור "של הכשדים"?) בכל מקרה, לענייננו זה לא משנה איפה אברהם נולד. הרי כל משפחת לבן הארמי ישבה בחרן (שללא ספק היא בכורדיסטאן התורכית), והתערבבו בה הרבה גנים מקומיים. אז אם רבקה היתה כורדית, ורחל ולאה היו כורדיות, ולא כל שכן שבלהה וזלפה היו כורדיות... מה הפלא שאנחנו דומים לכורדים. נ.ב. בלי קשר לויכוח האם אבותינו התקיימו או לא, ידוע על הגירה של שבטים שונים מאיזור כורדיסטאן של ימינו דרומה עד לכנען באלף השני לפנה"ס. אז לא מפליא שאנחנו בני דודים גנטיים של הכורדים.

למעלה