מה בין פלמנקו לבאך?

jazzistco

New member
ל-לה טוררה,

ציינת שבאך נהג להשתמש במהלך מז'ור-מינור (למעלה...), אני לא מתמצא במוזיקה קלאסית אבל הייתי רוצה שיהיה לי קצה של חוט בזה... ולכן אני לא שמעתי על מהלך שכזה... אתה יכול אולי בזמנך הפנוי לרשום לי את האקורדים הבסיסיים שהוא נהג להשתמש בהם באחת מהיצירות החשובות שהוא כתב (בסולם קל להתחלה...), אני חושב שזה מאד יוכל לעזור לי להכיר את המוזיקה הקלאסית... ו-ד"א, זה אפשרי לאלתר מהלך שכזה כי בדרך כלל במוזיקה קלאסית לא מאלתרים (הכל מוכן מראש ובתוים...) למרות שאני כן הייתי שמח ללמוד ולהפוך חלק מזה לאוצר המלים שלי...

זה אולי יעניין אותך

לדעת שגם במה שמכונה "מוסיקה קלאסית" או אם נדייק מוסיקה רנסאנסית ובארוקית, היה מקום לאילתור! לקראת סוף היצירה או הפרק מגיעים למקום שנקרא קדנצה ושם בהרבה מקרים היו המלחינים רושמים קו כללי או לא היו רושמים דבר והנגן הסוליסט היה צריך לאלתר את הקדנצה עד אשר נפגש שוב עם ההרכב שליווה אותו כדי לנגן ממש את הסיום. אצל מלחינים מתקופות מאוחרות יותר זה כבר לא קיים והקדנצה רשומה ומפורטת הן בתווים והן בהוראות אופן הביצוע. אני כבר רשמתי לך מהלכים מסויימים של באך באחת ההודעות הנ"ל אבל אני מייעץ לך עם כל הלב, אם הנושא מעניין אותך ונראה שהוא מאוד מעניין אותך, אל תסתפק באיזו דוגמא מעל דפי האינטרנט. מצא מורה לתאוריה ולמד ברצינות. מנסיון, ההבנה של התאוריה משפרת את השמיעה ואף את איכות הנגינה. מישהו כמוך שממש מתעניין בזה חייב זאת לעצמו. אני בטוח שכל מידע חדש וגילוי חדש על המוסיקה פשוט ירגש אותך וישפר אותך כמוסיקאי בכלל וכנגן מבצע בפרט.

jazzistco

New member
גם אני חושב כך, קרו לי פעם כאלה...

דרך אגב אני לא יודע אם אתה מתעסק גם בג'אז, אבל יש לי שאלה מאד חשובה לגבי : מה זה ביבופ. יש כאלה שאומרים שהוא מבנה הרמוני מסוים וניתן לזהות אותו לפי מהלכים הרמוניים מסויימים (אקורדים...), ויש כאלה שאומרים שהוא פשוט צורת התבטאות מסויימת בנגינה שצ'ארלי פארקר פיתח בשנות ה- (כמו שסווינג, למשל, נחשב לצורת התבטאות מסויימת בנגינה...) 40. אז אני לא יודע... וכשאני מאזין לקטעים של פארקר אני תמיד מבחין שיש מנגינה קבועה (מהין פזמון או קטע שיחזור על עצמו יותר מפעם אחת...) ויש בד"כ אח"כ אלתורים. יש לי "ריל-בוק" (ה- " תנ"ך " של הג'אז...) ותמיד בריל-בוק, בכל יצירה אני מוצא רק את ה"מנגינה הקבועה" עם האקורדים והמהלכים ההרמוניים שלה ואין את האקורדים של האלתורים שבאים אח"כ... האלתורים הם אלה שהכי יפים בעיניי והכי מעניינים ואני גם הייתי רוצה לפתח לעצמי יכולת לאלתר בצורה כזאת על גיטרה, הבעיה שאני לא יודע איך.... כי הרי בריל-בוק אין את האקורדים של האלתורים... והשאלה שלי היא: האם האקורדים של האלתורים זהים תמיד לאקורדים של המנגינה הקבועה רק שהסולן מנגן בכל "סיבוב" בצורה אחרת? או שהם לא זהים ? ועוד שאלה, האם המהלך של הביבופ הוא 2-5-1 כמו שיש בקטעי ג'אז פשוטים או שיש לו מהלך אחר מורכב יותר...???

לצערי

אני מומחה קטן מאוד לג'אז ולכן אני לא יכול לעזור לך בשאלות אלו. אני שוב ממליץ בחום שתמצא מורה פרטי או איזו מסגרת שבה תוכל ללמוד על תולדות המוסיקה (או הג'אז) וכמובן על כל מה שקשור לתאוריה, הרמוניה ואילתור בצורה מסודרת ורצינית.

למעלה