מה ההבדל בין ABA ל-CBT?

מה ההבדל בין ABA ל-CBT?

שניהם שמים מטרה להפסיק התנהגות מסויימת, מפרקים את הבעיה לגורמים ועובדים על מוטיבציה...
שואלת לא בציניות

TikvaBonneh

New member
המודעות של המטופל

ב-CBT המטופל נדרש להיות שותף לתהליך ולהיות מודע לשינוי ההתנהגותי הנדרש ממנו. בABA אין צורך כזה. בגלל זה ניתן לטפל בשיטת ABA גם בילד בן שנתיים. כל השינויים נעשים בסביבה והשינוי ההתנהגותי אצל המטופל נובע מהשינוי הסביבתי.

באותו כיוון של תיקווה

בCBT המטופל לומד איך לשנות את ההתנהגות שלו בסיטואציה מסוימת.
בABA איש חיצוני מנתח את הסיטואציה כדי לראות מה בדיוק מפריע בה ולנסות להתאים את הסיטואציה למטופל. בABA זה יכול להיות להכריח את המטופל להתרגל לסיטואציה או לשנות את הסיטואציה כדי שתתאים למטופל....

TikvaBonneh

New member
אי אפשר להכריח מטופל להתרגל לסיטואציה

אם זה היה אפשרי אז לא היו לאוטיסטים קשיי הסתגלות. בבית הספר המורה הייתה מכריחה אותם להסתגל, והם היו מסתגלים.
מה שאפשר זה להרגיל באופן הדרגתי, בעזרת סיוע צמוד לאורך כל התהליך.

dina199

New member
יש לי קשיי הבנה סמנטיים.

במה שונה ' להרגיל באופן הדרגתי' מ'להכריח להסתגל (להתרגל)' ?

אין דבר כזה להכריח להתרגל לסיטואציה

זה פשוט בלתי אפשרי ובטח שזה לא חלק מ ABA.

TikvaBonneh

New member
לא רק להגדרה של המטרות

אלא לכל התהליך. הוא מודע לשינויים שהוא צריך לעשות בהתנהגות שלו כדי להשיג את המטרות.
התקשורת של המטפל עם המטופל היא תנאי חשוב והכרחי.
בABA זה לא חייב להיות.
מודעות עוזרת ומייעלת את התהליך, אבל ניתן בהחלט לעשות את הטיפול גם אם המטופל אינו ורבאלי ואין דרך לתקשר איתו ולהגדיר מטרות ודרכי התמודדות. בגלל זה ABA הפכה לשיטה מקובלת עבור ילדים עם בעיות תקשורת.

TikvaBonneh

New member
יפה, הוא כתב עוד הבדל שלא חשבתי עליו

שABA אינה שיטה פסיכולוגית, כלומר לא מתעסקים בכלל בבפנוכו, במה האדם חושב או מרגיש, אלא רק בביטויים החיצוניים. זו עוד סיבה שABA נפוצה עם ילדים שאינם מתקשרים בצורה מילולית, כי אין לקלינאי בעצם גישה לעולם הפנימי שלהם, והמטפל לא יכול לדעת מה המחשבות שלהם, ולכן לא ניתן לטפל בהם בCBT.

אם כך... מה הבדל בין CBT לאימון?

אשמח אם מישהו יכול להתיחס גם למטופלים לא בספקטרום...

מרב געש

New member
ההכשרה לcbt ניתנת רק על ידי גורמים מוסמכים על

ידי מפתחי השיטה לפסיכולוגים מוסמכים. אימון הוא הכשרה הרבה יותר פרוצה......
יש קווי דמיון, העבודה דרך הערוץ הקוגניטיבי, מציאת הטעויות בהסקה שגררו התנהגות לא מקדמת, שיעורי בית לשינוי אופני פעולה והרגלים......
ב cbt יש פרוטוקלים מובנים לטיפול בדברים שונים, אבל לא לכל מצב יש פרוטוקול מובנה.

miss owl

New member
מטפלCBT הוא קודם כל פסיכולוג

ולכן יש לו הכרות ואוסף כלים בהכרח רחב יותר משל מאמן.

TikvaBonneh

New member
אז אני מבינה שזו אותה גישה טיפולית

רק שבCBT המטפל הוא יותר מקצועי, נכון?

miss owl

New member
זה מעבר גם בגמישות הטיפולית

מאמן יודע לעשות רק דבר אחד בעוד פסיכולוג מכיר באופן טבעי הרבה יותר ויש לו יכולת לשלב את השיטה עם דברים נוספים ולבחון את ההתאמה שלה לעומת דרכי טיפול אחרות בעוד המאמן הוא נורא מקובע

גור42

New member
תלוי איזה מאמן, ותלוי איזה פסיכולוג

מאמן שעושה את עבודתו כהלכה, לא יהיה אדם מקובע בכלל. וכנ"ל לגבי פסיכולוג.

אבל לרוע המזל, אין כמעט אנשי מקצוע כאלה - לא מאמנים ולא פסיכולוגים. כמעט כולם מתייחסים לתפקיד שלהם כאל סתם עוד ג'וב, ואין להם לא את היכולת ולא את הרצון לחשוב מחוץ לקופסא.

שלומות0

New member
CBT

ללא שיתוף פעולה מלא עם המטופל אין טיפול או שהוא לא שווה,
ABA בכלל לא שואלים את המטופל אם הוא רוצה או לא רוצה לשתף פעולה מציבים לו עובדה

TikvaBonneh

New member
נכון

בדרך כלל בספקטרום בגילאים הצעירים זו אפילו לא הצבת עובדה. הילד אפילו לא יודע מה מנסים ללמד אותו ולמה. הוא לומד *דרך הרגליים*

גור42

New member
זה ההבדל בין שטיפת מוח כפויה, להתקדמות מודעת

כשאני חושב על זה, בעצם, אז CBT זה מה שעשיתי לעצמי ב-10 שנים האחרונות. כל הזמן אני "מתכנת" את עצמי מחדש, והשינויים בטווח הארוך הם מרחיקי לכת.

לעומת זאת, ל-ABA אני לא אתקרב גם עם מקל של עשרה מטר. ב-ABA, זה אדם אחר ש"מתכנת" אותך מבלי לשאול אותך אם המטרות שלו נראות לך ראויות, ומבלי שאפילו יישתף אותך באג'נדה שלו. ומכיוון שאני יודע עד כמה הטכניקות האלה (גם של ABA וגם של CBT) עוצמתיות, אז עצם הרעיון שאדם חיצוני ייקח פיקוד על תהליך ההתפתחות המוחית של ילד בניגוד לרצונו, מעורר בי חלחלה.

למעלה