מה דעתכם על רש"י

האדם הוא תבנית נוף מולדתו

ואין ספק שהוא ינק הכל בכל מכל. הוא כנראה היה עשיר והיה לו מספיק כסף לספרים והוא גם היה בעל זכרון טוב. ואכן, כפי שציינת, היתה לו נטיה ברורה של קביעת מדרשים כעובדה.

מדי פעם עולים בפני כמה דברים שאני מתגלגלת מצחוק. אבל זה בסדר. (יוסף הראה לאביו כתובה???? וכי היתה כתובה באותם ימים? כשכתוב במצוות הקהל להביא את כולם, בדיוק כמו בהר סיני, רש"י נוטל את החרות לסייג את תפקיד הנשים בהקהל. הוא אמנם לא מעיז לומר שעליה להשאר בבית שלא יהיה חלילה חשש קל שבקלים שאשה תלמד תורה, אבל מביא אותה כדי שתביא את הקטנים, כי הגברים נכים ולא יודעים להחזיק תינוק או ילד... ועוד ועוד).

nonsensical

New member
לדעתי הזיכרון שלו הוא החלק השולי שבו

אני נדהם כל פעם מחדש מרוחב אופקיו, וההבנה הבריאה והיסודית שלו. בלי לטייח ובלי לרמות את עצמו.

ועובדות אלו מעצימות שבעתיים את התמיהה אודות התנהלותו בבואו לפרשן את המקרא.

אני אישית הערצתי אותו שנים

חי שארף

New member
כמו על רש''י גם על הרמב''ם שאין חולק על חכמתו

יש תמיהה , איך הגיע לכתוב כזו יצירה ענקית ולא בטוח שהוא עצמו האמין לכל זה. יש הטוענים שהרמב''ם בספרו מורה נבוכים כתב סוד. סוד שלא הכל בדיוק כפי שכתוב וחייבים להמציא בשביל שזה יימשך. ליתר ביאור והרחבה בסוד עיין בספר של מיכה גוטמן על המורה נבוכים. לדעתי רש''י איפה שהיה לו להסביר בלי מדרשים הזויים ניסה לפשט ולבאר אבל איפה שלא היה ברירה השתמש במדרשים גם במודע תחילה שחייבים להסביר ורק המבינים יבינו שזה משל או משהו אחר

הרשו לי מספר הערות או הארות.

רש"י שישב בוורמיזה בבית המדרש הקטן.(בה ביקרתי .כמובן גם במיינץ ובשפייר)
סביבו ישבו כתרייסר תלמידים שנבחרו בקפידה.הם היו עלויים.דרשו מה שדרשו.
.לאחר ששמע את דבריהם.רש"י היה כמובן הפוסק האחרון.
מכאן גם הסגנונות השונים.

צ'י

אי נמי

אולי יש לומר שהגיונו הבריא הביאו לידי כך
מתוך הבנתו הישרה והבריאה בניתוח טקסטים וחדירה לעמקם הגיע למסקנותיהם של חוקרי המקרא הרציניים
היות והוא האמין שהמקרא ניתן מפי בורא העולם לנביאיו הוא הגיע למסקנא שהאלוהים לא מדבר בשפת בני אדם אלא בקודים ורמזים
ומכאן הדרך קצרה לכל הבבל"ת והכסת"ח

רש"י

תמיד היה נראה לי סתם מעתיקן, כותב בלי שיטה ובלי סדר, כשאין לו מה לכתוב הוא יעתיק מדרש, לפעמים יכנס לעומק הדקדוק של הפסוק, ולפעמים זה נראה שהמדרש שמביא פשוט מצא חן בעיניו בגלל סגנון ההטפה שבו, אם כבר הייתי מתלהב מהפנ"י, רעק"א ,קצות, נתיבות.

תגובה מרירה

כיון שדעתי קלה וכיון שמורותי לא רצו ללמדני תיפלות, אינני מכירה את רש״י של התלמוד ואינני יכולה להשתתף בשרשור. ( מצד שני זכיתי ללמוד מתמטיקה, אנגלית, הסטוריה, פיזיקה, כימיה וביולוגיה. מה יותר שווה?)

למעלה