מהי ציונות?

שקדג

New member
מהי ציונות?

מיד אחרי חג הפסח מתחיל בתורת ההדרכה של בני המושבים - רצף ציונות. מעניין אותי לשמוע מה דעתכם ומה בעיניכם היא ציונות? תודה, שקד

spraizler

New member
ובכן

אני חושב שהמושג די מעורפל וגם הרצף עצמו. אם אני לא טועה הוא 4 חודשים, שזה יוצא דופן כי כל שאר המערכים רק חודשיים. ויחסים לכמות כזאת אפשר להבין שהרצף חשוב מאוד ואמור לתפוס חלק נרחב בהדרכה ובפעילות. מבחינתי ציונות זה אהבת הארץ, זה החלום המשותף לעתיד טוב יותר ומדינה טובה יותר, זה הערכים היהודיים הסוציאלים והחברתיים של עזרה לזולת, כבוד וכו'. ציונות מבחינתי זה אחד הדברים החשובים שאם לא אז מה אנחנו עושים פה בארץ? הציונות מחברת אותנו. וחבל לי שהרצף הזה די מעורפל והמדריכים לא תמיד מתייחסים אליו או יודעים עליו או יודעים מה לעשות בו. אני אשמח אם מחלקת הדרכה תעבוד על זה ותוציא חוברות מסודרות לכל המועצות בנושא.

foofi

New member
../images/Emo132.gifממ ציונות...

לגבי ציונות יש המון התלבטויות. גם לי אישית. אז לפי הויקיפדיה: "ציונות הינה תנועת לאומית מודרנית שקראה להקמתה של מדינה יהודית בארץ ישראל ולשחרור לאומי של העם היהודי. מטרה זו לא הייתה מוגדרת באופן חד בראשיתה של התנועה והיא התחדדה בהדרגה - תחילה דובר על הקמת מדינה, וזמן-מה אחר כך נקבע שהיא חייבת לקום בארץ ישראל. הציונות נוצרה כחלק מתהליך ההתעוררות הלאומית שעבר על עמי אירופה במחצית השנייה של המאה ה-19, ולמעשה קראה לסיום הגלות היהודית על ידי יצירת בית לאומי לעם היהודי. בשנים שבין שתי מלחמות העולם התעמתה הציונות עם תנועות יהודיות לאומיות אחרות שביקשו אוטונומיה לאומית במקומות מושבם של היהודים, ועם תנועות יהודיות דתיות מסורתיות, שדחו את רעיון הלאומיות. לאחר מלחמת העולם השנייה (1945) ובפרט לאחר הקמת מדינת ישראל (1948), הפכה התנועה הציונית לתנועה הדומיננטית בקרב העם היהודי."
אז לפי ההגדרה, ציונות היא בעצם תנועה לאומית. זאת אומרת העם היהודי רוצה להשתחרר מהגולה ולמצוא לו שטח אדמה שיהיה שלו. אבל עכשיו, מהי ציונות עכשיו?, מה זה אומר לחנך לציונות? דעתי היא שהציונות כיום היא לאהוב את המדינה, לאהוב את האנשים שנמצאים בה, לאהוב את החיים במדינה הזאת. גם אם אתה לא מסכים עם דרכה. אז לעבוד למען המדינה, למען האנשים ולפעול שיהיה יותר טוב. לא לוותר. השאלה שלי, היא בקשר לזה, שציונות היא תנועה לאומית יהודית. זאת אומרת אהבת הארץ והתחברות של העם היהודי. הרבה אנשים רואים את זה כתרוממות מעל, שחוסר שיוויוניות. והחשיבה שלי היא שכמו שאדם יכול לפעול למען כל דבר שהוא אוהב, גם אנו כעם יכולים לפעול יחד למען דבר שאנחנו אוהבים, בלא כוונה לפגוע באחרים, אלא בכוונה לשפר את עצמנו. וחפרתי המון המון המון.
אפרת.

groovydude

New member
ציונות זו לא רק אהבת הארץ

והאנשים בה. ציונות זה חזון משותף שפעם ניסו להגיע אליו, והצליחו. ציונות זה הרצון לעלות לארץ להקים התיישבויות במושבים ובקיבוצים, להתגייס לצבא ולהילחם על המדינה בישביל המדינה, בישבילנו.

הביטוי המעשי לציונות משתנה עם השנים

אם בעבר ציונות היתה :טוב למות בעד ארצנו. היום כבר מבינים שלחיות טוב בארץ - זו הציונות החדשה. לכן,ציונות היא טיפוח כל הערכים החיוביים למשפחת האדם בארץ.

מיכלצי

New member
אבל כל אחד יכול להגדיר לך מה היא

בצורה שונה. הגדרה שהיא טובה למישהו אחר, לא תהיה בהכרח הגדרה שאני אשמח להאמין בה. כמובן שיש הגדרה כלשהי שנותנת בסיס, אבל זה כל מה שהיא. כל אחד יכול לבנות ממה משהו שונה

הציונות היתה כמיהה לציון

התיישבות בה. והקמה מדינה יהודית ערכית, בעקבות חזונו של הרצל. הערכים משתנים עם השנים,אבל על הכיוון החיובי כולנו רוצים לשמור. השאלה היא מה חיובי בעינינו היום.

מיכלצי

New member
ציונות בשבילי...

אני מנסה בהודעה הזו להגדיר משהו שתפיסתו אצלי היא כרגע בתהליכי בניה מחודשת. בשנה הקודמת, סירבתי להעביר פעולות ציונות. אני מניחה שבמקום מסוים זה אכן היה פספוס אדיר בתור מדריכה לקבוצה, אבל התחושה שלי הייתה שלא אוכל להעביר בצורה טובה, ערך שאינני מאמינה בו. ציונות הייתה ונראית לי גם כיום, מילה מפוצצת. ערך שאני לא יודעת איפה הוא נכנס אצלי, או איפה אני נותנת לו ביטוי בחיי היומיום. יכול להיות שאני מגדירה עצמי כישראלית לפני יהודיה, בגלל שדבר כמו דת, לא "מאוים" אצלי כרגע או מוטל בסיכון לשינוי כלשהו. דתיה כלשהי שיצא לי לדון אתה בנושא, שאלה אותי אם אוותר על היותי יהודיה, תמורת 1,000,000$. לא ידעתי לענות, כי עד אותו הרגע לא העסקתי את עצמי בשאלה האם כשהיהדות שלי תהיה מוטלת באיום, יהיה לי איכפת יותר ממה שאני, ממה שמגדיר אותי איפשהו היכנשהו (המקום שאני מחפשת כרגע). מה אם אני לא מרגישה חלק מהעם ה"יהודי", אלא יותר מחוברת ל"ישראליות" שבי? האם יכולה להיות תרבות ישראלית שלא קשורה באופן זה או אחר ליהדות? מה שמפריע לי, נכון לעכשיו, הוא שהציונות לא הגדירה בצורה ברורה לגמרי אם יהדות זו לאום או דת. אני לא מצליחה להתייחס לציונות כאל לאום נטו ולהתעלם מהצד הדתי, שהוא זה שמפריע לי בתפיסה. בנוסף לכך, ההגדרה "מדינת ישראל – מדינת היהודים" נראית לי די בעייתית. אני יכולה להגדיר את עצמי מה שאני רוצה. לא יהודית, אתאיסטית, זה לא ישנה, כי אחרים עדיין יראו בי יהודיה לכל דבר. המדינה הזאת נועדה בראש ובראשונה להיות מדינה ומקלט לעם היהודי, מקום שבו הם יוכלו להסתובב בלי לחטוף אלת בייסבול בראש. אבל, כל סמלי המדינה מבטאים יהדות נטו. המדינה הזאת לא חייבת להיות ר-ק ליהודים ויכולה להגן על חופש הדת. איך מצב כזה אפשרי אם סמלי המדינה הם יהודיים נטו? איך אדם לא יהודי יכול לחוש חיבור או הזדהות עם סמלי המדינה? האם יכולה לקום תרבות שהיא יותר ישראלית משיהודית? האם אפשר לעשות הבדלה? נסיים בשאלות, כי המחשבות שלי לא מגובשות וחד משמעיות: האם אפשר להתקיים ללא הגדרה? מי נותן הגדרה ומה היא? מה קשה יותר להיות, חילוני או דתי? איפה יש נקודות מפגש או מקבילה כלשהי, בין ציונות לגזענות? האם יש בכלל? למה כשיש לנו ארץ, היהדות נדמית כחשובה פחות? מה נותן את החיבור היום? האם אדם דתי יהודי יותר מחילוני? לחשיבה ותהיה עצמית, או שכל אחד יבחר למה הוא מתייחס או מה שבא לכם.

מיכלצי

New member
|מזועזע| יכולת ההתבטאות שלי בכתב

כ"כ הדּרדרה... אם הצו ראשון היה בט', היה כ"כ הרבה יותר טוב

spraizler

New member
אני חושב שאת הולכת סחור סחור

ושואלת את עצמך שאלות ענקיות שלא כ"כ רלוונטיות לשאלה מהי ציונות. כי לציונות יש הגדרה, היא החלה בתור תנועה ברורה עם מטרות ברורות ודרכי עבודה. ולמרות שרבים חושבים שהייעוד היה להקים מדינה זה לא מדויק. הייעוד היה להקים מדינה כמה שיותר 'טובה' נקרא לזה כך, ואנחנו עוד רחוקים ולכם הציונות עדיין דרושה. אני חייב לעוף אז קיצרתי, נדבר בהמשך. ובנוסף, אין קשר לציונות ויהדות ממש. היא החלה מכמה חברה חילונים דווקא, היהדות היותר כבדה דוגמת חרדים מתנגדים לה. אז זה פחות חשוב אם אתה יהודי קודם או ישראלי.

foofi

New member
אתה לא יכול להגיד לה מה זה הציונות

שלה. יכול להיות שהיתה לזה הגדרה מוגדרת פעם. אבל עכשיו, אין לזה ממש. ומותר לה לבנות לעצמה דיעה מה זה ציונות. ואיך היא רואה את זה. ויש הרבה קשר בין יהדות וציונות. כמו שאמרתי למעלה, ציונות בעבר היתה התנועה הלאומית היהודית זאת אומרת, פה נשאלות השאלות: מי יכול להיות ציוני? רק יהודים? האם גם אוכלוסיית מיעוטים במדינה לא יכולה להיות ציונית?

spraizler

New member
לא בדיוק

ציונות זאת הגדרה די מדויקת, מה שהרצל רצה ובעקבות כך התפתחה התנועה הציונית שואפת להקים חברה צודקת ומוסרית בארץ ישראל, חברה שתהווה אור לגויים, אותה חברה מצויינת בספר אלטנוילנד שלו. זה גם שמעתי וקראתי מאנשים מביני דבר. עכשיו אולי כל אחד מפרש את זה בדרך אחרת או משנה, אבל זה המקור.

fate spinner

New member
חודש ציונות לדעתי

אני לא אגיד מה זה ציונות כי אני לא חושב שאני יכול להמציא הגדרות למילים כאלה ואחרות. אני יכול להגיד מה רוצה להעביר בנושאים שקשורים וקרובים לציונות כמו שאני רואה את זה. אני רואה בחודש זמן לדבר על פטריוטיות, על אהבת הארץ, על חשיבותה. על הקשר שבין דת למדינה ובין מדינה שכל כך תלויה בדת לזכויות מיעוטים. זה זמן טוב לטייל, להכיר את הארץ לאורכה ולרוחבה ולדעת מה זה ארץ ישראל לא רק לפי ציור במפה לדבר על מור"ק על מה עברנו כדי להגיע למצב שבו אנחנו היום. האם אנחנו מרוצים ממנו? ומה צריכים לעשות בהמשך?. אני חושב שזה גם המקום לדבר על תרומה לאומית ומשימות לאומיות ולדבר על "עם" (יהודי???/ישראלי??)

למעלה