מה ההבדל בין ABA ל-CBT?

TikvaBonneh

New member
ב-ABA לאדם בוגר וורבאלי

בוודאי שהוא יקבע את המטרות הטיפוליות. זה לא יהיה אתי אחרת. מנסים לשתף בקביעת המטרות גם ילדים, כל אחד לפי יכולתו.
התכוונתי למצבים רבים אי אפשר לשתף את המטופל בקביעת המטרות - למשל, מקרה אופייני באוכלוסיה הכללית: הורים פונים לטיפול בגלל תינוק בן שנה שמסרב להרדם במיטתו.
אני מצטערת שיצרתי אצלך רושם אחר.
למדנו בABA טכניקות של self management
עבור בוגרים ורבאליים, CBT וABA יראו אותו הדבר.
ההבדל הוא שABA נעשה גם עם אוכלוסיות שאין להן את היכולת התקשורתית להתרם מCBT.

TikvaBonneh

New member
בנוגע לרעיון

שאדם חיצוני ייקח פיקוד על תהליך ההתפתחות המוחית של ילד בניגוד לרצונו, זה הרעיון הבסיסי של חינוך ילדים, גם בבית וגם בגן. אדם מבוגר לוקח אחריות על הילד והתפחותו המוחית. מלמד אותו ערכים וידע, קרוא וכתוב ועוד. זה לא קשור דווקא לABA.
יש רעיון מקובל ברוב שיטות החינוך והלימוד שילדים קטנים עדיין לא בשלים להחליט בעצמם מה ללמוד ומה לא, והמבוגר צריך לדאוג לחינוכם והשכלתם, גם אם זה *נגד רצונם*. אני כמבוגרת עושה זאת מתוך ראיה לאחור - גם אני כשהייתי ילדה לא רציתי ללמוד , המבוגרים בחיי שלחו אותי ללמוד נגד רצוני, ובמבט לאחור אני מבינה מה התועלת שהלימודים הביאו לי, ומבינה למה הם התעקשו על כך.

schlomitsmile

Member
מנהל
לא כל חינוך חינוך יכול להיות גם תמיכה בבנאדם כדי שיפיק מעצמו את היכולות והכוחות הטמונים בו.
גם כשאנחנו מדברים על דברים כגון התחשבות בזולת: טמונה בילד היכולת להיות אדם מתחשב, חומל, אכפתי; לפעמים הוא צריך תמיכה בכך כדי לממש את יכולתו זו.
לטעמי, מחנך ראוי אינו כופה את הילד לתוך תבנית מוכנה מראש,
אלא עוזר לו למצוא את הדרך היחודית שלו לפרוח ולזרוח.
וזה מתחבר לי לשיר הידוע של ג'ובראן שכבר הבאתי כאן בעבר:

ילדיכם אינם ילדיכם

כי פרי געגועי החיים אל עצמם:

כי באים המה דרככם אך לא מכם,

חיים עמכם אך אינם שייכים לכם .

תנו לילדיכם את אהבתכם אך לא את מחשבותיכם,

כי להם הגיגיהם .

גופם ישכון בבתיכם, אך לא נשמתם

כי נשמתם מסתופפת בבית המחר -

שם לא תוכלו לבוא אף בחלומותיכם.

אפשר לכם לחפוץ להיות כמותם אך אל לכם לעשותם כמותכם,

כי החיים פניהם קדימה לא אחור, ולא יתרפקו על האתמול.

אתם הקשת ממנה כחצי חיים, ילדיכם שלוחים:

הקשת מבחין בשובל על פני נתיב הנצח,

ברצותו כופף קשתכם למען חציו הנורים למרחקים -

התרצו לידיו המותחות קשתכם,

כי אוהב הוא את החצים במעופם

גם את הקשתות הנענות לידו.

ודאי שלקשת יש השפעה על הזוית בה נשלח החץ,
וגם על מרחק זינוקו- לכן חינוך הוא אחריות גדולה.
אבל לדעתי, אל לה לקשת לנסות לקבוע את טבעו של החץ
ולנסות להכתיב את מעופו.

ההבדל נורא פשוט

ABA זה שיטה התנהגותי [בייהבוריסטית] מובהקת, הB הוא ביהיבור. ביסודה מבחינת הטכניקה המדעית שלה היא שיטת אילוף. מטפל שהוא בן אדם יוצק לתוכו תכנים אנושים, גם בלי שהוא מודע לכך. היחוד של ABA שהתאימו את הטיפול התנהגותי הכללי ביחוד לאוטיזום.
CBT זה שיטה התנהגותי קוגנטיבית, גם כאן הB הוא ביהיבור. להערכתי הוא מכיל כ80% התנהגותי ו20% קוגנטיבי, והדבר משתנה ממומחה למומחה וממטפל למטפל. אותו 20% קוגנטיבי יכול לשנות את כל הטיפול ההתנהגותי, ולמרות שהטכניקה הגורמת לשינוי הוא התנהגותי, הוא מהיר יותר ומוצלח יותר, ובעיקר אנושי יותר, כיון שהוא בא מרצון הסכמה והבנה של המטופל. והוא מעודד את האדם להגשים את רצונותיו שלו.
CBT היא שיטה כללית שאינה מיועדת דוקא לאוטיזום.
כשבודקים את הטכניקה המפעילה זה די דומה, כשבודקים כמה השיטה אנושית, ועוזרת למטופל להגשים את רצונו, ולא אילוף וכפיה, על הנייר מדעית CBT מכיל קוגנטיבי וABA לא. ולכן CBT באמת עוזרת למטופל להגדיר את רצונו וליישם זאת מרצונו ע"י אילוף. ABA זה רק האילוף.
עד כאן זה על הנייר.
בפועל כל מטפל אנושי מטבעו משלב קוגנטיבי ומתייחס בכבוד לרצונו של המטופל, ונזהר שלא לאלף את המטופל כחומר ביד היוצר. גם אם הוא לא למד זאת במכללה. ולכן מטפלים רבים בABA משלבים באופן טבעי קוגנטיבי לא פחות מהרבה מומחים לCBT ומגיעים לתוצאות נהדרות. מאידך לא מעט גלמים שלמדו CBT עושים את הקוגנטיבי כל כך טכני לפי הספר ולא אנושי, שהם עושים אילוף גרוע ובלתי מתחשב פי כמה וכמה.
מקוה שתרמתי להבנת הענין
בהצלחה

ב CBT

לאנשים בספקטרום עובדים הרבה על נושאים של לימוד אסטרטגיות לפתרון בעיות (אתה לומד אסטרטגיות איך לגשת לבעיות ולפתור אותן-לא נותנים לך את הפתרונות מוכנים-הרעיון הוא שכשתתקל בבעיה חדשה תדע לגשת ולפתור אותה בעצמך), הבנת סיטואציות חברתיות,
הבנת רגשות שלך ושל הסביבה.
גם פסיכולוגים וגם קלינאיות תקשורת משתמשים בזה.

למעלה