מהעתונות

• פותח הנושא jgut
  • פורסם בתאריך

jgut

New member
מהעתונות

הפעם בתמונות:
מרוץ הסוסים המסורתי של סיינה - הפאליו

מה דעתכם על התמונות של המירוץ הזה?
האם יש מה להשוות בינו לבין מירוצים רגילים?

jgut

New member
אכן

מהתמונות ניראה שמה שהולך שם, לא בריא - לא לסוס ולא לרוכב.

הורסמאן

New member
הבעיה עם סר'י

היתה שכל מי שהיה מעורב ב, המממ, מחשבות על פיתוח הגזע הזה רצה שהסוס/ים שלו יהיו המודל לפיו יראה הגזע. כי כמו אמהות יהודיות הסוסים של הבעלים היו תמיד הטובים ביותר, ומעבר לבחירת השם המעורבים בעניין לא הצליחו להגיע לשום הסכמה ביניהם.

האמת היא שהיו מעט מאוד סוסים איכותיים בארץ ולכן עם כל הרצון של המעורבים בעניין, הוא היה Wishful thinking בלבד.

אז שאלה

לדעתך היום עם עליית הכמות של הסוסים האיכותיים וריבוי הגזעים המסתובבים בארץ. יש מקום לפתח את הסר"י מחדש? או שהוא לא ימלא שום משבצת שחסרה כרגע?

הורסמאן

New member
חד משמעית מיותר

ולמה?
עליית האיכות של הסוסים בארץ מסתמכת בעיקר על סוסי יבוא שעם כל הכבוד הם לא בדיוק מהאיכות הגבוה בחו'ל. מלבד סוסים ערבים שבהם מגדלים בארץ השקיעו כסף גדול יחסית (לטעמי האישי לחינם) רוב הסוסים שהגיעו לארץ היו זולים יחסית. ובצדק, אחרי הכל אין שום הצדקה להוציא סכומים גבוהים שלעולם לא תוכל להחזיר אותם. סוסי גידול בעולם שווים הרבה כסף ולא בכדי. על מנת שאפשר יהיה בארץ לגדל סוסים באיכות טובה יש צורך בסטוק שעולה הרבה כסף. המצב ניכר במיוחד בסוסי טורוברד, לא בהכרח בגלל שקנו זולים יותר, אלא מפני שטורוברדים טובים לגידול, יקרים עוד יותר מסוסים אחרים.

תישאל גם השאלה, איזה גזעים? וכאן נחזור לסיפור דומה שהמגדלים עסקו בו אז. הרי כל מגדל מחשיב את הגזעים שהוא מגדל כטובים ביותר.

יחד עם זאת, מן ערבוביה של גזעים, בסוסים תוצרת הארץ מתפתחת ממילא. קיימים היום בארץ סוסים מקומיים רבים, מסוגים וגוונים שונים. אני לא מאמין שזה מעשי, או שבכלל כדאי, לכוון לטיפוס מסויים שיהיה סוס ישראלי מצוי. אחרי ככלות הכל, אפילו לגידול ללא מטרה מוגדרת אנחנו לא בדיוק מגדלים את הטוב ביותר עם הטוב ביותר (בין מה שקיים), כי לצערי במקרים רבים מגדלים שונים לא מסוגלים לזהות את הטוב ביותר.

כמובן שעם הזמן, ככול שהידע בארץ גודל יותר, נוכל גם לגדל סוסים טובים יותר וכנראה שבעתיד יהיה טיפוס של סוס מסויים שנוכל לזהות אותו כסוס מקומי טיפוסי. ימים יגידו אם הוא יהיה מספיק טוב.

jgut

New member

וככל שיקדים היום שבו יבין כל חאפר שחושב שהוא יעשה כסף מהרבעת מקומיים כטעות, כך יטב. במיוחד לסוסים.

fliperit

New member
שאלה יותר חשובה

למה אנחנו זקוקים לגזע ישראלי? הרי גזעים מפותחים למטרה מסויימת- גרירת מחרשות, עבודת בקר, ציד ועוד.
לאיזו מטרה ישמש הסר"י, שאין גזע קיים כבר שיכול למלא אותה בהצלחה?

ענפי הרכיבה בארץ מגוונים ולכל ענף יש את הגזעים שמתאימים לו...

הורסמאן

New member
קודם כל נכון

אך אם את שואלת למה בכל זאת?
אז ההכרה בכך שאין (ואז בוודאי לא היו) בארץ סוסים גיזעיים מוכרים בעולם, בעלי איכות, בתוספת המחשבה של כל (או הרבה) המגדלים שהסוס/ים שברשותם טובים יותר מכל סוס אחר בעולם, לו רק היו להם תעודות, גרמו לאנשים לרצות לפתח את הגזע. העובדה שזה לצור יש מאין לא באמת הפריע להם.
אחד היתרונות שהוזכרו לרוב היה האקלים. "אנחנו נגדל סוסים שיתאימו לאקלים שלנו". היתה גם מחשבה בארץ (מוטעית לחלוטין) שלסוסים אירופאים יש רגליים חלשות, והמגדלים רצו לגדל "סוסים גדולים, אבל שיהיו כמו ערבים, עם רגליים חזקות".
ב 77 חזרתי מהגיחה הראשונה שלי לאורוות מרוצים באנגליה, ובשיחה על סר"י עם מגדל מהדרום הוא העלה את הרעיון ליצא סר"י לאנגליה. המחשבה שלו היתה שבאנגליה יש סוסי מרוץ טובים, סוסי קפיצות טובים, דרסז', עגלות וכירכרות, ערבים, פונים... אבל אין להם סוסי רכיבה כמו סר"י! הוא מאוד לא אהב את התשובה שלי.

מאחר והשישור הזה בא בהמשך למכתב של בסין, חשוב לי להדגיש שבסין היה מבין המגדלים המיושבים יותר בדעתם. היו לו סוסים נהדרים ולדעתי יותר מאשר לרצות לפתח גזע, יצוא... הרעיון קסם לו כאמצאי לרישום הסוסים שלו.
הוא גם היה אחד מהאנשים הטובים ביותר שהכרתי בענף, ללא יהירות, ותמיד נעים היה להיות במחיצתו. הוא חסר.

יצא לי לראות בטלויזיה את האחרון

אני חייב להודות שזה ברדק אחד גדול, שתי הבעיות העיקריות שראיתי שם זה גודל הכיכר - היא ממש זעירה, סוסים מחליקים, מתנגשים, נפלים ונכנסים בחומות כל הזמן. והשני זה הרכיבה ללא אוכף, לפחות חצי מהרוכבים בגל מרוץ מסיימים על הרצפה, במרוץ האחרון מישהו נמרח לתוך שלט נמוך שהיה תלוי מעל המסלול.
הורסמאן הגדיר אותו נכון, זה סוג של רודאו מבוקר בקושי בו המנצח הוא זה שמצליח לשמור על מהירות ולא ליפול בתהליך. לא משהו סימפטי במיוחד לדעתי.

הורסמאן

New member
יש בזה הרבה מסורת של כבוד נכון?

גם פרס כספי?
למרות הברדק, הסוסים נראים מושקעים ונראה מוזר שהם מסכנים אותם בדבר הזה.

נכון

זה שארית של מסורת מאוד עתיקה, לפני המרוץ יש טקס שלם של דגלנים, פרשים, נגנים. הכל מוצג ברוח תקופת הרנסאנס, עם כידואים כ"מאבטחים" וכולם בלבוש מסורתי. כל הטקס כולו לוקח באזור השעתיים-שלוש. מאוד דומה לcalcio storico -כדורגל אלים מאוד שמשוחק בין הרובעים השונים בפירנצה.
הסוסים מאוד מושקעים, והם גאוות הרובע שלו שייכים, בין מרוץ למרוץ הם זוכים להמון טיפול,אימון ודאגה. אני לא ממש מכיר את הפרטים, אבל הבנתי שרובע שזוכה במרוץ מקבל סוס ברמה גבוהה (זה בנוסף לפרס כספי נדיב).
תקנות בטיחות מודרניות יותר נמנעות בדיוק בגלל המסורת, וסוס שנפגע קשה במרוץ זה לא משהו נדיר לכן כל שנה זה יותר מחדש הדים בקרב "זב"חניקים באיטליה, אבל המסורת כנראה חזקה יותר.

jgut

New member
האם לדעתך ולדעת אחרים פה

הפגיעה בסוסים שווה את הכבוד? כי בעיני ממש לא.

הורסמאן

New member
כחלק מהאחרים :)

הכבוד לא שווה שום פגיעה.

אבל אם הסוסים האלה יוצאים נשכרים מהסיכון, ואם תבדקי את הקישור שמצאתי מטה, הסיכון לא גבוה כמו שחשבנו, אז כמו כל ענף אחר שבו קיימת שחיקה מסויימת, גם זה יכול להתקיים.

אני חייב לציין, שאם היית שואלת אותי את אותה שאלה לפני כמה שעות, לפני שראיתי את האתר של המרוץ, כשחשבתי שמתקיים במרוץ הזה כסח הרבה יותר גרוע, הייתי נותן תשובה הפוכה.

הורסמאן

New member
וכאן בדיוק הבעיה

פוסטר ממוצע של פעילי זכויות בעלי חיים.

אתה יכול להוציא תמונות זוועה ממקצועות תחרותיים שונים. תמונה לא מייצגת מצב שכיח. זבחניקים מנצלים זאת בשביל שטיפת מח.
כשאתה מביא בחשבון שרובם נגד העובדה שגם אתה רוכב ו"מנצל" סוסים, התמונות האלה מקבלות מימד שונה.
כמו שאמרתי, בהסתמך על תמונות ערוכות, גם אני הייתי במחשבה שהמרוץ הזה לא צריך להתקיים, אבל מבדיקה של האתר הזה

[URL]http://www.paliodisiena.unisi.it/live.asp[/URL]

אני לא דובר איטלקית אז אולי אתה תוכל לשפוך יותר אור על מה שאומרים שם, ומתוך הכירות של השקרים שהם מפצים על מרוצים בכלל, אני לא יכול שלא להטיל ספק כבד בהצהרות ו"ההוכחות" של זב"ח נגד המירוץ הזה.

התעדכנתי קצת

עם כמה איטלקים, מסתבר שהמרוץ האחרון (15/8) היה ברוטאלי במיוחד. הכיכר קטנה, הסיבובים חדים וגם הקרקע בשיפוע. סוס אחד לא הצליח לקחת את הסיבוב התנגש באחר והתקיל את הבאים אחריו. כל השישה נפצעו, אחד בסכנת חיים. הצילומים של זה הרימו גל קולני במיוחד השנה וסיפקו תמונות שהפעילים ה"קשים" יותר חיכו להם הרבה זמן.

לגבי הלינק שלך, גם הלינק של האתר הזה מטוה משהו, אל תשכח שהמרוץ הזה מעבר למסורת העירונית הוא הכנסה עצומה מתיירים וסיבה להרבה פסטיבלים וארועים נלווים.

הינה שני המרוצים האחרונים:

http://www.youtube.com/watch?v=h2LTaFkDfLg&feature=related - המרוץ של 2011, זכרתי שמישהו נכנס בשלט, אז טעיתי, היה מדובר בדגל, באחד הסיבובים הראשונים.

http://www.youtube.com/watch?v=3qgkTc5W-kA - המרוץ של 2012, תעבירו ל דקה 7:30 לתחילת המרוץ, דקה 7:45 בערך, ההתנגשות המדוברת על הדופן.

למעלה