"מה המוצא שלך?"

• פותח הנושא naf86
  • פורסם בתאריך

naf86

New member
"מה המוצא שלך?"

כששאלתי את אמא שלי על הסבים שלה ששניהם השתתפו במלחמת העולם הראשונה, הערתי לה שהעיירה ממנה סבא רבא שלי בא היה בעצם הונגריה ולא רומניה. היא סיפרה לי שהאזור בו סבים שלי גדלו השתנה במשך השנים בין רומניה/הונגריה ובבית ספר הם למדו את 2 השפות. בסוף הדיון (דרך אימייל) היא אמרה "אז בעצם, מה המוצא של המשפחה שלנו?" עניתי לה "זה קל, אנחנו מ...אירופה" (וצירפתי תמונה של אירופה מגרמניה ועד רומניה) כל דור שאני מגלה, זה מקום אחר במפה האירופאית. כלומר, מאוד קשה לי להגדיר מה המוצא שלי, כי המשפחה שלי נדדה ממקום למקום. האם גם אתם מגלים מקומות על המפה שמעולם לא ידעתם שהמשפחה שלכם הייתה שם? איך מגדירים מוצא של המשפחה? לפי מקום הלידה? ההורים? הסבים?

אני נעמד מבוך כשאני נשאל את השאלה הזו

מזה 5 דורות שאבותיי מצד אחד נמצאים במדינת/ארץ ישראל, חלקם הגיעו מאזור שהינו היום בבלארוס, חלקם אולי מליטא, חלקם מרומניה - אבל לאחרונה גיליתי שהגיעו לשם ככל הנראה ממה שהיום בשטח מולדובה - וחלקם הגיעו ממקום עלום-עדיין; מן הצד השני, הגיעו אבותיי ממה שהיום אוקראינה ומולדובה. נו, אז מה המוצא שלי?...

naf86

New member
ישראלי?

הבעיה שלי הוא שכל אחד מהסבים התחתן עם מישהי ממדינה אחרת באירופה. אבל אני יכול להצביע על האזור בין גרמניה לרומניה (שכולל גם את פולין והונגריה וכו'). עוד בעיה היא שהאזורים החליפו "בעלות" אחרי מלחמת העולם הראשונה. אז מה שהיה אוסטרו-הונגריה עכשיו רומניה.

Ayana KimRon

New member
נבוך או לא, זה באמת מבוך

אם יום אחד תגלה שאבותיך נדדו בימי הביניים מדרום ספרד לכיוון רומניה עילית, תגיד שאתה ספרדי?! אתה מקרה קל יחסית - ישראלי שורשי, צאצא לאבות שאכלו הרבה חביצות תירס עד שבאו הלום כדי לאכול בוסר.

Ayana KimRon

New member
לא קל להיות יהודי

על מה שואלים אותך - על מוצא גנטי? מוצא תרבותי? מוצא גיאוגרפי? (תרבותי וגיאוגרפי לא תמיד הולכים ביחד) בעיני, העובדה שאבותיך הילכו בין יבשות וארצות מכורח או מבחירה - לא משנה את המוצא שלך. רוסיה, הולנד, ארה"ב, ספרד - מה זה משנה? הם חיו 30 או 50 או 120 שנה במקום אחד ועברו למקום אחר - למדו שפה חדשה, תרבות חדשה, ובכל מקום נחשבו יהודים.... במובן הגיאוגרפי - אתה ישראלי (תלך על כנען). במובן התרבותי ינקת תרבות רוסית (אם אני לא טועה) וישראלית. ברמה הגנטית (למטרות הריוניות למשל) - אתה משויך ליהדות אירופה. בקיצור - לא קל להיות יהודי. בנימת הומור: אתה יכול לומר שהמשפחה שלך במקור מערבות אלסקה (לפי גב' פיילין, זה על יד רוסיה). שיוכיחו השואלים שזה לא נכון...

naf86

New member
גנטי זה ברור

תרבותי - ההורים שלי גדלו באנגליה(אבל הסבים לא), ואני גדלתי בישראל. גיאוגרפי - המשפחה שלי נדדה (לא, לא רוסיה) בין מדינות אירופה המזרחיות (רומניה-פולין-גרמניה וכו). אז כן, אני מגדיר את עצמי כיהודי אשכנזי ממוצא אירופאי. זה הגדרה גסה, אבל אי אפשר יותר מדויק.

deebeebee

New member
מעורב ירושלמי

כך אני עונה כששואלים אותי למוצאי. ענף אחד (חלקו הגיע מבלארוס וחלקו מאוקראינה) אצל אימי (ירושלים)נמצא כאן מתחילת המאה ה-19, וחלקו אף לפני כן. לגבי ענף אחר תמיד סיפרו לי שהוא מטמשוואר (הונגריה) עד ש"גיליתי" שזה בעצם ברומניה (טימישווארה) שדיבר הונגרית. גם אצל אבי, שבמשך זמן רב היה ברור וחתום שמוצאו מפולין, התעורר הספק כשלתמונהנכנס קצת רקע אוקראיני. אמרתי "מעורב ירושלמי"?

עב

New member
אצלי פשוט, אצל ילדיי כבר מסובך

אצלי זה פשוט יחסית - מהמאה ה 18 לפחות אבותיי חיו בתרבות הונגרית, באזור שהיה בשליטת הונגריה. כך שאני ממוצא הונגרי-יהודי. אישי לא חקר את שורשיו אבל הוא מזדהה כליטאי, למרות שאם סבו חיה בבאקו (אזרבייג'אן), לשם נמלטה במלחמת העולם הראשונה. ילדיי נולדו בישראל והם צריכים להחליט על זהותם. בתי נוהגת להשיב שהיא ממוצא הונגרי כי זה משעשע אותה.

חנה201

New member
הפיתרון שלי בנושא המוצא : אנחנו מגבול....

כשהורי היו מנסים כל פעם להסביר מה מוצאם, לאור הנדודים, ולאור השינויים הפוליטים באירופה של המאות 19-20 ניתקלתי לא אחת באמירה : היינו על גבול פולין... היינ ו על גבול רוסיה... בקיצור - לכל מי שלא מצוי/איבד סבלנות לשמוע, נהגתי לומר : אנחנו מהגבול....

Ayana KimRon

New member
נהניתי. נהדר

שאלת המוצא היא נחלתם של יהודים. את הנוצרים למשל זה ממש לא מעניין. היא היתה (ונותרה) חשובה ליהודים כדי לקטלג כל אחד בקבוצה שלא תמיד אנחנו שייכים לה. בצעירותי, שאלת המוצא הכעיסה אותי מאד. היו אלה ימים של גלי עליה מכל קצוות עולם והפערים התרבותיים הורגשו היטב - מריחות המטבח ותחנת הרדיו המועדפת ועד הסנדלים (עם גרביים עד הברך) ועגילי נקב זהובים בתנוכי ילדות. אפשר היה לדייק בהגדרת מוצאו של אדם רק מלהביט בו ולהקשיב לו. המוצא היה אבן מאבני השבילים במסע החיים של רבים בישראל, בין אם היינו ילדי חלוצים או ילדי עולים מאירופה, אסיה, ואפריקה. ואז התחיל הבלגן - הדור הצעיר התחיל להתערבב... לאורך השנים נתתי כל מיני תשובות לשאלה המציקה הזו, הכל לפי מצב הרוח שלי ושל האומה. היו ימים שאמרתי שאבא שלי רוסי ואמא שלי ממרוקו. זה לא נכון אבל זה "עבר מסך". אמרתי שמוצא אבי מספרד ובגלל שאבותיו נמלטו מהאינקויזיציה צפונה ומזרחה הוא נחשב אשכנזי. היום כששואלים אותי למוצאי אני אומרת שאני בת החלוץ מחדרה. ואז (תמיד! תמיד!) שואלים "ואמא שלך?" אני עונה - "טוב תודה, בסדר".
אמא שלי נולדה ברומניה למשפחה שאי-שם בעברה נעקרה משורשיה בפרוסיה, מי ידע מהיכן הגיעו לפרוסיה?! ומה זה משנה בעצם מאיפה היא? נולדתי בבית עברי לאמא שהאכילה את גוזליה באוכל רב-לאומי (טעים להפליא), לאבא שדבק בעברית למרות ששלט ב-6-5 שפות ביניהן גם ערבית רהוטה. הוא היה ישראלי גאה בארצו ואדמתו, ויחד עם זאת אמר לי שכל העולם תמיד יראה בנו יהודים. הוא צדק.

eyholla

Member
עניין מסובך

אימי נולדה באיזור ורשה, פולין, והיא פולניה אסלית
אבי כבר היה בן למהגרים, הוא נולד בוינה לאב שהגיע מטארנוב, גליציה ולאם שהגיעה מצ'רנוביץ בוקובינה. אביה כנראה הגיע ממזרח גליציה. אישתי מעורבת הרבה יותר, סבא אחד מליטא ואשתו ממזרח גליציה, היום אוקראינה, הם נפגשו והתחתנו בארץ. הסבא השני נולד בנובי צ'אנז אולם הוריו הגיעו מטארנוב ויארוסלב. אשתו ילידת אויפהרטו, הונגריה שגדלה בזאגרב, קרואטיה שם נישאו. לפחות שנים מהסברבים של ילדי הם כנראה מיוצאי ספרד שהתגלגלו למזרח אירופה. אם נערב גנטיקה, הניתוח הגנטי של הורי מאשר ששניהם נושאים גנטיקה יהודית שמקורה מזרח תיכוני. אז מאיזה מוצא ילדיי? התשובה כמו שכתב nat86 יהודים אשכנזיים. ואם ארחיק טיפה, לאימי תבדל"א יש/היו שלושה אחים: דודתי הראשונה נולדה בגרמניה, אולם הוריה באו מנובי צ'אנז. מה שנקרא (לגינוי, בזמנו) אוסטיודן - יהודים מזרחיים. דודתי השניה נולדה בירושלים אולם הוריה עלו ממוסול, עירק, כורדיסטאן. דודתי השלישת נולדה באיטליה למשפחה איטלקית ידועה, מוצא משפחת אביה כנראה גם כן מגולת ספרד ולמשפחת אימה יש יחוס שעובר דרך האי ג'רבה עד לספנים משבט זבולון שהגיעו לאי בתקופת המלך יהויכין, מסורת של כ-2700 שנים. בדורות האחרונים יש למשפחתי נישואים עם כמעט כל העדות שקיימות בישראל. ההגדרה האפשרית היחידה היא שכולנו יהודים ישראליים. איל

nitzoops

New member
מה המוצא שלך? האם זה באמת חשוב?

כאשר מישהו שואל אותך את השאלה הזאת, למה הוא מתכוון? בדרך כלל הוא רוצה להגדיר אותך. לכולנו יש הגדרות בראש וכאשר אדם אומר שהוא הונגרי רומני תימני עירקי או כל דבר אחר אנחנו ישר מקטלגים אותו כסוג מסוים. לשימחתי אני כבר פטור מזה. כמו ארנון אני מאד ותיק בארץ ויש לי שורשים מכל מיני סוגים ולילדי עוד הרבה יותר. אז למה זה כל כך חשוב? (חוץ מהסיבה הברורה של חקר שורשים כמובן שזה כנראה לא המקרה בשאלה כזאת)

גם אני חושב שזה לא חשוב, אך נדמה שהשיח

ה"אשכנזי-מזרחי" עדיין שולט בכל פינה, אם בטלוויזיה או בכלכלה או במשפט, ואפילו במחקרים/סקרים עדכניים בודקים עדיין הבדלים בין "מזרחים" ל"אשכנזים". אותי החלוקה הדיכוטומית הזו קודם כל משעשעת, ואז מרגיזה (כי איך אפשר להגדיר בכלל?), ואז מרתיחה (כי מה זה משנה בכלל?!). לא מפליא, לכן, שגם היום - כאשר מסביב עדיין מדברים על חלוקה מוצאית - שאלת המוצא חוזרת ועולה כל הזמן. ארנון

עב

New member
למה זה משנה? את מי זה מעניין?

בתור חוקרי משפחות אנחנו רוצים לדעת את המוצא של אבותינו וכמה שאנחנו מתוסכלים כאשר חסר הרישום של מקום לידה! אנשים מקדישים שנות חיים כדי לגלות האם הם מצאצאי מגורשי ספרד או לא! אם צאצאינו ירצו לחקור בעוד כמה שנים את קורות המשפחה הם ישמחו לגלות את המוצא. ולמה אנשים שואלים מה המוצא? אולי הם סקרנים להכיר זה את זה? אולי המוצא הוא חלק מהזהות שלנו? אולי למוצא יש משמעות תרבותית כלשהי? ובמעגל רחב יותר, לפי האקדמיה יש פערים חברתיים-כלכליים לפי מוצא ולכן זה מעניין חוקרים http://www.adva.org/

וודאי שלא התכוונתי לומר שהמוצא אינו חשוב

בפורום הזה, בהחלט צריך להוסיף "נהפוכו". התכוונתי לומר שלאור הדיוק והפירוט והנדידה-האנושית והנדידה-של-גבולות קשה מאוד להגדיר באופן כללי את המוצא.

naf86

New member
במקרה שלי, מי ששאל היה אמא שלי

מכיוון שאני חוקר את ההיסטוריה המשפחתית, יצא לי להתקל בהמון מדינות מתקופות שונות. אז אמא שלי לא ניסתה להגדיר אותי, אלא להבין מאיפה המשפחה שלנו הגיעה.

למעלה