נכון, אנילביץ' זה גם אלימות מאורגנת
כשאתה אומר את זה אתה גורם לזה להישמע כאילו ברור שאנילביץ' זה היוצא מן הכלל הברור. אבל התשובה היא כן, גם אנילביץ' שייך לאותה מערכת של אלימות, עם כל הכבוד לדיספרופורציה בין האלימות שלו לזו של הנאצים. אני לא מחזיק בגישה עיוורת טוטאלית לפציפיזם, אבל אנילביץ' מבחינתי זה לא עניין מסובך. גם במקרה כזה הייתי מעדיף התנגדות לא אלימה על פני התנגדות אלימה. בשעתו שאלו את גנדי מה הוא היה עושה נגד מישהו כמו היטלר, והוא אמר שאמנם המחיר אולי היה כבד יותר אבל לדעתו אפשר היה להכניע גם את היטלר בעזרת התנגדות לא אלימה. אנילביץ' זה לא עניין מסובך כי יש עוד כל כך הרבה שאפשר היה לעשות, וזה כל כך לא ברור שמה שהם עשו הועיל (למיתוסים של הצדקת המדינה היהודית כמגינת היהודים (משואה לתקומה) זה מאוד רלוונטי, לחיים בגטו וורשה אני לא בטוח שזה עזר). מבחינתי כל אלימות מאורגנת (ההפך מספונטנית), בעיקר אלימות ממסדית היא פעולה פסולה מעיקרה. זה הקו האדום שלי. אני חושב שאם נצליח למגר את האלימות המאורגנת כבר השגנו המון. אלימות ספונטנית הרבה פחות מטרידה אותי. גם איתה צריך להתמודד כמובן אבל זה לא משהו שאפשר למנוע לגמרי, ואלימות מאורגנת בהחלט אפשר, כי זה בדיוק העניין באלימות מאורגנת, זה אנשים שלוקחים את הזמן, מייצרים אמצעים ומפעילים אותם מתוך שיקול דעת שלפיו יש אלימות מוצדקת. אני יודע שזה נשמע אולי כמו פציפיזם טוטאלי עיוור, גם לי זה טיפטיפה נשמע ככה, אבל מבחינתי מדובר במטרות די ריאליות, שדי סביר לצפות שבני אדם יוכלו לעמוד בהם, אז במובן הזה זה לא הקצנה שלא מקבלת חריגים.