מה בין פלמנקו לבאך?

Zidan de Toledo

New member
מה בין פלמנקו לבאך?

שימו לב לפסנתרנית הצעירה והמוכשרת הזאת, שמה miriam mendez, והיא הוציאה תקליט שכולו עיבודי פסנתר פלמנקו ליצירות של באך. עוד משתתפת בתקליט, טניה הרקדנית הידועה (היא משלנו) שמנגנת בכינור בתקליט הזה! באתר אפשר לשמוע 2 דוגמיות (מצד ימין למעלה). תהנו, וניתן לרכוש בחנויות המובחרות (אל קורטה אינגלז וכו').

זידאן, איפה ניתן לשמוע

דוגמאות? לא הצלחתי. דרך אגב, היפיפיה הזאת פנויה?

mooshi88

New member
יש לי תשובה

נסו את הקדנצה הבאה על הפסנתר: Am | G |F | E (משמאל לימין...) נסו לאלתר על זה בפסנתר... אני חושב שזה המהלך הכי נפוץ בסגנון הרומבה (גם בבולריה ובטנגו... אבל בסולם F... אם לא שמים קאפו...), גם באך היה משתמש בחלק מהיצירות שלו במהלכים האלה - > לכן אני חושב שזה מה שביניהם.

לא יקירי

באך לא השתמש במהלך הרמוני שכזה מכיוון שזהו מהלך מודאלי, כלומר מהלך שאינו שייך למערכת המז'ור-מינור שבאך הלחין לפיה. שימוש בשאר המודוסים היה קיים בתרבויות לא אירופיות וכן אומץ ע"י המוסיקה המערבית יותר מאוחר במוסיקה מודרנית או ניאו-קלאסית. המז'ור והמינור מתחילים שניהם בטון ואילו מהלך הפלמנקי שלנו יש חצי טון וזהו בעצם המודוס הפריגי. אני משוכנע שהפלמנקו אימץ לחיקו את המודוס הזה מהמקאמים הדומים שנוגנו בעוד ושבהם היו שימושים גם ברבעי או שמינית טון. הקשר לבאך הוא הרבה יותר מופשט מזה: יש משהו מדהים במוסיקה של באך, חוץ מאשר היותה כל כך צורנית ומתימטית, היא מתחברת באופן מדהים ואפילו מאגי לכל סגנון. לפני כמה שנים יצא דיסק עם מוסיקה אפריקאית שהולבשה על באך וזה פשוט היה מדהים. כאן בדיוק עובר הקו שמעבר לו ישנם דברים במוסיקה או באומנות בכלל שלא ניתן להסבירם במילים.

בת"א כרגע לא

אבל יכולת לראות אותי באולמות האבירים בעכו לפני כחודש, בבוסתן הכרמל, בואדי ניסנאס בחיפה ובעוד מקומות בצפון.

Zidan de Toledo

New member
באתר שלה

מצד ימין למעלה כתוב muestras de audio - רק ללחוץ עלהPLAY, ויש סביינס ואפשר להעביר לרומבה גם. לגבי אם היא פנויה - הפרטים יישארו במערכת כרגע..

noashohat

New member
פלמנקו לפסנתר??

חברים, מישהו יודע על מורה בארץ שמלמד פלמנקו לפסנתרנים שכבר יודעים מוסיקה? (יש לי רקע טוב בקלאסי וג'אז...)

jazzistco

New member
הבנתי..,

האמת שעדיין לא הספקתי להתעמק בנושא באך, אבל אני מאד רוצה, באילו קדנצות הוא השתמש ?

באך כמלחין מתקופת הבארוק

השתמש בעיקרון באותם מהלכים שהיו בשימוש בתקופתו אך העניין הוא כיצד השתמש בהם. מהלכים "רגילים הם: 1,2,5,1 או אם מדובר באקורדים יותר מורכבים כמו ספטאקורדים: 1-סקונד2- 5קוינטסקסט- 1. זהו מהלך מתוך הפרלוד המופרסם בדו מז'ור מתוך ה"פסנתר המשווה" ספר ראשון. דבר נוסף שמאוד אופייני אצל באך הוא הכתיבה המאוד מסודרת, מתמטית שבעיקר ניתן למצוא באינוונציות ופוגות שלו. בנוסף באך אהב "לסמן" שדות מוסיקלים ובכך להוביל את המאזין דרך מהלכים הרמונים מסויימים. למה הכוונה? למשל בפרלוד המופרסם ברה מינור ללאוטה או גיטרה, הוא מתחיל עם רה מינור אבל כאשר הוא מחליף אקורדים וזז בדרגות הסולם הוא נשאר כל הזמן על בס רה. הדבר יוצר מצלול מוזר ומעניין אך יחד עם זאת, הבס רה שמושמע כל הזמן מסמן את השדה הראשון שהוא במקרה זה דרגה ראשונה-רה. אח"כ עובר למי בבס ונשאר איתו פרק זמן ארוך יותר ושוב מחליף אקורדים ודרגות אבל כל הזמן יש מי בבס וכך שוב האוזן נשארת עם הדרגה השניה-מי. אח"כ עובר ללה בבס ומסיים את היצירה בלה מז'ור למרות שהיא בסולם רה מינור כלומר על הדרגה החמישית. (אם תשים לב, בעצם הוא מתייחס למי כדומיננטה שניונית כלומר מתייחס למי גם כדרגה חמישית של לה ואז אין לו בעיה לעבור ללה). בסה"כ יוצא שבאך "סימן" לנו את המהלך השילדי של הקטע: רה-מי-לה או דרגה ראשונה-שניה-חמישית. זהו כמובן רק קצה המזלג, יש כמובן את הקונטרפונקט שלו ויש בכלל את כל התפיסה החילונית והדתית שמשתקפות לפעמים ביחד ביצירותיו, פשוט קצרה היריעה...

amoroccan

New member
Zidan, thanks for this info

It came right on time since I am still in Seville and able to purchase this CD. How did you know Bach is my favorite composer?
A combination of Flamenco and Bach - Wow

jazzistco

New member
אמרת פעם שלמדת באקדמיה

של מוסיקה קלאסית, אני בדיוק מחפש שיטה כמה שיותר קלה לזהות מרווחים (הרמוניים ומלודיים) לפי שמיעתם, יש לך, מה תוכל להציע ?

יש ויש!

ראשית כל, מאוד קל לעבוד על שמיעת מרווחים מלודים. פשוט נגן כל מרווח לחוד ותנסה להתאים אותו לאיזה קטע משיר שאתה מכיר או יצירה, לא משנה. העיקר שזה קטע שאתה מכיר וכך אתה תחבר מיד בין אותו מרווח לקטע המוסיקלי. הדבר יגרום לך לזהות מיד את המרווח. זה עובד פשוט נהדר. לגבי מרווחים הרמוניים בתוך אקורדים, כאן כבר נדרשת שמיעה ברמת הדמיון. הכוונה היא שאתה צריך לנגן לעצמך אקורדים וכל אקורד להאזין לו ולדמות באיזה מן גוון אתה מדמיין אותו. זה יכול להיות צבע, זה יכול להיות מאכל וזה בהחלט יכול להיות רגש. בדיוק כמו במרווח מלודי, הכוונה היא שבסופו של דבר תשייך אוסף של צלילים בסדר מסויים למשהו, לא משנה מה וכך הזיהוי יעשה יותר ויותר אוטומטי ומיידי. אני לא יודע בדיוק מה אתה יודע מבחינת תאוריה ומה לא, אבל יש גם את נושא המתח וההרפיה שאקורדים מייצרים, ישנו אלמנט של זיהוי מוקד המתח באקורד-קרוב לבס או אולי בחלקו העליון? וכו' וכו'. ככל שאתה יודע יותר את התאוריה הכתובה כך כמובן קל יותר לתפוס דבר מופשט כמו אוסף צלילים (אקורד) ולזהות אותו. בהצלחה רבה.

jazzistco

New member
יש לי שאלות....

יכול להיות שהאתר הזה (למטה...) יכול לעזור במשהו בנוגע לענין של השמיעה של המרווחים? מבחינת התיאוריה אתה אמרת משהו על נושא המתח וההרפיה שאקורדים מייצרים, יש שם את זה ? כי אני בכל מקרה לא הצלחתי להבחין בזה...... בכל מקרה, מה אתה חושב על האתר הזה, בתור מישהו שסיים אקדמיה, יש שם תרגילים שמכסים את כל החומר התיאורתי? http://www.teoria.com

לא התעמקתי

בנבכי האתר אבל על פניו עושה רושם שיש שם מידע חזותי ושמיעתי שבהחלט יכול לעזור לך. שוב, איני יודע מה הכשרתך התאורתית, אבל ככל שתדע יותר את התאוריה הכתובה ותבין מה בעצם אתה עומד לשמוע וממה מורכב אקורד כזה או אחר, כך יקל עליך לזהות ולהבין מה שאתה שומע.

למעלה